‘Ik betaal stiekem met de pas van mijn moeder’ en nog 7 geldgeheimen

1 op de 6 mensen houdt iets achter op financieel gebied, blijkt uit onderzoek. Deze vrouwen kunnen daarover meepraten.

‘MET DIE 25 EURO PER WEEK VAN MIJN MOEDER NEEM IK WRAAK OP MIJN ZUSSEN’

Evelien (43): “Als mijn zussen het wisten, zouden ze ontploffen. Maar ze verwachten dit nooit van mij, zeker weten. Ze zien mij als het lieve, brave meisje, dat altijd ja en amen zegt. Nou, dit brave meisje trekt deze keer haar eigen plan.

Twee jaar geleden overleed mijn vader en sindsdien heeft mijn moeder veel zorg nodig. Omdat ik fulltime thuis ben, voor de kinderen zorg en het dichtstbij woon, verwachten mijn zussen dat ik altijd klaarsta voor mijn moeder. Evelien vangt de problemen wel op, Evelien heeft toch alle tijd. Hoewel we een mooi schema hebben gemaakt, bellen ze mij als zij niet kunnen en dat is om de haverklap. En omdat ik mijn moeder niet wil laten zitten, ga ik meestal toch maar.

Drie maanden geleden nam ik voor het eerst wraak. Ik deed boodschappen voor mijn moeder en had zelf ook een paar dingen nodig. Uit pure nijd jegens mijn zussen betaalde ik die ook van mijn moeders pas. Zij zou het vast niet erg vinden, ze krijgt haar geld toch niet meer op. Mijn zussen zullen er ongetwijfeld anders in staan, het gaat immers van hun erfenis af. De dagen erna wachtte ik tot ik last kreeg van mijn geweten. Maar dat gebeurde niet. Nee, ik had juist een heel goed gevoel. Sindsdien betaal ik vaker boodschappen voor mezelf met de pas van mijn moeder. Het gaat niet om grote bedragen, hooguit 25 euro per week. Toch geef het me voldoening om mijn zussen op deze manier een hak te zetten. Moeten ze me maar niet als voetveeg gebruiken.”

‘Mijn man weet niet dat we geld hebben gewonnen’

Tina (37): “Ik heb de liefste man van de wereld, maar met geld omgaan kan hij niet. Sinds dat aan het begin van ons huwelijk voor de nodige problemen zorgde, regel ik onze financiële zaken. Ik beheer de rekeningen, betaal de vaste lasten en zorg dat onze kinderen niets tekort komen. En ik reserveer ‘zakgeld’ voor mijn man en mij. Dit werkt voor ons, al zeurt hij weleens om meer geld. Maar wat niet gaat, dat gaat niet, we hebben het nu eenmaal niet zo breed.

Of nou ja, we hádden het niet heel breed. Maar aan het begin van dit jaar werd er opeens 10.000 euro bijgeschreven op onze rekening. We spelen al jaren mee in een loterij en meer dan wat tientjes of wat prullaria wonnen we nooit. Tot we opeens dit grote bedrag ontvingen. Ik kon mijn ogen niet geloven. Daarna heb ik zitten juichen. Heel stilletjes, want ik wilde niet dat mijn man me beneden zou horen. Ik wist namelijk meteen dat ik het hem níét zou vertellen. Dat klinkt vast gemeen, maar ik weet zeker dat hij dan opeens van alles wil gaan doen en kopen. Als ik het aan hem overlaat, is het geld er zo doorheen, echt waar. Terwijl ik juist blij ben dat we eindelijk een buffer hebben. Dus nee, hij weet van niets. Wel heb ik hem verrast met een nieuwe geluidsinstallatie en we gaan binnenkort met het hele gezin naar Disneyland Paris. Mijn man denkt dat ik het geld daarvoor zorgvuldig heb gespaard en gaf me daar pas nog complimentjes over. Hij moest eens weten…”

‘IK VERDIEN MEER DAN MIJN VRIENDINNEN DENKEN’

