
In deze uitgave
Het seizoen van de pompoen
Wie denkt dat de pompoen alleen met halloween te gebruiken is als lantaarn of uitsluitend als basis dient voor een heerlijke herfstsoep, heeft het goed mis. De pompoen leent zich namelijk uitstekend als decoratie, dat geeft je huis die gezellige herfstvibe. En met zijn nootachtige, ietwat zoete smaak en zachte structuur is de pompoen ook nog eens een zeer veelzijdige groente, die zowel in hartige als zoete gerechten uitstekend tot zijn recht komt. Glossy heeft drie smakelijke herfstgerechten met pompoen voor jou in het najaarszonnetje gezet! Zo eet je je gegarandeerd weer vrolijk en houd je een herfstdipje buiten de deur.
HERFSTDECORATIES
Pompoenen horen bij de herfst. In combinatie met herfstbladeren, sierkomkommers, sierappels en andere materialen kun je een mooie herfstdecoratie maken. Je kunt ’m ook een moderne touch geven door de pompoen bijvoorbeeld wit, goud of zilver te verven

Boodschappenlijstje (2 personen):
✔ 400 gr pompoen-blokjes
✔ 1 ui
✔ 1 teen knofl ook
✔ 1 tomaat
✔ 1 paprika
✔ 1 tl kerrie
✔ snufje komijn
✔ 150 ml bouillon
✔ 1 stronk broccoli
✔ 100 ml kookroom/kokosmelk
Pittige pompoencurry

Bereidingswijze:
Snijd de ui, tomaat en paprika in stukjes en de knoflook fijn. Pluk de roosjes van de broccoli. Giet een scheutje olie in een pan en bak het uitje met de paprika, broccoli, knoflook en kerriepoeder ongeveer twee tot drie minuten. Voeg daarna de tomatenblokjes, de pompoenblokjes, bouillon, kookroom, snufje komijn en een snufje zwarte peper toe. Laat het geheel nu ongeveer 15-20 minuten pruttelen totdat de pompoen zacht is. Serveer de pittige pompoencurry met rijst of naanbrood.
POMPOENSEIZOEN
Pompoenen worden geoogst vanaf midden september, maar begin oktober is doorgaans de beste periode. Om zeker te weten of het ’t juiste moment is, controleer je of de steel goed droog is en de bladeren gelig zijn.

Eet je najaarsdip weg!

Kaasfondue met pompoen en champagne

Boodschappenlijstje (2 personen):
✔ kleine pompoen ongeveer 1 kg)
✔ 125 g kaas (voor fondue: beaufort of gruyère)
✔ 50 ml champagne
✔ peper
✔ zout
✔ asperges (geblancheerd, om te dippen)
✔ champignons (geblancheerd, om te dippen)
✔ krieltjes (geblancheerd, om te dippen)
✔ rauwkost






Zo maak je het:
Snij het kapje van de pompoen, verwijder de zaadjes en haal het vruchtvlees er voorzichtig uit zonder de schil te beschadigen. Snij het vruchtvlees in blokjes. Breng 750 ml lichtgezouten water aan de kook, doe er de blokjes pompoen bij en laat 30 minuten zachtjes garen. Snij de korst van de kaas en rasp die fijn. Mix de pompoen met het water goed fijn. Voeg er de kaas en de champagne aan toe en roer tot de kaas volledig gesmolten is. Giet de fondue in de uitgeholde pompoen en breng op smaak met flink wat peper. Serveer de geblancheerde groenten en rauwkost erbij om te dippen.
HALLOWEEN
De dag voor Allerheiligen, 31 oktober, staat in steeds meer landen in het teken van Halloween. Het feest werd van oorsprong vooral op de Britse eilanden en in de VS gevierd, maar de laatste jaren wordt het feest ook in ons land steeds bekender. Belangrijk onderdeel hiervan vormen de grote oranje pompoenen. De Halloweenpompoen heeft een vrij zachte schil en vruchtvlees en is daardoor gemakkelijk uit te hollen. Het zachte vruchtvlees en de schil zorgen er wel voor dat deze pompoenen maar ongeveer een week goed blijven nadat ze zijn uitgehold. Een geschikte Halloweenpompoen heeft een hoog, rond model en een doorsnee van minimaal 20-25 cm.
BEWAREN
Pompoenen kun je doorgaans lang bewaren. Als ze niet worden aangesneden, zijn eetpompoenen circa twee tot drie maanden houdbaar. Eenmaal aangesneden kun je de pompoen maximaal een week in de koelkast bewaren. Onaangesneden bewaar je de pompoen het beste op een schaduwrijke, koele plek, bijvoorbeeld een kelder of gangkast.
Pasta met romige pompoen-kaassaus

Boodschappenlijstje (2 personen):
✔ 150 g pasta
✔ 400 g koelverse pompoenstukjes
✔ 20 g pompoenpitten
✔ 4 blaadjes verse salie
✔ 1 teen knofl ook
✔ 100 g gormas
✔ 40 g rucola
Zo maak je het:
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en bewaar een kopje kookvocht. Kook ondertussen de pompoenstukjes in 10-12 minuten in water met eventueel wat zout gaar. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pompoenpitten drie minuten op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de salie en knoflook fijn. Doe de pompoen met de knoflook, salie en ¾ van de gormas in een hoge beker. Pureer met de staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Meng de pasta met de pompoensaus. Schep de rucola erdoor. Verdeel over borden. Garneer met de pompoenpitten en de rest van de gormas.