Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.


Eerbetoon aan mama Máxima


Met een vliegtuig vol galakledij, tiara’s, juwelen, onderscheidingen én kostbare oorhangers voor de jarige prinses Ingrid Alexandra vertrokken Willem Alexander, Máxima én prinses Amalia per regeringsvliegtuig naar Oslo. De dochter van kroonprins Haakon en kroonprinses Mette Marit was eigenlijk in januari al achttien geworden en eindelijk kon dat heuglijke feit, nu corona weg lijkt te zijn, groots gevierd worden. Royals uit heel Europa kwamen ervoor naar de Noorse hoofdstad gevlogen, waar koning Harald een galadiner had georganiseerd voor 199 gasten. Het thema was ’een midzomernachtdroom’, naar het romantische verhaal van Shakespeare. De gasten werden verwelkomd in een weelde van kaarsen en bloemen. Alle royals hadden ernaar uitgekeken om hun vrienden en collega’s weer te zien. Ook Máxima, zo vertelde ze de avond van tevoren, toen ze nog in Senegal was voor haar werk voor de VN. ’We willen heel graag prinses Ingrid’s verjaardag samen vieren’, zei ze glunderend tegen Weekend. ’We kijken er enorm naar uit om met zijn drieën op reis te gaan. Heel gezellig toch?’
Het werd de eerste officiële reis van prinses Amalia, waarop ze in vol ornaat, met galajapon, tiara en onderscheidingen ten tonele zou verschijnen. Haar outfit leek een eerbetoon aan haar moeder, met wie ze een heel bijzondere band heeft. ’Mijn moeder is echt een maatje voor mij, een soort vriendin’, zei ze eerder. De japon, een roze jurk met cape, komt van modehuis Natan in Brussel, Máxima’s favoriete plek om te shoppen. Ook het diadeem dat ze koos heeft een speciaal verhaal. Het is het eerste diadeem dat Amalia in het openbaar draagt, maar het was ook de eerste tiara die Máxima droeg toen ze prinses werd: op haar huwelijksdag op 2 februari 2002 maakte deze tiara met sterren het debuut. Amalia vertelde aan Claudia de Breij hoeveel ze van deze hoofdversieringen houdt. ’Ik ben dól op tiara’s. Laat me een tiara zien en ik weet waar die vandaan komt. Alle tiara’s van Europa kan ik benoemen. Vroeger zette ik ze al op, van mijn moeder.’ Eén tiara zal ze niet herkend hebben: prinses Elisabeth, haar Belgische collega, droeg een juweel dat nog niet eerder te zien was geweest. Het is een diamanten sieraad naar Russisch ontwerp, dat via Britse adel uiteindelijk in bezit is gekomen van de Belgische koninklijke familie. Filip en Mathilde kochten het voor Elisabeth’s achttiende verjaardag. De relatief bescheiden juwelencollectie van het Belgische koningshuis is met dit antieke sieraad eindelijk wat uitgebreid.




Lastige Letizia
Voor de tante van Ingrid was het de eerste keer dat ze met haar verloofde op het koninklijk toneel verscheen. Prinses Märtha Louise verloofde zich onlangs met Durek Verrett, de opvallende sjamaan uit Amerika. De twee maakten een verpletterende, stralende entree, al leek het alsof zijn schoonfamilie hem geen blik waardig gunde toen zij aan tafel kwamen. Ondanks de imposante gastenlijst waren er ook wat opvallende afwezigen in Oslo. Zo was de zoon van de Deense kroonprins, prins Christian, er niet bij, terwijl zijn ouders, Frederik en Mary, er wel waren. Een reden is niet bekend. Koning Filip stuurde zijn vrouw Mathilde en dochter Elisabeth, omdat hij voor werk in Roemenië moest zijn.
In Spanje ontstond een behoorlijke discussie omdat koning Felipe alleen naar het feest ging. Geen koningin Letizia, maar ook geen prinses Leonor, de Spaanse troonopvolgster. Volgens Spaanse media is het allemaal te wijten aan koningin Letizia, die niet alleen op gespannen voet staat met haar schoonmoeder, maar met meer royals die wél aanwezig waren. Met Marie-Chanta l van Griekenland bijvoorbeeld, een aangetrouwde nicht van haar. Zij schoof publiekelijk niet onder stoelen of banken wat zij van Letizia vond toen die probeerde te voorkomen dat haar dochters op de foto zouden gaan met haar schoonmoeder, koningin Sofía, van geboorte een Griekse prinses. Dat heeft de band tussen de koninklijke families niet verbeterd. Daarom moest Felipe alleen naar zijn petekind Ingrid. Het zorgde wel voor een voordeel voor Amalia. Het is niet bekend of haar relatie met Isebrand nog aan is en voor er sprake is van een verloving, worden vriendjes in koninklijke kringen niet officieel toegelaten. Zo kon Amalia aan de arm van de koning van Spanje de eetzaal betreden. Daar stonden onder meer tartaar van wortel, asperges en Sint-jakobs schelpen, heilbot en Noorse aardbeien op het menu. Ingrid Alexandra hield een lange toespraak waarin ze onder meer haar oma en opa bedankte voor het leuke feest dat ze voor haar hadden georganiseerd. Ze vertelde ook hoeveel geluk ze heeft om in Noorwegen op te mogen groeien. ’Een van de beste dingen van Noorwegen is onze democratie. Dat we kunnen geloven wat we willen, kunnen zeggen en en houden van wie we willen’, zei de prinses.



Sex and the city
Ze realiseerde zich dat ze een bevoorrechte positie heeft, als erfprinses van het koninkrijk. ’We hebben allemaal een plek in deze samenleving. We zijn anders, we hebben verschillende rollen gekregen en we weten verschillende dingen. Samen creëren we het Noorwegen waar we zo van houden.’ Ingrid werd ook erg persoonlijk. Ze haalde geëmotioneerd herinneringen op. Over hoe ze met opa, koning Harald, avondenlang op het koninklijke jacht sport en westernfilms keek en hoe hij de sfeer met zijn grappen altijd wist op te vijzelen. Ze noemde haar twee broers – haar oudere halfbroer Marius en haar jongere broer Sverre Magnus – met wie ze over alles kan praten. Van Sverre Magnus krijgt ze vaak onverwacht een knuffel als ze een zware dag heeft. Van Marius leerde ze veel en hij heeft haar altijd beschermd. ’Jullie zijn mijn vangnet. Ik weet dat ik altijd naar jullie toe kan komen als er iets is.’ Haar vader blijkt de stille kracht van het gezin te zijn. ’Je schept orde, bent kalm wanneer de rest dat niet is’, zei ze in haar dankwoord aan Haakon. ’Ik ben zo dankbaar dat je me steunt en ik weet dat je dat altijd zult doen. Ik ben erg gek op je.’ Met haar moeder kan ze ’over alles praten. ’Bedankt dat we samen op de bank kunnen liggen naar series kijken, zoals Sex and the city. Ik waardeer echt wat je allemaal voor me doet.’ Koningin Máxima moest regelmatig met haar servet een traan wegpinken. Amalia zal enorm hebben genoten van het diner en het afsluitende bal, wetende hoezeer ze van etiquette en tiara’s houdt. Toch bagatelliseerde Máxima haar dochters ’eerste keer’: ‘Natuurlijk, het zal wel bijzonder zijn, maar het is ook iets wat ze altijd verwacht had.’