Tijdschrift.nl logo
IN DEZE UITGAVE

geldkwesties

Elke maand geeft ons deskundigenpanel antwoord op een selectie van lezersvragen over geld en recht.

Illustratie Lien Geeroms

Wat is de maximale verhoging voor warmtetarieven?

Ons appartement is aangesloten op het warmtenet. Het tarief voor de levering van warmte bedroeg voor 2021 €22,76 per gigajoule (GJ). Voor 2022 is dit tarief verhoogd naar €42,91 per GJ. In de krant las ik dat de warmtetarieven maximaal 67 procent mogen stijgen. Is de extreme verhoging die mijn warmteleverancier doorvoert wettelijk toegestaan? En is hier eventueel iets aan te doen?

Angela Schilling, namens Autoriteit Consument en Markt:

Ja, dat is toegestaan. Verschillende media meldden een maximale stijging van 67 procent, maar dat is een misverstand. Er is geen maximaal percentage, maar een maximaal tarief dat ieder jaar berekend wordt volgens regels van de Warmtewet. In 2022 betaalt u maximaal €53,95 voor iedere GJ, plus de vaste kosten. In de Warmte wet zijn de warmtetarieven aan de gasprijzen gekoppeld. Maar gas is nu heel duur. Het gevolg is dat de warmtetarieven flink zijn gestegen. Er is een nieuwe Warmtewet in de maak waarbij de warmtetarieven niet meer gekoppeld zijn aan de gasprijzen. Maar die wet komt pas op zijn vroegst in 2023. De overheid geeft consumenten in 2022 een korting op de energiebelasting ter compensatie. Die vergoeding is ongeveer €400 per huishouden. En gemeenten geven een extra vergoeding van €200 aan huishoudens met een laag inkomen.

Kaalgeplukt in het verpleeghuis?

Onze grootmoeder van 94 heeft geen testament laten maken. Ze is gezond, maar dat kan natuurlijk snel veranderen. Nu heb ik ergens gelezen dat bij permanente opname in een zorginstelling zonder een langstlevende testament met daarin de bepaling dat een erfdeel opeisbaar wordt bij opname, je een forse eigen bijdrage moet betalen. Nu vrezen we dat grootmoeder straks ‘kaalgeplukt’ gaat worden en het spaarpotje dat bedoeld was voor de kinderen zo opgaat aan de eigen bijdrage. Kan ze niet beter alsnog zo’n testament opstellen?

Erik Bogaards, redacteur Geld&Recht:

Over de eigen bijdrage voor het verpleeghuis doen helaas wat wilde verhalen de ronde. Niet raar, want die eigen bijdrage is lastige materie. Vroeger was het zo dat je aan de poort van het bejaardentehuis je spaargeld moest inleveren. Dat is nu niet meer zo, maar de eigen bijdrage kan in sommige gevallen oplopen tot meer dan €2000 per maand. Daar staat onderdak én volledige zorg tegenover en in de regel blijven er na het betalen van die eigen bijdrage iedere maand nog enkele honderden euro’s zakgeld over. Van ‘kaalplukken’ is dus geen sprake.

Mocht uw grootmoeder in het verpleeghuis terechtkomen, dan geldt voor haar eerst enkele maanden de lage eigen bijdrage, daarna de hoge eigen bijdrage. Hoe hoog die is, hangt voor een groot deel af van het inkomen (pensioen) en voor een ander (kleiner) deel van vermogen.

Wat het ingewikkeld maakt, is dat het CAK bij de vaststelling van dat vermogen naar de belastingaangifte van twee jaar geleden kijkt. Aan de ene kant is dat handig, want als er een huis is dat nog verkocht moet worden, telt de opbrengst daarvan eerst even niet mee. De bedragen staan vast en zo voorkom je dat mensen achteraf weer moeten terugbetalen. Aan de andere kant maakt deze manier van de eigen bijdrage berekenen het lastig deze te ‘sturen’. Alles wat je nu doet, merkt u pas ruim twee jaar later. Veel mensen komen pas in het verpleeghuis terecht als het écht niet meer anders kan en blijven daar niet of niet veel langer dan twee jaar. De vraag dient zich dan aan hoeveel moeite u wilt doen om het vermogen te sturen en wat dat dan op de lange termijn oplevert.

Uw grootmoeder kan in een testament laten opnemen dat de erfdelen direct opeisbaar worden bij opname in het verpleeghuis. Daardoor gaat het vermogen van de grootmoeder omlaag, maar het effect daarvan is niet direct merkbaar in de berekening van de eigen bijdrage: dat zal pas ruim twee jaar later het geval zijn. Wat wel direct merkbaar is, is de schenkbelasting die de kinderen daar (eventueel) over moeten betalen. U moet ook nog naar de notaris om dat testament te laten opmaken. De rekentool voor het berekenen van de eigen bijdrage op de website van het CAK kan helpen bij een stukje van die puzzel. In Plus Magazine schreven we eerder een uitgebreid artikel over de eigen bijdrage, dat te vinden is op www.plusonline.nl/eigenbijdrage.

Is een brief genoeg om spaargeld na te laten?

Ik ben 70 jaar en heb €20.000 spaargeld. Ik ben alleenstaand en wil niet dat mijn geld naar familie gaat als ik kom te overlijden. Is een handgeschreven brief rechtsgeldig?

