Tijdschrift.nl logo
NOG MEER INSPIRATIE

Hoe (on)gezond zijn vleesvervangers?

Hamburgers, gehakt en filet americain: van bijna elk vleesproduct bestaat tegenwoordig een plantaardige variant. Handig en lekker, vinden veel mensen. Maar zijn deze kant-en-klare vleesvervangers ook gezond?

TEKST: MAIKE ABMA.
FOTO4S: GETTY IMAGES.

Vaak te zout

Met kant-en-klare vleesvervangers, vaak gemaakt van soja, granen, zuivel of schimmels, kies je laagdrempelig voor een vega maaltijd. Lekker, goed voor het milieu én gezond, zou je denken. Dat ligt iets ingewikkelder. Volgens het Voedingscentrum bevatten veel vleesvervangers - net als bewerkt vlees - te veel zout. Sterker nog: bijna tweederde van de vegetarische en veganistische burgers in de supermarkt is te zout, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Een kant-en-klare vleesvervanger bevat soms wel 2 gram zout per 100 gram (want: veel smaak) en daarmee zit je al gauw aan de dagelijkse zouttaks van 6 gram. Ook bevatten ze vaak te veel verzadigde vetten en suikers. Niet alle vleesvervangers staan daarom in de Schijf van Vijf.

WAAR JE OP MOET LETTEN

In vlees, vis en zuivelproducten zit eiwit, een belangrijke bouwstof. Ben je vegetarisch? Dan moet je eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen, zoals ijzer en vitamine B12 of B1, ergens anders uithalen. Check het etiket om te zien of je een gezond product te pakken hebt. In een goede kant-en-klare vleesvervanger zit volgens het Voedingscentrum het volgende (per 100 gram):

Eiwit (meer dan 20% van de energie)
Meer dan 0,8 milligram ijzer
Meer dan 0,06 milligram vitamine B1 en/of 0,24 microgram vitamine B12
Niet meer dan 2,5 gram verzadigd vet
Niet meer dan 1,1 gram zout
Geen toegevoegd suiker

1 op de 5 Nederlanders eet dagelijks vlees of vis Bijna da helft doet dit maximaal 4 dagen per week en 6 procent eet helemaal vegetarisch. De meeste vlessters wonen in Flevoland, de meeste vegetariërs in Utrecht en Noord-Holland.

Bron: Kieskompas (2021)

Wist je dat…

DIERENWELZIJN voor 70 procent van de niet-vleesetende Nederlanders de reden is om vlees te laten staan? Voor flexitariërs - iemand die minstens één dag per week vegetarisch eet - is dat gezondheid, weinig behoefte aan vlees, klimaat of milieu en dierenwelzijn. Bron: CBS (2021)

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Een kant-en-klare vleesvervanger bevat soms wel 2 gram zout per 100 gram

DUURZAAM of niet?

Schokkend, maar waar: vleesvervangers op basis van zuivel belasten het klimaat volgens Milieu Centraal ongeveer evenveel als de productie van kip en varkensvlees. Ook kippeneiwit, een ingrediënt dat vleesvervangers structuur en smaak geeft, is niet duurzaam. En soja wordt in Zuid-Amerika in grote hoeveelheden geteeld voor veevoer, waar het gepaard gaat met ontbossing. Soja voor vleesvervangers, melk of yoghurt is meestal wel duurzaam geteeld, bijvoorbeeld in Europa. Twijfel je of het om biologisch geteelde soja gaat? Check de website van de fabrikant.

Andere alternatieven voor vlees

Hoe makkelijk en lekker een kant-enklare vleesvervanger ook is, beter is het om te kiezen voor een niet-bewerkt alternatief, zoals tofoe, peulvruchten, eieren of tempé. Hierin zit van nature eiwit, vitamine B1 en ijzer. Noten, zaden en pitten bevatten wel voldoende ijzer en vitamine B1, maar minder eiwit.

Lees meer

Alle artikelen
De zomer OP ZAK
Libelle

De zomer OP ZAK

Niet alleen cargopants zijn hot deze zomer, ook in een jasje, bloes of rok met opgenaaide zakken maak je dit seizoen stoere sier.

Lees meer
Around the world in a day
Flair

Around the world in a day

Op je fashionwereldreis doe je deze zomer Indonesië, India en Marokko aan. Lekker avontuurlijk, met laagjes en prints in mooie diepe kleuren.

Lees meer
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer