‘Ik ben nog steeds schaamteloos’

De voormalige kettingrokende shock-dj Giel Beelen (44) begint zijn ochtenden tegenwoordig op een meditatiekussen, na een shotje appelazijn. Noem het een midlifecrisis, hij voelt zich er in ieder geval een stuk gelukkiger door.

VAN COLA DRINKENDE KETTINGROKER MET EEN VOORLIEFDE VOOR JUNKFOOD naar afgetrainde gezondheidsgoeroe met een zelfhulpplatform. Wat is er gebeurd, Giel?

“Ik vind het machtig mooi als mensen het hebben over mijn zogenaamde transformatie, maar voor mij voelt dat niet zo. Ik ben wie ik ben, altijd geweest, en ik vind het leven ook nog net zo leuk als toen ik achttien was. Ik heb de laatste jaren alleen leren begrijpen dat goed slapen toch best handig is. Net als sporten, gezond eten en stoppen met blowen.”

Wanneer begon je dat in te zien?

“Ergens in 2016, vlak voor mijn overstap van 3FM naar Veronica. Ik vond radio steeds minder leuk worden. Dat gebeurt bij meer mensen, dat ze hun baan een tijdje wat minder leuk vinden, een beetje rust nodig hebben, maar voor mij was het anders. Van kinds af aan was ik volledig gefocust op radio, daarvoor was ik op deze planeet gezet. Dat ik het steeds minder leuk vond – zowel het maken als het beluisteren – was ontzettend heftig. Mijn wereld begon te wankelen. Ik voelde me voor het eerst in mijn leven ongelukkig. Dus ging ik blowen, want dat was op dat moment het enige wat dat gevoel een beetje kon verdoezelen. Het werkte goed, dat verdoven, maar ik loste er het probleem niet mee op.”

En toen?

“Ik was een filmpje aan het editen voor mijn YouTube-kanaal, een interview met Jett Rebel. Ik ben me nooit zo bewust van mezelf, maar als je zo’n filmpje maakt ontkom je daar niet aan. Zo zag ik dat ik een buikje had. Ik besloot op mijn voeding te letten en ik ging sporten – wat ik nog nooit gedaan had. Dat heeft veel in gang gezet, want door dat sporten realiseerde ik me dat je álles kunt trainen. Ik kon namelijk niks, kreeg een stang zonder gewichten nog niet opgetild. Maar ik trainde, bleef proberen en werd er steeds beter in. Ontevredenheid is de beste motor.”

Je was ontzettend populair, verdiende goed ... wat viel er eigenlijk te klagen?

“Dat was het frustrerende, want op papier viel er inderdaad niks te klagen. Maar in mijn hart voelde ik me ongelukkig. Dat maakte de situatie nóg moeilijker.”

Was dit niet gewoon een kneiter van een midlifecrisis?

“Als een midlifecrisis inhoudt dat je je afvraagt of dit nou alles is, dan was het dat zeker. Maar ik hoefde geen motor en ik had toch altijd al jongere vriendinnen, dus ik ben vooral ‘naar binnen’ gegaan. En dat doe ik nog steeds.”

Om een nieuwe, verbeterde versie van jezelf te maken.

“Maar wel met de gedachte in mijn achterhoofd dat het nu ook al goed is. Anders zal je nooit tevreden zijn. Als ik me nu slecht voel, is dat ook goed.”

Mediteer je ook?

“Ik probeer die term altijd te vermijden, maar ja, ik doe dat als onderdeel van mijn ochtendritueel. Ik begin met een shot appelazijn, daarna drink ik lauw water met twee citroenen erin. Dan zet ik de groene thee op en ga ik boven een kwartier op mijn kussentje zitten. Daarna drink ik die thee en lees ik iets uit een boek, iets wat bij de dag past. Dan nog wat yoga of iets met gewichten. En dan ga ik koud douchen.”

Je lijkt je een beetje te schamen.

“Dat zit hem vooral in dat ik wil overdragen dat het hebben van een ochtendroutine goed is, ik mensen ermee wil inspireren, maar als de lezers zo’n hele lijst zien denken ze al snel: succes met je leven, ik ben blij met elke seconde die ik langer in bed kan liggen. Dus maak ik het liever wat kleiner: zet je wekker eens vijf minuten eerder, sta op en doe even niks. Dat is alles. Maar verder schaam ik me helemaal niet voor alle vage, zweverige dingen waar ik over praat op mijn platform kukuru.nl. Daar verbaas ik mezelf ook weleens over. Laatst had ik twee vrouwen die kwamen praten over de energie in stenen. Maar als dat mensen helpt, waarom zou je daar dan niet in geloven?”

Snap je dat mensen jouw omwenteling met enig cynisme bekijken?

“Ja, en ik was ook bang voor kritiek toen ik met Kukuru begon. Ik was heel onzeker. Wat nou als GeenStijl er iets over zou schrijven? Dan was het in één keer naar de klote. Om die beperkende gedachte kan ik nu alleen maar lachen, ook omdat de feedback die ik kreeg ongelooflijk was. Ik was al wat gewend, qua media, maar dit ging over échte dingen, over het leven. En natuurlijk is er altijd nog een grotere groep mensen die alleen het gedoe ziet, de stukjes op nu.nl. Ik maak me daar geen illusies over: tegen die groep kun je niet opboksen. De mensen die naar mij luisteren hebben altijd wel geweten wie ik ben, waarvoor ik sta, hoe ik grapjes bedoel, maar als die andere groep ineens hoort over Kukuru, over mijn ‘transformatie’, dan snap ik wel dat ze dat niet met elkaar kunnen rijmen. Ik trek me er inmiddels minder van aan, ben er niet meer zo gevoelig voor als in de periode dat ik wankelde. Ook omdat ik snap hoe de media werken: die willen een invuloefening, iets dat in het verhaal past. Dat is het gemakkelijkst. Dus: Giel Beelen is gezeik. Punt.”

Dat voed je zelf ook. Stiekem heb je het nodig, dat ‘gedoe’.

“Er moet in mijn programma’s inderdaad altijd iets gebeuren en ik kan mezelf goed in dienst van dat iets stellen. Ik vind het niet belangrijk geliefd te worden. Dat heb ik opgegeven. Ik ben inmiddels zeker genoeg van mezelf om niet meer bang te zijn voor wat mensen van me vinden. Maar ik was nooit zo’n mannetje van de radio geworden als ik alleen maar die schreeuwer was geweest. Ik ben nieuwsgierig en eerlijk, maar ik deel ook altijd mijn emoties, mijn persoonlijke shit. De context is alleen anders. Waar ik vroeger na een ruzie met mijn vriendin in de ochtendshow live mijn schoonmoeder belde, deel ik nu dingen die dieper gaan: mijn pijn, mijn angsten. De enige overeenkomst is mijn totale schaamteloosheid.”

Wat heeft het delen van die pijn en angst je tot nu toe opgeleverd?

“Rust. En de realisering dat ik altijd om dingen heen liep als ik het ongemakkelijk begon te vinden. Het leek me toch vooral heel gezond om van angst en pijn weg te blijven. Het is niet dat ik nu denk: joepie, pijn, daar moeten we heen. Maar ik ben me ervan bewust en werk eraan.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Giel Beelen is volwassen geworden.

“Ik vind dit nasty om toe te geven, want die term is voor mij het synoniem van ingekakt, saai, niet kritisch en belegen.”

Maar het is wel zo.

“Ik denk het wel. Ik kan er ook echt naar uitzien om straks tachtig te zijn. Want wat heb ik dan allemaal geleerd, gelezen en meegemaakt? Dus oké: ik ben volwassen.”

Je bent momenteel single, maar hebt altijd langere relaties gehad. Denk je dat die relaties meer kans van slagen hadden gehad als je je had gedragen zoals je je nu gedraagt?

“Absoluut. Ik heb de laatste tijd veel gedacht aan Gulia, mijn ex over wie destijds veel te doen was omdat ze dertien jaar jonger was dan ik. Zij was zogenaamd ‘die jonge vriendin’, maar was feitelijk veel ouder dan ik. In alles. Ik denk ook dat dat precies was wat me in haar aantrok. Ze heeft nu een vriend, is gelukkig en het heeft niet zo veel zin om daarin te blijven hangen – ook omdat die relatie waarschijnlijk nodig was om te komen waar ik nu ben – maar het is wel pijnlijk. Zoals het dat ook was voor mijn laatste ex, Nicolien. Ze is er nu oké mee, maar ze was nadat het uitging best een tijdje gefrustreerd, vond me een lul. Ze had het namelijk vaak genoeg gezegd: stop met blowen, werk aan jezelf, er zit meer in je. Dat ik een paar maanden na onze relatie aan mezelf begon te werken, was voor haar naar. Maar je moet het voor jezelf doen, niet voor een ander.”

Wat zou je anders doen als je weer gaat daten?

‘SOMMIGE MENSEN ZIEN ALLEEN HET GEDOE OM MIJ HEEN’

“Ik heb drie lange relaties gehad die alle volgens hetzelfde patroon verliepen: de eerste maanden was ik alleen maar superverliefd en vervolgens voelde ik zo’n connectie dat ik gewoon door kon gaan met mijn leven en vooral weer heel hard kon gaan werken. Waarop die vrouwen vroegen waarom ik ineens minder berichtjes stuurde. Wat ik als een belediging voelde, want wij waren godsamme toch verbonden met elkaar? Maar dat deed ik dan toch. Dat zou ik nu niet meer doen. Ik wil mezelf niet meer voorbijlopen, me volledig in dienst stellen van iemand anders. Veel mensen willen elkaar ‘heel’ maken in een relatie. Dat is killing, want het gaat om twee losse individuen die elkaar eigenlijk niet nodig hebben – hoe niet-romantisch dat ook klinkt. Dat heb ik van schrijver Jan Geurtz, echt een baas. Ook in hoe hij denkt over kinderen. Ik wilde nooit kinderen omdat ik bang was voor die verantwoordelijkheid, maar Geurtz zegt: ‘Een kind is en blijft een individu. Het is niet van jou.’ Die gedachte vind ik zo relaxed, dat had ik wel eerder willen weten. Het is momenteel niet aan de hand en ik vind die verantwoordelijkheid nog steeds eng, maar ik zou het nu niet meer uit de weg gaan.”

Tijd voor een nieuwe relatie, Giel.

“Daar sta ik zeker voor open en ik ben ook actief aan het daten met iemand, want ik geloof heilig in relaties. Wij mensen moeten met anderen verbonden zijn.”

Kun jij überhaupt alleen zijn?

‘IK HAD METEEN EEN NIEUWE RELATIE ALS DE ANDERE VOORBIJ WAS’

“Ik vind het nog steeds leuk om met een meisje te zijn, maar vind alleen-zijn belangrijk. Ook dat is veranderd: ik vond het altijd doodeng. Ik had meteen een nieuwe relatie als de andere voorbij was. Drie vrouwen, drie keer zeven jaar verkering. Bam. Nu koester ik mijn vrijheid.”

Zijn er dingen waar je spijt van hebt?

“Dan popt toch direct Sylvana Simons in mijn hoofd, want wat er toen gebeurd is, vind ik nog steeds enorm kut. Ik denk er niet dagelijks aan, maar het komt regelmatig boven. Ook omdat de meeste mensen de helft van het verhaal hebben gehoord en alleen maar denken dat ik op de radio een link heb gelegd tussen een aap en Sylvana. Dat was niet zo, die link was er al: ik haakte in op iets wat Johan Derksen eerder die week had gezegd. En ik vind het prima als mensen mij vervolgens een teringlijer vinden, maar een racist ... Ik voel nog steeds ernstig de behoefte om dat recht te zetten. Maar uiteindelijk is wat de rest van het land denkt niet het belangrijkste: ik weet dat Sylvana en ik goed zijn, dat zij het begrijpt en weet dat ik haar niet wilde kwetsen.”

Ben je voorzichtiger geworden na die blunder?

“Nee. Als jij een week lang mijn nachtprogramma gaat uitschrijven en daar gedeeltes van publiceert zonder context, hebben we ook weer gewoon een gedoetje. Dat is het voordeel van een programma tussen vier en zes ’s ochtends: als ik daar een grap maak is er niks aan de hand, terwijl na diezelfde grap op dagradio direct de pleuris uitbreekt.”

Toch maak je krap een jaar na je overstap van Veronica naar NPO Radio 2 niet meer alleen dat nachtprogramma, maar ook een avond- en middagprogramma. Met dank aan het vertrek van Rob Stenders. Mazzel?

“Ja, ik had niet kunnen bedenken dat het zo snel zou gaan. Tegelijkertijd heb ik het ook afgedwongen door die stap van Veronica naar Radio 2 te nemen. Als Stenders was weggegaan en ik er niet had gezeten, hadden ze het waarschijnlijk anders opgelost.”

Ben je trots op jezelf?

“Dat is een ongemakkelijke vraag, maar ik denk het eerlijk gezegd wel. Er zijn periodes geweest dat ik die vraag met veel meer overtuiging had beantwoord, maar toen zat die trots vooral in de hoeveelheid uren die ik maakte, in hoe hard ik werkte. Wat ik nu voel is andere trots.”

Radio is minder belangrijk geworden?

“Absoluut. Het is een fucking leuk baantje, maar het is precies dát: een baantje. En dat was het in al die jaren ervoor nooit, toen was het mijn leven. En dat was een tikkeltje ongezond. Dit klinkt heel gebalanceerd allemaal, maar dat valt wel mee: ik ben gewoon lekker bezig en zit vooral beter in mijn vel dan ooit.”

STYLING KOEN T. HENDRIKS VISAGIE KATHINKA GERNANT TOP ALBERTA FERRETTI BIJ ZALANDO.NL

Dit artikel komt uit:
LINDA. - Editie 207 - 2021

LINDA. - Editie 207 - 2021
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Wat drinken we deze herfst?
Glossy

Wat drinken we deze herfst?

In de winter drinken we graag glühwein, berenburg of zware rode wijnen. In de lente komen de eerste lentebockbiert jes op de markt en in de zomer wordt volop genoten van exotische cocktails, rosébiert jes, koele witte wijn en radlers. Maar wat drinken we in de herfst? Wie valt er voor het groeiende aanbod aan alcoholvrije drankjes? Twee experts van stëlz en fiorito praten ons bij over de drankjes van monica geuze en lil’ kleine. En glossy benaderde vier hippe bekende vrouwen met de vraag wat zíj deze herfst graag drinken.

Lees meer
Gordon begint nieuw leven in Dubai met zijn Jeffrey
Story

Gordon begint nieuw leven in Dubai met zijn Jeffrey

Gordon (53) is klaar met Nederland. Alle kritiek en haatberichten zijn hem te veel geworden. De kogel is door de kerk: met zijn geliefde Jeffrey de Visser (25) begint hij aan een nieuw hoofdstuk van zijn leven – in Dubai.

Lees meer
‘André gesloopt door meedogenloze HAZES-HAAT’
Story

‘André gesloopt door meedogenloze HAZES-HAAT’

De meedogenloze en haatlustige hetze die, geregisseerd door jaloerse outsiders, zich de laatste weken jegens André Hazes en zijn nieuwe liefde Sarah van Soelen manifesteert, is ongekend intens! Zódanig dat beiden hun heil in de luwte moesten zoeken. In kringen rondom de nog altijd populaire zanger weet men waar de laffe aanvallen vandaan komen...

Lees meer
Wie denkt Martien Meiland wel dat hij is?
Nieuwe Revu

Wie denkt Martien Meiland wel dat hij is?

PROFIEL — Martien Meiland (60): omhooggevallen door de gewenste hysterie van een tv-programma en nu van hot naar her verhuizen op zoek naar privacy en rust. Dít is wat tijdelijke reality-rijkdom met mensen doet...

Lees meer
Ellemieke Vermolen wil geen co-ouderschap
Story

Ellemieke Vermolen wil geen co-ouderschap

Ellemieke Vermolen heeft een loodzware tijd achter de rug. De scheiding van Sergio Herman, de vader van haar kinderen, hakte er diep in. Zeker toen bleek dat hij al snel een nieuwe liefde had. Maar nu, tien maanden na de breuk, is Ellemieke er zelf ook klaar voor om weer een man in haar leven toe te laten.

Lees meer