Hoe seksuele behoefteverschillen seks in de kiem smoren

MARCELINO LOPEZ IS PSYCHOLOOG EN RELATIETHERAPEUT. HIJ IS MEDE-OPRICHTER VAN LOVELAB101.COM, WAAR STELLEN EN SINGLES AAN HUN LIEFDESLEVEN KUNNEN WERKEN.

Een statistisch verschil tussen man en vrouw: mannen bereiken eerder emotionele intimiteit door seks, vrouwen willen die seks pas als er voldoende emotionele intimiteit is. Een man is eerder bereid relatie-issues uit te praten nadat hij seksueel is bevredigd, een vrouw wil juist eerst de lucht klaren voordat ze aan seks kan denken. Dit kan een paradox veroorzaken als beide partners elkaars perspectief niet erkennen. Het gebrek aan seks maakt Ties onzeker, gefrustreerd en ongeduldig. Het gedrag dat daaruit voortkomt maakt hem alleen maar nog onaantrekkelijker voor Sayana. Herken de vicieuze cirkel.

Voor Ties én Sayana

Welke ingrediënten loodsen jullie samen de erotische wereld in?

Het klinkt paradoxaal én plastisch, maar ik wil voorlopig een penetratieverbod voorstellen om de druk van de ketel te halen. Dat geeft jullie allebei even rust van Ties’ vergeefse strijd om seks. Sayana hoeft zich daardoor even geen zorgen te maken dat ze niet wil en Ties moet afwijzen. Fijne seks gaat allereerst over je ontspannen voelen in elkaars nabijheid. Ik denk niet dat Ties een egoïst is die bewust Sayana’s grenzen overschrijdt: hij weet gewoon niet meer hoe hij haar nog in de stemming kan krijgen. Gelukkig geeft jullie seks-verleden nuttige aanwijzingen. Het lijkt me goed als jullie het erotische spanningsveld tussen jullie herontdekken. De overgang van het alledaagse leven naar erotisch samenzijn verloopt voor ieder mens anders. In een bevredigend seksleven heeft een stel een eigen ritueel dat béíde partners in de stemming brengt. Zo’n voorspel kan kort en rechttoe rechtaan zijn of lang en complex. Seksueel gezien hebben we allemaal een gaspedaal en een rem: één hersencircuit dat speurt naar seksueel relevante prikkels die opwinding stimuleren en één dat speurt naar redenen om seksuele prikkels af te remmen. Iedereen is uniek, maar vrouwen hebben vaker een gevoeligere rem en mannen een gevoeliger gaspedaal. Bij vrouwen speelt de context een grotere rol: een romantische sfeer bijvoorbeeld. Piekergedachten over de relatie of onzekerheid over je lichaam kunnen de rem indrukken. Het is goed van elkaar te ontdekken wat jullie seksuele gaspedaal indrukt en wat jullie afremt. Welke ingrediënten loodsen jullie samen de erotische wereld in? Fijne muziek, sfeervolle verlichting, een massage, twee wijntjes? Of juist een buitenactiviteit gevolgd door een bad? Een intiem gesprek? En wat zijn voor jullie afknappers? Het is misschien niet direct opwindend, toch is het nodig dat jullie hier open en eerlijk over praten. Je mag verder alles met elkaar doen, als jullie je daar allebei maar prettig bij voelen. Knuffelen, strelen, masseren. De regel: niet pushen als de ander niet wil. Zie het als deel van jullie onderzoek. En last but not least: het is essentieel dat je samen een plek hebt waar je je kunt terugtrekken en afsluiten van dagelijkse beslommeringen. Dat maakt het makkelijker voor jullie om spontaan in een intieme stemming te komen. Niet alleen voor jullie twee, ook voor Kiko is het gezond als zij een eigen kamer krijgt.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Scan de QR-code om te lezen hoe het nu met Sayana en Ties gaat.

Alle namen zijn gefingeerd om anonimiteit te waarborgen. De weergegeven citaten en adviezen zijn een handgreep uit de daadwerkelijke therapie: voor de leesbaarheid zijn bepaalde tussenstappen, nuances en context weggelaten.

Dit artikel komt uit:
Flair - Editie 2 - 2022

Flair - Editie 2 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
JAMAI LOMAN “Ik wil heel graag vader worden”
Libelle

JAMAI LOMAN “Ik wil heel graag vader worden”

Iedereen kent hem als ‘dat ventje met dat brilletje’ dat Idols won. Inmiddels is Jamai Loman een man met een huis, een relatie, interessant werk en… een kinderwens. “Ik ben nu vijfendertig, dus mijn leeftijd begint een rol te spelen.”

Lees meer
Showbizzvriendin over vreemdgaande partner van presentatrice: ‘Linda was gewaarschuwd voor Jeroen...’
Story

Showbizzvriendin over vreemdgaande partner van presentatrice: ‘Linda was gewaarschuwd voor Jeroen...’

Ze vergaf hem vaak, maar dit is de druppel De wereld van Linda de Mol (57) staat compleet op zijn kop. Afgelopen weekend bekende haar liefdespartner Jeroen Rietbergen (50) dat hij schuldig is aan seksuele contacten met deelnemers aan The Voice of Holland. Linda’s hart is gebroken, en ze realiseert zich dat ze niet verder met hem kan. Ze heeft haar relatie met Jeroen verbroken. ‘Sinds een paar dagen zit ik in een verschrikkelijke nachtmerrie,’ laat Linda in een verklaring weten. ‘Er zijn zo ontzettend veel dingen naar boven gekomen waar ik geen weet van had en waarvan ik, omdat ze anoniem zijn, niet weet wat waar is en wat niet. Ik heb inmiddels mijn relatie verbroken, Jeroen woont niet meer bij mij. Mijn werkzaamheden leg ik de komende tijd neer…

Lees meer
Wie denkt Tim Hofman wel dat hij is?
Nieuwe Revu

Wie denkt Tim Hofman wel dat hij is?

PROFIEL — Hij is nogal recalcitrant en dat zorgt vaak voor sappige programma’s. In een nieuw seizoen Over Mijn Lijk is Tim Hof-man (33) echter doodserieus. Het is maar goed dat hij daar geen rokjes en nagellak draagt.

Lees meer
‘Ineens bleken we halfzussen te zijn!’
Vriendin

‘Ineens bleken we halfzussen te zijn!’

Mayasari (41) en hartini (40) werden beiden als baby geadopteerd uit indonesië. Ze kennen elkaar al jaren. Tot hun grote verbazing ontdekten ze vorige maand dat ze halfzussen zijn. “Jarenlang dacht ik dat ik alleen op de wereld was.”

Lees meer
Een verrassende kijk op de winter
CHIP FOTO Magazine

Een verrassende kijk op de winter

Wanneer je goed gebruik maakt van kleur en licht, zien je winterfoto’s er niet saai en grijs uit. Integendeel!

Lees meer