Tijdschrift.nl logo
ACTUEEL

Geven martien en erica er de brui aan? ‘Over vijf jaar bestaat chateau meiland niet meer’

In het nieuwe seizoen van Chateau Meiland gaan we meer van dochter Montana zien, maar wel in minder afleveringen: twee keer per week De Meilandjes bleek te veel. Martien: “Pas als de kijkcijfers instorten, stoppen we.”

TEKST NICK DIJKMAN
FOTOGRAFIE TOM CORNELISSEN/TALPA, ANP

EEN INTERVIEW MET DE MEILANDJES laat zich niet regisseren. Afgesproken was dat Martien en Erica op vrijdag stipt om tien uur met Veronica Superguide zouden bellen. Toen dat dertien minuten na het afgesproken tijdstip nog steeds niet was gebeurd, besloot de interviewer de betrokken communicatieadviseur om opheldering te vragen. “Ik check het even”, stuurde zij terug, waarna 57 minuten na het afgesproken interviewtijdstip duidelijk wordt waarom Martien en Erica niets van zich lieten horen. “Excuus, ik krijg net door dat de familie een stroomstoring heeft thuis. Die proberen ze even op te lossen en ze bellen je daarna. Lukt dat voor jou?”

Als Martien en Erica om 11.12 uur alsnog inbellen en hun welgemeende excuses aanbieden, blijkt de stroomstoring nog niet te zijn opgelost. “Er is iets helemaal misgegaan vanmorgen, wat een gezeik”, begint Martien op kenmerkende wijze te vertellen, waarna Erica uitlegt wat er precies is voorgevallen. “Er kwam een meneer bij ons thuis een hondenhok ophalen, dat had ik via Marktplaats aan hem verkocht. Toen hij dat hondenhok in zijn auto had gekregen en wilde wegrijden, deed de poort het niet. Omdat het licht bij de achterbuurvrouw ook niet brandde, wisten we meteen dat er sprake was van een stroomstoring. Er brak flinke paniek uit, omdat de vrouw van de man van het hondenhok op het punt van bevallen stond. Ze was thuis en was vandaag uitgerekend. Dus wij werden knap zenuwachtig.”

‘ER IS HIER EEN HEEL GOED HEK, DUS WE HEBBEN GEEN LAST VAN FANS’

Na een lange zoektocht stuitte Erica op een tas met sleutels, van de vorige bewoners van hun nieuwe villa in Noordwijkerhout. “Daar zat een sleutel in om het hek handmatig te openen. Een hele opluchting. Maar we hebben nog steeds geen stroom.” Helaas is deze treffende Meiland-scène niet op tv terug te zien. “Er waren geen camera’s bij, we zijn klaar met seizoen zeven.” De rode draad in het nieuwe seizoen van Chateau Meiland, dat vanaf 29 augustus twaalf weken lang op SBS 6 te zien zal zijn, is het huwelijk van dochter Maxime en Leroy Molkenboer. “Verder hebben we de overdracht van het chateau in Frankrijk gehad, zijn we weer verhuisd”, zegt Erica, waarna Martien haar zin afmaakt. “Het wordt een serie met een lach en een traan. Op het huwelijk van Maxime en Leroy liet ik een traan van geluk. Op de begrafenis van mijn schoonmoeder een traan van verdriet.” Erica: “Dat kwam er ook nog onverwachts tussendoor. Maar het wordt volgens mij hartstikke leuk.”

Méér Montana

In tegenstelling tot het vorige seizoen is de familie nu slechts één keer per week te zien op op maandag: de donderdagavond-uitzending is geschrapt. “Gelukkig wel”, zegt Erica. “Twee keer per week is te veel. Laat de mensen maar gewoon naar de maandagavond uitkijken.” Martien: “Wat fijn, de stroom gaat weer aan!” Erica: “Als je geen stroom hebt, blijft er niets over, kun je beter in bed gaan liggen.”

In het nieuwe seizoen zal een grotere rol zijn weggelegd voor oudste dochter Montana, die minder is gaan werken in haar cadeau- en interieurwinkel Montana’s in het centrum van Noordwijk. “Dat kind was alleen maar aan het werk”, zegt Martien. “Ze werkt nu vier in plaats van zeven dagen. De vorige keer zat ze niet in de leader, nu wel. De nieuwe leader wordt overigens pas na aflevering vijf geïntroduceerd, op het moment dat we naar ons nieuwe huis in Noordwijkerhout zijn verhuisd.” Erica: “Montana vindt het leuk dat ze er nu wat vaker in zit. Ook als er geen camera’s zijn, zijn de kinderen hier bijna dagelijks. Ze genieten enorm van ons nieuwe huis. Wij hebben ook gezegd: ‘We gaan hier niet meer weg, we gaan niet meer verhuizen.’ Maar niemand gelooft ons, want dat hebben we al vaker gezegd. In ons vorige huis zei Martien ook: ‘Hier blijf ik tien jaar wonen.’ Nou dat heeft elf maanden geduurd.” Martien: “Dit huis ligt lekker van de weg af, we hebben ook een heel goed hek (als er stroom is, red.), dus we hebben hier geen last van fans. Dat is zo’n verrijking.”

Dochter Montana, hier met vriend Dirk, verschijnt vaker in beeld nu ze minder werkt.

Het duurde lang, maar nu is het chateau dan eindelijk verkocht.

‘IK HEB NU AL AF EN TOE HET GEVOEL MET ÉÉN BEEN IN HET GRAF TE STAAN’

Martien ziet Wie van de 3 als een leuk side-project.

Het is een misvatting dat Martien en Erica de hele dag door een cameraploeg worden achtervolgd. Martien: “Alleen als we iets op de agenda hebben staan. Als we een dag niets te doen hebben, komt de cameraploeg niet. Wat moet ik dan met die mensen hier?”

Zij van Ik Vertrek

Het geheim achter het succes van Chateau Meiland is regisseur en voormalig Goudkust-
acteur en Fox Kids-presentator Timon Moll. Hun gezamenlijke band begon al in 2006, kort nadat Martien en Erica zich hadden opgegeven voor Ik Vertrek, het gelauwerde AVROTROS-programma over Nederlandse stellen die hun geluk in het buitenland gaan beproeven. In het geval van Martien en Erica betekende dat een avontuur in Frankrijk, waar ze in de buurt van Vierzon, in kasteel Château de la Brosse, een chambre d’hôtes wilden beginnen. Maar niet voordat Ik Vertrek-regisseur Moll proefopnames kwam maken in de toenmalige woonwinkel van Martien en Erica in Noordwijk, naast de huidige cadeau- en interieurwinkel van Montana. Na hun vertrek naar Frankrijk zagen de Meilandjes en Timon elkaar jaren niet. “Tót ik hoorde dat de familie een realitysoap op de markt wilde brengen”, aldus Timon. “Toen heb ik producent Vincent TV gebeld en gezegd: ‘Er is er maar één die dit kan doen, dat ben ik.’ Op dat moment hoorde ik dat Martien ongeveer hetzelfde had gezegd en alleen met mij wilde werken. Terwijl we elkaar dertien jaar niet hadden gezien! Heel bijzonder.” De rest is intussen geschiedenis. Chateau Meiland groeide aan de hand van regisseur Timon uit tot een doorslaand succes en won in 2019 zelfs een felbegeerde Gouden Televizier-Ring, nog geen halfjaar na de eerste aflevering. “Timon voelt ons goed aan en weet hoe hij alles in elkaar moet draaien”, zegt Erica. “Hij is overal bij en noteert alles in zijn telefoon. Martien zei weleens tegen mij: ‘Wat zit hij vaak op zijn telefoon, hè?’ Maar daar noteert hij alle mogelijke scènes en gebeurtenissen in, die hij dan weer doorgeeft aan het montageteam. Hij werpt ook een laatste blik op de eindmontage. Timon staat altijd achter de camera en stelt ons soms wat vragen, waar wij dan weer antwoord op geven.” Martien: “Dat heeft een bepaald woord.” Erica: “Testimonials.” Martien: “Ja, testimonials.” In Chateau Bijstand hingen er overal camera’s in hun tijdelijke onderkomen in Uithoorn. Erica: “Als er ’s nachts wat gebeurde, werd het ook opgenomen. Daar werden wij een beetje raar van.” Martien: “Nee, dat wil ik niet meer.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Nee, hoor. Ik hoef niet constant camera’s in mijn huis.” Hoe lang de Meilandjes nog op tv te zien zijn, is afhankelijk van het aantal kijkers. “Zolang wij ver boven het miljoen scoren, blijven we doorgaan”, zegt Martien. “Als de kijkcijfers instorten, stoppen we. Maar over vijf jaar bestaat Chateau Meiland niet meer, hoor. Dan ben ik lekker met de kleinkinderen bezig, misschien hebben Montana en Dirk dan ook wel een kind. Daarnaast blijf ik dan Wie van de 3 doen en daar blijft het bij. Dag. Ik heb nu soms al het gevoel dat ik met één been in het graf sta.” Erica: “Als je hem uit de auto ziet stappen… hij moet eigenlijk een SUV kopen in plaats van zo’n lage Audi.”

Martiens gillende zelf

In het eerdergenoemde Chateau Bijstand leefde de familie een maand lang op bijstandsniveau in een rijtjeshuis. Ook zetten Martien, Erica en Maxime zich in deze periode in voor Help Ons Helpen, een stichting met als doel om zowel materiele als geestelijke hulp te verstrekken aan noodlijdende personen of gezinnen, en Stichting Babyspullen, die van gebruikte en nieuwe babyspullen babystartpakketten maakt voor (aanstaande) ouders die het financieel lastig hebben. “Chateau Bijstand heeft ons meer naamsbekendheid én donateurs opgeleverd”, zegt operationeel directeur van Stichting Babyspullen Marilia Bischot. “We hebben door het hele land 250 inzamelpunten voor babyspullen in de vorm van een rode kliko. Ook Maxime Meiland heeft zo’n kliko bij haar woning in Noordwijk staan, zodat mensen bij haar kunnen doneren. Zij brengt het dan eens in de zoveel tijd langs.’ Bij Stichting Help Ons Helpen hadden ze meer van de samenwerking met de Meilandjes verwacht. “Het heeft ons geen enkele nieuwe donateur opgeleverd”, zegt bestuurslid Patries Gerrits. “Dat heeft ons ook verbaasd, er keken toch een hoop mensen. De Meilandjes zijn leuker in het echt dan wanneer er een productieteam bij is. Dan worden ze opgejut en beginnen ze onderling te kibbelen. Maar ze kunnen zonder cameraploeg juist erg goed klussen en flink doorwerken. Je ziet Martien op tv altijd gillen en doen, zo is hij zonder cameraploeg niet.” Het leven op bijstandsniveau heeft voor Martien en Erica wel een blijvende verandering opgeleverd. “Ik ga sindsdien veel vaker op de elektrische fiets naar de Lidl”, zegt Martien. “Dan denk ik: waarom zou ik dure producten kopen terwijl het ook goedkoop kan? En die producten van de Lidl zijn kwalitatief ook erg goed.” Erica: “Je hebt minder keuze, maar dat vind ik wel fijn. De groente en het brood zijn erg lekker. Dat brood kun je ook zelf snijden trouwens.” Martien: “En ze hebben heerlijke aardbeien. Het nadeel is dat ze bij onze Lidl geen babyproducten hebben. Voor de potjes moet je dan weer naar de Albert Heijn. Zo gek. Ik vroeg eens aan een man die daar werkt: waar staan die lekkere potjes voor de baby’s? Nou, zegt die man: die hebben we niet. Zo raar.”

Terug naar Frankrijk

Speciaal voor de sleuteloverdracht van het chateau in Frankrijk keerden de Meilandjes onlangs nog een keer terug naar hun voormalige woonomgeving in de buurt van Limoges. “Leuke lui, joh, die het gekocht hebben”, zegt Martien. “Heel leuke mensen uit Eersel, Noord-Brabant.” Erica: “Een

‘HET WORDT WEER EEN SEIZOEN MET EEN LACH EN EEN TRAAN’

notaris die net met pensioen is en zijn vrouw.” De nieuwe bewoners gaan er volgens Erica geen B&B van maken. “Ze gaan het als vakantiehuis gebruiken. Dan nemen ze de hele familie mee, er is ruimte genoeg. We appen nog geregeld en we gaan er ook nog een keer heen.” Martien: “Misschien wel met een cameraploeg, dat is toch leuk! Dan kunnen die mensen ook vertellen hoe zij het in Limoges vinden.”

TV Chateau Meiland, SBS6, vanaf maandag 29 augustus

Het nieuwe onderkomen biedt de Meilandjes de privacy waar ze al lange tijd naar smachtten.

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’
&C Magazine

‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’

Ik ben een notoire documentairebinger. En nee, dat zeg ik niet om interessant te doen, want de documentaires die ik kijk, gaan niet altijd over een supersonische nucleaire deeltjesversneller of het leven van een obscure zeventiende-eeuwse dichter. Nee, ik kijk vooral met heel veel plezier naar het leven van Beyoncé, Jennifer Lopez, Lady Gaga, Selena Gomez enTaylor Swift. Sterker nog, ik keek deze documentaires achter elkaar op één dag. Niet omdat ik van alle muziek van deze artiesten hou, maar omdat ik het fascinerend vind om hun worstelingen, vechtlust, ijdelheid, talent, doorzettingsvermogen en kwetsbaarheid te zien. Om ze te bewonderen en me soms ook aan hen te ergeren. Ik hou ervan om een fly on the wall te zijn. Ik kijk ook wel naar series, maar op de een of andere…

Lees meer
Extra handjes voor Schiphol
Nieuwe Revu

Extra handjes voor Schiphol

Dit is uitstekend nieuws! Naar aanleiding van alle ellende op de Hollandse luchthavens van vorig jaar is er een ‘security lane’ geopend op het MBO College Airport in Hoofddorp. Je zou denken dat de beelden van al die eindeloze wachtrijen jongeren zouden afschrikken, maar volgens schooldirecteur Philip Mol heeft de opleiding tot luchthavenbeveiliger juist aan populariteit gewonnen. ‘Jongeren zijn heel wendbaar, die zien gewoon dat perspectief,’ zei hij tegen NH Nieuws. ‘Dat optimisme zit misschien ook wel in de jeugd. Die zijn niet zo pessimistisch als volwassenen vaak zijn.’ Werkgelegenheid is er in ieder geval genoeg. Schiphol wil in de meivakantie 850 nieuwe securitymedewerkers in dienst nemen. De opleiding duurt tien maanden, iedere maand komen er zo’n vijftig studenten van school met een diploma. Maakt u zich geen zorgen, deze…

Lees meer
Effe viraal doen
Veronica Superguide

Effe viraal doen

De Avondshow met Arjen Lubach gaat het derde seizoen in. In het verleden zijn Lubach en co. goed geweest voor veel onvergetelijke tv-momenten, waarvan we de vijf opvallendste hebben gerangschikt. Je kunt ze nog eens zien via de QR-codes. Wat komt er dit seizoen bij?

Lees meer
‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’
Flair

‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’

Moet er een limiet aan rijkdom komen? Het is momenteel een veelgestelde vraag. Ondernemer en jonge rijke Jelline begrijpt het probleem, maar gelooft niet dat dat een oplossing is. “Ik besef heel goed dat mijn leven niet normaal is. Ik heb nooit als een arme student geleefd. Een die boterhammen met pindakaas moet eten, omdat ze anders de huur niet meer kan betalen. In goede tijden verdien ik makkelijk 300.000 euro per maand. Drie jaar geleden ontdekte ik het online ondernemerschap. Ik begon met dropshipping, later verdiepte ik me in YouTube-verdienmodellen. Dat loopt inmiddels zo goed dat ik een mooi inkomen heb en onlangs met mijn vriend een huis met een waarde van 1,3 miljoen euro kon kopen. Onze hypotheek is 5.500 euro per maand, dus niet bepaald een starterswoninkje. Ik…

Lees meer
Jada: ‘De waarheid wint áltijd’
Weekend

Jada: ‘De waarheid wint áltijd’

Jada Borsato stelt zich geen zorgen te maken over de eventuele rechtszaak rondom haar vader Marco, want'de waarheid wint áltijd’. Jada: ‘Jarenlang heb ik alleen maar lovende woorden over m'n vader gehoord. Als nu zijn naam wordt genoemd, komt er een oeh of iew! achteraan. Je leert echt de keerzijde kennen van bekend zijn en dat zet je ook aan het denken: wil ik dit wel?’

Lees meer