Xandra (29): “Ik heb een fijne vriendinnenclub met wie ik veel leuke dingen doe. We kennen elkaar van onze opleiding en we hebben lang hetzelfde werk gedaan. Maar twee jaar geleden ben ik een andere richting opgegaan en iets voor mezelf begonnen. Tot mijn verrassing loopt dat heel erg goed. Terwijl iedereen erover klaagt dat alles steeds duurder wordt, heb ik elke maand meer geld te besteden. Daar ben ik ontzettend trots op. Ik werk er ook hard voor. Toch vertel ik niet tegen mijn vriendinnen dat ik tegenwoordig zo veel geld verdien. Ik voel me daar ongemakkelijk over, ben bang dat ze jaloers op me worden. En, eerlijk is eerlijk, ik heb ook geen zin dat ze dan van mij gaan verwachten dat ik de hele tijd rondjes haal. Ik wil namelijk sparen voor slechtere tijden. Als zelfstandige weet je het immers maar nooit…”

‘MIJN EX LIET ME ZITTEN MET HOGE SCHULDEN’

Veronique (27): “Mijn ouders zagen Willem al vanaf het begin niet zitten. Maar ik was hoteldebotel. En toen hij onverwachts op straat kwam te staan, sprak het voor zich dat ik mijn deur voor hem openzette. Om onze relatie te bezegelen, namen we een gezamenlijke rekening. Ik had net het pasje binnen, toen mijn moeder vroeg: ‘Je houdt je geldzaken toch wel apart, hè?’ ‘Natuurlijk’, loog ik zuchtend. Wat vond ik haar bemoeizuchtig. Nu, twee jaar later, zou ik willen dat ik naar haar had geluisterd. Nadat mijn salaris lange tijd in een zwart gat belandde – Willem maakte maandelijks alles binnen de kortste keren op – heeft hij me, nu het uit is, laten zitten met een flinke schuld. Het gaat om meer dan 10.000 euro aan achterstallige rekeningen. En meneer is met de noorderzon vertrokken. Heel erg zuur. Zo zuur, dat ik het niemand verteld heb en zeker mijn ouders niet. Ik heb geen zin in ‘we zeiden het toch’.”

‘Ik heb geleend van onze kinderen’

Marieka (42): “Natuurlijk voelde ik me afschuwelijk toen ik voor de eerste keer iets overboekte. Maar ik kwam die maand echt niet uit en ik dacht: dit is de makkelijkste manier om mijn probleem op te lossen. Het geld dat mijn man en ik apart zetten voor de studie van onze kinderen, hebben ze namelijk nog lang niet nodig: ze zijn nog maar twaalf en dertien. En als ik het niet tijdelijk zou lenen, moest ik mijn nog maar een jaar geopende winkel alweer sluiten. Dat leek me zo zonde en uiteindelijk ook niet gunstig voor mijn kinderen.

Ik rekende erop dat ik het geld heel snel kon terugstorten. Helaas is dat door een paar vervelende tegenslagen nog steeds niet gelukt. Mijn schuld aan mijn kinderen is nu opgelopen tot bijna 3000 euro. Dat is veel ja, het schaamrood staat op mijn kaken als ik eraan denk. Ook omdat mijn man van niets weet – hij vertrouwt mij volledig met onze financiën. Gelukkig heb ik net een paar goede maanden gehad. Als dit nog even zo blijft, kan ik alles terugstorten en hoeft niemand het ooit te weten. Als me dat niet lukt? Tja, daar wil ik nog niet over denken. Dat is simpelweg té erg.”

‘Surfen, klikken en bij de buurvrouw laten bezorgen’

Yasmijn (32): “Tijdens corona heb ik het online shoppen ontdekt. Heerlijk vind ik het. Surfen, klikken, kopen en als het niet goed is, de boel gewoon terugsturen. Vooral kleding. Mijn vriend ergert zich daar vreselijk aan. Hij geeft niets om kleren, ziet het ook niet als ik iets nieuws aan heb. Telkens als PostNL bij ons aanbelt, moppert hij: ‘We zouden toch sparen voor een wereldreis?’ Toch kan ik het niet laten. Wel heb ik nu iets slims verzonnen, zodat mijn vriend er niets meer van merkt. Ik laat haast al mijn aankopen bij een buurvrouw bezorgen, een oud vrouwtje dat altijd thuis is. Zij denkt dat mijn vriend me kort houdt en geniet ervan om met mij in het complot te zitten. Mijn vriend zei pas trots tegen me: ‘Je bent eindelijk van je koopverslaving af, hè?’ Hij wist niet dat ik die ochtend net het laatste tientje van mijn rekening had afgehaald. Nee helaas, die wereldreis zit er nog lang niet in…”

‘MIJN RIJKE PARTNER BLIJKT EEN ENORME VREK’

Merel (37): “Toen ik met Jacco ging samenwonen, zei iedereen: ‘Wow, jij hebt een goede vangst gedaan, zeg!’ Jacco heeft namelijk een villa en een dure cabrio. Hij zwemt in zijn geld. En dat straalt nu ook op mij af, want ik woon op een plek waar iedereen jaloers op is. Maar wat niemand weet, is dat Jacco behoorlijk gierig is. Ja, ik woon bij hem, maar ik betaal hem huur en stort gewoon geld in onze huishoudpot. Jacco verwacht zelfs dat ik meebetaal aan zijn hulp in de huishouding.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Ik vind het niet erg, want ik blijf graag zelfstandig en ben dol op mijn werk. Bovendien heb ik hem allesbehalve uitgekozen om zijn geld. Toch is het soms wrang als ik het eind van de maand bijna niet haal. En dat ik mijn kleding moet kopen in de betere tweedehandswinkels, om er toch een beetje leuk bij te lopen. Maar dit zal ik nooit aan iemand vertellen. Want op dit minpuntje na is Jacco een fantastische man. Niemand hoeft te weten dat hij een enorme vrek is.”

‘IK SCHAAM ME VOOR MIJN FINANCIËLE PUINHOOP’

Elsa (44): “Sinds drie jaar ben ik gescheiden en zorg ik in mijn eentje voor mijn twee kinderen. Mijn ex moet alimentatie betalen, maar hij zit in het buitenland en betaalt geen cent. Met mijn werk voor drie dagen red ik het niet om genoeg geld te verdienen. En zo vul ik nu al lange tijd het ene gat met het andere. Ondertussen lopen mijn schulden steeds meer op. Ik weet dat ik hulp moet zoeken, want dit gaat vroeg of laat helemaal fout. Maar ik blijf het voor me uitschuiven. Ik heb geen enkel overzicht meer en schaam me dat ik er zo’n financiële puinhoop van heb gemaakt. Wie weet is het wel zo erg dat ik in de schuldsanering terechtkom en sta ik binnenkort bij de voedselbank. Ik wil er gewoon niet aan.

Ondertussen kan ik aan het eind van de maand nog maar amper boodschappen doen. Pas heb ik uit pure ellende iets gestolen. Mijn zoontje was jarig en ik wilde hem zo graag verwennen. Die megareep uit de supermarkt gleed zo in mijn tas. Ik schaamde me rot, maar zijn blije snoetje was onbetaalbaar.”

1 op 6 Nederlanders heeft een geldgeheim

Een oude schuld. Een stapel onbetaalde rekeningen. Een fikse boete. Allemaal zaken waar lang niet iedereen graag open over is, blijkt uit onderzoek van Acties.nl. 1 op 6 Nederlanders houdt weleens iets achter wat met geld te maken heeft voor zijn of haar geliefde. 10% houdt persoonlijke financiën sowieso liever privé. Ook over salaris wordt lang niet altijd gesproken in relaties: maar liefst een derde van de Nederlanders weet niet precies hoeveel hun wederhelft verdient.

TEKST: LYDIA VAN DER WEIDE. FOTO’S: GETTY IMAGES. OM PRIVACYREDENEN ZIJN ALLE NAMEN VERANDERD, DE ECHTE NAMEN ZIJN BEKEND BIJ DE REDACTIE.

Dit artikel komt uit:
Vriendin - Editie 30 - 2022

Vriendin - Editie 30 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren
Libelle Special

Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren

Met kastanjeroom en gehakte chocolade KASTANJEROOMTAART Voor 8 personen: boter om in te vetten • 6 eieren • 150 g fijne kristalsuiker • 1 blik (500 g) kastanjepuree (crème de marron) • 2 tl vanillepasta • 1 tl bakpoeder • 250 g amandelmeel • 200 ml slagroom • 100 g pure chocolade (70% cacao), grof gehakt. Extra: springvorm Ø 18 cm, bakpapier, elektrische mixer Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de springvorm in, bekleed bodem en zijkanten met bakpapier en vet dit ook in. Mix eieren en suiker minimaal 2 min. tot het mengsel lichtgeel en luchtig is. Voeg 400 g van de kastanjepuree toe en mix op lage stand tot het mengsel glad is. Voeg vanillepasta, amandelmeel en bakpoeder toe en spatel dit er zo luchtig mogelijk door. Giet het…

Lees meer
ULTIEME HERFSTTAART met karamel en speculooskruimels
Landleven

ULTIEME HERFSTTAART met karamel en speculooskruimels

INGREDIËNTEN Voor de taart 200 g boter, op kamertemperatuur200 g suiker3 eieren200 g bloem2 tl bakpoeder¼ tl zout2 tl pumpkin spice-mix100 g pompoenpuree, afgekoeld Voor de vulling 200 g verse roomkaas125 g poedersuiker250 ml slagroom1 zakje klopfi x100 g pompoenpuree,afgekoeld1 tl pumpkin spice-mix Ter garnering handjevol walnootstukjes8 speculooskoekjes, verkruimeld½ pot zelfgemaakte pompoenkaramel Bereidingswijze Klop de boter met de suiker met behulp van een mixer tot het mengsel bleek en romig is. Voeg een voor een de eieren toe terwijl u blijft kloppen. Zeef de bloem met het bakpoeder, het zout en de specerijen boven een kom. Meng met een spatel het bloemmengsel door het botermengsel. Meng tot er geen klontjes meer zijn. Voeg nu ook de pompoenpuree toe en spatel deze er rustig door. Schep het beslag in een ingevette springvorm (diameter 18-20 centimeter). Bak de cake in…

Lees meer
Het wordt een heerlijke herfst
Party

Het wordt een heerlijke herfst

Duik op een druilerige dag lekker de keuken in om een van deze heerlijke herfstrecepten op tafel te toveren. Die zijn niet alleen heel smakelijk, maar zitten bovendien boordevol vitaminen.

Lees meer
Het seizoen van de pompoen
Glossy

Het seizoen van de pompoen

Wie denkt dat de pompoen alleen met halloween te gebruiken is als lantaarn of uitsluitend als basis dient voor een heerlijke herfstsoep, heeft het goed mis. De pompoen leent zich namelijk uitstekend als decoratie, dat geeft je huis die gezellige herfstvibe. En met zijn nootachtige, ietwat zoete smaak en zachte structuur is de pompoen ook nog eens een zeer veelzijdige groente, die zowel in hartige als zoete gerechten uitstekend tot zijn recht komt. Glossy heeft drie smakelijke herfstgerechten met pompoen voor jou in het najaarszonnetje gezet! Zo eet je je gegarandeerd weer vrolijk en houd je een herfstdipje buiten de deur.

Lees meer
PROEVEN VAN DE pure keuken
Nouveau

PROEVEN VAN DE pure keuken

Heerlijke herfstgerechten voor twee uit de keuken van Pascale Naessens, BELGIË’S BOEGBEELD van lekker puur en gezond eten.

Lees meer