‘Ik denk echt niet: oh jee, ik moet mourinho interviewen’

In het begin van het seizoen deden we nog lacherig over de Conference League, wat moesten we immers met nóg meer Europa Cup-voetbal? Maar de competitie blijkt een geschenk voor de Nederlandse clubs: donderdag (10 maart) spelen zowel PSV, Feyenoord, Vitesse als AZ hun achtste finale. Met Hélène Hendriks, die de wedstrijden bij Veronica aan elkaar praat, blikken we vooruit op een heerlijk Europa Cup-avondje.

Hélène! Wat een ongekende weelde, er zijn nog vijf Nederlandse clubs actief in Europa! Is de Eredivisie niet gewoon een topcompetitie?

“Nou, de Eredivisie is vooral een heel léuke competitie. Het zou een beetje raar zijn om te spreken over een topcompetitie, als je vergelijkt met bijvoorbeeld de Premier League en Bundesliga. Ik vind de Conference League echt een uitstekende uitvinding. Voor de coëfficiëntenpunten is het goed en zeker voor de ontwikkeling van jonge spelers is het mooi dat ze soms drie wedstrijden in de week spelen. En er doen echt leuke ploegen mee, hoor. Ik geloof dat Louis van Gaal het had over een Mickey Mouse-competitie, daar ben ik het niet mee eens.”

Ja, Van Gaal noemde het een Jut en Jul-competitie. Hoe kon hij dat nou zeggen? Feyenoord-Union Berlin en Vitesse-Stade Rennes is toch veel boeiender dan Feyenoord-Cambuur en Vitesse-FC Groningen?

“Als je het zo stelt wel, maar ik weet niet of je zo moet kijken. De Eredivisie is ook mooi, daar heb je weer leuke derby’s. Maar ik vond het niet zo’n handige uitspraak van Van Gaal. Journalisten kunnen zoiets roepen en Van Gaal mag natuurlijk zijn mening hebben, maar hij is wel de bondscoach, een boegbeeld. In de Conference League zijn al belangrijke punten gescoord voor het Nederlands voetbal en daarnaast heb ik al veel leuke wedstrijden gezien. Dus nee, de Jut en Julcompetitie, dat gaat er bij mij niet in.”

Op welk affiche verheug je je het meest? Vitesse-AS Roma?

“Nou, op eigenlijk allemaal wel, maar AS Roma is natuurlijk wel de droomclub voor Vitesse. Je zou zeggen dat Vitesse de minste kans heeft om door te gaan, maar ik moet het nog zien. Roma draait helemaal niet zo geweldig in de competitie, Vitesse is echt niet kansloos. Ze doen het dit seizoen echt goed in Europa en het zou heel knap als ze nóg verder komen. AZ heeft met Bodø/Glimt trouwens ook een interessante tegenstander. Zij hebben gewoon Celtic eruit gekegeld.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

En ze hebben in de poule met 6-1 van AS Roma gewonnen. Geen idee of je er naar Vitesse-Roma gaat, maar José Mourinho is uiteraard de coach van Roma. Als je hem moet interviewen, vind je dat iets om naar uit te kijken of om tegenop te zien?

“Allebei niet. Ik heb wel respect voor trainers en spelers, maar ik kijk niet tegen ze op. Ik loop al een tijdje mee, hè, ik heb iedereen inmiddels wel voor de camera gehad. Ik denk echt niet: oh jee, ik moet Mourinho interviewen. Zo speciaal is dat niet, het zijn ook maar gewoon mensen. Waarom vraag je het eigenlijk?”

Nou, ik zou weinig trek hebben in een gesprek met zo’n nors, chagrijnig figuur.

“Ach, er zijn wel meer mensen nors, dat vind ik niet zo erg. Ik heb Mourinho al een keer geïnterviewd, toen was hij niet lastig. Maar dat had er vast mee te maken dat hij net de Europa League had gewonnen. Ik kom hem nu trouwens niet tegen, want ik zit in de studio.”

De laatste jaren kwamen de Europese successen vooral van Ajax, zie jij één van die andere ploegen de finale van de Conference League halen?

“Zeker weten. Ik denk dat zowel Feyenoord, PSV en AZ sterk genoeg is om dat te halen. Die ploegen ontlopen elkaar heel weinig.”

Nog even over de Eredivisie. De titelstrijd leek beslist, maar Ajax verloor laatst opeens bij Go Ahead Eagles. Wordt het toch nog spannend?

“Zeker, het staat allemaal super dichtbij elkaar. Maar ik was helemaal niet zo verbaasd dat Ajax verloor bij Go Ahead. Als je op veel fronten moet pieken, kun je een keer een steek laten vallen. Dat had een week eerder bij Willem II ook al gekund. Al denk ik dat het vooral om plaats twee spannend wordt.”

Dus Ajax wordt gewoon kampioen?

“Dat denk ik wel, maar ik sluit ook niets uit, hoor. Het staat te dichtbij elkaar om heel uitgesproken te zijn. Maar Ajax heeft de beste selectie, ik denk dat iedereen dat wel ziet.”

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen