‘Ineens ging de rem eraf en werd ik stronteigenwijs’ Crematorium- en Business Class-baas Harry Mens

Harry Mens is op de zondagochtend-tv niet stuk te krijgen. Al bijna een kwart eeuw is hij de gastheer van Business Class, het programma waarin ondernemers in de watten worden gelegd. Een tragische gebeurtenis uit zijn jeugd was de kickstart voor een succesvolle carrière als ondernemer. “Het heeft heel veel nadelen als je vader jong doodgaat, maar zeker ook voordelen.”

P Bent u blij dat uw nieuwe buren in Noordwijk, de Mei-landjes, binnenkort alweer vertrekken?

“Het zal mij een zorg zijn. Ze zaten mij niet in de weg, al voeren ze zelf als reden aan dat ze gek werden van de dagjesmensen voor hun deur. Ik kan je vertellen dat het schromelijk overdreven is. Het kan niet de reden zijn om nu weer weg te willen. Volgens mij is dat vooral een smoes om andere problemen mee te verdoezelen. Dat ze het huis impulsief gekocht hebben er gewoon niet happy zijn. Die Martien heeft kennelijk het portemonneetje gevonden en gaat daarom voor de vierde keer in drie jaar tijd verkassen. Ze zijn een beetje besluiteloos in die familie en ik hoop maar dat ze wel rekening houden met het feit dat ze uiteindelijk belasting zullen moeten betalen. Die realisatie komt meestal later pas. Ondanks dat ze vlak bij mij wonen, ken ik ze niet goed. Ik heb Martien weleens een hand gegeven toen hij met wat mensen passeerde, maar daar bleef het bij. Zijn vader kende ik beter. Hij was heel anders dan dat kleuterklasje dat die familie is. Maar goed, er is kennelijk een markt voor. De massa kijkt er graag naar. Ze rennen van hot naar her en zijn weinig thuis. Net als ik, overigens.”

U bent veel onderweg?

‘Thierry Baudet zou ik graag door elkaar willen schudden. Al zou dat meer sadisme zijn. Die man is helemaal de weg kwijtgeraakt’

“Maar wel altijd dichtbij. Van de 52 weken in het jaar neem ik er 43 weken mijn programma Business Class op met daarin de actualiteit van dat moment. Zelfs in de zomermaanden ben ik druk met mijn makelaarskantoor en eigen crematorium. Ik ben er zelf nog niet uit of ik gecremeerd wil worden of het familiegraf in stap. Al deze ondernemingen eisen mijn aandacht, zodat ik mijn tijd wel doorkom. Je ziet aan veel collega’s van mijn leeftijd die zijn gaan minderen dat ze per week een kilo zwaarder worden door alsmaar op de golfclub te hangen en daar een alcoholprobleem ontwikkelen. Met hen heb ik groot medelijden. Zelf probeer ik mijn conditie op peil te houden door, bijvoorbeeld, al twee maanden geen druppel te drinken. Dat heeft geresulteerd in drie à vier kilo gewichtsverlies, waardoor ik weer kostuums en overhemden van een maatje kleiner aan kan. Kortom, met niets doen doe je mij geen plezier. Ik ben een sociaal dier en heb graag veel omhanden.”

De huidige gekte op de huizenmarkt zal vast uw aandacht hebben?

“Mensen roepen luidkeels dat het nog nooit zo gek is geweest, maar ik zit eerdaags vijftig jaar in het vak en heb alles al een keer of vier zien gebeuren. Toen ik in 1973 begon, zaten we in de oliecrisis en met Joop den Uyl aan de macht. De goede tijden van weleer zouden nooit meer terugkomen, daar was iedereen van overtuigd. De markt beweegt echter altijd omhoog en omlaag met eerst zeven magere en daarna zeven vette jaren. Al duur het deze keer iets langer. De huizenmarkt gaat al twaalf jaar hartstikke goed, maar binnen afzienbare tijd zal ook daar de rek uit zijn en komt er een grote dip.”

Vanuit waar gaat het balletje rollen waardoor de ommekeer komt?

“De boze boodschap komt straks uit China. Je ziet de laatste weken dat de beurzen wat nerveuzer worden en de techaandelen minder. Een heleboel bedrijven hebben te weinig voorraad, zoals autofabrikant VDL Nedcar, die de gehele productie zelfs heeft stilgelegd omdat ze simpelweg geen onderdelen meer hebben. Dat gaat uiteindelijk ten koste van de winst van zo’n bedrijf. Of wat te denken van de Chinese vastgoedgrootheid Evergrande. Zij gaan failliet met 300 miljard dollar aan schuld. Dat is ongeveer net zoveel als de hele Nederlandse begroting van een jaar. In de val van dit soort bedrijven worden wij uiteindelijk meegetrokken. Er komt straks een moment dat het vonkje overslaat naar Europa en Amerika. Consumenten worden dan argwanend en de lust om dure huizen te kopen neemt af. Als de ballon eenmaal is doorgeprikt en de lucht eruit is, zul je veranderingen zien op de huizenmarkt. Tot ongeveer vijf ton zal er weinig gebeuren, maar in de prijsklasse van een half tot anderhalf miljoen kunnen vraagprijzen voor woningen zomaar 20 tot 25 procent gecorrigeerd worden.”

En het vastgoed daarboven?

“Dat zal altijd een speelbal van de rijken blijven. De oude rijken, die middels een eigen ondernemingsvermogen hebben vergaard, en de nieuwe rijken. Die laatsten zijn jongens die heel anders te werk gaan dan mijn generatie. Denk aan de oprichters van Thuisbezorgd.nl , influencers met grote merken achter zich, of knapen die zich storten op cryptocurrency. Elke generatie heeft z’n eigen kampioenen en nu zijn zij dat. Persoonlijk heb ik nooit veel last ondervonden om een plekje voor mezelf te vinden. Van jongs af aan al niet. Dat komt omdat ik een aparte jeugd heb gehad, waarin mijn vader stierf toen ik pas 17 was. Mijn moeder, toen 43, bleef daardoor alleen achter met zeven kinderen, van wie ik de oudste was en de jongste 3. Alles is uiteindelijk op z’n pootjes terechtgekomen, want omstandigheden maken de mens en ik heb het gezin zo goed mogelijk proberen op te vangen. Na vaders overlijden ben ik meteen in de business gegaan en verdiende ik met hard werken goed geld. Mijn eerste huis in Lisse kocht ik voor 250.000 gulden en verkocht ik jaren later voor een miljoen. Daarna ben ik naar Noordwijk getrokken.”

Had u dit pad ook bewandeld als uw vader niet zo jong was gestorven?

“Het heeft heel veel nadelen als je vader jong doodgaat, maar zeker ook voordelen. De gemiddelde vader houdt zijn zoon te lang vast. Door zijn dood ging ineens de rem er bij mij af. Ik werd stronteigenwijs en ging lekker doen waar ik zin in had. Was hij wel blijven leven, dan vermoed ik dat er wel wat confrontaties waren gekomen. Hij had een heel behoudend karakter, terwijl ik veel meer lijk op mijn ondernemende moeder. Hij zag iedereen het liefst arts worden, maar ik ben van de kinderen toch een andere weg ingeslagen. Ondanks het feit dat ik op de middelbare school een paar keer ben blijven zitten en zakte voor het eindexamen, maakte ik van mijn ondernemingen een succes. Mijn broer is gepromoveerd als arts, mijn zus is het eveneens en een andere zus werd hoofd van de sociale dienst. Je zou dus kunnen stellen dat we stuk voor stuk briljant zijn, dankzij onze karakters die ons zo ver hebben gebracht. In kan me herinneren dat er in het begin argwanend naar mij werd gekeken, aangezien ik het grote geld verdiende en de rest arme studenten waren, maar vlak voor de finish van het leven lijkt het schip gekeerd. Ik ben wat socialer gaan denken, mijn broer en zussen wat liberaler. Ook lijkt de band hechter. Na de dood van onze vader viel het gezin snel uit elkaar.”