Jasper Nobel, notaris bij Grafhorst Notarissen Utrecht:

Uw wens kan ik mij goed voorstellen. U wilt andere erfgenamen dan de erfgenamen die de wet in uw geval aanwijst. Dat kunt u alleen regelen bij de notaris in een testament. Daarin kunt u ook een executeur aanwijzen. Als u zich voorbereidt, dan vallen de kosten vaak mee. U kunt bij de notaris een brochure opvragen of de tips op www.notaris.nl lezen. Voor nauwkeurig omschreven sieraden of meubels kunt u een codicil maken. U mag het codicil echter niet typen of printen. U moet het codicil geheel met de hand schrijven, zie voor tips: www.plusonline.nl/codicil.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Rente over de borg?

Wij huren een woning van een wooncoöperatie en in 2003 hebben wij een borg gestort van €440. Nu is de woning verkocht aan een stichting en die vraagt geen borg. Volgens het huurcontract krijgen wij de borg terug plus rente. Maar krijgen wij nu de rente van dit moment of wordt de rente berekent over al die jaren met oplopende en aflopende rente?

Marcel Trip, namens de Woonbond:

Het komt niet vaak voor dat er rente wordt gerekend over de borg (het gaat immers niet om een lening maar om een garantstelling), maar het kan uiteraard wel zo worden afgesproken. Vaak wordt er in dat geval ook afgesproken welk rentepercentage gehanteerd wordt om deze vraag aan het eind van de rit te voorkomen. In dit geval ligt het voor de hand aan te sluiten bij de wettelijke rente, die u kunt vinden op de website van de rijksoverheid. Staat er iets over de hoogte van de rente in het huurcontract? Dan geldt dat.

Ook een vraag?

Leg uw vraag gratis voor aan het deskundigenpanel van Plus Magazine, met daarin onder meer pensioenen AOWexperts, een notaris, fiscaal specialisten, juristen en deskundigen op het gebied van consumentenrecht. In het blad beantwoorden we een selectie van deze vragen. U kunt uw vraag stellen op www.plusonline.nl/geldkwesties

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’
&C Magazine

‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’

Ik ben een notoire documentairebinger. En nee, dat zeg ik niet om interessant te doen, want de documentaires die ik kijk, gaan niet altijd over een supersonische nucleaire deeltjesversneller of het leven van een obscure zeventiende-eeuwse dichter. Nee, ik kijk vooral met heel veel plezier naar het leven van Beyoncé, Jennifer Lopez, Lady Gaga, Selena Gomez enTaylor Swift. Sterker nog, ik keek deze documentaires achter elkaar op één dag. Niet omdat ik van alle muziek van deze artiesten hou, maar omdat ik het fascinerend vind om hun worstelingen, vechtlust, ijdelheid, talent, doorzettingsvermogen en kwetsbaarheid te zien. Om ze te bewonderen en me soms ook aan hen te ergeren. Ik hou ervan om een fly on the wall te zijn. Ik kijk ook wel naar series, maar op de een of andere…

Lees meer
Extra handjes voor Schiphol
Nieuwe Revu

Extra handjes voor Schiphol

Dit is uitstekend nieuws! Naar aanleiding van alle ellende op de Hollandse luchthavens van vorig jaar is er een ‘security lane’ geopend op het MBO College Airport in Hoofddorp. Je zou denken dat de beelden van al die eindeloze wachtrijen jongeren zouden afschrikken, maar volgens schooldirecteur Philip Mol heeft de opleiding tot luchthavenbeveiliger juist aan populariteit gewonnen. ‘Jongeren zijn heel wendbaar, die zien gewoon dat perspectief,’ zei hij tegen NH Nieuws. ‘Dat optimisme zit misschien ook wel in de jeugd. Die zijn niet zo pessimistisch als volwassenen vaak zijn.’ Werkgelegenheid is er in ieder geval genoeg. Schiphol wil in de meivakantie 850 nieuwe securitymedewerkers in dienst nemen. De opleiding duurt tien maanden, iedere maand komen er zo’n vijftig studenten van school met een diploma. Maakt u zich geen zorgen, deze…

Lees meer
Effe viraal doen
Veronica Superguide

Effe viraal doen

De Avondshow met Arjen Lubach gaat het derde seizoen in. In het verleden zijn Lubach en co. goed geweest voor veel onvergetelijke tv-momenten, waarvan we de vijf opvallendste hebben gerangschikt. Je kunt ze nog eens zien via de QR-codes. Wat komt er dit seizoen bij?

Lees meer
‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’
Flair

‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’

Moet er een limiet aan rijkdom komen? Het is momenteel een veelgestelde vraag. Ondernemer en jonge rijke Jelline begrijpt het probleem, maar gelooft niet dat dat een oplossing is. “Ik besef heel goed dat mijn leven niet normaal is. Ik heb nooit als een arme student geleefd. Een die boterhammen met pindakaas moet eten, omdat ze anders de huur niet meer kan betalen. In goede tijden verdien ik makkelijk 300.000 euro per maand. Drie jaar geleden ontdekte ik het online ondernemerschap. Ik begon met dropshipping, later verdiepte ik me in YouTube-verdienmodellen. Dat loopt inmiddels zo goed dat ik een mooi inkomen heb en onlangs met mijn vriend een huis met een waarde van 1,3 miljoen euro kon kopen. Onze hypotheek is 5.500 euro per maand, dus niet bepaald een starterswoninkje. Ik…

Lees meer
Jada: ‘De waarheid wint áltijd’
Weekend

Jada: ‘De waarheid wint áltijd’

Jada Borsato stelt zich geen zorgen te maken over de eventuele rechtszaak rondom haar vader Marco, want'de waarheid wint áltijd’. Jada: ‘Jarenlang heb ik alleen maar lovende woorden over m'n vader gehoord. Als nu zijn naam wordt genoemd, komt er een oeh of iew! achteraan. Je leert echt de keerzijde kennen van bekend zijn en dat zet je ook aan het denken: wil ik dit wel?’

Lees meer