Herfst in huis & tuin

Betoverend bladwerk

Knip uit karton een ring in de gewenste maat en beplak die, met behulp van een lijmpistool, rondom met herfstbladeren. Als je de rand zo’n 5 cm breed houdt, heb je voldoende ruimte om de bladeren op te plakken.

Knutseltijd

Leuk om met de kinderen te doen! Eerst een wandeling door het bos, op jacht naar de leukste herfstvondsten en dan thuis aan de keukentafel met een kop warme chocolademelk de grappigste figuurtjes maken. Zorg dat je een lijmpistool en prikkertjes bij de hand hebt.

EEN MOOI BOEKET

In de herfst kun je prachtige boeketten maken van late bloeiers in combinatie met herfstblad en bessentakjes. Schik herfstbloemen uit de tuin in een wijde vaas, dan komen ze mooi tot hun recht. Handige tip: vazen met een erg wijde hals kun je aan de bovenkant kriskras beplakken met schilderstape. Steek de bloemen tussen de openingen en ze blijven mooi rechtop staan.

Oogstfeest

De eigen appeloogst laat zich in gerechten prima combineren met pompoenen, zoals hier met appelpompoentaart in een weckpot. Zet de potten in een oude fruitkist, leg wat appels in een mooi draadmandje en je hebt een prachtig herfstensemble dat ook leuk is om cadeau te geven.

Tafeltje dekje

Simpel en chic: een neutraal bord, een naturel linnen servet met een strik van een stukje linnen stof. Dat zijn de ingrediënten voor deze uitnodigende tafelversiering. Steek er tenslotte nog een takje met bessen of rozenbottels tussen - klaar!

BONT & MOOI

In de herfst toveren cyclamen nog even veel kleur in de tuin. Arrangeer ze bijvoorbeeld op een mooi dienblad en versier de potten en het dienblad met bladeren, bessen en andere herfstvondsten. Geef cyclamen niet te veel water, het liefst in een schotel en laat overtollig water weglopen. Cyclamen houden namelijk niet van natte voeten.

BLADEREN OP BRIEFPAPIER

Mooie herfstbladeren kun je zelf persen en zo heel lang bewaren. Gebruik voor het drogen bij voorkeur onbeschadigde exemplaren en leg die ongeveer twee weken tussen dikke boeken. Leg eventueel keukenpapier of krantenpapier op de bladeren zodat het vocht beter wordt opgenomen. Plak de bladeren vervolgens op briefpapier voor een lieve herfstgroet of uitnodiging voor een herfstig diner.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Herfstfeest

Slingers zorgen voor vrolijkheid: op een verjaardag, met kerst… Waarom dan niet in de herfst. Zoek in de tuin bladeren, bessentakken en andere herfstvruchten die wel een ereplaatsje verdienen en zet ze vast met knijpertjes. De steranijs komt uiteraard uit het keukenkastje.

GROETEN UIT DE KEUKEN

Iedereen wordt blij van zelfgemaakte kweeperengelei. Zeker als ze zijn verpakt in vrolijke potten, versierd met kleurrijke herfstbladeren. Drapeer daarvoor een paar bladeren rond de deksel en de pot en omwikkel ze met een mooi koord of raffia. Knoop de uiteinden losjes aan elkaar of maak er een mooie strik van. Schrijf met een witte markeerstift de inhoud op de pot of maak er een mooie tekening bij. Zet de potjes in een mandje met een of twee kweeperen erbij.

INGETOGEN

Dat het niet altijd alleen maar bont hoeft te zien, bewijst de uitstalling op dit rek. Een paar kleine pompoenen, enkele herfstbladeren en een kist met een wollen deken voor koude herfstavonden.

Vertaling: Sylvia Emonts Foto’s: Brigitte Sporrer, Flora Press, Living4Media, Friedrich Strauss, Shutterstock

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen