Tijdschrift.nl logo
NOG MEER INSPIRATIE

Het betere blikwerk

Het is een veelgehoord misverstand: ingeblikt eten is minder gezond dan de verse variant. Een misverstand ja, want het tegendeel is waar Hoe dat zit? Zo!

Voel je je schuldig omdat je soms in plaats van vers eten voor de ingeblikte variant kiest? Is helemaal niet nodig, want er zitten evenveel voedingsstoffen in. Al zijn er wel wat dingen waarop je moet letten. Zo kunnen GROENTEN toegevoegd zout bevatten, of kan er aan fruit suiker zijn toegevoegd. Dat is minder gezond voor je lijf, dus lees altijd het etiket en kies voor de zoutloze variant. Kijk op pagina 47 voor meer informatie over etiketten lezen en begrijpen. Bij FRUIT is het belangrijk dat het op sap ‘drijft’, in plaats van siroop dat staat op het blik aangegeven.

Voor VIS geldt hetzelfde: de verschillen tussen blik en vers zijn minimaal te noemen. Wel kun je het beste kiezen voor een vissoort die niet gezouten of gepaneerd is - zo bevatten gerookte paling en ansjovis veel zout. Een vis als tonijn kan dan weer prima.

Kan niet tegen een stootje

Ai, je hebt een blikje gekocht waar later een deuk in blijkt te zitten. Een klein deukje is niet zo erg. Is het echter een flinke buts, dan kan het beschermlaagje van het blik kapotgaan en kunnen er stoffen zoals tin in het eten komen. Plus: zuurstof en ziektekiemen van buitenaf kunnen makkelijker naar binnendringen, waardoor voedselvergiftiging op de loer ligt. In dat geval is weggooien, hoe zonde ook, de beste optie.

Wie wat bewaart…

Grote kans dat jouw blikje eten nog tot september 2036 te gebruiken is - oké, dat is misschien overdreven, maar de houdbaarheidsdata liggen vaak vér in de toekomst. Maar wist je dat de inhoud daarna vaak ook nog eetbaar is? Het gaat namelijk om een ‘tenminste houdbaar tot'-datum, maar dat betekent niet dat je blikvoer een dag, week of maand later al bedorven is. Kwestie van even ruiken en proeven. Let wel: dit geldt alleen als het blikje nog gesloten is.

Goed bezig

Niet alleen is blikvoer net zo gezond als de verse variant, ook is het vaak duurzamer. Zo zijn groenten in blik (of de diepvries) geteeld in het vollegrondsseizoen, in plaats van in een kas. Koop je verse groenten buiten het seizoen, dan worden ze gekweekt in een verwarmde kas. Dat kost meer energie en is dus minder goed voor het milieu.

Gezond maaltje

• Kidneybonen zitten vol koolhydraten, vezels en eiwitten. Verrukkelijk door een salade of in een Mexicaanse tortilla.
• Vezels, mineralen, eiwitten; wat zit er eigenlijk niet in kikkererwten? Je kunt ze als garnering door je salade of curry gebruiken, maar ze vormen natuurlijk ook de basis voor een zelfgemaakte hummus.
• Naast eiwitten en mineralen bevat tonijn ook vitamine A, B2 en D. Lekker door een salade of gewoon op je boterham.

Bronnen: Voedingscentrum, Milieu Centraal

(TEKST: MIRTHE DIEMEL. FOTO'S: GETTY IMAGES.)
ETEN UIT BLIK IS GOEDKOOP DUURZAAM EN GEZONDER DAN JE DENKT
Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Lees meer

Alle artikelen
De zomer OP ZAK
Libelle

De zomer OP ZAK

Niet alleen cargopants zijn hot deze zomer, ook in een jasje, bloes of rok met opgenaaide zakken maak je dit seizoen stoere sier.

Lees meer
Around the world in a day
Flair

Around the world in a day

Op je fashionwereldreis doe je deze zomer Indonesië, India en Marokko aan. Lekker avontuurlijk, met laagjes en prints in mooie diepe kleuren.

Lees meer
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer