Het is hier moorddadig!

Kamperen in eigen land: voor veel vakantiegangers de ideale manier om lekker tot rust te komen. Maar pas op: ook moordenaars houden van het leven op de camping. Of ze nu wel of geen vakantie hebben.

Camping ’t Karrewiel in Meerlo.

Ramon Linders (43) Gewurgd en in de fik gestoken

Naast hem op de bank van hun huis in Belfeld vlak bij Venlo barst de vriendin van de 38-jarige Patrick de B. op 23 januari 2019 na het openen van een WhatsApp-
bericht in huilen uit. Voor de zoveelste keer heeft ze een bericht ontvangen van haar ex-vriend, de 43-jarige Ramon Linders, met wie ze samen meerdere kinderen heeft. Hij kan het maar niet verkroppen dat zij nu gelukkig is met Patrick. Uit wanhoop stuurt hij haar geregeld appjes waarin hij dreigt dat hij zichzelf iets aan gaat doen. Om te bewijzen dat het geen loze dreigementen zijn, voegt hij soms enkele zelfgemaakte foto’s aan zijn tekstberichten toe waarop hij zichzelf met een mes in zijn armen snijdt. Nu zijn vriendin opnieuw compleet overstuur is, is voor Patrick de maat vol. Het moet maar eens afgelopen zijn met die berichtjes, vindt hij. In een opwelling belt hij Ramon om hem dat voor eens en altijd duidelijk te maken. Maar hoe vaak de telefoon ook overgaat, opnemen doet Ramon niet, wat de woede van Patrick alleen maar versterkt. Wel iemand bedreigen, maar niet het lef hebben om je telefoon op te nemen, denkt hij. In blinde razernij stapt hij in zijn auto en rijdt hij naar camping ’t Karrewiel in Meerlo, waar Ramon in een stacaravan woont. Met een aluminium staaf in zijn handen beent hij richting de caravan. Nadat Ramon de deur voor hem heeft opengedaan, loopt de situatie gierend uit de klauwen. Patrick duwt Ramon naar binnen, tegen een tafel aan, waarna de twee kemphanen met elkaar op de vuist gaan. Volgens de verklaring van Patrick trekt Ramon midden in het gevecht opeens een mes, waardoor hij zichzelf moet zien te beschermen en met zijn handen Ramons keel dichtknijpt, die ten slotte spartelend in elkaar zakt. Hij is op slag dood. Vervolgens stuurt Patrick met de telefoon van Ramon een afscheidsbericht naar diens ex-partner (zijn eigen vriendin dus!), vermoedelijk om het incident op zelfmoord te laten lijken. Daarna steekt hij de caravan in de fik en verdwijnt hij als een dief in de nacht.

Aanvankelijk slaagt Patrick erin om buiten het vizier van de politie te blijven. Hij is zelfs aanwezig op Ramons begrafenis. Pas vier maanden na de bewuste nacht wordt Patrick in de boeien geslagen. Dat hij gehandeld zou hebben uit noodweer, is een verhaal dat er bij de rechter niet in wil. Volgens de rechter heeft Patrick weliswaar niet het plan gehad om Ramon te vermoorden, maar wist hij wel degelijk dat dat het risico van het wurgen was. Daarom wordt hij veroordeeld tot doodslag. Het feit dat de nabestaanden, onder wie zijn jonge kinderen, geen afscheid van Ramon hebben kunnen nemen omdat zijn lichaam bij de brand zwaar verminkt was geraakt, rekent de rechter hem zwaar aan. Patrick krijgt veertien jaar cel. In hoger beroept valt de straf lager uit: twaalf jaar.

NA DE RUZIE OVER HAAR HOND HAALT LEENTJE IN DE BAR DE TREKKER OVER EN SCHIET CAMPINGBAAS FRED, IN HET BIJZIJN VAN ZIJN VROUW EN STIEFKINDEREN, IN ZIJN SLAAP

Fred Nijholt (50) Vermoord om een hondendrol

Normaal gesproken is de bar van camping De Breyenburg in het Brabantse Ledeacker een gezellige ontmoetingsplaats waar campinggasten ’s avonds ontspannen een lekker koud biertje aan de lippen zetten. Maar op Hemelvaartsdag 2012 is deze plek opeens het decor van een gruwelijk bloedbad. Tegen een uur of elf ’s avonds krijgt campingbaas Fred Nijholt het voor de zoveelste keer aan de stok met Leentje H. (45), een van zijn vaste gasten die hij – figuurlijk dan – wel kan schieten. Vrijwel elke keer is het onderwerp van hun ruzies hetzelfde: haar hond.

Het terras van de bar waar Leentje H. het aan de stok kreeg met campingbaas Fred Nijholt.

Vanmiddag heeft hij haar al aangesproken omdat haar hond een kip zou hebben doodgebeten. Zojuist zag hij dat het beest vlak bij het terras een drol had neergelegd. Maar Leentje H. is niet iemand die zich zomaar streng laat toespreken. Ze vindt het niet eerlijk dat zij wéér op haar kop krijgt en de rest van de camping niet en zoekt Fred die avond in de bar boos op.

Minutenlang staan de twee uitgebreid met elkaar te kibbelen. Het is zelfs zo erg dat een paar vaste gasten de sfeer onaangenaam vinden worden en vertrekken. Op een gegeven moment beent ook Leentje naar buiten, waarmee de rust terugkeert. Maar een half uur later gaat het gruwelijk mis. Wanneer Fred vanachter de bar staat te praten met zijn vrouw en plotseling een hoop gestommel hoort, draait hij zich om en kijkt hij recht in de loop van een Heckler & Koch, een joekel van een pistool. Het is het laatste in zijn leven dat hij zal zien. Vanaf anderhalve meter afstand haalt Leentje H. de trekker over en schiet ze Fred, in het bijzijn van zijn vrouw en twee stiefkinderen, in zijn rechterslaap. Hij sterft ter plekke. In de paniek die ontstaat, loopt Leentje terug naar haar caravan met het pistool nog op zak. Nadat meerdere bargasten haar aanwijzen als schutter houdt de politie haar nog diezelfde nacht aan. Ook haar man Piet M. (57) wordt opgepakt. Het vermoeden bestaat dat hij Leentje H., nadat ze de bar die avond voor de eerste keer heeft verlaten, het vuurwapen heeft overhandigd en haar heeft aangespoord om terug te gaan en Fred dood te schieten. Tegen Piet eist het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van vijftien jaar, maar de rechtbank acht niet bewezen dat hij het gebruikte vuurwapen daadwerkelijk heeft gegeven. Hij wordt daarom alleen veroordeeld voor wapenbezit, waarvoor hij twee maanden celstraf krijgt opgelegd. Leentje H., die wordt gediagnostiseerd als een vrouw met een posttraumatisch stresssyndroom en een zware alcoholverslaving, wordt in hoger beroep veroordeeld voor doodslag en moet twaalf jaar achter de tralies zitten. 

Camping De Breyenburg in Ledeacker.

Wendy Dijstelbloem (48) Gewurgd met een sjaal

In de ochtend van vrijdag 14 februari 2020 doet de beheerder van vakantiepark ’t Wolfsven in Mierlo een gruwelijke ontdekking. Als hij heel voorzichtig de deur van een stacaravan opentrekt en zijn hoofd naar binnen steekt, ziet hij dat er een matras op de grond ligt met daarop het lichaam van een overleden vrouw. Het is de 48-jarige Wendy Dijstelbloem uit Helmond. Ze is gekleed in slechts een onderbroek. Vastgeknoopt aan haar pols hangt een opengeknipt T-shirt en om haar hals is een sjaal gewikkeld en een kapotte vuilniszak. Op haar lichaam liggen pasfoto’s van onder meer haar kinderen. Wat er in vredesnaam met haar is gebeurd, is aanvankelijk een groot mysterie. Sectie wijst uit dat Wendy om het leven is gekomen doordat ze is gewurgd met de gevonden sjaal. De aangetroffen vuilniszak blijkt over haar hoofd te zijn getrokken. Kort na haar vondst krijgt de recherche een verdachte in het vizier, een 38-jarige man. Veel speurwerk is daar niet voor nodig, want in de stacaravan wordt al snel een medicijnendoosje gevonden waar zijn naam op staat. Uit onderzoek blijkt dat de man een zwerver is die geregeld in de stacaravan van Wendy verblijft. Net als het slachtoffer worstelt hij met een groot drugsprobleem. Hij is ernstig verslaafd aan harddrugs. De man verklaart dat hij in de nacht dat Wendy is overleden inderdaad met haar in de stacaravan was, maar dat hij ’s nachts om één uur enige tijd de deur uit is geweest om cocaïne te halen. Bij terugkomst zou hij haar dood hebben aangetroffen. Wendy, van wie bekend is dat ze suïcidale neigingen had, zou zelfmoord hebben gepleegd.

In een van de caravans op vakantiepark ’t Wolfsven wordt het lichaam van Wendy Dijstelbloem gevonden.

De politie gelooft niets van zijn verhaal. Uit camerabeelden blijkt dat hij die nacht inderdaad de hort op is geweest, maar dat was slechts vijf minuten, veel te kort voor Wendy om zichzelf van het leven te beroven. Bovendien is er dna van hem gevonden, onder meer op cruciale plekken op de sjaal waarmee Wendy is gewurgd en op de vuilniszak die over haar hoofd is getrokken. Wat ook niet in zijn voordeel spreekt, is dat hij op de bewuste avond heeft gezocht naar ‘hoe maak je iemand dood’ en ‘wegkomen met moord’. Bij de bestudering van zijn internetgedrag doet de recherche bovendien ook een andere schokkende ontdekking. De man is de eigenaar van een grote verzameling pornografische foto’s van naakte en schaars geklede vrouwen die zijn gewurgd. In een van de filmpjes die hij kort voor de dood van Wendy heeft bekeken, wordt de indruk gewekt dat de mannelijke acteur de nek van een vrouw breekt, waarna hij seks heeft met het dode lichaam. Wanneer de recherche de man confronteert met deze vondst, erkent hij dat hij al vijftien jaar lang rondloopt met interesse in necrofilie.

Onderzoek bij de plaats delict.

De officier van justitie gebruikt het gevonden materiaal tijdens de zitting als extra bewijslast: “De overeenkomsten tussen deze filmpjes en foto’s en de situatie op de plaats delict zijn treffend. Wat er precies heeft plaatsgevonden, weten we niet, maar de omstandigheden rond dit overlijden passen feilloos bij de interesses van de verdachte.” Ook de rechtbank gelooft niet in zijn onschuld en concludeert dat hij uren en mogelijks zelfs dagen voor het misdrijf ‘het plan heeft opgevat zijn fantasieën uit te voeren’ en veroordeelt hem voor moord. Hij krijgt een gevangenisstraf opgelegd van twintig jaar.

De politie schermt met doeken het stoffelijk overschot af van Sissi Ouazil op de parkeerplaats van hotel de Witte Bergen .

Sissi Ouazil (34) Gedumpt op een parkeerplaats

Het is 8 oktober 2021 als de parkeerplaats bij hotel de Witte Bergen in Eemnes langs de A1 met linten en hekken hermetisch wordt afgesloten. Hotelgasten die het parkeerterrein willen verlaten, moeten zich eerst legitimeren en in sommige gevallen hun auto laten doorzoeken. Dat is ook niet zo gek, want agenten hebben zojuist in een geparkeerde witte Volkswagen Polo een afschuwelijke vondst gedaan. Verstopt onder kussens, een jas en een deurmat ligt het lichaam van een overleden vrouw. Ze ligt ondersteboven in de auto, met haar hoofd tussen de achterbank en de bijrijdersstoel. Achtergelaten als oud vuil. Het gaat om de 34-jarige Sihem ‘Sissi’ Ouazil, die staat geregistreerd als vermist. Tien dagen geleden is ze voor het laatst gezien, op een camping in Voorthuizen, zo’n dertig kilometer verderop. De politie start meteen een groot onderzoek. Vrijwel direct is de vriend van Sissi in beeld, de 36-jarige Charel P. Een achtkoppig arrestatieteam valt de ochtend na de vondst van het lichaam het chalet van het stel op de camping binnen, maar daar blijkt hij niet aanwezig te zijn. Inmiddels zijn het signalement van zijn auto en zijn kenteken landelijk verspreid. Nog dezelfde ochtend wordt hij in Amersfoort van de weg geplukt en in de boeien geslagen.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Tegenover de politie verklaart Charel P. wat er volgens hem met Sissi is gebeurd. Het gaat mis in de nacht van 28 op 29 september als hij na drieën thuiskomt in hun chalet. Onder invloed van drank en drugs krijgen de twee ruzie met elkaar. Sissi, over wie haar expartners later verklaren dat haar lontje extreem kort is, is zó ontzettend boos dat bij haar de stoppen doorslaan. Behalve dat ze Charel P. krabt, slaat en schopt, trekt ze plotseling een mes. Naar eigen zeggen slaat Charel P. dat uit haar handen. In een poging om haar vervolgens te overmeesteren, gaat hij op haar buik zitten en knijpt hij haar keel dicht. Net zolang tot ze opeens roerloos op de grond ligt. In plaats van 112 te bellen, sleept hij haar aan haar handen mee naar buiten en legt haar op de achterbank van de Volkswagen Polo. Dat gebeurt volgens hem allemaal ‘in een waas’. Dat ze dood is, weet hij op dat moment nog niet, beweert hij tegen de politie. Dat ontdekt hij pas een dag later, wanneer hij bij haar gaat kijken. In paniek rijdt hij vervolgens naar Eemnes en parkeert hij de auto bij de Witte Bergen, waarna hij incheckt in het hotel. Tegen vrienden zegt hij dat hij op vakantie is. Ruim een week lang draagt hij een groot geheim met zich mee, maar dan breekt hij en biecht hij aan zijn halfbroer op wat is er gebeurd. Later vindt de politie het levenloze lichaam van Sissi. Het verhaal van Charel P. is ongeloofwaardig, stelt het Openbaar Ministerie. Vooral bij het gedeelte dat Sissi een mes heeft getrokken, zet het OM vraagtekens. De officier van justitie eist daarom een gevangenisstraf van twaalf jaar. Tevergeefs: de rechtbank acht wél bewezen dat Charel P. uit noodweer handelde tegen zijn agressieve vriendin. Op 27 juni 2022 wordt hij vrijgesproken van moord. Voor het respectloos omgaan met en het verbergen van het lichaam van Sissi moet hij wel ‘zitten’, maar een stuk minder lang dan de eis van het OM: slechts twaalf maanden.

