‘Hij houdt van mij, maar ook van seks met anderen’

Het is voor beiden nooit een geheim geweest: John is verslaafd aan seks… met andere vrouwen. Ingrid – zelf ook geen heilige – heeft daar jarenlang begrip voor kunnen opbrengen, maar inmiddels is ze het zat. Ze vraagt zich af of John ooit monogaam kan zijn.

INGRID EN JOHN HEBBEN SINDS VIER JAAR EEN LATRELATIE. JOHN HEEFT DRIE KINDEREN UIT EEN EERDER HUWELIJK.

ELKE WEEK KOMT EEN STEL UIT DE PRAKTIJK VAN RELATIETHERAPEUT MARCELINO LOPEZ AAN HET WOORD OVER HUN PROBLEMEN.

Ingrid (43), thuiszorgmedewerker:

“Lang verhaal kort: Johnny slaapt met andere vrouwen en ik ben de sukkel die bij hem blijft. De praktijk is uiteraard wat ingewikkelder, anders was ik hier niet. Johnny houdt van me, dat weet ik zeker, maar ik geloof ook dat hij de weg kwijt is. Hij is nogal, eh... verslavingsgevoelig. Toen ik iets met hem kreeg, wist ik uit welk hout hij was gesneden. Hij ging namelijk vreemd met mij. Johnny was mijn klant; ik ben jarenlang sekswerker geweest. Vroeger noemden ze dat anders, en Johnny zouden ze een ordinaire hoerenloper noemen. Maar zo zag ik hem niet. Hij was ook heel charmant, intelligent en grappig. We hadden altijd heel open, fijne gesprekken. Het was de eerste keer dat ik verliefd werd op een klant. Het gebeurde gewoon. Wat een situatie: hij was getrouwd en heeft drie kinderen met zijn ex-vrouw. Zij kwam erachter dat hij buiten de deur neukte. Eén groot drama: hij beloofde beterschap en ze gingen in relatietherapie. Mij stuurde hij een mail waarin hij alles uitlegde. Ik snapte het helemaal: hij koos vooral voor zijn kinderen. Dat was ook beter voor mij, want wat voor toekomst hadden wij nou verder? Een jaar later zocht hij me toch weer op. Hij zei dat zijn huwelijk alsnog op knappen stond en dat ze al apart sliepen. Dat bleek een leugen. Hij was weer van meerdere walletjes aan het eten. Deze keer verbrak ík het contact. John kwam emotioneel te dichtbij en ik vertrouwde hem nu echt niet meer. Voorheen waren wij tenminste eerlijk naar elkaar, nu loog hij ook tegen mij. Maar de aantrekkingskracht tussen ons was sterk. Toen zijn vrouw hem echt de deur had uitgezet, zochten we elkaar weer op. Niet alleen hij, ook ik ben verslavingsgevoelig. Drank, sigaretten... en ik ben niet voor niks sekswerker geworden. Ik raak makkelijk verslaafd aan alles wat niet goed voor me is, dus ook aan John. Hij beloofde beterschap en wilde een rustig leven met mij, zonder andere vrouwen. Ook zouden we samen minderen met drank en drugs. Maar ja, hij vindt nee zeggen lastiger dan ik. Nu zit ik in dezelfde situatie als zijn ex destijds. Ik kwam erachter dat hij toch weer vrouwen bezoekt en betaalt voor seks. Echt waar, ik kan veel van hem hebben en ik ben niet zo jaloers aangelegd, want ik ben zelf ook geen heilige, maar dat gelieg en gedraai steeds... dát breekt me op. Hoe kan ik Johnny nog vertrouwen? Ik heb afgelopen tijd hard aan mezelf gewerkt. Ik leef gezond, ben gestopt als sekswerker en heb ook behoefte aan een rustig, liefst monogaam liefdesleven, maar kan ik dit ook van John verwachten? Ik zoek geen valse hoop, ik wil duidelijkheid.”

‘Ik ben niet zo jaloers aangelegd, maar dat gelieg en gedraai steeds... dát breekt me op’

John (49), reclamemaker:

‘In de praktijk vind ik het inderdaad moeilijk verleidingen te negeren’

“Ik herken me in de beschuldigingen. Ingrid kent me door en door. Ze is mijn persoonlijke huispsycholoog, zeg ik weleens. Ze doorziet al jarenlang mijn fratsen en toch accepteert ze me. Hoe anders was dat met mijn ex-vrouw, met haar was het leven één groot gevecht. Ze is ontzettend lief, maar we waren te verschillend. En heel jong toen we iets kregen. Vanwege de kinderen hebben we écht ons best gedaan. Met alle liefde en al het geduld van de wereld probeerde ze van mij een brave huisvader te maken. Ik dacht zelf ook dat ik zo moest worden. Ik heb jaren geprobeerd mijn demonen te onderdrukken, maar hoe meer ik mijn best deed, hoe gespletener en gestrester ik raakte. Al die spanning kwam er vroeg of laat op een onhandige manier weer uit. Eerst met drank en drugs. Toen ik succes kreeg als reclamemaker – en veel op reis was – kwamen daar vrouwen bij. Ik kan niet ontkennen dat ik seksverslaafd ben. Als je de kat op het spek bindt... Het waren voornamelijk avontuurtjes en affaires met vrouwen die ik op het werk of in de kroeg tegenkwam. Meerdere keren liep dat op drama uit. Meestal omdat de vrouw in kwestie toch meer verwachtte. Ik voelde me daardoor ook klote: ik voelde me schuldig naar mijn ex toe, maar ik kreeg ook gevoelens voor de nieuwe vrouwen. Extreem verwarrend. Mijn oplossing was om dan maar te betalen voor seks. Maar toen werd ik verliefd op Ingrid. Wat een zootje. Ik word deze week vijftig, ik ken mezelf al een halve eeuw. Ik weet natuurlijk best dat ik ergens een slappe zak ben. Ik rook, drink, gebruik af en toe drugs en ja... ik blijf ook gevoelig voor vrouwelijk schoon. Ondanks mijn verrimpelde, kale hoofd zijn er gek genoeg vrouwen die mijn aandacht waarderen. Ook zonder te betalen. Ik ben vaker in therapie geweest. Mijn hele leven krijg ik te horen dat ik moet veranderen. Dit is de eerste keer dat ik écht bang ben om iemand te verliezen en gemotiveerd ben om te veranderen. Ingrid is mijn zielsmaatje. Ik denk niet dat ik nog een vrouw tegenkom van wie ik zo veel hou, maar in de praktijk vind ik het inderdaad moeilijk verleidingen te negeren. Ik wil graag eerlijk zijn naar Ingrid, en trouw, maar ik vertrouw mezelf eigenlijk ook niet meer.”

Voor John De sleutel ligt bij jou

Ik veroordeel het niet, maar jij bent verslavingsgevoeliger dan de gemiddelde mens. Dat is deels genetische aanleg. Die gevoeligheid wordt versterkt omdat jouw leven vol zit met situaties die je verslavingen aanwakkeren. Bovendien kom je gemakkelijk weg met gedrag waarvoor anderen allang bestraft zouden zijn. Ik merk het aan hoe ik zelf op jou reageer: je hebt een grote gunfactor. Ik snap best dat je keer op keer nieuwe kansen krijgt. Je bent charmant, aandoenlijk, maar ook gewiekst: je bent geen willoos slachtoffer van je verslaving. Je hebt tot nu toe ook weinig noodzaak gevoeld om écht te moeten veranderen. Pas als de gevolgen te heftig zijn, veranderen mensen. Heel eerlijk, het zou me niet verbazen als jij pas verandert als het te laat is. En misschien zelfs dan niet. Je bent tenslotte oud en wijs genoeg... En je hebt een fantastische vrouw: aan jou de keuze of dat zo blijft.

MARCELINO LOPEZ IS PSYCHOLOOG EN RELATIETHERAPEUT. HIJ IS MEDE-OPRICHTER VAN LOVELAB101.COM, WAAR STELLEN EN SINGLES AAN HUN LIEFDESLEVEN KUNNEN WERKEN.

Een balans vinden is niet voor iedereen makkelijk
Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Voor Ingrid Stel grenzen

Ik vind jullie een innemend en leuk stel. Ondanks alle ellende en verdriet is de liefde tussen jullie oprecht en tastbaar. Jullie hebben elkaar echt omarmd. Toch zie ik ook een gevaar in jullie grenzeloze relatie. Jullie hebben allebei een bandeloos seks- en liefdesleven gehad en begrijpen elkaar daarin. Het is misschien ouderwets, maar ik geloof door alle relatie-ellende die ik heb gezien dat het belangrijk is dat er duidelijke relatie-grenzen zijn en dat die worden bewaakt. Dat is niet alleen voor de relatie nodig, ook voor je eigen welzijn. Pas als jij echt voor jouw verlangens en grenzen opkomt, zal John zich genoodzaakt voelen om zich daaraan aan te passen. Pas dan zul je ontdekken of die monogame relatie die jij zoekt écht in het vat zit.

Scan de QR-code om te lezen hoe het nu met John en Ingrid gaat.

Alle namen zijn gefingeerd om anonimiteit te waarborgen. De weergegeven citaten en adviezen zijn een handgreep uit de daadwerkelijke therapie, voor de leesbaarheid zijn bepaalde tussenstappen, nuances en context weggelaten.

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen