Tijdschrift.nl logo
Lifestyle

Hoe maak ik een super-de-luxe borrelplank?

Tijd voor een borrel! Met z’n tweeën trek je misschien een zak nootjes open en serveer je wat blokjes kaas. Maar wanneer je gasten hebt, wil je waarschijnlijk uitpakken met een gevarieerde borrelplank.

Tekst Mary Stottelaar
Foto’s Getty Images, Cees Rutten (portret)

Vaste prik bij mij thuis: elke zondagmiddag rond vier of vijf uur is het borreltijd. Als de kinderen en hun partners er zijn, zie ik ze tegen die tijd hun laptop, smartphone, krant of boek wegleggen om samen het weekend af te sluiten. “Mam, heb je iets lekkers voor bij de borrel?”

Eigenlijk weten ze wel dat ze dat niet hoeven te vragen. Want ze zijn van kinds af aan gewend dat er zoiets als borreltijd bestaat. Dat waren de momenten dat ze kennismaakten met olijven, buitenlandse kazen en pittige worst. En ze lustten als kind verrassend veel.

Nu duiken ze, als ze er zijn, zelf in de kast en beginnen met het vullen van onze borrelplank. Dat is namelijk een begrip: onze borrelplank. Een houten plank waarop we de lekkere hapjes uitstallen. Mijn man heeft ooit deze plank van wel een meter lang gemaakt van een restje hout van een klusproject. Te groot voor ons tweetjes, maar als er anderen zijn, komtie steevast op tafel.

Niet alleen met de kinderen, ook met anderen drink ik graag een borrel. Of het nu is voor een verjaardag, met Kerst, het inluiden van het nieuwe jaar, het vieren van een mijlpaal of gewoon omdat we elkaar al zo lang niet gezien hebben.

Eerlijk gezegd gaat het me niet om de alcohol (al lust ik graag wijn of een glas whisky), maar om alle lekkere hapjes en knabbels. Ik houd ervan steeds weer iets anders te serveren. Meestal ga ik uit van een basis van kaas, vis, vleeswaren en veel snackgroenten. Daarnaast serveer ik ook kleine hapjes per persoon.

In deze editie deel ik graag een aantal van mijn succesrecepten. Eerlijk gezegd hoeven wij na een uitgebreide aangeklede borrel vaak niet meer te eten. De borrelplank is dus ook een ongedwongen alternatief voor een etentje. Geniet ervan!

Mary

Vol smaak

Hapjes zoals kaas, vleeswaren en vis kun je het best een uur voor je ze op tafel zet uit de koelkast halen. Leg ze in de verpakking op het aanrecht tot je ze overdoet op de schaal of plank. Ze smaken veel beter als ze op kamertemperatuur zijn dan wanneer ze ijskoud geserveerd worden.

Luxe borrelplank

Voor bij de borrel of als maaltijd Bereidingstijd Voor bij de borrel of als maaltijd Bereidingstijd ± 10 minuten

Met een beetje slim inkopen zet je in een paar minuten een borrelplank op tafel. Is het alleen bedoeld als lekkers bij de borrel dan kun je uitgaan van een totaalgewicht van alle onderdelen van 100 tot 150 gram per persoon. Maar een uitgebreide luxe borrelplank kan ook heel goed als complete maaltijd doorgaan. Zorg dan dat je lekker varieert en per persoon 300 tot 400 gram op de plank hebt liggen.

Ingrediënten

• 3 of 4 kaassoorten, van zacht tot pittig; lekker is bijvoorbeeld wat brie, een stukje geitenkaas en blauwaderkaas • 2 of 3 soorten vleeswaren, zoals chorizo, salami of parmaham • stukjes gerookte zalm, makreel of haring • olijven, grote kappertjes of gevulde pepertjes • cornichons (kleine harde augurkjes), plakjes augurk, zilver uitjes, Amsterdamse uien • gedroogde tomaatjes • 2 of 3 fruitsoorten, probeer eens kaki’s, verse vijgen, druiven, ananas, granaatappel, Kaapse kruisbessen of kumquats • kaasstengels of zoute stengels • noten en pinda’s • toast, stokbrood, ciabatta of Turks brood • vul eventueel aan met snackgroenten (plakjes komkommer, tomaatjes, radijsjes, stukjes bleekselderij, worteltjes en bloemkoolroosjes) en dips (hummus, tzatziki, pesto en tapenades).

Tip

Prachtig zijn ze, die borrelplanken van olijfhout. Maar hapjes kun je ook goed serveren op een mooie schaal of dienblad.

Kruidige kipgehaktballetjes

Snack ongeveer 20 stuks I Bereidingstijd 20 minuten

Ingrediënten

• 500 gram kipgehakt • 2 eetlepels maïzena • 2 eetlepels paneermeel • 1 groene peper • klein bosje platte peterselie • 1 sjalotje • 1 theelepel gemalen komijn • 30 gram boter • 2 eetlepels olijfolie

Bereiding

Meng het gehakt met de maïzena, het paneermeel en zout en peper. Snij de groene peper (pitjes verwijderen), peterselie en het sjalotje fijn en meng dit samen met de komijn door het gehakt. Maak er circa 20 balletjes van ter grootte van een golfbal. Laat de balletjes even opstijven in de koelkast. Verhit de boter en de olie in een lage brede braadpan, laat bruin worden en bak de balletjes al kerend in 10 minuten bruin en gaar. Laat ze even uitlekken op keukenpapier. Je kunt ze direct serveren of laten afkoelen en koud serveren. Later opwarmen in de oven of magnetron kan ook.

Dry January

Drink je geen alcohol of doe je mee met ‘Dry January’? Serveer in plaats van alcohol een van deze ‘mocktails’ ofwel alcoholvrije cocktails:

Moscow Mule IJsblokjes, 100 ml gemberbier, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel limoensap, 1 takje munt en 1 partje limoen.

Easy Gin Tonic IJsblokjes, 100 ml tonic, 20 ml limoensap, enkele geplette jeneverbessen en een paar sliertjes komkommer.

Hugo Without IJsblokjes, 20 ml vlierbloesemsiroop, 100 ml bruisende alcoholvrije wijn en 1 partje limoen.

Tip

Partjes limoen kun je prima invriezen. Doe ze in een ijsblokjesbakje en vul af met water. Zo gooi je geen limoen weg en je versiert er elk drankje mee.

Snel klaar & succes verzekerd

• Maak een gladde soep (bijvoorbeeld van tomaat, pompoen, courgette of paddenstoelen) en serveer die in kleine glaasjes.
• Serveer eenpersoonsbakjes met gesnipperde sla, blokjes mango, reepjes gerookte zalm en een lepeltje zure room. Geef er een klein vorkje bij.
• Maak lange prikkers van satéstokjes met minimozzarella, snoeptomaatjes, basilicumblaadjes, plakjes rauwe ham en olijven.
• Leg op een (amuse)lepel wat guacamole, partjes snoeptomaat en een rivierkreeftje.
• Verdeel kant-en-klare carpaccio of rosbief over gebaksbordjes. Leg er een pluk rucola op en wat pijnboompitten. Besprenkel met pesto losgeroerd met olijfolie en schaaf er wat Parmezaanse kaas over.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Bietenhummus

Dip/smeersel voor 8 tot 12 personen I Bereidingstijd 10 minuten

Ingrediënten

• 2 gekookte rode bieten (200 gram) • 1 blik kikkererwten (uitlekgewicht 250 gram) • 2 eetlepels gehakte of geschaafde amandelen • 3 of 4 eetlepels olijfolie • 1 teentje knoflook • 1 of 2 eetlepels citroensap • mespunt gemalen komijn • mespunt honing

Bereiding

Schil de bieten en snij ze in stukken. Laat de kikkererwten uitlekken. Doe de bieten met de kikkererwten, het grootste deel van de amandelen, de olijfolie, knoflook, citroensap en komijn in een keukenmachine of blender. Pureer tot een smeerbare massa. Breng op smaak met zout, peper en een drupje honing. Serveer met de rest van de gehakte amandelen. Geen keukenmachine? Alles fijnprakken met een vork kan ook; je krijgt dan een wat grovere hummus. Serveer met reepjes Turks brood of met snackgroenten als komkommer, stukjes bleekselderij en reepjes gele paprika.

Weetje

Het klassieke recept voor hummus is met kikkererwten, maar in plaats daarvan kun je ook witte bonen of tuinbonen gebruiken. Hummus smaakt ook heerlijk als beleg op brood.

Spiesjes van geroosterde groenten

Snack voor circa 8 personen I Bereidingstijd 20 minuten + 30 minuten oven

Ingrediënten

• 1 courgette
• 1 aubergine
• 1 rode paprika
• 1 gele paprika
• 3 eetlepels olijfolie
• 1 teen knoflook
• balsamicosiroop
• platte peterselie
• satéstokjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de courgette in de lengte door. Snijd de helften in plakken van 1 cm. Snijd de aubergine in de lengte in kwarten. Snijd de kwarten in plakken van 1 cm. Snijd de paprika’s in stukjes van 2 bij 2 cm. Schep de groenten samen om met de olijfolie. Pers de knoflook uit boven de groenten en bestrooi met zout en peper. Doe de groenten over op een bakplaat (bekleed met bakpapier) en zet deze 30 minuten in de oven. Af en toe omscheppen. Laat het geheel afkoelen. Maak spiesjes door de groenten afwisselend aan satéprikkers te rijgen. Leg de spiesjes op een schaal en sprenkel op elk spiesje een paar druppels balsamicosiroop. Bestrooi met wat blaadjes peterselie.

klein maar fijn

Houd de hapjes die je serveert klein. Uit de hand is dat makkelijker eten en het staat gewoon heel leuk.

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’
&C Magazine

‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’

Ik ben een notoire documentairebinger. En nee, dat zeg ik niet om interessant te doen, want de documentaires die ik kijk, gaan niet altijd over een supersonische nucleaire deeltjesversneller of het leven van een obscure zeventiende-eeuwse dichter. Nee, ik kijk vooral met heel veel plezier naar het leven van Beyoncé, Jennifer Lopez, Lady Gaga, Selena Gomez enTaylor Swift. Sterker nog, ik keek deze documentaires achter elkaar op één dag. Niet omdat ik van alle muziek van deze artiesten hou, maar omdat ik het fascinerend vind om hun worstelingen, vechtlust, ijdelheid, talent, doorzettingsvermogen en kwetsbaarheid te zien. Om ze te bewonderen en me soms ook aan hen te ergeren. Ik hou ervan om een fly on the wall te zijn. Ik kijk ook wel naar series, maar op de een of andere…

Lees meer
Extra handjes voor Schiphol
Nieuwe Revu

Extra handjes voor Schiphol

Dit is uitstekend nieuws! Naar aanleiding van alle ellende op de Hollandse luchthavens van vorig jaar is er een ‘security lane’ geopend op het MBO College Airport in Hoofddorp. Je zou denken dat de beelden van al die eindeloze wachtrijen jongeren zouden afschrikken, maar volgens schooldirecteur Philip Mol heeft de opleiding tot luchthavenbeveiliger juist aan populariteit gewonnen. ‘Jongeren zijn heel wendbaar, die zien gewoon dat perspectief,’ zei hij tegen NH Nieuws. ‘Dat optimisme zit misschien ook wel in de jeugd. Die zijn niet zo pessimistisch als volwassenen vaak zijn.’ Werkgelegenheid is er in ieder geval genoeg. Schiphol wil in de meivakantie 850 nieuwe securitymedewerkers in dienst nemen. De opleiding duurt tien maanden, iedere maand komen er zo’n vijftig studenten van school met een diploma. Maakt u zich geen zorgen, deze…

Lees meer
Effe viraal doen
Veronica Superguide

Effe viraal doen

De Avondshow met Arjen Lubach gaat het derde seizoen in. In het verleden zijn Lubach en co. goed geweest voor veel onvergetelijke tv-momenten, waarvan we de vijf opvallendste hebben gerangschikt. Je kunt ze nog eens zien via de QR-codes. Wat komt er dit seizoen bij?

Lees meer
‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’
Flair

‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’

Moet er een limiet aan rijkdom komen? Het is momenteel een veelgestelde vraag. Ondernemer en jonge rijke Jelline begrijpt het probleem, maar gelooft niet dat dat een oplossing is. “Ik besef heel goed dat mijn leven niet normaal is. Ik heb nooit als een arme student geleefd. Een die boterhammen met pindakaas moet eten, omdat ze anders de huur niet meer kan betalen. In goede tijden verdien ik makkelijk 300.000 euro per maand. Drie jaar geleden ontdekte ik het online ondernemerschap. Ik begon met dropshipping, later verdiepte ik me in YouTube-verdienmodellen. Dat loopt inmiddels zo goed dat ik een mooi inkomen heb en onlangs met mijn vriend een huis met een waarde van 1,3 miljoen euro kon kopen. Onze hypotheek is 5.500 euro per maand, dus niet bepaald een starterswoninkje. Ik…

Lees meer
Jada: ‘De waarheid wint áltijd’
Weekend

Jada: ‘De waarheid wint áltijd’

Jada Borsato stelt zich geen zorgen te maken over de eventuele rechtszaak rondom haar vader Marco, want'de waarheid wint áltijd’. Jada: ‘Jarenlang heb ik alleen maar lovende woorden over m'n vader gehoord. Als nu zijn naam wordt genoemd, komt er een oeh of iew! achteraan. Je leert echt de keerzijde kennen van bekend zijn en dat zet je ook aan het denken: wil ik dit wel?’

Lees meer