geldkwesties

Elke maand geeft ons deskundigenpanel antwoord op een selectie van lezersvragen over geld en recht.

Wat is de maximale verhoging voor warmtetarieven?

Ons appartement is aangesloten op het warmtenet. Het tarief voor de levering van warmte bedroeg voor 2021 €22,76 per gigajoule (GJ). Voor 2022 is dit tarief verhoogd naar €42,91 per GJ. In de krant las ik dat de warmtetarieven maximaal 67 procent mogen stijgen. Is de extreme verhoging die mijn warmteleverancier doorvoert wettelijk toegestaan? En is hier eventueel iets aan te doen?

Angela Schilling, namens Autoriteit Consument en Markt:

Ja, dat is toegestaan. Verschillende media meldden een maximale stijging van 67 procent, maar dat is een misverstand. Er is geen maximaal percentage, maar een maximaal tarief dat ieder jaar berekend wordt volgens regels van de Warmtewet. In 2022 betaalt u maximaal €53,95 voor iedere GJ, plus de vaste kosten. In de Warmte wet zijn de warmtetarieven aan de gasprijzen gekoppeld. Maar gas is nu heel duur. Het gevolg is dat de warmtetarieven flink zijn gestegen. Er is een nieuwe Warmtewet in de maak waarbij de warmtetarieven niet meer gekoppeld zijn aan de gasprijzen. Maar die wet komt pas op zijn vroegst in 2023. De overheid geeft consumenten in 2022 een korting op de energiebelasting ter compensatie. Die vergoeding is ongeveer €400 per huishouden. En gemeenten geven een extra vergoeding van €200 aan huishoudens met een laag inkomen.

Kaalgeplukt in het verpleeghuis?

Onze grootmoeder van 94 heeft geen testament laten maken. Ze is gezond, maar dat kan natuurlijk snel veranderen. Nu heb ik ergens gelezen dat bij permanente opname in een zorginstelling zonder een langstlevende testament met daarin de bepaling dat een erfdeel opeisbaar wordt bij opname, je een forse eigen bijdrage moet betalen. Nu vrezen we dat grootmoeder straks ‘kaalgeplukt’ gaat worden en het spaarpotje dat bedoeld was voor de kinderen zo opgaat aan de eigen bijdrage. Kan ze niet beter alsnog zo’n testament opstellen?

Erik Bogaards, redacteur Geld&Recht:

Over de eigen bijdrage voor het verpleeghuis doen helaas wat wilde verhalen de ronde. Niet raar, want die eigen bijdrage is lastige materie. Vroeger was het zo dat je aan de poort van het bejaardentehuis je spaargeld moest inleveren. Dat is nu niet meer zo, maar de eigen bijdrage kan in sommige gevallen oplopen tot meer dan €2000 per maand. Daar staat onderdak én volledige zorg tegenover en in de regel blijven er na het betalen van die eigen bijdrage iedere maand nog enkele honderden euro’s zakgeld over. Van ‘kaalplukken’ is dus geen sprake.

Mocht uw grootmoeder in het verpleeghuis terechtkomen, dan geldt voor haar eerst enkele maanden de lage eigen bijdrage, daarna de hoge eigen bijdrage. Hoe hoog die is, hangt voor een groot deel af van het inkomen (pensioen) en voor een ander (kleiner) deel van vermogen.

Wat het ingewikkeld maakt, is dat het CAK bij de vaststelling van dat vermogen naar de belastingaangifte van twee jaar geleden kijkt. Aan de ene kant is dat handig, want als er een huis is dat nog verkocht moet worden, telt de opbrengst daarvan eerst even niet mee. De bedragen staan vast en zo voorkom je dat mensen achteraf weer moeten terugbetalen. Aan de andere kant maakt deze manier van de eigen bijdrage berekenen het lastig deze te ‘sturen’. Alles wat je nu doet, merkt u pas ruim twee jaar later. Veel mensen komen pas in het verpleeghuis terecht als het écht niet meer anders kan en blijven daar niet of niet veel langer dan twee jaar. De vraag dient zich dan aan hoeveel moeite u wilt doen om het vermogen te sturen en wat dat dan op de lange termijn oplevert.

Uw grootmoeder kan in een testament laten opnemen dat de erfdelen direct opeisbaar worden bij opname in het verpleeghuis. Daardoor gaat het vermogen van de grootmoeder omlaag, maar het effect daarvan is niet direct merkbaar in de berekening van de eigen bijdrage: dat zal pas ruim twee jaar later het geval zijn. Wat wel direct merkbaar is, is de schenkbelasting die de kinderen daar (eventueel) over moeten betalen. U moet ook nog naar de notaris om dat testament te laten opmaken. De rekentool voor het berekenen van de eigen bijdrage op de website van het CAK kan helpen bij een stukje van die puzzel. In Plus Magazine schreven we eerder een uitgebreid artikel over de eigen bijdrage, dat te vinden is op www.plusonline.nl/eigenbijdrage.

Is een brief genoeg om spaargeld na te laten?

Ik ben 70 jaar en heb €20.000 spaargeld. Ik ben alleenstaand en wil niet dat mijn geld naar familie gaat als ik kom te overlijden. Is een handgeschreven brief rechtsgeldig?

Jasper Nobel, notaris bij Grafhorst Notarissen Utrecht:

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Uw wens kan ik mij goed voorstellen. U wilt andere erfgenamen dan de erfgenamen die de wet in uw geval aanwijst. Dat kunt u alleen regelen bij de notaris in een testament. Daarin kunt u ook een executeur aanwijzen. Als u zich voorbereidt, dan vallen de kosten vaak mee. U kunt bij de notaris een brochure opvragen of de tips op www.notaris.nl lezen. Voor nauwkeurig omschreven sieraden of meubels kunt u een codicil maken. U mag het codicil echter niet typen of printen. U moet het codicil geheel met de hand schrijven, zie voor tips: www.plusonline.nl/codicil.

Rente over de borg?

Wij huren een woning van een wooncoöperatie en in 2003 hebben wij een borg gestort van €440. Nu is de woning verkocht aan een stichting en die vraagt geen borg. Volgens het huurcontract krijgen wij de borg terug plus rente. Maar krijgen wij nu de rente van dit moment of wordt de rente berekent over al die jaren met oplopende en aflopende rente?

Marcel Trip, namens de Woonbond:

Het komt niet vaak voor dat er rente wordt gerekend over de borg (het gaat immers niet om een lening maar om een garantstelling), maar het kan uiteraard wel zo worden afgesproken. Vaak wordt er in dat geval ook afgesproken welk rentepercentage gehanteerd wordt om deze vraag aan het eind van de rit te voorkomen. In dit geval ligt het voor de hand aan te sluiten bij de wettelijke rente, die u kunt vinden op de website van de rijksoverheid. Staat er iets over de hoogte van de rente in het huurcontract? Dan geldt dat.

Ook een vraag?

Leg uw vraag gratis voor aan het deskundigenpanel van Plus Magazine, met daarin onder meer pensioenen AOWexperts, een notaris, fiscaal specialisten, juristen en deskundigen op het gebied van consumentenrecht. In het blad beantwoorden we een selectie van deze vragen. U kunt uw vraag stellen op www.plusonline.nl/geldkwesties

Dit artikel komt uit:
Plus Magazine - Editie 6 - 2022

Plus Magazine - Editie 6 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren
Libelle Special

Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren

Met kastanjeroom en gehakte chocolade KASTANJEROOMTAART Voor 8 personen: boter om in te vetten • 6 eieren • 150 g fijne kristalsuiker • 1 blik (500 g) kastanjepuree (crème de marron) • 2 tl vanillepasta • 1 tl bakpoeder • 250 g amandelmeel • 200 ml slagroom • 100 g pure chocolade (70% cacao), grof gehakt. Extra: springvorm Ø 18 cm, bakpapier, elektrische mixer Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de springvorm in, bekleed bodem en zijkanten met bakpapier en vet dit ook in. Mix eieren en suiker minimaal 2 min. tot het mengsel lichtgeel en luchtig is. Voeg 400 g van de kastanjepuree toe en mix op lage stand tot het mengsel glad is. Voeg vanillepasta, amandelmeel en bakpoeder toe en spatel dit er zo luchtig mogelijk door. Giet het…

Lees meer
ULTIEME HERFSTTAART met karamel en speculooskruimels
Landleven

ULTIEME HERFSTTAART met karamel en speculooskruimels

INGREDIËNTEN Voor de taart 200 g boter, op kamertemperatuur200 g suiker3 eieren200 g bloem2 tl bakpoeder¼ tl zout2 tl pumpkin spice-mix100 g pompoenpuree, afgekoeld Voor de vulling 200 g verse roomkaas125 g poedersuiker250 ml slagroom1 zakje klopfi x100 g pompoenpuree,afgekoeld1 tl pumpkin spice-mix Ter garnering handjevol walnootstukjes8 speculooskoekjes, verkruimeld½ pot zelfgemaakte pompoenkaramel Bereidingswijze Klop de boter met de suiker met behulp van een mixer tot het mengsel bleek en romig is. Voeg een voor een de eieren toe terwijl u blijft kloppen. Zeef de bloem met het bakpoeder, het zout en de specerijen boven een kom. Meng met een spatel het bloemmengsel door het botermengsel. Meng tot er geen klontjes meer zijn. Voeg nu ook de pompoenpuree toe en spatel deze er rustig door. Schep het beslag in een ingevette springvorm (diameter 18-20 centimeter). Bak de cake in…

Lees meer
Het wordt een heerlijke herfst
Party

Het wordt een heerlijke herfst

Duik op een druilerige dag lekker de keuken in om een van deze heerlijke herfstrecepten op tafel te toveren. Die zijn niet alleen heel smakelijk, maar zitten bovendien boordevol vitaminen.

Lees meer
Het seizoen van de pompoen
Glossy

Het seizoen van de pompoen

Wie denkt dat de pompoen alleen met halloween te gebruiken is als lantaarn of uitsluitend als basis dient voor een heerlijke herfstsoep, heeft het goed mis. De pompoen leent zich namelijk uitstekend als decoratie, dat geeft je huis die gezellige herfstvibe. En met zijn nootachtige, ietwat zoete smaak en zachte structuur is de pompoen ook nog eens een zeer veelzijdige groente, die zowel in hartige als zoete gerechten uitstekend tot zijn recht komt. Glossy heeft drie smakelijke herfstgerechten met pompoen voor jou in het najaarszonnetje gezet! Zo eet je je gegarandeerd weer vrolijk en houd je een herfstdipje buiten de deur.

Lees meer
PROEVEN VAN DE pure keuken
Nouveau

PROEVEN VAN DE pure keuken

Heerlijke herfstgerechten voor twee uit de keuken van Pascale Naessens, BELGIË’S BOEGBEELD van lekker puur en gezond eten.

Lees meer