
NOG MEER INSPIRATIE
Het betere blikwerk
Het is een veelgehoord misverstand: ingeblikt eten is minder gezond dan de verse variant. Een misverstand ja, want het tegendeel is waar Hoe dat zit? Zo!
Voel je je schuldig omdat je soms in plaats van vers eten voor de ingeblikte variant kiest? Is helemaal niet nodig, want er zitten evenveel voedingsstoffen in. Al zijn er wel wat dingen waarop je moet letten. Zo kunnen GROENTEN toegevoegd zout bevatten, of kan er aan fruit suiker zijn toegevoegd. Dat is minder gezond voor je lijf, dus lees altijd het etiket en kies voor de zoutloze variant. Kijk op pagina 47 voor meer informatie over etiketten lezen en begrijpen. Bij FRUIT is het belangrijk dat het op sap ‘drijft’, in plaats van siroop dat staat op het blik aangegeven.
Voor VIS geldt hetzelfde: de verschillen tussen blik en vers zijn minimaal te noemen. Wel kun je het beste kiezen voor een vissoort die niet gezouten of gepaneerd is - zo bevatten gerookte paling en ansjovis veel zout. Een vis als tonijn kan dan weer prima.
Kan niet tegen een stootje
Ai, je hebt een blikje gekocht waar later een deuk in blijkt te zitten. Een klein deukje is niet zo erg. Is het echter een flinke buts, dan kan het beschermlaagje van het blik kapotgaan en kunnen er stoffen zoals tin in het eten komen. Plus: zuurstof en ziektekiemen van buitenaf kunnen makkelijker naar binnendringen, waardoor voedselvergiftiging op de loer ligt. In dat geval is weggooien, hoe zonde ook, de beste optie.
Wie wat bewaart…
Grote kans dat jouw blikje eten nog tot september 2036 te gebruiken is - oké, dat is misschien overdreven, maar de houdbaarheidsdata liggen vaak vér in de toekomst. Maar wist je dat de inhoud daarna vaak ook nog eetbaar is? Het gaat namelijk om een ‘tenminste houdbaar tot'-datum, maar dat betekent niet dat je blikvoer een dag, week of maand later al bedorven is. Kwestie van even ruiken en proeven. Let wel: dit geldt alleen als het blikje nog gesloten is.
Goed bezig
Niet alleen is blikvoer net zo gezond als de verse variant, ook is het vaak duurzamer. Zo zijn groenten in blik (of de diepvries) geteeld in het vollegrondsseizoen, in plaats van in een kas. Koop je verse groenten buiten het seizoen, dan worden ze gekweekt in een verwarmde kas. Dat kost meer energie en is dus minder goed voor het milieu.
Gezond maaltje
• Kidneybonen zitten vol koolhydraten, vezels en eiwitten. Verrukkelijk door een salade of in een Mexicaanse tortilla.
• Vezels, mineralen, eiwitten; wat zit er eigenlijk niet in kikkererwten? Je kunt ze als garnering door je salade of curry gebruiken, maar ze vormen natuurlijk ook de basis voor een zelfgemaakte hummus.
• Naast eiwitten en mineralen bevat tonijn ook vitamine A, B2 en D. Lekker door een salade of gewoon op je boterham.
Bronnen: Voedingscentrum, Milieu Centraal


ETEN UIT BLIK IS GOEDKOOP DUURZAAM EN GEZONDER DAN JE DENKT





