Geven martien en erica er de brui aan? ‘Over vijf jaar bestaat chateau meiland niet meer’

In het nieuwe seizoen van Chateau Meiland gaan we meer van dochter Montana zien, maar wel in minder afleveringen: twee keer per week De Meilandjes bleek te veel. Martien: “Pas als de kijkcijfers instorten, stoppen we.”

EEN INTERVIEW MET DE MEILANDJES laat zich niet regisseren. Afgesproken was dat Martien en Erica op vrijdag stipt om tien uur met Veronica Superguide zouden bellen. Toen dat dertien minuten na het afgesproken tijdstip nog steeds niet was gebeurd, besloot de interviewer de betrokken communicatieadviseur om opheldering te vragen. “Ik check het even”, stuurde zij terug, waarna 57 minuten na het afgesproken interviewtijdstip duidelijk wordt waarom Martien en Erica niets van zich lieten horen. “Excuus, ik krijg net door dat de familie een stroomstoring heeft thuis. Die proberen ze even op te lossen en ze bellen je daarna. Lukt dat voor jou?”

Als Martien en Erica om 11.12 uur alsnog inbellen en hun welgemeende excuses aanbieden, blijkt de stroomstoring nog niet te zijn opgelost. “Er is iets helemaal misgegaan vanmorgen, wat een gezeik”, begint Martien op kenmerkende wijze te vertellen, waarna Erica uitlegt wat er precies is voorgevallen. “Er kwam een meneer bij ons thuis een hondenhok ophalen, dat had ik via Marktplaats aan hem verkocht. Toen hij dat hondenhok in zijn auto had gekregen en wilde wegrijden, deed de poort het niet. Omdat het licht bij de achterbuurvrouw ook niet brandde, wisten we meteen dat er sprake was van een stroomstoring. Er brak flinke paniek uit, omdat de vrouw van de man van het hondenhok op het punt van bevallen stond. Ze was thuis en was vandaag uitgerekend. Dus wij werden knap zenuwachtig.”

‘ER IS HIER EEN HEEL GOED HEK, DUS WE HEBBEN GEEN LAST VAN FANS’

Na een lange zoektocht stuitte Erica op een tas met sleutels, van de vorige bewoners van hun nieuwe villa in Noordwijkerhout. “Daar zat een sleutel in om het hek handmatig te openen. Een hele opluchting. Maar we hebben nog steeds geen stroom.” Helaas is deze treffende Meiland-scène niet op tv terug te zien. “Er waren geen camera’s bij, we zijn klaar met seizoen zeven.” De rode draad in het nieuwe seizoen van Chateau Meiland, dat vanaf 29 augustus twaalf weken lang op SBS 6 te zien zal zijn, is het huwelijk van dochter Maxime en Leroy Molkenboer. “Verder hebben we de overdracht van het chateau in Frankrijk gehad, zijn we weer verhuisd”, zegt Erica, waarna Martien haar zin afmaakt. “Het wordt een serie met een lach en een traan. Op het huwelijk van Maxime en Leroy liet ik een traan van geluk. Op de begrafenis van mijn schoonmoeder een traan van verdriet.” Erica: “Dat kwam er ook nog onverwachts tussendoor. Maar het wordt volgens mij hartstikke leuk.”

Méér Montana

In tegenstelling tot het vorige seizoen is de familie nu slechts één keer per week te zien op op maandag: de donderdagavond-uitzending is geschrapt. “Gelukkig wel”, zegt Erica. “Twee keer per week is te veel. Laat de mensen maar gewoon naar de maandagavond uitkijken.” Martien: “Wat fijn, de stroom gaat weer aan!” Erica: “Als je geen stroom hebt, blijft er niets over, kun je beter in bed gaan liggen.”

In het nieuwe seizoen zal een grotere rol zijn weggelegd voor oudste dochter Montana, die minder is gaan werken in haar cadeau- en interieurwinkel Montana’s in het centrum van Noordwijk. “Dat kind was alleen maar aan het werk”, zegt Martien. “Ze werkt nu vier in plaats van zeven dagen. De vorige keer zat ze niet in de leader, nu wel. De nieuwe leader wordt overigens pas na aflevering vijf geïntroduceerd, op het moment dat we naar ons nieuwe huis in Noordwijkerhout zijn verhuisd.” Erica: “Montana vindt het leuk dat ze er nu wat vaker in zit. Ook als er geen camera’s zijn, zijn de kinderen hier bijna dagelijks. Ze genieten enorm van ons nieuwe huis. Wij hebben ook gezegd: ‘We gaan hier niet meer weg, we gaan niet meer verhuizen.’ Maar niemand gelooft ons, want dat hebben we al vaker gezegd. In ons vorige huis zei Martien ook: ‘Hier blijf ik tien jaar wonen.’ Nou dat heeft elf maanden geduurd.” Martien: “Dit huis ligt lekker van de weg af, we hebben ook een heel goed hek (als er stroom is, red.), dus we hebben hier geen last van fans. Dat is zo’n verrijking.”

Dochter Montana, hier met vriend Dirk, verschijnt vaker in beeld nu ze minder werkt.

Het duurde lang, maar nu is het chateau dan eindelijk verkocht.

‘IK HEB NU AL AF EN TOE HET GEVOEL MET ÉÉN BEEN IN HET GRAF TE STAAN’

Martien ziet Wie van de 3 als een leuk side-project.

Het is een misvatting dat Martien en Erica de hele dag door een cameraploeg worden achtervolgd. Martien: “Alleen als we iets op de agenda hebben staan. Als we een dag niets te doen hebben, komt de cameraploeg niet. Wat moet ik dan met die mensen hier?”

Zij van Ik Vertrek

Het geheim achter het succes van Chateau Meiland is regisseur en voormalig Goudkust-
acteur en Fox Kids-presentator Timon Moll. Hun gezamenlijke band begon al in 2006, kort nadat Martien en Erica zich hadden opgegeven voor Ik Vertrek, het gelauwerde AVROTROS-programma over Nederlandse stellen die hun geluk in het buitenland gaan beproeven. In het geval van Martien en Erica betekende dat een avontuur in Frankrijk, waar ze in de buurt van Vierzon, in kasteel Château de la Brosse, een chambre d’hôtes wilden beginnen. Maar niet voordat Ik Vertrek-regisseur Moll proefopnames kwam maken in de toenmalige woonwinkel van Martien en Erica in Noordwijk, naast de huidige cadeau- en interieurwinkel van Montana. Na hun vertrek naar Frankrijk zagen de Meilandjes en Timon elkaar jaren niet. “Tót ik hoorde dat de familie een realitysoap op de markt wilde brengen”, aldus Timon. “Toen heb ik producent Vincent TV gebeld en gezegd: ‘Er is er maar één die dit kan doen, dat ben ik.’ Op dat moment hoorde ik dat Martien ongeveer hetzelfde had gezegd en alleen met mij wilde werken. Terwijl we elkaar dertien jaar niet hadden gezien! Heel bijzonder.” De rest is intussen geschiedenis. Chateau Meiland groeide aan de hand van regisseur Timon uit tot een doorslaand succes en won in 2019 zelfs een felbegeerde Gouden Televizier-Ring, nog geen halfjaar na de eerste aflevering. “Timon voelt ons goed aan en weet hoe hij alles in elkaar moet draaien”, zegt Erica. “Hij is overal bij en noteert alles in zijn telefoon. Martien zei weleens tegen mij: ‘Wat zit hij vaak op zijn telefoon, hè?’ Maar daar noteert hij alle mogelijke scènes en gebeurtenissen in, die hij dan weer doorgeeft aan het montageteam. Hij werpt ook een laatste blik op de eindmontage. Timon staat altijd achter de camera en stelt ons soms wat vragen, waar wij dan weer antwoord op geven.” Martien: “Dat heeft een bepaald woord.” Erica: “Testimonials.” Martien: “Ja, testimonials.” In Chateau Bijstand hingen er overal camera’s in hun tijdelijke onderkomen in Uithoorn. Erica: “Als er ’s nachts wat gebeurde, werd het ook opgenomen. Daar werden wij een beetje raar van.” Martien: “Nee, dat wil ik niet meer.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Nee, hoor. Ik hoef niet constant camera’s in mijn huis.” Hoe lang de Meilandjes nog op tv te zien zijn, is afhankelijk van het aantal kijkers. “Zolang wij ver boven het miljoen scoren, blijven we doorgaan”, zegt Martien. “Als de kijkcijfers instorten, stoppen we. Maar over vijf jaar bestaat Chateau Meiland niet meer, hoor. Dan ben ik lekker met de kleinkinderen bezig, misschien hebben Montana en Dirk dan ook wel een kind. Daarnaast blijf ik dan Wie van de 3 doen en daar blijft het bij. Dag. Ik heb nu soms al het gevoel dat ik met één been in het graf sta.” Erica: “Als je hem uit de auto ziet stappen… hij moet eigenlijk een SUV kopen in plaats van zo’n lage Audi.”

Martiens gillende zelf

In het eerdergenoemde Chateau Bijstand leefde de familie een maand lang op bijstandsniveau in een rijtjeshuis. Ook zetten Martien, Erica en Maxime zich in deze periode in voor Help Ons Helpen, een stichting met als doel om zowel materiele als geestelijke hulp te verstrekken aan noodlijdende personen of gezinnen, en Stichting Babyspullen, die van gebruikte en nieuwe babyspullen babystartpakketten maakt voor (aanstaande) ouders die het financieel lastig hebben. “Chateau Bijstand heeft ons meer naamsbekendheid én donateurs opgeleverd”, zegt operationeel directeur van Stichting Babyspullen Marilia Bischot. “We hebben door het hele land 250 inzamelpunten voor babyspullen in de vorm van een rode kliko. Ook Maxime Meiland heeft zo’n kliko bij haar woning in Noordwijk staan, zodat mensen bij haar kunnen doneren. Zij brengt het dan eens in de zoveel tijd langs.’ Bij Stichting Help Ons Helpen hadden ze meer van de samenwerking met de Meilandjes verwacht. “Het heeft ons geen enkele nieuwe donateur opgeleverd”, zegt bestuurslid Patries Gerrits. “Dat heeft ons ook verbaasd, er keken toch een hoop mensen. De Meilandjes zijn leuker in het echt dan wanneer er een productieteam bij is. Dan worden ze opgejut en beginnen ze onderling te kibbelen. Maar ze kunnen zonder cameraploeg juist erg goed klussen en flink doorwerken. Je ziet Martien op tv altijd gillen en doen, zo is hij zonder cameraploeg niet.” Het leven op bijstandsniveau heeft voor Martien en Erica wel een blijvende verandering opgeleverd. “Ik ga sindsdien veel vaker op de elektrische fiets naar de Lidl”, zegt Martien. “Dan denk ik: waarom zou ik dure producten kopen terwijl het ook goedkoop kan? En die producten van de Lidl zijn kwalitatief ook erg goed.” Erica: “Je hebt minder keuze, maar dat vind ik wel fijn. De groente en het brood zijn erg lekker. Dat brood kun je ook zelf snijden trouwens.” Martien: “En ze hebben heerlijke aardbeien. Het nadeel is dat ze bij onze Lidl geen babyproducten hebben. Voor de potjes moet je dan weer naar de Albert Heijn. Zo gek. Ik vroeg eens aan een man die daar werkt: waar staan die lekkere potjes voor de baby’s? Nou, zegt die man: die hebben we niet. Zo raar.”

Terug naar Frankrijk

Speciaal voor de sleuteloverdracht van het chateau in Frankrijk keerden de Meilandjes onlangs nog een keer terug naar hun voormalige woonomgeving in de buurt van Limoges. “Leuke lui, joh, die het gekocht hebben”, zegt Martien. “Heel leuke mensen uit Eersel, Noord-Brabant.” Erica: “Een

‘HET WORDT WEER EEN SEIZOEN MET EEN LACH EN EEN TRAAN’

notaris die net met pensioen is en zijn vrouw.” De nieuwe bewoners gaan er volgens Erica geen B&B van maken. “Ze gaan het als vakantiehuis gebruiken. Dan nemen ze de hele familie mee, er is ruimte genoeg. We appen nog geregeld en we gaan er ook nog een keer heen.” Martien: “Misschien wel met een cameraploeg, dat is toch leuk! Dan kunnen die mensen ook vertellen hoe zij het in Limoges vinden.”

TV Chateau Meiland, SBS6, vanaf maandag 29 augustus

Het nieuwe onderkomen biedt de Meilandjes de privacy waar ze al lange tijd naar smachtten.

Dit artikel komt uit:
Veronica Superguide - Editie 35 - 2022

Veronica Superguide - Editie 35 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Wie denkt Roxeanne Hazes wel dat zij is?
Nieuwe Revu

Wie denkt Roxeanne Hazes wel dat zij is?

PROFIEL — Het helaas al jaren voortslepende Hazes-familieconflict krijgt een nieuw hoofdstuk door de afzegging van Roxeanne Hazes (29) voor het meezingfeest Holland Zingt Hazes in 2023. Een gemis?

Lees meer
Vrouw die de Meilandjes miljonair maakte maar afgedankt werd, slaat keihard terug!
Story

Vrouw die de Meilandjes miljonair maakte maar afgedankt werd, slaat keihard terug!

Toen de Meilandjes ruzie kregen met hun manager Valérie Lempereur, de vrouw die de markante familie nota bene definitief op de kaart zette, typeerden ze haar ineens als onbetrouwbaar. Valérie, die deze week met een autobiografie komt, kondigt in Story haar zoete wraak aan...

Lees meer
De Engelse Escobar gaat cashen
Panorama

De Engelse Escobar gaat cashen

In november wordt de grote Britse crimineel Curtis ‘Cocky’ Warren (59) vrijgelaten. ‘De Engelse Escobar’ zat dertien jaar vast. In die tijd is er een hoop veranderd. Zo is hij ineens een celebrity geworden.

Lees meer
Geldvragen
MAX Magazine

Geldvragen

FINANCIEEL JOURNALIST JAAP ROELANTS BEHANDELT IEDERE WEEK VRAGEN VAN MAX-LEZERS. Deze week: de gewone consument wordt de dupe van de strijd van de banken tegen crimineel geld. En wanneer stort de bank mijn te veel berekende rente terug?

Lees meer
Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren
Libelle Special

Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren

Met kastanjeroom en gehakte chocolade KASTANJEROOMTAART Voor 8 personen: boter om in te vetten • 6 eieren • 150 g fijne kristalsuiker • 1 blik (500 g) kastanjepuree (crème de marron) • 2 tl vanillepasta • 1 tl bakpoeder • 250 g amandelmeel • 200 ml slagroom • 100 g pure chocolade (70% cacao), grof gehakt. Extra: springvorm Ø 18 cm, bakpapier, elektrische mixer Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de springvorm in, bekleed bodem en zijkanten met bakpapier en vet dit ook in. Mix eieren en suiker minimaal 2 min. tot het mengsel lichtgeel en luchtig is. Voeg 400 g van de kastanjepuree toe en mix op lage stand tot het mengsel glad is. Voeg vanillepasta, amandelmeel en bakpoeder toe en spatel dit er zo luchtig mogelijk door. Giet het…

Lees meer