‘Hij houdt van mij, maar ook van seks met anderen’

Het is voor beiden nooit een geheim geweest: John is verslaafd aan seks… met andere vrouwen. Ingrid – zelf ook geen heilige – heeft daar jarenlang begrip voor kunnen opbrengen, maar inmiddels is ze het zat. Ze vraagt zich af of John ooit monogaam kan zijn.

INGRID EN JOHN HEBBEN SINDS VIER JAAR EEN LATRELATIE. JOHN HEEFT DRIE KINDEREN UIT EEN EERDER HUWELIJK.

ELKE WEEK KOMT EEN STEL UIT DE PRAKTIJK VAN RELATIETHERAPEUT MARCELINO LOPEZ AAN HET WOORD OVER HUN PROBLEMEN.

Ingrid (43), thuiszorgmedewerker:

“Lang verhaal kort: Johnny slaapt met andere vrouwen en ik ben de sukkel die bij hem blijft. De praktijk is uiteraard wat ingewikkelder, anders was ik hier niet. Johnny houdt van me, dat weet ik zeker, maar ik geloof ook dat hij de weg kwijt is. Hij is nogal, eh... verslavingsgevoelig. Toen ik iets met hem kreeg, wist ik uit welk hout hij was gesneden. Hij ging namelijk vreemd met mij. Johnny was mijn klant; ik ben jarenlang sekswerker geweest. Vroeger noemden ze dat anders, en Johnny zouden ze een ordinaire hoerenloper noemen. Maar zo zag ik hem niet. Hij was ook heel charmant, intelligent en grappig. We hadden altijd heel open, fijne gesprekken. Het was de eerste keer dat ik verliefd werd op een klant. Het gebeurde gewoon. Wat een situatie: hij was getrouwd en heeft drie kinderen met zijn ex-vrouw. Zij kwam erachter dat hij buiten de deur neukte. Eén groot drama: hij beloofde beterschap en ze gingen in relatietherapie. Mij stuurde hij een mail waarin hij alles uitlegde. Ik snapte het helemaal: hij koos vooral voor zijn kinderen. Dat was ook beter voor mij, want wat voor toekomst hadden wij nou verder? Een jaar later zocht hij me toch weer op. Hij zei dat zijn huwelijk alsnog op knappen stond en dat ze al apart sliepen. Dat bleek een leugen. Hij was weer van meerdere walletjes aan het eten. Deze keer verbrak ík het contact. John kwam emotioneel te dichtbij en ik vertrouwde hem nu echt niet meer. Voorheen waren wij tenminste eerlijk naar elkaar, nu loog hij ook tegen mij. Maar de aantrekkingskracht tussen ons was sterk. Toen zijn vrouw hem echt de deur had uitgezet, zochten we elkaar weer op. Niet alleen hij, ook ik ben verslavingsgevoelig. Drank, sigaretten... en ik ben niet voor niks sekswerker geworden. Ik raak makkelijk verslaafd aan alles wat niet goed voor me is, dus ook aan John. Hij beloofde beterschap en wilde een rustig leven met mij, zonder andere vrouwen. Ook zouden we samen minderen met drank en drugs. Maar ja, hij vindt nee zeggen lastiger dan ik. Nu zit ik in dezelfde situatie als zijn ex destijds. Ik kwam erachter dat hij toch weer vrouwen bezoekt en betaalt voor seks. Echt waar, ik kan veel van hem hebben en ik ben niet zo jaloers aangelegd, want ik ben zelf ook geen heilige, maar dat gelieg en gedraai steeds... dát breekt me op. Hoe kan ik Johnny nog vertrouwen? Ik heb afgelopen tijd hard aan mezelf gewerkt. Ik leef gezond, ben gestopt als sekswerker en heb ook behoefte aan een rustig, liefst monogaam liefdesleven, maar kan ik dit ook van John verwachten? Ik zoek geen valse hoop, ik wil duidelijkheid.”

‘Ik ben niet zo jaloers aangelegd, maar dat gelieg en gedraai steeds... dát breekt me op’

John (49), reclamemaker:

‘In de praktijk vind ik het inderdaad moeilijk verleidingen te negeren’

“Ik herken me in de beschuldigingen. Ingrid kent me door en door. Ze is mijn persoonlijke huispsycholoog, zeg ik weleens. Ze doorziet al jarenlang mijn fratsen en toch accepteert ze me. Hoe anders was dat met mijn ex-vrouw, met haar was het leven één groot gevecht. Ze is ontzettend lief, maar we waren te verschillend. En heel jong toen we iets kregen. Vanwege de kinderen hebben we écht ons best gedaan. Met alle liefde en al het geduld van de wereld probeerde ze van mij een brave huisvader te maken. Ik dacht zelf ook dat ik zo moest worden. Ik heb jaren geprobeerd mijn demonen te onderdrukken, maar hoe meer ik mijn best deed, hoe gespletener en gestrester ik raakte. Al die spanning kwam er vroeg of laat op een onhandige manier weer uit. Eerst met drank en drugs. Toen ik succes kreeg als reclamemaker – en veel op reis was – kwamen daar vrouwen bij. Ik kan niet ontkennen dat ik seksverslaafd ben. Als je de kat op het spek bindt... Het waren voornamelijk avontuurtjes en affaires met vrouwen die ik op het werk of in de kroeg tegenkwam. Meerdere keren liep dat op drama uit. Meestal omdat de vrouw in kwestie toch meer verwachtte. Ik voelde me daardoor ook klote: ik voelde me schuldig naar mijn ex toe, maar ik kreeg ook gevoelens voor de nieuwe vrouwen. Extreem verwarrend. Mijn oplossing was om dan maar te betalen voor seks. Maar toen werd ik verliefd op Ingrid. Wat een zootje. Ik word deze week vijftig, ik ken mezelf al een halve eeuw. Ik weet natuurlijk best dat ik ergens een slappe zak ben. Ik rook, drink, gebruik af en toe drugs en ja... ik blijf ook gevoelig voor vrouwelijk schoon. Ondanks mijn verrimpelde, kale hoofd zijn er gek genoeg vrouwen die mijn aandacht waarderen. Ook zonder te betalen. Ik ben vaker in therapie geweest. Mijn hele leven krijg ik te horen dat ik moet veranderen. Dit is de eerste keer dat ik écht bang ben om iemand te verliezen en gemotiveerd ben om te veranderen. Ingrid is mijn zielsmaatje. Ik denk niet dat ik nog een vrouw tegenkom van wie ik zo veel hou, maar in de praktijk vind ik het inderdaad moeilijk verleidingen te negeren. Ik wil graag eerlijk zijn naar Ingrid, en trouw, maar ik vertrouw mezelf eigenlijk ook niet meer.”

Voor John De sleutel ligt bij jou

Ik veroordeel het niet, maar jij bent verslavingsgevoeliger dan de gemiddelde mens. Dat is deels genetische aanleg. Die gevoeligheid wordt versterkt omdat jouw leven vol zit met situaties die je verslavingen aanwakkeren. Bovendien kom je gemakkelijk weg met gedrag waarvoor anderen allang bestraft zouden zijn. Ik merk het aan hoe ik zelf op jou reageer: je hebt een grote gunfactor. Ik snap best dat je keer op keer nieuwe kansen krijgt. Je bent charmant, aandoenlijk, maar ook gewiekst: je bent geen willoos slachtoffer van je verslaving. Je hebt tot nu toe ook weinig noodzaak gevoeld om écht te moeten veranderen. Pas als de gevolgen te heftig zijn, veranderen mensen. Heel eerlijk, het zou me niet verbazen als jij pas verandert als het te laat is. En misschien zelfs dan niet. Je bent tenslotte oud en wijs genoeg... En je hebt een fantastische vrouw: aan jou de keuze of dat zo blijft.

MARCELINO LOPEZ IS PSYCHOLOOG EN RELATIETHERAPEUT. HIJ IS MEDE-OPRICHTER VAN LOVELAB101.COM, WAAR STELLEN EN SINGLES AAN HUN LIEFDESLEVEN KUNNEN WERKEN.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Een balans vinden is niet voor iedereen makkelijk

Voor Ingrid Stel grenzen

Ik vind jullie een innemend en leuk stel. Ondanks alle ellende en verdriet is de liefde tussen jullie oprecht en tastbaar. Jullie hebben elkaar echt omarmd. Toch zie ik ook een gevaar in jullie grenzeloze relatie. Jullie hebben allebei een bandeloos seks- en liefdesleven gehad en begrijpen elkaar daarin. Het is misschien ouderwets, maar ik geloof door alle relatie-ellende die ik heb gezien dat het belangrijk is dat er duidelijke relatie-grenzen zijn en dat die worden bewaakt. Dat is niet alleen voor de relatie nodig, ook voor je eigen welzijn. Pas als jij echt voor jouw verlangens en grenzen opkomt, zal John zich genoodzaakt voelen om zich daaraan aan te passen. Pas dan zul je ontdekken of die monogame relatie die jij zoekt écht in het vat zit.

Scan de QR-code om te lezen hoe het nu met John en Ingrid gaat.

Alle namen zijn gefingeerd om anonimiteit te waarborgen. De weergegeven citaten en adviezen zijn een handgreep uit de daadwerkelijke therapie, voor de leesbaarheid zijn bepaalde tussenstappen, nuances en context weggelaten.

Dit artikel komt uit:
Flair - Editie 11 - 2022

Flair - Editie 11 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer