Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Het zijn NET MENSEN

Natuurlijk, alles wat ze doen ligt onder een vergrootglas. Maar ook zonder de kritische blik van het volk maken de Oranjes veel mee. Tien jaar bloopers, schandalen en verdrietige momenten.

Tekst CLAUDIA WITTEVEEN

VERDRIET

De tranen die recht uit haar hart kwamen

2014

TRANEN OP TRANEN

17 juli 2014 werd vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur getroffen door een raket. Het vliegtuig stortte neer in Oost-Oekraïne. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Koningin Máxima kreeg het meermalen te kwaad als het onderwerp ter sprake kwam. Bij aankomst van de vlucht met de stoffelijke resten van de slachtoffers in juli 2014 zagen we haar openlijk huilen en werd ze getroost door de koning. Ook bij de opening van het monument in 2017 was ze emotioneel. En toen ze vier maanden na de ramp, in november 2014 tijdens een staatsbezoek aan Zuid-Korea werd gevraagd naar de ramp, schoot ze ook vol. Willem-Alexander verwoordde hun gevoelens toen het mooist: “Je kunt alleen maar reageren vanuit je hart.”

Tijdens het afscheid van Friso in de Stulpkerk in Lage Vuursche.

2013

VERDER ZONDER FRISO

Het ski-ongeluk van prins Friso in 2012 veranderde alles voor de Oranjes. Op 12 augustus 2013, nog geen vier maanden na de troonsbestijging van zijn broer, overleed Friso in Paleis Huis ten Bosch. Pas tijdens het interview dat hij gaf ter ere van zijn vijftigste verjaardag zou Willem-Alexander er iets over zeggen: “Je weet pas wat je mist als het er niet meer is”, zei onze koning geëmotioneerd. Verder zei hij erover: “Als je je hele leven een publiek figuur bent, dan leeft het Nederlandse volk echt met je mee. Bij hoogte- en dieptepunten. Het geeft ontzettend veel steun. Daar zijn we heel erg dankbaar voor.”

Uit het leven stappen was de enige uitweg voor Máxima’s zusje Inés.

2017-2018

HET VERLIES VAN JORGE EN INÉS

In één jaar tijd verloor ze haar vader en haar jongere zusje. In augustus 2017 overleed de al jaren kwakkelende Jorge Zorreguieta (89). In juni 2018 maakte Máxima’s zusje Inés (33) een einde aan haar leven. De jonge zangeres leed al jaren aan depressies. Zichtbaar aangedaan sprak Máxima in 2021 over haar in het interview voor haar vijftigste verjaardag. “Het geeft vrede dat ze nu in vrede is. Zij vond het de enige way out. Ze had zo veel talenten maar ze zag ze zelf niet.”

OEPS!

Tegen wil en dank kwam er toch een excuusvideo.

2020

EEN REISJE IN CORONATIJD

In barre tijden van code oranje tóch in het regeringsvliegtuig stappen voor een weekje Griekse zon. Ze hadden kunnen weten dat dit niet handig was. Al helemaal niet omdat ze een paar maanden daarvoor al in opspraak waren geraakt toen ze zonder mondkapje poseerden met een lokale restauranthouder. Toch vertrokken ze in oktober 2020 naar hun villa in Porto Cheli. De storm van kritiek maakte zo veel los dat de familie vroegtijdig terugkeerde en het paar in een video excuses maakten. Een beetje halfslachtig, want ze móchten gaan, vonden ze. Zelfs in haar verjaardagsinterview kwam Máxima erop terug: “Het mocht. Het was alleen niet solidair.”

2022

PRINSJESDAGPROTESTEN

Dat de populariteit van de Oranjes in het slop zit, was ook te merken op Prinsjesdag 2022. De feestelijke tocht in de Glazen Koets werd overstemd door het vele boegeroep langs de route. Dat was niet alleen vanwege de misstappen tijdens de pandemie, ook de boerencrisis speelde een rol. Maar zo veel weerstand en protesten hoorden we niet eerder op Prinsjesdag. En dat terwijl prinses Amalia haar debuut maakte op deze historische derde dinsdag in september.

2020

HIJ WILDE HET ZO GRAAG…

In de afgelopen tien jaar kreeg Willem-Alexander de reputatie van Koning Vakantie. De Oranjes maken heel wat kilometers in regeringsvliegtuig de PH-GOV en vliegen semi-privé voor gezinsreisjes. Dat de koning in de zomer 2020 ook nog een boot van zo’n 2 miljoen euro aanschafte, maakte de beeldvorming er niet beter op. Toen er naar werd gevraagd, zei Máxima: “Het was iets wat mijn man heel graag wilde hebben en ik gun het hem.”

2022

DIEPTEPUNT

Door alle uitglijders is het vertrouwen in het koningspaar lager dan ooit. Uit een peiling van Ipsos in opdracht van de NOS bleek in 2022 dat nog maar 47 procent van onze bevolking vertrouwen heeft in Willem-Alexander. Toen hij in 2013 koning werd, lag dat percentage op 77 procent en begin 2020 was het nog naar 76 procent. Ook vinden steeds minder mensen nog dat de monarchie moet blijven bestaan. Dat is best gevaarlijk voor ons koningshuis, dus ons koningspaar zal hard moeten werken om dat vertrouwen te herstellen.

EMPTY NEST

2021

ALEXIA KIEST VOOR WALES

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Het zal voor Máxima best even slikken zijn geweest toen Alexia ervoor koos om de middelbare school in het buitenland af te ronden. In augustus 2021 reisde ze af naar het Atlantic College in Wales om haar Internationaal Baccalaureaat te behalen. Ze vertrok onder vrolijker omstandigheden dan haar vader toen hij in 1986 naar diezelfde school vertrok. De uitspraak “Ik vond mezelf niet lastig, mijn ouders vonden zichzelf niet lastig, maar elkaar vonden we wél lastig”, stamt uit die tijd. Het Atlantic is helemaal in bij de jonge royals. Kroonprinses Elisabeth van België zat er al en naast Alexia doet ook Leonor van Spanje er eindexamen. Leonore (de jongste dochter van Constantijn en Laurentien) zit er inmiddels ook, en volgend jaar volgt prinses Sofia van Spanje. Wie weet volgt onze eigen Ariane ook. Niet omdat ze het thuis niet leuk hebben, maar omdat het heerlijk is om uit de spotlights te stappen én je even rustig te bezinnen op de toekomst. Dat zorgt dus wel voor koninklijke lege(re) nesten.

“Ik heb het er nog steeds heel erg moeilijk mee”

2022

PRINSES AMALIA BEDREIGD

Amalia’s gedroomde studententijd begon eigenlijk direct al niet goed. In juli kwam de Amsterdamse studentenvereniging waarvan ze graag lid had willen worden in opspraak na uitgelekte zeer vrouwonvriendelijke speeches. Vanwege haar voorbeeldfunctie besloot Amalia toch maar niet bij het corps te gaan. Gelukkig was er wel een mooi grachtenpand, bij wijze van studentenhuis, en werd ze met open armen ontvangen bij de Universiteit van Amsterdam. Maar na een serieuze bedreiging uit de hoek van de mocro-maffia, bleek al snel dat de prinses niet meer zomaar over straat kon. Haar kamer kwam weer leeg te staan, voor haar veiligheid trok ze noodgedwongen weer bij haar ouders in. Hoe het precies zit, vertellen de Oranjes natuurlijk niet, maar tijdens haar eerste officiële reis naar de Cariben zegt ze daar zelf over: “Ik ging mijn studententijd in met de gedachte te gaan doen wat studenten doen. De realiteit was helaas allesbehalve dat. Ik ga er heel erg eerlijk over zijn: ik heb het er nog steeds heel erg moeilijk mee.”

BLOOPERS

2022

WOEIIII

Tot in de puntjes verzorgd was Máxima op Koningsdag 2022. Al kon je je afvragen of haar Gianvito Rossi-pumps wel opgewassen waren tegen de straatjes van Maastricht. Er lag nog een andere potentiële misser op de loer. De roze Natan-jurk bleek niet stormproof. Af en toe kreeg onze koningin haar cape in haar gezicht, net op een moment dat de camera’s er vol op stonden. Amalia snelde haar direct te hulp, maar het moment zorgde voor grote hilariteit bij de koningsdagkijkers. Wat maar aangeeft dat we maar weinig modemissers gewend zijn van onze koningin. Eigenlijk hebben we haar nog maar één keer eerder op een onverwacht waaimoment kunnen betrappen (met dank aan de verzwaarde zomen die ze vaak in haar rokken laat zetten): in het winderige Normandië ging het in 2014 ook een keertje mis.

2023

“EN JIJ WOONT MET VIER VROUWEN?”

Scrubgate 2023: tijdens het maken van een aloë-scrub op Aruba moest de koning eerlijk toegeven dat hij niet precies wist wat scrub was. Prinses Amalia zat naast hem en keek hem met open mond aan. “Je woont met vier vrouwen in huis en je weet niet wat een scrub is?” Van je dochter moet je het hebben.

2014

FAVORIET

In de zee van kleinkinderen, heeft Prinses Beatrix slechts één kleinzoon. Geen wonder dat oom Willem-Alexander soms een beetje naar Claus-Casimir toe trekt. Zo ook in Lech in 2019, toen de familie poseerde voor de pers. “Zo Claus, je harem”, grapte hij tegen de zoon van Constantijn en Laurentien. De twee bleven maar met elkaar geinen, met als gevolg een letterlijke glijer voor Claus-Casimir en zijn oom, die er gelukkig samen hard om konden lachen.

2019

FOTOGRAFIE: ANP, BRUNOPRESS.NL/PATRICK VAN EMST, GETTY, © RVD/MISCHA SCHOEMAKER, Z.M. DE KONING

Lees meer

Alle artikelen
De zomer OP ZAK
Libelle

De zomer OP ZAK

Niet alleen cargopants zijn hot deze zomer, ook in een jasje, bloes of rok met opgenaaide zakken maak je dit seizoen stoere sier.

Lees meer
Around the world in a day
Flair

Around the world in a day

Op je fashionwereldreis doe je deze zomer Indonesië, India en Marokko aan. Lekker avontuurlijk, met laagjes en prints in mooie diepe kleuren.

Lees meer
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer