Tijdschrift.nl logo
HUIS, TUIN & KEUKEN

Groene VINGERS

Groenexpert Monique van Wegen geeft elke week tips voor (moes)tuin, terras & balkon.

PRODUCTIE: MONIQUE VAN WEGEN.
FOTOGRAFIE: ATELIER BOTANICA (PORTRET MONIQUE), GETTY IMAGES

Zelf zaaien

Bietjes, courgettes, zomerworteltje, pluksla en radijsjes, dat zijn de ingrediënten van dit zadenpakketje van Studio May & June. Deze groentes groeien snel en zijn makkelijk door kleine handjes te zaaien.
€ 14,65 (shop.studiomayandjune.com)

ANTI-ONKRUID

Pak op zonnige dagen het onkruid aan tussen fijne gewassen zoals wortels en uien. Schoffel, verwijder het met de hand en laat het uitdrogen in de zon, dan zal het niet opnieuw aanslaan.

3x DOL OP DROOG

• Grote kaardebol is een tweejarige distel die zichzelf uitzaait. Hij wordt met gemak anderhalve meter hoog.

• Vedergras deint mooi op de wind en zorgt zo voor beweging in de border. De blonde pluimen combineren goed met andere planten.

• De toortsen van de witte affodil kunnen goed tegen de droogte, van oorsprong komt deze plant uit de Pyreneeën.

BUITENKLEED

Dit mooie kleed is van weerbestendig materiaal, dus heel geschikt om van je terras een buitenkamer te maken.
Tuinkleed ø 180 cm € 29,99 (intratuin.nl)

Ruisende raffia

Doezel lekker weg onder de ruisende raffia van deze parasol, wedden dat je droomt van een tropisch eiland?
Parasol Rohs Style € 39,95 (sklum.com)

Natje & droogje

Nu er soms lange droge periodes zijn, en dan weer overvloedige regenbuien, is het belangrijk om je tuin weerbestendig te maken. In dit boek vind je volop ideeën en tips om te vergroenen. Zo houdt de grond beter water vast als het regent en geeft het af aan de planten in droge tijden.
Zakboek voor de sponstuin € 22,99 (Terra Publishing)

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

VOOR DE BLOEI

Tweejarigen zoals vingerhoedskruid (foto), ridderspoor en muurbloem kun je nu al zaaien. Dan groeit er nog voor de winter een klein plantje uit en start de bloei volgend jaar al in mei of juni.

KRUIDEN OP VOORRAAD

Dit is het moment om takjes van houtachtige kruiden zoals rozemarijn, tijm en salie te knippen en te laten drogen. Zo heb je een voorraadje voor de winter en bovendien stimuleer je de groei door nu te knippen.

Hoe zoet wil je ze hebben?

Kruisbessen hebben geen plek in de volle zon nodig om een goede oogst te geven. Voor de jam kun je de bessen het best wat vroeger plukken, als ze nog wat zuur zijn. Wil je ze zo eten, oogst dan wat later.

Lees meer

Alle artikelen
‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’
&C Magazine

‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’

Roos* (28) was in de zevende hemel toen ze in verwachting raakte van zoon Jayden. Tot het zeventien dagen na de bevalling vreselijk misgaat: ze wordt vijf weken opgenomen met een kraambedpsychose.

Lees meer
Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen
Story

Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen

Het bevalt Daphne Deckers (54) nog steeds goed minder op de buis te verschijnen, zodat ze meer tijd kan doorbrengen in haar tuinhuisje bij haar woning in Muiderberg. Niet om te relaxen, maar om haar podcast Daphne op Donderdag op te nemen met ‘intrigerende vrouwen’ – én om in alle rust te schrijven. Volgend jaar verschijnt haar boek De kracht van het ouder worden, waarin Daphne de nadruk legt op de léúke kanten van het klimmen der jaren. Onlangs is Vrienden maken al van de pers gerold, met illustraties van Joey Holthaus. Het gaat over verbinding en wat vriendschap eigenlijk inhoudt. Dat daarin geïnvesteerd moet worden, weet Daphne maar al te goed. ‘Ik ben zelf heel actief in het in stand houden van mijn vriendenkring; het initiatief om af te…

Lees meer
Molens en meer, véél meer
Margriet

Molens en meer, véél meer

Hollandser dan dit stukje Noord-Holland wordt het niet in ons land. Tegelijkertijd poppen er steeds meer hippe plekken op. Echt, het zindert in de Zaanstreek.

Lees meer
Op de fiets door het vechtdal
Libelle

Op de fiets door het vechtdal

Van een koe-safari tot culinair genieten: het Vechtdal biedt genoeg ontspanning en vertier. En de natuur is er op z’n zachtst gezegd adembenemend.

Lees meer
Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen
Party

Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen

Het zit Herman den Blijker op dit moment niet mee. Hij probeert al een tijdje zijn prachtige twee-onder-een-kapwoning in Rotterdam te verkopen, maar nog altijd zonder succes. En dat terwijl de topkok al tonnen heeft moeten toegeven. Heeft hij het geld nodig omdat zijn restaurants slecht lopen of is er wat anders aan de hand?

Lees meer