ZE LIGT ONDERSTEBOVEN IN DE AUTO, MET HAAR HOOFD TUSSEN DE ACHTERBANK EN DE BIJRIJDERSSTOEL, ACHTERGELATEN ALS OUD VUIL

Chahid Yakhlaf (27) Geliquideerd bij de slagboom

Chahid Yakhlaf – een figuur uit de Amsterdamse onderwereld – ontsnapt op 1 november 2014 aan de dood bij een aanslag op zijn leven met een autobom. Sindsdien waant hij zich in de Randstad niet meer veilig. Hij vlucht naar Kerkdriel in Gelderland, waar hij zich verschuilt op camping Maaszicht in een luxe stacaravan, die hij volhangt met beveiligingsapparatuur. Omringd door een leger vakantiegangers waant hij zich er uit het zicht van de mannen die het op zijn leven hebben gemunt.

Maar op oudejaarsavond 2015 duiken er plotseling twee onbekende mannen op. Ze dragen een capuchon over hun hoofd en stellen zich verdacht op bij de slagboom van het park, vlak bij de receptie. Elke keer als er een auto de camping verlaat, duiken ze weg achter een geparkeerde wagen. Maar zodra een witte Mercedes komt aangereden, doen ze dit opeens niet, maar zetten ze zich schrap. Het blijkt de auto te zijn waarin Chahid zit. Hij is van plan om in België oud en nieuw te gaan vieren. Maar zijn avond verloopt compleet anders. De twee mannen halen in het donker een automatisch vuurwapen tevoorschijn en nemen de auto van dichtbij onder vuur. Daarbij wordt Chahid geraakt. Hij is zwaargewond. De twee andere inzittenden, zijn broer en een vriend van hem, raken lichtgewond en rijden de auto naar Hoenzadriel, waar ze bij een willekeurig huis aanbellen en om hulp vragen. Het mag echter niet baten. Kort na de schietpartij overlijdt Chahid in het ziekenhuis. De schutters zijn dan gevlucht in een donkere BMW, die ze uiteindelijk in Zaltbommel in de fik steken. Maandenlang blijft hun identiteit voor de politie onbekend. Na een klein jaar pakt de politie Hicham M. (25) op, een bekende Amsterdamse kickbokser. Een paar dagen later volgt de arrestatie van Mohamed H. (29). Hij wordt gearresteerd in zijn cel in de gevangenis in Alphen aan den Rijn, waar hij vanwege een andere strafzaak gedetineerd zit. Dit zijn de twee mannen die verantwoordelijk zijn voor de dood van Chahid, oordeelt de rechtbank uiteindelijk. Behalve voor de moord op Chahid worden ze allebei veroordeeld voor drie pogingen tot liquidaties en in het geval van Hicham M. ook nog voor een andere wel gelukte moord. Het gerechtshof veroordeelt hem in hoger beroep tot levenslang. De rechtbank legt een gevangenisstraf van dertig jaar op aan Mohamed H., die na de uitspraak aankondigt in hoger beroep te gaan, maar dat later intrekt. Ook een derde man – Omar L. (28) – krijgt in hoger beroep te horen dat hij levenslang de bak in moet. Hij zou de opdrachtgever zijn geweest van de reeks (pogingen tot) liquidaties, waaronder die van Chahid.

