Tijdschrift.nl logo

Gravin eloise over haar bijzondere band met prinses beatrix

Dat Eloise van Oranje, voluit Oranje, voluit Eloise Sophie Beatrix Laurence van Oranje-Nassau van Amsberg, is vernoemd naar haar oma, is niet toevallig. De twee hebben een bijzondere band met elkaar gekregen. Gravinfluencer Eloise is heel erg gek op haar oma prinses Beatrix en vertelt er openhartig over.

Als kersverse oma was Beatrix natuurlijk heel blij met de komst van haar eerste kleinkind Eloise, die haar werd geschonken door haar zoon prins Constantijn en zijn vrouw prinses Laurentien. Sindsdien hebben Eloise en Beatrix met de jaren een bijzondere band ontwikkeld, want Eloise was natuurlijk ook meteen het eerste kleinkind waar Beatrix op mocht passen. Dat heeft blijkbaar gezorgd voor een band voor het leven. Want nog steeds zoekt Eloise haar oma, prinses Beatrix, graag op. Net zoals bij iedere andere oma neemt haar kleinkind dan soms ook haar vriendinnetjes mee. Oma Beatrix vindt het allemaal best, maar voor haar vriendinnetjes is het vaak wel even wennen, zo ondervond Eloise. In de YouTubeserie ‘Open Kaart’ zei de gravinfluencer erover: “Ik was samen met mijn vriendinnen en we waren ook even langs mijn oma gegaan. Terwijl ik die vriendinnen echt al heel lang ken, zaten zij zelfs van: ‘Hoe moeten we zijn? Wat moeten we zeggen?’, enzo. Voor mij is het gewoon mijn oma. Ik zei: ‘Gewoon normaal.’ Zij zeiden: ‘Wat is normaal? Want het is wel gewoon anders!’ En ik ken dus mijn vriendinnen superlang en dan zitten ze wel nog steeds van… Het is wel gewoon een beetje apart, maar mijn oma, ik zie haar echt als een normale oma. Dus ik kan me gewoon niet voorstellen hoe andere mensen naar haar kijken. Ja oké, wel een beetje natuurlijk…”

Beperking of verrijking?

Op de vraag of ze het als een beperking of verrijking ziet dat ze lid is van de koninklijke familie, antwoordt Eloise: “Ik zit er altijd in van, dit is gewoon wie ik ben. Ik ga er gewoon in mee, weet je wel? En ik zie het sowieso eigenlijk niet als iets negatiefs. Wel dat we best wel vaak negatieve reacties enzo krijgen, maar ik zie mezelf niet als iemand die beter is dan de rest, echt totaal niet. Ik weet niet, het doet niet heel veel met mijn leven ofzo.” En over haar online activiteiten, de gravin heeft een Instagram-account met inmiddels ruim 300.000 volgers, zegt ze: “Ik vergeet soms dat ik echt moet opletten wat ik post, want het kan zo in nieuwsberichten staan en het is wel raar dat alles gewoon opgepakt wordt. Ik ben de eerste (van het koningshuis, red.) die een publiekelijk account heeft.” En in het ‘Jeugdjournaal’ klonk het: “Maar ik weet van mezelf ook heel goed wat ik wel en niet moet posten. Een bikinifoto zou ik bijvoorbeeld nooit op m'n openbare account delen.” Bij ‘RTL Boulevard’ lichtte ze toe: “Privé familiegelegenheden bijvoorbeeld of binnen het huis van mijn ouders fotografeer of film ik niet. Ik probeer zo open mogelijk te zijn, maar ik kan door mijn rol en familie niet honderd procent van mijn leven delen.”

Genieten van typische oma-gastvrijheid

Wat betreft de relatie met haar oma Beatrix geniet Eloise van de typische oma-gastvrijheid, net zoals veel andere kleinkinderen. En ze heeft dan ook mooie herinneringen aan bepaalde familietradities. “Wat ik altijd leuk vond, dan gingen we in Italië, in mijn oma's huis, paaseieren zoeken. In het torentje van het huis is een televisie en dan gingen we daar een film kijken met de kinderen. Maar er is daar gewoon ook een raampje, dus dan zagje alle ouders die dingen (paaseieren, red.) erin doen.” Eloise heeft zo'n goeie band met haar oma Beatrix, dat wanneer ze een serieus vriendje zou krijgen, ze die vast ook aan haar oma zou willen voorstellen. Een spannend moment natuurlijk als kleinkind, maar Eloise neemt niet zomaar iedereen mee naar haar huis. Wat kan Beatrix verwachten? Met wat voor type komt Eloise straks langs? De haarkleur is in ieder geval niet van belang, want de gravin laat weten dat ze niet echt op een bepaald type valt en zowel jongens leuk heeft gevonden die biond waren als die donker waren. Er is namelijk iets anders wat Eloise veel belangrijker vindt en dat zal haar oma ongetwijfeld toejuichen. “Ik vind innerlijk echt belangrijk. Het kan je maken of kraken, echt serieus. Qua innerlijk: je moet respect hebben, lief voor anderen zijn, je moet humor hebben. En je moet ook leuk kunnen praten.”

Prinses Beatrix met haar klein-kinderen tijdens de skivakanie in Lech (2019).
Eloise (rechts) met haar broertje Claus-Casimir en zusje Leonore bij oma Beatrix (2006).
Familiekiekjes ter ere van de 80e verjaardag van prinses Beatrix (2018).

Trots op haar oma Beatrix

Heeft de gravin eigenlijk een voorbeeld van een ideale relatie? “Mijn ouders! Ze zijn zo openminded en iedereen mag er altijd bij. En ze zijn zo slim, dus ik zit wei altijd van: ik kijk heel erg naar jullie op! En ook hoe ze samen zijn. Ze kunnen gewoon samen discussiëren enzo. Het is niet altijd dat ze dezelfde leuke weg bewandelen, weet je wel. Soms zitten ze van: nou zo zit ik erin en zo zit jij erin, maar ze kunnen er gewoon samen normaal over praten. Dat wil ik echt later ook gewoon zo. Mijn ouders zijn echt een voorbeeld voor me.” Ze is niet alleen trots op haar ouders, maar ook op haar oma Beatrix. “Het gaat echt héél goed met haar! Ze is helemaal op zichzelf en gewoon lekker aan het genieten. Ze is aan het boetseren, ze kan lekker in de tuin wandelen met de honden, ja, het gaat heel goed met haar.” Eloise is ook trots dat haar oma de moderne tijd toch enigszins kan bijbenen. Zo heeft Beatrix in coronatijd leren videobellen. En om ook het online gebeuren en het succes van Eioises Instagram-account te kunnen volgen, helpt de gravin haar oma met alle geduld en liefde. “Het is wel echt een generatiekloof, maar als ik het haar rustig uitleg, dan snapt ze het zeker.” Zo heeft prinses Beatrix inmiddels geleerd hoe ze overweg kan met haar elektrische fotolijstje. Via een app kunnen haar kleinkinderen daar foto's naartoe sturen en de prinses daarmee verrassen en laten zien waar ze mee bezig zijn. Zo genieten oma en kleinkinderen van elkaar, net zoals vele andere oma's en kleinkinderen dat doen. Typerend hiervoor was Eioises uitspraak in het ‘Jeugdjournaal’: “Ik ben ook maar gewoon een meisje, dat ik uit een bijzondere familie kom, betekent niet dat ik me anders ga gedragen.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Royaltywatchers ontrafelen leugens uit zijn biografie Blijkt Harry prins Pinokkio?
Story

Royaltywatchers ontrafelen leugens uit zijn biografie Blijkt Harry prins Pinokkio?

Nu prins Harry’s biografie Reserve bestudeerd wordt, staat de geloofwaardigheid ter discussie. Diverse gebeurtenissen uit het boek blijken volgens royaltykenners onmogelijk gebeurd te kunnen zijn zoals Harry ze beschrijft.

Lees meer
Triest jubileum
Panorama

Triest jubileum

Nog iets meer dan een maandje en dan kunnen de Oekraïeners stilstaan bij een triest jubileum: op 24 februari is het een jaar geleden dat de Russische president zijn troepen het bevel gaf hun land binnen te vallen. En hoewel het Rusland vooralsnog niet lijkt te lukken de oorlog naar zijn hand te zetten, lijkt Poetin allesbehalve bereid om eieren voor zijn geld te kiezen. Met Valeri Gerasimov heeft de president alweer de zoveelste nieuwe opperbevelhebber van de strijdkrachten in Oekraïne aangesteld. Diens voorganger, generaal Sergej Soerovikin, bekleedde die post slechts drie maanden. Al dat geschuif met hoge militairen geeft eens te meer aan dat de oorlog totaal niet verloopt zoals Poetin had verwacht. Maar daar kopen de Oekraïeners zelf helemaal niks voor. Die blijven bestookt worden met raketten, zoals…

Lees meer
Gecremeerde kroket
Nieuwe Revu

Gecremeerde kroket

Ben ik in beeld? Ja, Yvonne, dat ben je. Je hebt de schijnwerpers weer te pakken, toevallig ook de specialiteit van Rachel Hazes, de vrouw die haar daagde in een kort geding. Op haar juicekanaal becommentarieert Yvonne Coldeweijer iedere scheet van de familie Hazes, ze noemt zichzelf niet voor niets doctorandus in de Hazologie. Maar Rachel vindt dat de ‘stortvloed aan onwaarheden en grove beledigingen’ die Yvonne over haar uitstort moet stoppen. Ze is door de juicekoningin uitgemaakt voor een ‘narcistisch mens’, ‘knettergek’, ‘bloedzuiger’ en een ‘overgevoelige heks’. Haar nieuwste bijnaam voor mevrouw Hazes: ‘gecremeerde kroket’. ‘Ik schaam me oprecht dat we het in de rechtbank over de betekenis van gecremeerde kroket moeten gaan hebben,’ zei Coldeweijer. Directe aanleiding voor het kort geding is de brief van André Hazes, gericht…

Lees meer
Wat doet er pijn bij spierpijn?
Quest

Wat doet er pijn bij spierpijn?

Iedereen stapt weleens uit bed met flinke spierpijn. Vervelend, maar het is ook nuttig. Wat is spierpijn precies? En hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?

Lees meer
‘Ik heb genoeg en kan wat missen’
Flair

‘Ik heb genoeg en kan wat missen’

Linda (38) wilde iets doen voor mensen die het financieel – om welke reden dan ook – niet meer redden. Zij kunnen elke week bij haar langskomen om gratis boodschappen af te halen.

Lees meer