Tijdschrift.nl logo
GEZONDHEID & PSYCHE

Geluk is …minder minder minder spullen

Echt geluk zit ’m niet in een nieuwe tas of een grotere auto. Wat wel écht gelukkig maakt? Meer vrije tijd, bijvoorbeeld. Drie vrouwen vertellen wat ontspullen hen opleverde.

Tekst MARISKA VERMEULEN

Dag in dag uit worden we overladen met advertenties en commercials over het nieuwste van het nieuwste en het mooiste van het mooiste, waar we beslist niet zonder kunnen. En dus denken veel mensen dat laatste technische snufje of die veelbelovende mascara écht nodig te hebben. Maar voor al die spullen moet natuurlijk worden betaald, met geld dat je maar één keer kunt uitgeven. Dat achteloos doen lijkt misschien onbeduidend, maar zegt veel over wat je belangrijk vindt in het leven. Wie zijn geld grotendeels uitgeeft aan spullen, kiest er dus niet voor om te sparen voor een mooie reis of een sabbatical.

We denken vaak dat we die nieuwste telefoon écht nodig hebben

Steeds meer mensen lijken te beseffen dat vrijheid en vrije tijd zo veel belangrijker zijn dan een huis vol spullen. Ook Puck Landewé ziet dit op haar platform Elfin (thisiselfin.com), dat duizenden vrouwen bijstaat met hun persoonlijke financiën, beleggingen en inkomsten. Landewé: “Ik durf te stellen dat negentig procent van de vrouwen in onze community met geld bezig is omdat ze meer vrije tijd en vrijheid willen. Voor bijna iedereen die ik spreek, is het grootste focuspunt: wat voor leven wil ik graag leiden? Hoe wil ik mijn tijd het liefst doorbrengen? Tijd is als een bankrekening die we leeghalen en waar nooit meer iets bij komt. Dan moet je dus heel goed bedenken wat je met die tijd wilt doen. De vrouwen op mijn platform zien de waarde van tijd in en beseffen dat slim met je geld omgaan ze meer vrije tijd kan opleveren.”

STEEDS MEER

En dat betekent: keuzes maken. Wie bijvoorbeeld niet meer fulltime wil werken, moet dat geld wel ergens vandaan halen. Landewé: “Een keuze voor het een is vaak een keuze tegen iets anders. Vrouwen die meer vrije tijd willen, stoppen vaak met veel kleding, make-up en accessoires kopen, en geven hun geld een andere bestemming. Die spullen blijken uiteindelijk helemaal niet zo belangrijk. Zelf heb ik deze transitie ook meegemaakt. Ik ben me echt gaan afvragen: wat brengt weer een nieuwe jurk me? Waarom wil ik altijd meer? Vaak troosten mensen zichzelf door spullen te kopen of hebben ze last van levensstijlinflatie: wie een groter huis heeft, wil vaak ook een grotere auto. Het scheelt zo veel geld als je het jezelf gunt om dat niet te hoeven. Het was voor mij enorm bevrijdend om een halfjaar met alleen een rugzak en goedkope spullen op reis te gaan. Dus trakteer jezelf af en toe op iets nieuws, maar besteed je geld ook aan dingen waar je uiteindelijk tijd mee koopt, zoals extra aflossingen op de hypotheek.”

BEWUST KOPEN

Er is nóg een reden waarom minder spullen kopen zo’n slecht idee nog niet is: het is beter voor mens en planeet. Veel spullen worden in niet al te beste arbeidsomstandigheden aan de andere kant van de wereld gemaakt van grondstoffen die al schaars zijn en vervolgens helemaal hier naartoe vervoerd. Marianne Winter ziet als professional organizer met eigen ogen hoeveel spullen mensen om zich heen verzamelen. “Hoe meer spullen er te koop zijn, hoe meer mensen ze willen hebben. Terwijl we vaak maar twintig procent gebruiken van alle spullen die we hebben! Ik kan iedereen aanraden het boek De Verborgen Impact van duurzaamheidsonderzoeker Babette Porcelijn te lezen. Zij laat zien dat voor de meeste mensen spullen op nummer één staan van dingen waarmee ze het milieu belasten. En uit het YouTube-filmpje The Story of Stuff blijkt dat we de laatste dertig jaar maar liefst een derde van alle grondstoffen ter wereld hebben gebruikt om spullen te maken. Vroeger maakte moeder als het nodig was een jurkje, nu worden dingen gemaakt die misschien niet eens verkocht worden en dus ongebruikt moeten worden vernietigd. Heel bizar. Mijn cliënten komen er vaak achter dat ze helemaal niet zo veel spullen nodig hebben. En beseffen: geld dat je uitgeeft kun je eventueel terugverdienen, maar tijd krijg je nooit meer terug. Dus kun je beter daarin investeren.”

“ Van alle spullen die we hebben, gebruiken we vaak maar twintig procent”

LEESVOER

Waarom moeten we altijd maar meer willen en moet alles kwantitatief groeien? Dat vraagt psycholoog en coach Karen Walthuis zich af in het boek Hoe word ik echt rijk? Walthuis: “Dat werkt niet meer en is ook precies de misvatting waarmee we de aarde kapotmaken. We zouden onszelf vaker moeten afvragen wat we écht willen. Wat zijn onze wezenlijke behoeftes en drijfveren als we die blinde focus op meer en hoger loslaten? Dan ontstaat innerlijke rust, aandacht en kwaliteit van leven.” Hoe word ik echt rijk? € 23,99 (via bol.com)

“Geld dat je uitgeeft, kun je terugverdienen, verloren tijd niet”
“IN MIJN APPARTEMENT BEN IK IN TWEE UURTJES PER WEEK KLAAR MET POETSEN”

Ineke Groenendijk (60) verhuisde van een groot huis naar een appartement. De hypotheek is helemaal afgelost én ze houdt nog geld over ook.

“Ons vorige huis was een blok aan mijn been. Ook de tuin kostte me enorm veel tijd, ik had geen enkel plezier meer in al dat gesnoei. Mijn man hielp waar hij kon, maar omdat ik veel meer thuis was, kwam het meeste op mijn schouders terecht. Ik heb wel even een schoonmaakster gehad, maar omdat ik onregelmatig werk heb, was ik vaak thuis als zij er was en dat vond ik ongemakkelijk. Vorig jaar ben ik dan ook met mijn man en dochter naar een appartement met terras verhuisd. Nu ben ik met twee uurtjes schoonmaken per week klaar!

Waar ik vroeger met de wasmand al die trappen op moest, leg ik het nu meteen in de kast. Op het terras staan alleen een paar potplanten, boodschappen haal ik nu om de hoek en ik huur een glazenwasser in. Ik heb veel spullen weg moeten doen om in dit appartement te passen, maar dat voelde alleen maar goed. Hoeveel heeft een mens nou nodig? Ik koop bijna nooit meer iets. Ook financieel heeft kleiner wonen goed uitgepakt. Onze hypotheek is volledig afgelost en we hebben nu wat extra achter de hand voor mijn pensioen. Het voelt alsof ik veel meer tijd overhoud en dat is fijn, zeker als je wat ouder wordt.”

“IK STA VEEL RELAXTER IN HET LEVEN MET DIE LAGERE MAANDLASTEN”

Marianne Winter (46 jaar) loste af op haar hypotheek, kocht zonnepanelen en verkocht veel spullen, zodat ze een dag per week minder kan werken.

“Ik had een drukke, goedbetaalde baan in de internationale zakelijke dienstverlening. Net als zo veel mensen dacht ik vooral in termen van: groter, beter en mooier. En dus kocht ik steeds weer nieuwe spullen. Maar toen mijn vader en schoonvader beiden jong overleden, moest ik weer denken aan het boek Eenvoud in leven, eenvoud in jezelf. Tijd is zo kostbaar. Wilde ik mijn dagen echt alleen besteden aan werken, spullen kopen en daar later weer proberen van af te komen? Het leven draait toch om tijd en aandacht voor elkaar? Mijn vriend en ik wilden niet meer wachten tot ‘later’ om daar tijd voor te hebben en besloten beiden vier dagen per week te gaan werken.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Op onze vrije vrijdag lummelen we, mountainbiken we en genieten we van vrienden en familie. Dat was mogelijk omdat we de afgelopen jaren extra hebben afgelost op onze hypotheek en de energiekosten zijn gedaald omdat we zonnepanelen hebben gekocht. Ook verkochten we heel veel van onze spullen, wat een aardig zakcentje opleverde. Ik vond het zo leuk om te ontspullen dat ik professional organizer ben geworden. Nu ik nog maar vier dagen per week werk en we lagere maandlasten hebben, sta ik veel relaxter in het leven. Door langer te doen met spullen die we bewust gekozen hebben, hebben we nog steeds geld om mooie reizen te maken.

Al geniet ik net zo hard als ik op mijn vrije vrijdag een koolmeesje hoor in onze tuin.” maryregelthetwel.nl

“IK ZIE, VOEL EN ERVAAR ALLES TOT IN MIJN TENEN, DAT IS HET MOOISTE WAT IK ZOU KUNNEN KOPEN”

Reisjournaliste Yvette Bax (41) koopt al haar hele leven amper spullen. Liever stopt ze dat geld in reizen en ervaringen.

“Ik denk dat ik onbezorgder leef omdat ik geen dure dingen bezit. Ik zie dat op het strand al in het klein als mensen niet durven te zwemmen omdat ze bang zijn dat iemand hun spullen steelt. Dan ben je niet vrij, maar zijn je spullen de baas over jou. Mij maakt het niet veel uit als ik een horloge van tien euro kwijtraak of stukmaak. Mijn werk als reisjournalist heeft dit bevorderd of misschien zelfs veroorzaakt. Mijn hele werkende leven ben ik reizende geweest en dan worden spullen vaak een last omdat je alles met je mee moet zeulen. Ook in het groot zie ik dat het bezitten van veel geld of waardevolle spullen veel zorgen en verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Je moet er belasting over betalen en bent veel tijd aan onderhoud kwijt. Al had ik misschien wel graag een koopwoning willen hebben als buffer voor later. Nou ja, dat zijn de consequenties van de keuzes die ik heb gemaakt en dat is prima. Ervaringen zijn veel waardevoller dan spullen, die blijven wél voor altijd bij me. Op mijn sterfbed zal ik niet denken aan een mooi jurkje, maar wel aan een bijzonder diner met vrienden. Iedereen is zo materie- en statusbelust. Zelfs op reis zie ik dat mensen continu op hun telefoon zitten om met hun vakantiefoto’s anderen op social media af te troeven. Ze lijken de plek waar ze zijn niet daadwerkelijk te ervaren. Zelf zie, voel en beleef ik alles tot in mijn tenen; dat is voor mij het mooiste wat ik zou kunnen kopen. Ik kies voor doen wat me gelukkig maakt boven een vaste baan met een salaris waar ik veel van zou kunnen kopen. Die vrijheid is voor mij pas echt rijkdom.”

@yvettebaxtraveljournalist

OP JE VEERTIGSTE MET PENSIOEN

De laatste jaren werd de FIRE-beweging (Financially Independent, Retire Early) ineens heel populair: hierbij geef je drastisch minder geld uit dan er binnenkomt, zet je het verschil tussen inkomsten en uitgaven opzij zodat je vermogen op kunt bouwen en veel vroeger met pensioen kunt. Puck Landewé van Elfin: “Dit was even een enorme hype. Dat hadden we nodig om ons er bewust van te worden dat we geld ook kunnen gebruiken om (veel) eerder te stoppen met werken. Wie dat rond haar veertigste of vijftigste al wil doen, heeft toch al gauw minimaal zes ton belegd vermogen nodig om te kunnen leven van het rendement. Voor veel mensen gaat FIRE dan ook eerder om financiële onafhankelijkheid. Want wie financieel vrij is, kan zonder zorgen van baan wisselen, een bedrijf starten of een dag per week minder werken. Eigenlijk staat FIRE symbool voor: hoe wil ik het liefst leven en hoe kan ik dat financieel realiseren?”

“TIJD IS ALS EEN BANKREKENING DIE WE LEEGHALEN EN WAAR NOOIT MEER IETS BIJ KOMT”

MEER vrijheid KOPEN

“Financial life planning is een chic woord voor: waar sta je nu, wat zijn je dromen en doelen en wat moet je stap voor stap doen om daar te komen? Wil je eerder met pensioen, droom je van een vakantiehuis in het buitenland, wil je de studie van de kinderen betalen? Voor al deze dingen moet je nu al actie ondernemen.”

Drie tips van Landewé:

1 “Vrijheid koop je allereerst door te sparen. Tegenwoordig wordt vaak geroepen dat je dat niet moet doen nu de inflatie zo hoog is en je geld dus minder waard wordt. Maar ik zeg altijd: het rendement van je spaargeld is een goede nachtrust. Met een flinke buffer kun je een sabbatical nemen of een andere baan zoeken als je die zat bent.”

2 “Investeer, bijvoorbeeld door op een zo risicoloos mogelijke manier te beleggen. Als het goed gaat, behoudt het geld minimaal zijn waarde en gaat het dus mee met de inflatie. Investeren in vastgoed is ook een optie, dan heb je direct inkomsten uit huur.”

3 “Kijk kritisch naar je inkomsten en uitgaven. Vermogen opbouwen kost tijd, maar dit valt wél op de korte termijn te beïnvloeden. Koop dus minder spullen en voer een goed gesprek met de baas: vrouwen verdienen gemiddeld nog steeds minder dan mannen.”

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’
&C Magazine

‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’

Ik ben een notoire documentairebinger. En nee, dat zeg ik niet om interessant te doen, want de documentaires die ik kijk, gaan niet altijd over een supersonische nucleaire deeltjesversneller of het leven van een obscure zeventiende-eeuwse dichter. Nee, ik kijk vooral met heel veel plezier naar het leven van Beyoncé, Jennifer Lopez, Lady Gaga, Selena Gomez enTaylor Swift. Sterker nog, ik keek deze documentaires achter elkaar op één dag. Niet omdat ik van alle muziek van deze artiesten hou, maar omdat ik het fascinerend vind om hun worstelingen, vechtlust, ijdelheid, talent, doorzettingsvermogen en kwetsbaarheid te zien. Om ze te bewonderen en me soms ook aan hen te ergeren. Ik hou ervan om een fly on the wall te zijn. Ik kijk ook wel naar series, maar op de een of andere…

Lees meer
Extra handjes voor Schiphol
Nieuwe Revu

Extra handjes voor Schiphol

Dit is uitstekend nieuws! Naar aanleiding van alle ellende op de Hollandse luchthavens van vorig jaar is er een ‘security lane’ geopend op het MBO College Airport in Hoofddorp. Je zou denken dat de beelden van al die eindeloze wachtrijen jongeren zouden afschrikken, maar volgens schooldirecteur Philip Mol heeft de opleiding tot luchthavenbeveiliger juist aan populariteit gewonnen. ‘Jongeren zijn heel wendbaar, die zien gewoon dat perspectief,’ zei hij tegen NH Nieuws. ‘Dat optimisme zit misschien ook wel in de jeugd. Die zijn niet zo pessimistisch als volwassenen vaak zijn.’ Werkgelegenheid is er in ieder geval genoeg. Schiphol wil in de meivakantie 850 nieuwe securitymedewerkers in dienst nemen. De opleiding duurt tien maanden, iedere maand komen er zo’n vijftig studenten van school met een diploma. Maakt u zich geen zorgen, deze…

Lees meer
Effe viraal doen
Veronica Superguide

Effe viraal doen

De Avondshow met Arjen Lubach gaat het derde seizoen in. In het verleden zijn Lubach en co. goed geweest voor veel onvergetelijke tv-momenten, waarvan we de vijf opvallendste hebben gerangschikt. Je kunt ze nog eens zien via de QR-codes. Wat komt er dit seizoen bij?

Lees meer
‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’
Flair

‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’

Moet er een limiet aan rijkdom komen? Het is momenteel een veelgestelde vraag. Ondernemer en jonge rijke Jelline begrijpt het probleem, maar gelooft niet dat dat een oplossing is. “Ik besef heel goed dat mijn leven niet normaal is. Ik heb nooit als een arme student geleefd. Een die boterhammen met pindakaas moet eten, omdat ze anders de huur niet meer kan betalen. In goede tijden verdien ik makkelijk 300.000 euro per maand. Drie jaar geleden ontdekte ik het online ondernemerschap. Ik begon met dropshipping, later verdiepte ik me in YouTube-verdienmodellen. Dat loopt inmiddels zo goed dat ik een mooi inkomen heb en onlangs met mijn vriend een huis met een waarde van 1,3 miljoen euro kon kopen. Onze hypotheek is 5.500 euro per maand, dus niet bepaald een starterswoninkje. Ik…

Lees meer
Jada: ‘De waarheid wint áltijd’
Weekend

Jada: ‘De waarheid wint áltijd’

Jada Borsato stelt zich geen zorgen te maken over de eventuele rechtszaak rondom haar vader Marco, want'de waarheid wint áltijd’. Jada: ‘Jarenlang heb ik alleen maar lovende woorden over m'n vader gehoord. Als nu zijn naam wordt genoemd, komt er een oeh of iew! achteraan. Je leert echt de keerzijde kennen van bekend zijn en dat zet je ook aan het denken: wil ik dit wel?’

Lees meer