Anno 2021 kunnen we stellen dat de carrière die volgde succesvol was, met onder meer 23 jaar Business Class.

“Ho, even. Volgens mij zijn we net het 25ste seizoen ingegaan. Alleen de TV Show van Ivo Niehe bestaat langer en samen zijn we een van de weinige zeventigers op de buis. Zeventig is het nieuwe zestig en als je blijft werken, word je oud. Vroeg naar bed en vroeg weer op. Op die manier houd ik het het langst vol. De lange loopduur van het programma heeft te maken met onze doelgroep, die via kijkcijferkastjes niet te meten is. Ik geef helemaal niets om die scores en RTL evenmin. Voordat ik de zondagochtend groot maakte, kon je enkel naar een kerkdienst kijken, dus dan is het huidige aanbod stukken beter. Het gaat om mijn klanten, de ondernemers, die 10.000 euro betalen om te mogen aanschuiven en daar vervolgens zelf weer hogere verkoopcijfers met hun onderneming uit halen. Met hen vorm ik een soort Siamese tweeling en we verdienen veel geld aan elkaar. Belt de directeur van een keukengigant me twee dagen na de uitzending op om te vertellen dat ons interview veel positieve reacties en misschien wel een aantal nieuwe klanten heeft opgeleverd, dan ben ik blij. Veel meer dan met wat kijkertjes meer of minder. Die bestaan toch voor het merendeel uit geslaagde, welstandige vijftigplussers uit de top van het bedrijfsleven en zonder kijkcijferkastje in huis.”

Moeten gasten als Willem van Hanegem en Leon de Winter ook een bedrag neerleggen?

“Nee, hoor. Bij hen is het omgekeerd en betaal ik hen. Hoeveel dat is ga ik je niet vertellen. Dat moet je die mannen zelf maar vragen. Bij sommige gasten, zoals politici in verkiezingstijd, gaat er zelfs helemaal geen geld over en weer. Hen kan ik daardoor wat steviger aan de tand voelen. Betalende gasten met een tevreden gevoel de deur uit sturen is me meer waard dan een keihard interview. Soms geef ik het na afloop wel aan als een ondernemer niet goed uit de verf is gekomen, maar als hij of zij er de volgende keer toch weer wil gaan zitten, vind ik dat prima. Zakken ze opnieuw door het ijs, dan is dat niet mijn probleem.”

‘Betalende gasten met een tevreden gevoel de deur uit sturen, is me meer waard dan een keihard interview’

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Wie zou u verbaal nog weleens alle hoeken van de kamer willen laten zien? Een scherp interview met pittige vragen…

“Thierry Baudet wil ik graag goed door elkaar schudden. Al zou dat meer sadisme zijn. Ik heb me zo in hem vergist. Net als zoveel anderen die helemaal klaar met hem zijn. Die man is helemaal de weg kwijtgeraakt. Misschien is voetbalmakelaar Mino Raiola wel een goed alternatief, al gaat hij dan weer slecht samen met Van Hanegem. Die twee mogen elkaar totaal niet. Ik zie het sowieso niet snel gebeuren. Raiola is zo ontzettend rijk. Wat schiet hij ermee op om bij mij mogelijk een misstap te maken?”

Mist u uw oude vaste gast Pim Fortuyn? Hij was voor het laatst te gast op zijn 54ste en zou nu 73 zijn geweest.

“Zijn aanwezigheid zou vuurwerk opleveren. Ook in Den Haag had hij het laten donderen en die Sigrid Kaag tot op het bot gesloopt. Ga koken, mens, had het dan opnieuw geklonken. Nu heb je Geert Wilders, die qua gedachtegoed niets met Fortuyn te maken heeft. Wilders wilde minder Marokkanen, Pim liet ze toe zolang ze zich maar aanpasten en tot het punt waarop je moest toegeven: vol is vol. Zijn sociale intelligentie was vele malen groter, al liet hij zich ook wel gemakkelijk kietelen door personen die vriendelijkheid acteerden in z’n gezicht. Daar was hij dan meteen vol lof over, om er een paar weken later achter te komen dat ze toch niet altijd te vertrouwen waren. Hoe vaak ik hem daar niet voor heb gewaarschuwd. Pim was er zeer naïef in.”

Wanneer sprak u hem voor het laatst?

“Enkele uren voor de moord. We passeerden elkaar in de Drechttunnel bij Dordrecht en hadden elkaar aan de telefoon. Ik kwam bij onze toenmalige sponsor Mandemakers vandaan en was onderweg naar Noordwijk. Hij had net het gesprek met oud-Feyenoordvoorzitter Jorien van den Herik in De Kuip erop zitten en moest door naar een lezersdebat in Breda en het radio-interview met Ruud de Wild in Hilversum. Een paar uur later was het klaar. Ik zat in die stoel daar (Harry wijst naar een rode stoel op vijf meter afstand van onze interviewplek in Hotel Huis ter Duin, red.), toen om zeven minuten over zes de telefoon ging. Mijn dochter Suze: Pim is aangeschoten. Zo verwoordde ze het. In werkelijkheid was hij direct dood, zo begreep ik van LPF’er Albert de Booy, die naast Pim stond en die ik weer een minuut later aan de lijn had. Iedereen kan zien dat hij dood is, maar de boel moet eerst georganiseerd worden, zei hij. Denk aan dranghekken op het Binnenhof, het mobiliseren van de politie en het regelen van kogelvrije vesten. Dat nam een minuut op twintig in beslag. Om die reden heeft men hem, naar buiten toe, gedoseerd dood laten gaan.”

Wat doe je dan?

“Diezelfde avond zat ik aan tafel bij Barend & Van Dorp in het Kurhaus en deed ik mijn zegje. Die ene cabaretier zat er ook. Ach, hoe heet die vent ook weer? Hij staat weleens in Carré… Freek de Jonge, dat is ’m! Toen ik er zat, trok hij z’n bek niet open, maar nadat ik was vertrokken, begon hij me een beetje af te katten. Dat zag ik later toen ik de hele uitzending terugkeek. Als hij ballen had gehad, dan deed hij het waar ik bij was. Sindsdien moet ik niets meer van hem hebben. Ik dacht altijd al dat het een lul was, maar vanaf dat moment wist ik het zeker. Pim zou het allemaal met verbazing hebben aangezien, daarboven. Ik ben katholiek, geloof in een God en de gedachte dat er ‘iets’ is, maar wat precies weet ik niet. Als er een hemel bestaat, dan heeft Pim er een soos opgericht met Theo van Gogh, John F. Kennedy en Martin Luther King en hebben ze er elke zondag ruzie met elkaar.”

Hebt u zelf lange tenen? Angela de Jong noemde u deze zomer bijvoorbeeld nog een ongeïnteresseerde knikkeboller.

“Ik heb eelt op mijn ziel, dus ze roept maar wat ze wil. Voor mijn part schrijft ze nog twintig columns, maar dat doet ze niet. Daar zou ik dan indirect van profiteren en die eer gunt ze me niet. Ik vind het een stom wijf dat maar wat graag aan NPO-tafels zit om de prinses uit te hangen. Presentatoren pakken haar niet aan omdat ze bang zijn de dag erna een rotstukkie in de krant te krijgen. Ik heb daar maling aan en trek me niets aan van dat mens. Allemaal sensatiezucht. Ze heeft haar platform en dat is prima. Als ik per se mijn mening zou willen uiten, dan heb ik dat ook. Ik zoek het alleen wat minder vaak op.”

U maakt van weinig dingen een geheim. Zelfs over uw jarenlange dubbelleven met twee vrouwen en twee gezinnen bent u open.

“Naar mijn mening moet je zoiets meteen vertellen als het moment daar is. De discussie verstomt dan het snelst. Ga je geheimzinnig doen, dan houd je het in stand. Over Fortuyn zei men ook dat hij Marokkaanse vriendjes had, waarop zijn antwoord dan was: Ja, mevrouw, dat klopt. Ik kan aan de jongen z’n sperma zelfs proeven wat hij de avond ervoor gegeten heeft. Volgende vraag. Natuurlijk, de week waarin mijn affaires aan het licht kwamen, was niet de meest prettige in mijn leven, maar daar moet je dan maar even doorheen bijten. Ik heb genoeg meegemaakt om dat aan te kunnen. Door het op deze manier te doen, zal het nooit aan me blijven kleven. En mijn kinderen hebben er ook geen last van.”

Bent u een leuke vader?

“Ja, heel erg. Mijn vaderschap is in niets te vergelijken met dat van mijn vader, die opgroeide in de oorlog en in armoede leefde. Ik was veel meer verwend. Ik ga echter niet invullen hoe mijn kinderen mij zouden omschrijven. Ik gun ieder zijn of haar eigen verhaal. Als ik er op een dag mee stop - en dat zal zeker niet voor mijn 80ste zijn - dan kan ik me voorstellen dat Suze de boel overneemt. Tegelijkertijd hangt alles wat ik doe wel heel erg aan mij, dus is het dan niet beter om daar een punt achter te zetten wanneer mijn tijd is gekomen? Ik ben daar nog niet uit. Er zijn er een heleboel die hebben geprobeerd mij te imiteren, maar niemand is het ook gelukt. Ik doe de dingen op mijn manier. Dat is geen standaardmanier.”

Dit artikel komt uit:
Panorama - Editie 41 - 2021

Panorama - Editie 41 - 2021
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Frank Jansen op mannenjacht
Story

Frank Jansen op mannenjacht

Na een vechtscheiding die zijn weerga niet kent, staat Frank Jansen (75) open voor een nieuwe relatie. Lees in Story hoe Frank op zoek gaat naar liefde.

Lees meer
Nieuwe liefdesstorm op komst voor marco en leontine?
Party

Nieuwe liefdesstorm op komst voor marco en leontine?

Een ontwapenend interview gaf Leontine Ruiters in de ’LINDA.’, waarin we lazen dat ze vreemdgaande Marco alles vergeeft. Nu er nieuwe heftige overspelgeruchten binnen sijpelen, houden velen hun hart vast. Leggen de beschuldigingen een bom onder de relatie van Marco en Leontine?

Lees meer
Schadelijke straling?
Quest

Schadelijke straling?

Het 5G-netwerk in Nederland is al meer dan een jaar in gebruik. En volgens iedereen die er verstand van heeft, is het veilig. Toch zijn sommige mensen bang voor 5G-straling. Waarom is straling soms gevaarlijk? En wat maakt 5G juist wél veilig?

Lees meer
‘Gezien de verwondingen zal ze hebben gevochten voor haar leven’
Flair

‘Gezien de verwondingen zal ze hebben gevochten voor haar leven’

Dertien jaar geleden overleed Mariska, de vriendin en pleegzus van Bibi (38), onder verdachte omstandigheden in Honduras na een avond stappen met haar duikinstructeur, die vervolgens op de vlucht sloeg. “Dat hij nu gewoon rustig doorleeft in Australië is niet te verkroppen.”

Lees meer
BRIDGET MAASLAND “Stilstaan is voor mij geen optie”
Libelle

BRIDGET MAASLAND “Stilstaan is voor mij geen optie”

Presentatrice Bridget Maasland (47) zit niet stil. Ze is bezig met drie programma’s én ze rondde afgelopen jaar een regie-opleiding af. “Volgens mijn psycholoog maken vrouwen hun beste werk doorgaans ná de overgang. Dus ik zit te wachten.”

Lees meer