Tijdschrift.nl logo
In deze uitgave

’ik heb zitten janken als een klein kind’

Ria Valk is nog altijd dolgelukkig in de liefde. Met haar gezondheid ging het echter minder goed. De zangeres ontdekte voor de tweede keer huidkanker in haar gezicht. ’Ik had na de operatie een gat in mijn gezicht ter grootte van een twee-euromunt. Ik schrok me helemaal kapot. Ik dacht, heb ík dat, op mijn 81ste? En komt het nog wel goed?’

TEKST: EMELIE VAN KAAM
FOTO ‘S: RENI VAN MAREN

Ria Valk heeft een onzekere periode achter de rug. De 81-jarige zangeres ontdekte opnieuw huidkanker in haar gezicht. Terugblikkend vertelt ze aan Weekend: ’Het was weer teruggekomen, op precies hetzelfde plekje als vorige keer. Ik zei tegen de artsen: ’Snijd het nu goed weg, dan maar dingen afzeggen’, vertelt Ria. ’Ik had een plekje dat jeukte, dus ik ging naar de dermatoloog, die me doorstuurde naar Mohs Klinieken Amsterdam. Daar ben ik geopereerd aan mijn gezicht. Ze hebben een stukje uit mijn gezicht gehaald, maar toen bleek er een vertakking te zijn. Dus ze hebben als een gek moeten snijden in mijn gezicht. Ik had naast mijn neus een gat ter grootte van een twee-euromunt. Toen de arts me dat liet zien, raakte ik in shock. Ik schrok me helemaal kapot. Ik heb zitten janken als een klein kind. Ik dacht, heb ík dat, op mijn 81ste?! En komt het nog wel goed? Hoe krijg je dat überhaupt dicht?’ Ze vervolgt: ’De arts zei: ’Ik moet nog meer gaan snijden, naar boven toe, dan langs je lip weer naar beneden. En van díe huid vul ik dat gat op.’ Een deel is heel snel genezen, maar een deel nog niet. Daar is het een beetje dik. Ik zing wel, maar moet niet te veel mijn mond wijd open doen.’

Zorgzame man

De zangeres moet de komende tijd haar gezicht blijven masseren om het volledig te laten herstellen. Of ze er littekens aan overhoudt? Ria: ’Nee, het blijft niet zoals het nu is. Met een half jaar zie je er helemaal niets meer van. Na twee dagen mocht het verband er al af en na een week gingen de hechtingen eruit, dus dat viel mee.’ Ria kijkt er positief tegenaan: ’Het komt goed, je moet een goede kliniek hebben. Het is microchirurgisch gedaan.’ Wat ook helpt, is dat de Toyboy-zangeres nog steeds gelukkig is in de liefde. ’Ik ben al tweeënhalf jaar met Hans, dat is mede een lekkere reden dat het goed gaat. Je bent niet meer alleen. Ik heb het heel leuk met hem’, vertelt een stralende Ria. ’Ik geniet erg van het gewoon samen kunnen zijn en dingen kwijt kunnen. Met die operatie dacht ik wel: je loopt weg! Maar dat deed-ie niet. Ik heb Hans laten bellen door de kliniek. Ik dacht, die schrikt zich gek, maar hij liet niks merken.’ Of hij desondanks een bezorgde man is? ’Ja, hij is een heel zorgzame man’, vertelt Ria. ’Hij heeft een boot op Loosdrecht en met die hitte van de afgelopen periode zijn we lekker steeds gaan varen. Dus ik had in tegenstelling tot anderen qua enorme warmte nergens last van, haha. Héérlijk.’

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Heel Holland Zingt

De zangeres kende Hans al tien jaar voordat het een relatie werd. Ria’s geliefde verloor in 2020 zijn vrouw Wil, met wie de zangeres goede vriendinnen was. Ze werd getroffen door corona. Doordat ze werd behandeld tegen kanker, had ze niet genoeg weerstand. ’Tegen haar kon ik echt álles zeggen. Ook zo’n leuk mens. Het was heel erg dat ze opeens overleed door die coronazooi. Voor haar overlijden zei ze: ’Hans, je houdt ook van muziek, net als Ria. Je moet met Ria verdergaan.’ Ik dacht: dat doet hij nooit, ik ben tien jaar ouder. Maar nu heb ik toch mijn toyboy, haha!’ Weekend sprak de zangeres bij de onthulling van de bronzen buste van de overleden zangeres Anneke Grönloh. Samen met Willeke Alberti vormden ze een hecht trio en maakten ze de gekste dingen mee. ’We waren tieneridolen. Dat is nu natuurlijk allemaal heel anders, lijkt mij, met al die talentenjachten enzo. Al die mensen die zingen. Iedereen zingt. Heel Holland Bakt niet, maar zingt’, aldus een lachende Ria tot besluit.

’Hans is een zorgzame man’

Lees meer

Alle artikelen
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer
Do it yourself in één middag klaar
Flow

Do it yourself in één middag klaar

VAN TRASH TOT TREASURE Illustrator Silvia Zacchello laat zien hoe je van simpele plastic flacons beschilderde vazen maakt.

Lees meer
ZoMeRTopje Ida
Handwerken zonder grenzen

ZoMeRTopje Ida

Ida is echt een topje voor warme dagen. Zo gebreid in heerlijk katoen, luchtig in het dragen en makkelijk in het onderhoud! Een vakantietoppertje. Gauw beginnen dus.

Lees meer