
Lifestyle
Hoe maak ik een super-de-luxe borrelplank?
Tijd voor een borrel! Met z’n tweeën trek je misschien een zak nootjes open en serveer je wat blokjes kaas. Maar wanneer je gasten hebt, wil je waarschijnlijk uitpakken met een gevarieerde borrelplank.
Tekst Mary Stottelaar
Foto’s Getty Images, Cees Rutten (portret)

Vaste prik bij mij thuis: elke zondagmiddag rond vier of vijf uur is het borreltijd. Als de kinderen en hun partners er zijn, zie ik ze tegen die tijd hun laptop, smartphone, krant of boek wegleggen om samen het weekend af te sluiten. “Mam, heb je iets lekkers voor bij de borrel?”
Eigenlijk weten ze wel dat ze dat niet hoeven te vragen. Want ze zijn van kinds af aan gewend dat er zoiets als borreltijd bestaat. Dat waren de momenten dat ze kennismaakten met olijven, buitenlandse kazen en pittige worst. En ze lustten als kind verrassend veel.
Nu duiken ze, als ze er zijn, zelf in de kast en beginnen met het vullen van onze borrelplank. Dat is namelijk een begrip: onze borrelplank. Een houten plank waarop we de lekkere hapjes uitstallen. Mijn man heeft ooit deze plank van wel een meter lang gemaakt van een restje hout van een klusproject. Te groot voor ons tweetjes, maar als er anderen zijn, komtie steevast op tafel.
Niet alleen met de kinderen, ook met anderen drink ik graag een borrel. Of het nu is voor een verjaardag, met Kerst, het inluiden van het nieuwe jaar, het vieren van een mijlpaal of gewoon omdat we elkaar al zo lang niet gezien hebben.
Eerlijk gezegd gaat het me niet om de alcohol (al lust ik graag wijn of een glas whisky), maar om alle lekkere hapjes en knabbels. Ik houd ervan steeds weer iets anders te serveren. Meestal ga ik uit van een basis van kaas, vis, vleeswaren en veel snackgroenten. Daarnaast serveer ik ook kleine hapjes per persoon.
In deze editie deel ik graag een aantal van mijn succesrecepten. Eerlijk gezegd hoeven wij na een uitgebreide aangeklede borrel vaak niet meer te eten. De borrelplank is dus ook een ongedwongen alternatief voor een etentje. Geniet ervan!
Mary
Vol smaak
Hapjes zoals kaas, vleeswaren en vis kun je het best een uur voor je ze op tafel zet uit de koelkast halen. Leg ze in de verpakking op het aanrecht tot je ze overdoet op de schaal of plank. Ze smaken veel beter als ze op kamertemperatuur zijn dan wanneer ze ijskoud geserveerd worden.


Luxe borrelplank
Voor bij de borrel of als maaltijd Bereidingstijd Voor bij de borrel of als maaltijd Bereidingstijd ± 10 minuten
Met een beetje slim inkopen zet je in een paar minuten een borrelplank op tafel. Is het alleen bedoeld als lekkers bij de borrel dan kun je uitgaan van een totaalgewicht van alle onderdelen van 100 tot 150 gram per persoon. Maar een uitgebreide luxe borrelplank kan ook heel goed als complete maaltijd doorgaan. Zorg dan dat je lekker varieert en per persoon 300 tot 400 gram op de plank hebt liggen.
Ingrediënten
• 3 of 4 kaassoorten, van zacht tot pittig; lekker is bijvoorbeeld wat brie, een stukje geitenkaas en blauwaderkaas • 2 of 3 soorten vleeswaren, zoals chorizo, salami of parmaham • stukjes gerookte zalm, makreel of haring • olijven, grote kappertjes of gevulde pepertjes • cornichons (kleine harde augurkjes), plakjes augurk, zilver uitjes, Amsterdamse uien • gedroogde tomaatjes • 2 of 3 fruitsoorten, probeer eens kaki’s, verse vijgen, druiven, ananas, granaatappel, Kaapse kruisbessen of kumquats • kaasstengels of zoute stengels • noten en pinda’s • toast, stokbrood, ciabatta of Turks brood • vul eventueel aan met snackgroenten (plakjes komkommer, tomaatjes, radijsjes, stukjes bleekselderij, worteltjes en bloemkoolroosjes) en dips (hummus, tzatziki, pesto en tapenades).
Tip
Prachtig zijn ze, die borrelplanken van olijfhout. Maar hapjes kun je ook goed serveren op een mooie schaal of dienblad.


Kruidige kipgehaktballetjes
Snack ongeveer 20 stuks I Bereidingstijd 20 minuten
Ingrediënten
• 500 gram kipgehakt • 2 eetlepels maïzena • 2 eetlepels paneermeel • 1 groene peper • klein bosje platte peterselie • 1 sjalotje • 1 theelepel gemalen komijn • 30 gram boter • 2 eetlepels olijfolie
Bereiding
Meng het gehakt met de maïzena, het paneermeel en zout en peper. Snij de groene peper (pitjes verwijderen), peterselie en het sjalotje fijn en meng dit samen met de komijn door het gehakt. Maak er circa 20 balletjes van ter grootte van een golfbal. Laat de balletjes even opstijven in de koelkast. Verhit de boter en de olie in een lage brede braadpan, laat bruin worden en bak de balletjes al kerend in 10 minuten bruin en gaar. Laat ze even uitlekken op keukenpapier. Je kunt ze direct serveren of laten afkoelen en koud serveren. Later opwarmen in de oven of magnetron kan ook.

Dry January
Drink je geen alcohol of doe je mee met ‘Dry January’? Serveer in plaats van alcohol een van deze ‘mocktails’ ofwel alcoholvrije cocktails:
Moscow Mule IJsblokjes, 100 ml gemberbier, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel limoensap, 1 takje munt en 1 partje limoen.
Easy Gin Tonic IJsblokjes, 100 ml tonic, 20 ml limoensap, enkele geplette jeneverbessen en een paar sliertjes komkommer.
Hugo Without IJsblokjes, 20 ml vlierbloesemsiroop, 100 ml bruisende alcoholvrije wijn en 1 partje limoen.
Tip
Partjes limoen kun je prima invriezen. Doe ze in een ijsblokjesbakje en vul af met water. Zo gooi je geen limoen weg en je versiert er elk drankje mee.


Snel klaar & succes verzekerd
• Maak een gladde soep (bijvoorbeeld van tomaat, pompoen, courgette of paddenstoelen) en serveer die in kleine glaasjes.
• Serveer eenpersoonsbakjes met gesnipperde sla, blokjes mango, reepjes gerookte zalm en een lepeltje zure room. Geef er een klein vorkje bij.
• Maak lange prikkers van satéstokjes met minimozzarella, snoeptomaatjes, basilicumblaadjes, plakjes rauwe ham en olijven.
• Leg op een (amuse)lepel wat guacamole, partjes snoeptomaat en een rivierkreeftje.
• Verdeel kant-en-klare carpaccio of rosbief over gebaksbordjes. Leg er een pluk rucola op en wat pijnboompitten. Besprenkel met pesto losgeroerd met olijfolie en schaaf er wat Parmezaanse kaas over.






Vind je dit interessant?
Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!


Bietenhummus
Dip/smeersel voor 8 tot 12 personen I Bereidingstijd 10 minuten
Ingrediënten
• 2 gekookte rode bieten (200 gram) • 1 blik kikkererwten (uitlekgewicht 250 gram) • 2 eetlepels gehakte of geschaafde amandelen • 3 of 4 eetlepels olijfolie • 1 teentje knoflook • 1 of 2 eetlepels citroensap • mespunt gemalen komijn • mespunt honing
Bereiding
Schil de bieten en snij ze in stukken. Laat de kikkererwten uitlekken. Doe de bieten met de kikkererwten, het grootste deel van de amandelen, de olijfolie, knoflook, citroensap en komijn in een keukenmachine of blender. Pureer tot een smeerbare massa. Breng op smaak met zout, peper en een drupje honing. Serveer met de rest van de gehakte amandelen. Geen keukenmachine? Alles fijnprakken met een vork kan ook; je krijgt dan een wat grovere hummus. Serveer met reepjes Turks brood of met snackgroenten als komkommer, stukjes bleekselderij en reepjes gele paprika.
Weetje
Het klassieke recept voor hummus is met kikkererwten, maar in plaats daarvan kun je ook witte bonen of tuinbonen gebruiken. Hummus smaakt ook heerlijk als beleg op brood.

Spiesjes van geroosterde groenten
Snack voor circa 8 personen I Bereidingstijd 20 minuten + 30 minuten oven
Ingrediënten
• 1 courgette
• 1 aubergine
• 1 rode paprika
• 1 gele paprika
• 3 eetlepels olijfolie
• 1 teen knoflook
• balsamicosiroop
• platte peterselie
• satéstokjes
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de courgette in de lengte door. Snijd de helften in plakken van 1 cm. Snijd de aubergine in de lengte in kwarten. Snijd de kwarten in plakken van 1 cm. Snijd de paprika’s in stukjes van 2 bij 2 cm. Schep de groenten samen om met de olijfolie. Pers de knoflook uit boven de groenten en bestrooi met zout en peper. Doe de groenten over op een bakplaat (bekleed met bakpapier) en zet deze 30 minuten in de oven. Af en toe omscheppen. Laat het geheel afkoelen. Maak spiesjes door de groenten afwisselend aan satéprikkers te rijgen. Leg de spiesjes op een schaal en sprenkel op elk spiesje een paar druppels balsamicosiroop. Bestrooi met wat blaadjes peterselie.

klein maar fijn
Houd de hapjes die je serveert klein. Uit de hand is dat makkelijker eten en het staat gewoon heel leuk.