Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

In de voetspor en van juliana

Koninklijk gezin weer even compleetWillem-Alexander leidde Máxima en hun dochters even rond door de expositie over zijn oma Juliana. Daarna stonden vele tientallen camera’s op hen te wachten voor een bijzonder fotomoment.

DOOR RICK EVERS FOTO’S RENI VAN MAREN

Het komt de laatste tijd niet vaak meer voor: het gezin van Willem-Alexander en Máxima compleet. Nu was het eindelijk weer zover. Voor de zomer liet het het koningspaar weten op te zien tegen de nieuwe situatie. Alexia was toen al een jaar voor haar school het huis uit, ze woont tegenwoordig in Wales. De plannen voor Amalia waren dat ze na de zomer ook het ouderlijk paleis uit zou gaan om voor haar studie in Amsterdam op kamers te gaan. Dat werd door ernstige bedreigingen anders. Voor Máxima had dat wel een voordeel: ze had haar oudste dochter Amalia nog even wat langer om haar heen op Paleis Huis ten Bosch. Voordat het koningspaar afgelopen weekend samen met alle dochters aan boord van het regeringsvliegtuig stapte voor een ontspannen weekendje in Spanje, werd er even geposeerd. Op een ongebruikelijk moment: voorheen kon je er de klok op gelijk zetten dat in het voorjaar in de sneeuw in Lech werd geposeerd en op de laatste schooldag voor de zomervakantie rond het paleis. Tegenwoordig vinden de vakanties van de drie dochters niet meer tegelijk plaats. Ariane zit als enige nog op de middelbare school in Den Haag, Alexia zit in haar laatste jaar middelbare school op het United World College in Wales en de oudste, Amalia, studeert PPLE in Amsterdam.

Willem-Alexander kijkt trots naar ‘zijn’ vrouwen.

Juliana-expositie

Daarom is het voortaan zoeken naar een geschikt moment om twee keer per jaar een fotosessie in te plannen voor de media. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dit najaar heel wat spullen uit ‘hun’ Koninklijk Huisarchief uitgeleend aan de Nieuwe Kerk in Amsterdam, pal naast het Koninklijk Paleis, waar WA in 2013 werd ingehuldigd. Op deze plek is een uitgebreide expositie over het leven van de grootmoeder van Willem-Alexander, koningin Juliana. Onder meer haar kinderwieg en een bijzonder prinsessenjurkje, haar bruidsjapon en trouwauto, een compleet gedekte tafel en tal van items uit het leven van de geliefde vorstin zijn in deze tentoonstelling samengebracht. Minder dan een maand geleden werd de expositie geopend door oud-koningin Beatrix, toen het koningspaar op staatsbezoek was in Zweden. Net terug van het staatsbezoek aan Griekenland hadden de koning en koningin tijd om de expositie te bekijken. Voordat alle fotografen en cameraploegen het koninklijk gezin in het vizier kregen, leidde Wiflem-Alexander zijn vrouw en drie dochters rond door de tentoonstelling. Hij vertelde hun zijn persoonlijke anekdotes over oma Juliana, voordat het kwartiertje poseren begon.

‘Ze houdt zich moedig’

Flierefluiten

Enkele dagen eerder vertelde Máxima aan het eind van het staatsbezoek aan Griekenland dat de situatie voor prinses Amalia onveranderd is. Ze studeert in Amsterdam, maar ze kan niet op zichzelf wonen met haar vriendinnen. Dat heeft te maken met haar veiligheid, omdat ze bedreigd zou worden door de mocromaffia. ‘Ze houdt zich moedig’, vertelde Máxima. Dat heel Nederland nu weet wat ze doormaakt - ze mag nog altijd niet naar buiten, behalve naar college maakt het voor de prinses makkelijker. Ze hoeft niet meer te vertellen waarom ze niet meegaat naar de kroeg, als haar medestudenten dat vragen. Bijkomend voordeel is wel dat Amalia glansrijk door haar tentamens is gekomen, verklapte Willem-Alexander. Voor haar zusjes is het leven eigenlijk onveranderd. Ze gaan ‘flierefluitend door het leven’ volgens hun vader.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Lees meer

Alle artikelen
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer
Do it yourself in één middag klaar
Flow

Do it yourself in één middag klaar

VAN TRASH TOT TREASURE Illustrator Silvia Zacchello laat zien hoe je van simpele plastic flacons beschilderde vazen maakt.

Lees meer
ZoMeRTopje Ida
Handwerken zonder grenzen

ZoMeRTopje Ida

Ida is echt een topje voor warme dagen. Zo gebreid in heerlijk katoen, luchtig in het dragen en makkelijk in het onderhoud! Een vakantietoppertje. Gauw beginnen dus.

Lees meer