Tijdschrift.nl logo
Techniek

Het groene avontuur

Fluisterstil en zonder uitlaatgassen de wereld verkennen.Jan en Rens Agterhof, vader en zoon, gingen een lang weekend op pad met een Opel e-Fixxter via Travelhome. Weet deze elektrische camper ze uit de tent (en caravan) te lokken?

TEKST PAUL CNOSSEN
FOTOGRAFIE ARNAUD ROELOFSZ MET DANK AAN STAYOKAY DORDRECHT

Maak van de nood een deugd en kampeer tijdens het laden

Het hefdak van de e-Fixxter zorgt voor licht en ruimte in het interieur

Reizen en kamperen met een elektrische kampeerauto was voor Jan en Rens een sprong in het diepe. Jan is een caravankampeerder, Rens neemt (zelfs hartje winter!) elke gelegenheid te baat om met een van zijn De Waard-tenten op een mooie plek neer te strijken. Voor hun reizen vertrouwen ze nog op een auto met brandstofmotor. Het was voor de mannen dus dubbelop avonturieren om via ANWB Travelhome met de volledig elektrische e-Fixxter op pad te gaan.

Bekend recept

De elektrische camper komt uit het programma van LEAVV, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het verhuren van e-Fixxters, de volledig elektrische campers die in Nederland op basis van onder meer de Opel e-Zafira en de Toyota Proace Electric gebouwd worden. De ombouw naar een camper is zoals het al decennialang gebeurt: men neme een gewone bestelauto, zet er ramen en een minimalistisch interieur in, zorgt voor een (klap)dak met stahoogte en klaar is de camper. Voor een elektrische bestelauto is dat recept niet (wezenlijk) anders, aangezien er aan de laadruimte van de bus niets verandert ten opzichte van een exemplaar met verbrandingsmotor. De e-Fixxter heeft een speciaal ontwikkelde slaap-/zitbank die samen met de draaibare voorstoelen voor vier goedgekeurde zitplaatsen zorgt. In combinatie met de tafel creëer je een leuke zithoek. Maar een echte kampeeravonturier zit natuurlijk het liefste buiten. Een grote luifel aan de camper die Jan en Rens meekregen beschermde ze tegen de zon die op de testdagen ongenadig fel scheen.

“Vergeet niet de laadkabel boven op de bagage te leggen. Anders moet je alles uitpakken bij de laadpaal!”
Jan

Laden en benen strekken

De mannen haalden de camper op bij het LEAVV-afgiftepunt in Zwaanshoek, een dorpje dat letterlijk onder de rook van Schiphol ligt. Als we ze na hun eerste etappe van 100 kilometer voor de fotografie treffen op hun eerste stop, de Stayokay Camping in Dordrecht, is met name Rens nog niet overtuigd van het rijden met een elektrische auto. “Op de oprit naar de snelweg moest ik het pedaal dieper intrappen dan ik verwacht had. Hij katapulteert je niet in een oogwenk naar de 100 km/u, zoals je dat weleens bij een Tesla ziet. Het sterke afremmen op de motor als je je pedaal loslaat is even wennen. Wel grappig om te zien dat je na steeds afremmen in de file ineens weer wat kilometers erbij hebt gekregen.” De scepsis is nog niet geheel verdwenen als Rens vier dagen en bijna 600 kilometer later de camper weer inlevert. “Voor grote kampeertochten met de tent rij ik in korte tijd honderden kilometers om op onze eindbestemming aan te komen. Daar is deze camper echt niet geschikt voor. De officiële actieradius is zo’n 300 kilometer, maar LEAVV geeft aan dat je na 200 tot 250 kilometer al een laadpaal moet gaan opzoeken. Da’s op zich niet erg, want je moet toch even de benen strekken af en toe. Maar om de accu binnen afzienbare tijd weer vol te krijgen, ben je toch wel afhankelijk van snelladers. En die vind je in Nederland eigenlijk alleen langs de snelwegen. Wil je een rustige toeristische route rijden, dan zul je moeten accepteren dat je aan een tragere lader staat met een veel langere laadtijd tot gevolg. De stroomaansluitingen bij de overnachtingsplekken zijn eigenlijk niet bedoeld voor het opladen van een elektrische auto. Bovendien, als je op je kampeerveld een paal met laag ampèrage treft, sta je úren lang te laden.” Toch realiseert Rens zich wel dat zijn onervarenheid met het fenomeen ‘camper’ meespeelt bij de terughoudendheid. “Ik ben natuurlijk geen camperkampeerder, je moet met een kampeerauto op een andere manier reizen dan met een De Waard-tent. Die zet je voor langere tijd neer, met een camper verplaats je je continu. Als je dan kleine etappes aflegt, kun je prima uit de voeten met een elektrische kampeerauto.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu
“Grappig om te zien dat je na steeds afremmen in de file ineens weer wat kilometers erbij hebt gekregen”
Rens

Prima kampeermiddel

Als kampeermiddel bevalt de e-Fixxter best heel goed. Jan: “Het benedenbed slaapt heerlijk, het uitgebreide infotainmentsysteem met CarPlay maakt navigeren heel makkelijk. Het zonnepaneel op het dak is handig om onderweg de koelkast koud te houden. Voor optimaal rendement moet je er wel voor zorgen dat het paneel goed schoon blijft, maar het is lastig om erbij te kunnen met een doek of iets dergelijks. Even een gouden tip: leg je laadkabel boven op de bagage. Dat scheelt je een hoop graafwerk in je spullen!”

De kampeeraccu wordt gedeeltelijk met zonnestroom geladen

Zelf op pad

Een elektrische camper van LEAVV huur je bij ANWB Travelhome.

Dit kost het huren van een Opel e-Fixxter:
Laagseizoen per dag: € 115
Middenseizoen per dag: € 136
Hoogseizoen per dag: € 162
Prijzen zijn dynamisch en exclusief opties, service- en laadkosten.

Kijk voor actuele prijzen en reserveringen op i camper.nl

De laadgeschiedenisv

Lees meer

Alle artikelen
‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’
&C Magazine

‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’

Roos* (28) was in de zevende hemel toen ze in verwachting raakte van zoon Jayden. Tot het zeventien dagen na de bevalling vreselijk misgaat: ze wordt vijf weken opgenomen met een kraambedpsychose.

Lees meer
Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen
Story

Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen

Het bevalt Daphne Deckers (54) nog steeds goed minder op de buis te verschijnen, zodat ze meer tijd kan doorbrengen in haar tuinhuisje bij haar woning in Muiderberg. Niet om te relaxen, maar om haar podcast Daphne op Donderdag op te nemen met ‘intrigerende vrouwen’ – én om in alle rust te schrijven. Volgend jaar verschijnt haar boek De kracht van het ouder worden, waarin Daphne de nadruk legt op de léúke kanten van het klimmen der jaren. Onlangs is Vrienden maken al van de pers gerold, met illustraties van Joey Holthaus. Het gaat over verbinding en wat vriendschap eigenlijk inhoudt. Dat daarin geïnvesteerd moet worden, weet Daphne maar al te goed. ‘Ik ben zelf heel actief in het in stand houden van mijn vriendenkring; het initiatief om af te…

Lees meer
Molens en meer, véél meer
Margriet

Molens en meer, véél meer

Hollandser dan dit stukje Noord-Holland wordt het niet in ons land. Tegelijkertijd poppen er steeds meer hippe plekken op. Echt, het zindert in de Zaanstreek.

Lees meer
Op de fiets door het vechtdal
Libelle

Op de fiets door het vechtdal

Van een koe-safari tot culinair genieten: het Vechtdal biedt genoeg ontspanning en vertier. En de natuur is er op z’n zachtst gezegd adembenemend.

Lees meer
Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen
Party

Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen

Het zit Herman den Blijker op dit moment niet mee. Hij probeert al een tijdje zijn prachtige twee-onder-een-kapwoning in Rotterdam te verkopen, maar nog altijd zonder succes. En dat terwijl de topkok al tonnen heeft moeten toegeven. Heeft hij het geld nodig omdat zijn restaurants slecht lopen of is er wat anders aan de hand?

Lees meer