‘Ik wil de borsten in het zonnetje zetten’

Stella Bergsma merkt dat er steeds vaker een taboe rust op borsten, een trend die ze weigert te accepteren. Alleen al daarom is de schrijfster en columniste een vrouw naar ons hart en dan maakte ze ook nog een interessante documentaire: Sorry voor de tieten.

In principe valt het te prijzen dat een vrouw sorry zegt, dat zouden we thuis ook weleens willen horen. Maar voor de tieten?! Dat lijkt ons in alle gevallen misplaatst…

“Dat zou je denken, hè? Maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Borsten zijn een soort ongepaste dingen geworden, waar je niet zomaar mee kunt rondlopen. Dat is bij sommige geloven al zo, maar ook in het vrije Westen zie je dat steeds meer. Dat valt echt op als je ermee bezig bent. Ik merk het sowieso op Twitter als ik iets bloots post, de reacties worden steeds grimmiger. Toen Willem-Alexander koning werd, bedacht ik een borstenactie om meer aandacht te vragen voor Máxima, alle vrouwen vonden dat leuk en deden mee. Dat is zo’n verschil met nu, borsten lijken wel een taboe. We zijn met z’n allen onze eigen boerka aan het creëren.”

Die promotiefoto, is die echt of is er flink gefotoshopt?

“Die is echt, als in: er is niet meer gefotoshopt dan altijd gebeurt bij dat soort foto’s. Het is niet dat mijn tieten er in het echt heel anders uitzien.”

Dan stond je dus niet achteraan toen ze werden uitgedeeld. Heb je je borsten weleens als last ervaren in jouw carrière?

“Niet als last, zo groot zijn ze nou ook weer niet, hè. Wat wel zo is: als ik als vrouw mijn seksualiteit wil uiten, dan word je minder snel serieus genomen. Als ik een foto met decolleté post, ben ik een slet of hoer, uit op aandacht. Dat verwijt krijg ik zó vaak. Maar het is gewoon een uiting van mijn gevoel. Borsten tonen is niet iets om een effect te bereiken bij een man, dat is vaak het idee. Maar het zijn míjn borsten. Jan Wolkers stond ook naakt op een foto, daar had niemand het over. Bloot kan ook gewoon een kunstvorm zijn.”

Wat laat je precies zien in de documentaire?

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

“We gaan op zoek naar de positie van de borst en dat belichten we van allerlei kanten. Met een kunstenaar bekijk ik of borsten tegenwoordig minder voorkomen in de kunst. Aan een bioloog vraag ik waarom er borsten zijn, want we zijn de enige zoogdieren die ze hebben. Eigenlijk wil ik de borst gewoon in het zonnetje zetten, want zelf doen we dat niet. In de zomer zie je niemand meer topless. En ik ga ook langs bij een hater.”

Een borstenhater?! Bestaan die?

“Jan Dijkgraaf stelde aan zijn volgers de vraag wat hun grootste ergernis was op Twitter. Ene Jaap zei: De t*tt*n van Stella Bergsma. Hij zei ook dat het onsmakelijke foto’s waren, dat vind ik best heftig om te zeggen. Het gaat wel over iemands borsten. Daar hebben we over gesproken.”

En? Goed gesprek?

“Eigenlijk wel, ja. Hij vindt dat tieten niet thuishoren op Twitter, ik wel. Maar als je dan met elkaar in gesprek gaat valt het best mee. Hij vindt blootfoto’s gevaarlijk, het zou zelfs misbruik kunnen uitlokken, maar dat is niet zo. Hoe groter het taboe op bloot, hoe groter juist de kans op misbruik. Want als je nooit bloot ziet, weet je ook niet hoe je ermee moet omgaan. Daar krijg je stiekem gedrag van. Met de film wil ik de borst weer herwaarderen. De borst is fijn, vrolijk, positief. Dat gevoel wil ik weer terug.”

We vragen dit natuurlijk voor een vriend, maar krijgen we ook nog wat tieten te zien in de special?

“Ja, daar heb ik heel hard voor moeten vechten! Dat is ook tekenend voor de huidige tijd, want het is allemaal niet zo vanzelfsprekend meer. In deze #MeToo-tijden kun je niet zomaar wat foto’s van internet plukken, je moet helemaal zeker weten dat die foto’s vrijwillig zijn vrijgegeven. Ik heb wel steeds gezegd: er moeten tieten in! Op de promotiefoto is een héél klein stukje tepelhof te zien. Heb ik ook voor gevochten, dat was echt de slag om de tepel. Maar van mij hadden nog wel meer tieten in de film gemogen. Ik ben sowieso voor meer naakt in het openbaar.”

SORRY VOOR DE TIETEN IS EEN POWERED BIJ LINDA-SPECIAL EN IS WOENSDAG 23 MAART VANAF 20.30 TE ZIEN BIJ NET5 EN KIJK.NL.

Dit artikel komt uit:
Panorama - Editie 11 - 2022

Panorama - Editie 11 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer