Het wordt een heerlijke herfst

Duik op een druilerige dag lekker de keuken in om een van deze heerlijke herfstrecepten op tafel te toveren. Die zijn niet alleen heel smakelijk, maar zitten bovendien boordevol vitaminen.

PASTA MET TIJM EN BOSPADDESTOELEN

Dit heeft u nodig (voor 4 personen)

- 400 g tagliatelle
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- 400 g gemengde bospaddenstoelen
- 4 takjes tijm
- 1 glas witte wijn
- 200 ml room
- 250 g mozzarella
- Parmezaanse kaas, geraspt
- peper en zout
- olijfolie

Zo maakt u het

1. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit de sjalot en de knoflook glazig.

3. Snijd de paddenstoelen in hapklare stukken en voeg die toe. Kruid met peper en zout.

4. Voeg de blaadjes tijm toe. Blus met de witte wijn en voeg de room toe. Laat even inkoken.

5. Verdeel de pasta over de borden. Schep er een flinke portie paddenstoelensaus over.

6. Snijd de mozzarella in stukken en verdeel die samen met de Parmezaanse kaas over de pasta. Bestrooi tot slot met wat tijm.

HERFSTSOEP

Dit heeft u nodig

- 500 g champignons
- 100 g gekookte kastanjes (evt. uit blik)
- 1 prei
- 2 stengels bleekselderij
- 2 uien, gesnipperd
- 500 ml groentebouillon
- scheutje room
- olijfolie
- peper en zout

Zo maakt u het

1. Maak de groenten schoon en snijd in stukjes.

2. Verhit wat olie in een grote pan en fruit de prei, de bleekselderij en de ui in ca. 10 minuten aan.

3. Voeg de champignons toe. Giet er 1,5 liter water en de bouillon bij en voeg de uitgelekte kastanjes toe.

4. Kruid met peper en zout naar smaak en laat de soep 20 minuten op een zacht vuur sudderen.

5. Mix de soep en serveer met een scheutje room.

Champignons schoonmaken

Tip!

Houdt u van champignons, dan zit u in de herfst goed. Ze zijn er momenteel in allerlei soorten en maten. Maar hoe maakt u champignons op de juiste manier schoon? Dat doet u door ze met een klein borsteltje te poetsen of gebruik een vel keukenpapier om ze mee schoon te wrijven.

APPEL CRUMBLE UIT DE OVEN

Dit heeft u nodig (voor 6 personen)

- 6 appels, geschild
- ½ citroen
- 50 g suiker
- 1 tl kaneelpoeder

Voor het deeg

- 175 g bloem
- 100 g suiker
- 100 g boter op kamertemperatuur

Zo maakt u het

1. Verwarm de oven voor op 200°C.

2. Snijd de appels in stukjes en doe ze in een pan. Pers de citroen uit en roer het sap en de suiker door de appel.

3. Kook het appelmengsel 5 minuten op een hoog vuur, schep geregeld om. Voeg de kaneel toe. Laat een beetje afkoelen terwijl u het deeg maakt.

4. Meng in een grote kom met een vork de bloem met de suiker, een snufje zout en de boter tot een kruimeldeeg.

5. Schep het appelmengsel in een ovenvaste schaal. Verdeel het kruimeldeeg erover. Bak de appelcrumble in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.

BIETENSTAMPPOT

Dit heeft u nodig (voor 2 personen)

- 500 g aardappelen
- 500 g voorgekookte rode bieten
- 1 ui, gesnipperd
- 1 tl tijm
- balsamico-azijn
- 125 g spekblokjes
- roomboter
- 100 g feta

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Zo maakt u het

1. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.

2. Fruit de ui in een koekenpan met een beetje boter. Voeg blaadjes tijm en een scheutje balsamico toe en laat dit met een deksel op de pan ongeveer 15 minuten stoven op laag vuur.

3. Bak de spek in een andere koekenpan krokant.

4. Rasp de bieten of snijd ze in stukjes en verwarm ze in een ander pannetje.

5. Giet de aardappelen af en bewaar het vocht.

6. Stamp de aardappelen fijn met een klontje boter en voeg ongeveer 100 ml van het kookvocht van de aardappelen toe zodat een smeuïg mengsel ontstaat. Roer de bietjes en uien erdoor, plus de feta en de spekblokjes.

<Bron: AH Allerhande>

STOOFPOTJE

Dit heeft u nodig (voor 4 personen)

- 500 g rundvlees (bijvoorbeeld ribstuk of sukade)
- 150 g champignons, in stukjes
- 150 g spekblokjes
- 1 rode ui
- 1 ui
- 2 wortelen, in plakjes
- 1 teentje knoflook, gesnipperd
- ½ flesje bruin bier
- 2 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- peper en zout De kruidnagels dienen in de laurier gestoken te worden.

Zo maakt u het

1. Verhit een klontje boter in een pan. Voeg het vlees, de spek en de ui hieraan toe. Laat dit op hoog vuur aanfruiten.

2. Voeg de wortel, champignons en de knoflook toe. Laat dit 2 tot 3 minuten stoven op hoog vuur. Blijf dit goed doorroeren.

3. Voeg het bier en de overige kruiden toe. Zet het vuur lager. Laat het 1,5 tot 2 uur stoven met de deksel op de pan. Het stoofpotje kan eventueel iets gebonden worden met wat maïzena.

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen