Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

‘Ik was zwanger van mijn VERKRACHTER’

In een emotioneel interview vertelt Lady Gaga dat ze zwanger raakte nadat ze op haar negentiende seksueel werd misbruikt. De mentale en fysieke gevolgen kwamen pas ja ren later: “Ik had een zenuwinzinking die meer- dere jaren duurde, ik voelde opnieuw de pijn die ik had tijdens mijn verkrachting.”

FOTO'S: GETTY IMAGES, INSTAGRAM
‘Hij stopte niet met aandringen, ik bevroor…’

Lady Gaga (37) is extravagant, uiterst getalenteerd en steenrijk. Het vermogen van de Amerikaanse superster wordt geschat op de lieve som van €270.000.000,Toch is het niet louter klatergoud en zorgeloos geluk in haar leven. Gaga heeft namelijkjarenlang geworsteld met een traumatische ervaring. Op haar negentiende werd ze verkracht door een muziekproducer. ”Hij zei dat hij mijn muziek zou verbranden als ik me niet uitkleedde”, vertelt ze over het seksueel geweld. ”lk weigerde, uiteraard, maar hij stopte niet met aandringen, ik bevroor en ik kan me het voor de rest niet goed meer herinneren.” Na het misbruik liet hij haar achter in de straat van haar ouders: ”lk voelde me misselijk en bleef overgeven.” Tot overmaat van ramp bleek ze zwanger. Voorzover bekend heeft Gaga geen kinderen, maar het is niet duidelijk of ze de keuze maakte om de zwangerschap zelf af te breken. Pasjaren na haar trauma volgde een volledige zenuwinzinking die enkele jaren zou duren: ”lk was mezelf niet meer.” Zelfs toen ze in 2019 een Oscar voor Beste Originele Nummer kreeg voor A Star Is Born ging het eigenlijk niet goed met de alom geliefde superster. Gaga werd zelfs opgenomen in het ziekenhuis, omdat ze opnieuw de pijn ervoer die ze tijdens haar verkrachting had gevoeld: ”Via de scans en onderzoeken konden ze niets vinden”, aldus de zangeres. ”Tot mijn verbazing verwezen ze me niet door naar een of andere specialist, maar naar een therapeut.” De zangeres hintte al op seksueel misbruik in haar nummers Swine en Til It Happens To You en praatte erover in een interview in 2014. Als grootste probleem rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag noemt Gaga het feit dat mannen elkaar de hand boven het hoofd houden. “Niemand wil zijn macht verliezen. Dus in plaats van je te beschermen, houden ze liever hun mond dicht.” De naam van haar verkrachter zal ze nooit onthullen. ”lk begrijp heel goed dat mensen zich comfortabel voelen om de identiteit van hun verkrachter prijs te geven, maar ik voel me daar zelf ongemakkelijk bij”, stelt ze. ”lk wil nooit meer in contact komen met die persoon.”

‘Ik wil nooit meer met hem in contact komen’

‘lk ben heel onzeker’

Nooit had het multitalent durven dromen dat ze het zo verzou schoppen in de showbizz. ”lk ben heel onzeker”, vertelt Gaga. Toen ze haar eerste schreden in de muziekwereld zette, gaven platenbazen haar altijd het idee dat ze te lelijk was om op het podium te kunnen staan. Er werd haar vaak gezegd dat ze niet de juiste looks had om het te maken in de showbizz. Sinds haar wereldwijde doorbraak met Pokerface kan ze een lange neus naar al die negatieve mensen maken. ”Om eerlijk te zijn: als ik mijn fans gelukkig zie, voel ik me mooi. Als ik hoor of zie dat mijn muziek hun leven op een bepaalde manier heeft veranderd, voel ik me ook mooi”, zegt Gaga. Natuurlijk is het fijn als je er een beetje leuk uitziet, maar innerlijk is nog altijd het belangrijkste, zo vindt de zangeres. ”Het uiterlijk is louter de buitenkant, weetje. Aan het einde van de rit heb ik misschien miljoenen films en nummers uitgebracht en iedereen zou kunnen zeggen ‘dat ik mooi was’. Maar dat is niet wat ik echt wil. Ik wil dat mensen mijn films hebben gezien, mijn liedjes hebben gehoord, hebben gehuild en iets over zichzelf hebben geleerd.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Lees meer

Alle artikelen
‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’
&C Magazine

‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’

Roos* (28) was in de zevende hemel toen ze in verwachting raakte van zoon Jayden. Tot het zeventien dagen na de bevalling vreselijk misgaat: ze wordt vijf weken opgenomen met een kraambedpsychose.

Lees meer
Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen
Story

Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen

Het bevalt Daphne Deckers (54) nog steeds goed minder op de buis te verschijnen, zodat ze meer tijd kan doorbrengen in haar tuinhuisje bij haar woning in Muiderberg. Niet om te relaxen, maar om haar podcast Daphne op Donderdag op te nemen met ‘intrigerende vrouwen’ – én om in alle rust te schrijven. Volgend jaar verschijnt haar boek De kracht van het ouder worden, waarin Daphne de nadruk legt op de léúke kanten van het klimmen der jaren. Onlangs is Vrienden maken al van de pers gerold, met illustraties van Joey Holthaus. Het gaat over verbinding en wat vriendschap eigenlijk inhoudt. Dat daarin geïnvesteerd moet worden, weet Daphne maar al te goed. ‘Ik ben zelf heel actief in het in stand houden van mijn vriendenkring; het initiatief om af te…

Lees meer
Molens en meer, véél meer
Margriet

Molens en meer, véél meer

Hollandser dan dit stukje Noord-Holland wordt het niet in ons land. Tegelijkertijd poppen er steeds meer hippe plekken op. Echt, het zindert in de Zaanstreek.

Lees meer
Op de fiets door het vechtdal
Libelle

Op de fiets door het vechtdal

Van een koe-safari tot culinair genieten: het Vechtdal biedt genoeg ontspanning en vertier. En de natuur is er op z’n zachtst gezegd adembenemend.

Lees meer
Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen
Party

Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen

Het zit Herman den Blijker op dit moment niet mee. Hij probeert al een tijdje zijn prachtige twee-onder-een-kapwoning in Rotterdam te verkopen, maar nog altijd zonder succes. En dat terwijl de topkok al tonnen heeft moeten toegeven. Heeft hij het geld nodig omdat zijn restaurants slecht lopen of is er wat anders aan de hand?

Lees meer