De moordenaars van Chahid Yakhlaf houden de slagboom van camping Maaszicht in de gaten.

Hicham M., Mohamed H. en Omar L., in de zaak rond de liquidatie van Chahid Yakhlaf.

Peter Teschke (42) Doodgestoken voor zijn tent

Vakantievieren op een camping staat al snel gelijk aan avondenlang zuipen. Maar in de zomer van 1994 eindigt een nacht stevig doorhalen voor een Duitse vriendengroep op een Nederlandse camping in Petten in een nachtmerrie. Bij het opgaan van de zon blijkt de 42-jarige Peter Teschke dood voor zijn tent te liggen. Onder zijn opengescheurde hemd heeft hij twee steekwonden. In eerste instantie wijst alles richting Gunther L., een van Peters reisgenoten. Getuigen hebben hem in het toiletgebouw met een mes zien zwaaien en merkten op dat hij zich nerveus gedroeg. Maar de politie laat Gunther L. na zijn arrestatie al snel buiten beschouwing wanneer Peters schoonzoon Frank Vick aan zijn reisgenoten opbiecht dat hij na de moord een vreemde droom heeft gehad, waarin hij Peter heeft neergestoken. Na over deze droom te hebben gehoord, houdt de politie hem aan, op 4 juli 1994. In eerste instantie verklaart Frank dat hij zich niet herinnert wat er die nacht is gebeurd. Net als bij zijn reisgenoten heeft de alcohol een gat in zijn geheugen geslagen. Maar uiteindelijk meent hij zich toch iets voor de geest te kunnen halen. Op een gegeven moment legt hij zelfs een bekentenis af. “Het was ongeveer alsof ik daarvoor mijn ogen dicht had gehad en plotseling wakker ben geworden en gezien heb wat ik deed,” beschrijft hij aan de rechercheurs het moment dat het kwartje bij hem viel. Als zij daarop doorvragen, zegt Frank: “Ik had bloed aan het mes en ook aan mijn handen, ergens werd mij duidelijk dat ik iets gedaan had wat ik niet had moeten doen.”

De tent als stille getuige van de moord op Peter Teschke.

EEN NACHT DOORHALEN OP DE CAMPING EINDIGT VOOR DE VRIENDENGROEP IN EEN NACHTMERRIE. BIJ HET OPGAAN VAN DE ZON BLIJKT DE 42-JARIGE PETER DOOD VOOR ZIJN TENT TE LIGGEN. HIJ HEEFT TWEE STEEKWONDEN

Voor Gunther L. is de bekentenis goed nieuws, want hij wordt op vrije voeten gesteld. De politie is ervan overtuigd dat met de arrestatie van Frank de dader achter slot en grendel zit en rondt het onderzoek af. Maar wat er nu precies is gebeurd, blijft in mist gehuld. Tijdens zijn verhoren heeft Frank namelijk ook verklaard dat hij twijfelde of hij het wel gedaan had. Zijn bekentenis trekt hij na een paar dagen alweer in. Vanwege alle twijfels spreekt de rechter hem vrij. Tijdens het hoger beroep, in 1995, veroordeelt het gerechtshof hem wél voor het doodsteken van zijn schoonvader. Hij krijgt een gevangenisstraf opgelegd van vijf jaar.

Jarenlang probeert Frank zijn veroordeling aan te vechten, maar zonder succes. Een verzoek om de zaak opnieuw te bekijken, wordt afgewezen. Pas in 2021, wanneer hij zijn straf allang heeft uitgezeten, oordeelt de Hoge Raad dat de zaak tóch over moet. Een deskundige concludeert namelijk dat Franks bekentenis waarschijnlijk vals is geweest en het gevolg van lange politieverhoren was. Het was bovendien het enige bewijs, want het moordwapen is nooit gevonden. Het gerechtshof houdt de zaak nog eens kritisch tegen het licht en doet op 22 mei 2022 uitspraak: Frank is onschuldig voor de moord op zijn schoonvader Peter en wordt met terugwerkende kracht vrijgesproken. Hij heeft er 28 jaar op moeten wachten, maar Frank ziet eindelijk zijn naam gezuiverd.

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen