Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Indrukwekkende kroning overschaduwd door familieruzie Prins Harry weigert handreiking van vader Charles

DOOR PATRICIA VAN DRIEL
FOTO’S BRUNOPRESS, GETTY IMAGES

Prins Harry kwam zonder echtgenote Meghan en maakte alleen de kroning van zijn vader mee.

Was kinderfeestje niets meer dan een smoes voor loslippige prins om Engeland snel te verlaten?

De kroning van koning Charles III (74) en koningin Camilla (75) afgelopen zaterdag in de Londense Westminster Abbey was groots en indrukwekkend; de religieuze dienst zat vol eeuwenoude rituelen en gekoesterde tradities en aan pracht en praal was geen gebrek. Toch moet er echter een schaduw over de belangrijkste dag in Charles’ leven hebben gehangen. Lang was het onzeker of zijn jongste zoon prins Harry aanwezig zou zijn bij zijn kroning. Al lange tijd woekeren er spanningen binnen de koninklijke familie – met name tussen Harry, zijn vader, stiefmoeder Camilla, broer William en schoonzus Kate. Dat Harry in interviews, podcasts en zijn biografie Reserve flink naar hen uithaalde, leidde tot een dieptepunt in de familiaire oorlog. Maar Harry kwam uiteindelijk toch naar de kroning. Zonder echtgenote Meghan, die thuis in Montecito, Californië, was gebleven bij kinderen Archie en Lilibet.

Prins William had een rol in de kroning – hij sprak de eed van trouw aan de koning uit en kuste zijn vader daarna.

Ook Camilla werd gekroond en wel met de kroon van koningin Mary, de echtgenote van koning George V, de grootvader van Charles’ moeder Elizabeth.

Prins George, de oudste zoon van prins William en prinses Kate, was een van Charles’ zogenoemde ‘page boys’ die de koning hielpen met zijn mantel.

Prinses Kate en haar dochter Charlotte en zoontje Louis wisten alle ogen op zich gericht.

Voor de rit van Buckingham Palace naar Westminster Abbey gebruikten Charles en Camilla de Diamond Jubilee State Coach, de koets voor het 60-jarig jubileum van de vorig jaar overleden koningin Elizabeth in 2012.

Na de ceremonie vertrokken Charles en Camilla onder enorme belangstelling in de Gold State Coach naar Buckingham Palace.

Britse koning enorm teleurgesteld in jongste zoon

De in opspraak geraakt broer van Charles, prins Andrew, was eveneens aanwezig in de Westminster Abbey, maar net als prins Harry enigszins achteraf neergezet.

Prinses Anne

Prins Albert en prinses Charlène van Monaco

Prins Edward en echtgenote prinses Sophie met hun zoon James en dochter Louise

Prins Harry loopt de kerk binnen tussen prinses Eugenie en haar echtgenoot Jack Brooksbank en prinses Beatrice en haar echtgenoot Edoardo Mapelli Mozzi

Prinses Anne’s dochter Zara met haar man Mike Tindall

Harry was er echter maar héél kort. Hij arriveerde bij de Westminster Abbey zonder eerst bij zijn familie op Buckingham Palace geweest te zijn, en sprak alleen met nichtjes prinses Beatrice en prinses Eugenie – zo ongeveer de enigen met wie hij nog op goede voet staat. Harry had dan ook naast hen een plaatsje gekregen in de kerk, op de derde rij waar ook de in ongenade gevallen schandaalprins Andrew zat. Na de dienst vertrok Harry onmiddellijk in een gereedstaande BMW, die hem naar het vliegveld bracht. Dat had niet gehoeven, want Charles had hem uitgenodigd voor de familielunch die plaatsvond na de officiële balkonscène op Buckingham Palace. Daarvoor had Harry echter bedankt. Hij wilde, zo werd eerder verklaard, op tijd thuis in de VS zijn om de vierde verjaardag van zijn zoontje Archie mee te maken. Maar Harry zou pas rond half negen in de avond thuis arriveren, toen er van een (kinder)feestje hoogstwaarschijnlijk geen sprake meer was. Het lijkt er dan ook op dat de prins alle moeite heeft gedaan zijn familie, vooral Charles en William, op deze dag te mijden. Paleis-insiders vertelden de Britse Daily Mail dat heel wat familieleden opgelucht waren dat Harry niet naar de lunch kwam, maar dat Charles erg teleurgesteld was. De koning zou aan tafel het glas hebben geheven op zijn aanwezige kleinkinderen George, Charlotte en Louis, het kroost van prins William en prinses Kate, én op ‘degenen die er niet waren’ om vervolgens kleinzoon Archie een fijne verjaardag te wensen ‘waar hij ook verbleef ’...

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Kroonprinses Victoria en koning Carl Gustaf van Zweden

Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary van Denemarken

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima

Oud-koningin Anne-Marie, kroonprins Pavlos en prinses Marie-Chantal van Griekenland

Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje

Koning Filip en koningin Mathilde van België

Lees meer

Alle artikelen
De zomer OP ZAK
Libelle

De zomer OP ZAK

Niet alleen cargopants zijn hot deze zomer, ook in een jasje, bloes of rok met opgenaaide zakken maak je dit seizoen stoere sier.

Lees meer
Around the world in a day
Flair

Around the world in a day

Op je fashionwereldreis doe je deze zomer Indonesië, India en Marokko aan. Lekker avontuurlijk, met laagjes en prints in mooie diepe kleuren.

Lees meer
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer