Is de tv-wereld echt zo verrot? Nieuw onderzoek: machtsmisbruik strekt zich uit tot ver buiten the voice

Nederland zit met open mond te kijken naar wat er allemaal boven water komt over machtsmisbruik en seksuele escapades in de tv-wereld. Marco Borsato, Ali B en Jeroen Rietbergen staan nu boven aan de lijst met vreselijke geilneven die hun plek aan de schandpaal dubbel en dwars verdienen. Maar mogelijk komen er nog veel meer namen op.

HET TEMPO WAARIN MOMENTEEL het ene geval na het andere boven water komt, is wel nieuw en opmerkelijk, maar aan seksuele uitspattingen heeft het in Hilversum nooit ontbroken. Het is niet voor niks dat al sinds de jaren zestig de term ‘De Gooise Matras’ in zwang is, een uitdrukking waarmee bedoeld wordt dat in radio- en tv-land iedereen het met iedereen doet. Daar werd altijd lacherig over gedaan, omdat men ervan uitging dat het min of meer onschuldige strapatsen waren, met instemming van de betrokkenen. Maar toch zijn er ook al minder frisse verhalen bekend van ver voor Jeroen Rietbergen, Ali B en Marco Borsato door voormalig The Voice of Holland- deelneemsters werden beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo raakte in 2004 Eigen Huis & Tuin-klusjesman Nico Zwinkels in opspraak. Volgens styliste Bea Willemstein zou Nico zich aan haar vergrepen hebben. Toen Bea tijdens een tv-feestje in het zwembad was beland, haastte ze zich naar de badkamer om te douchen en droge kleren aan te trekken. “Ineens kwam hij in zijn blootje mijn douchecel binnen”, vertelde Willemsen destijds in het AD. “Hij zette me tegen de muur, hield mijn armen vast en wilde me zoenen. Ik vocht en riep ‘Rot op!’ Maar hij zei: ‘Kom op Bé, je leeft maar één keer’.” Nico werd vanwege zijn seksuele uitspatting(en) ontslagen bij EH&T en zag zich genoodzaakt om naar Spanje te vluchten. Pas jaren later durfde hij zijn gezicht weer te laten zien in ons land. Ook bekend is het verhaal van verslavingsdeskundige Keith Bakker, die een glansrijke tv-loopbaan leek op te bouwen met het succesvolle programma Family Matters. Hij zag die carrière in 2010 echter volledig in elkaar storten toen enkele van zijn vrouwelijke patiënten hem van seksueel machtsmisbruik beschuldigden. Een jaar later werd Bakker zelfs gearresteerd en uiteindelijk tot maar liefst vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. In 2014 kwam hij vervroegd vrij, maar hij ging opnieuw in de fout door een relatie met een minderjarig meisje aan te knopen. Begin vorig jaar hoorde de verslavingsgoeroe opnieuw celstraf tegen zich eisen: 4,5 jaar dit keer.

Klusjesman Nico Zwinkels vluchtte naar Spanje.

‘Hij kwam in zijn blootje mijn douchecel binnen’

Een aanzienlijk minder harde douw kreeg voormalig De Wereld Draait Door-presentator Francisco van Jole, tegenwoordig hoofdredacteur van BNNVARA-opiniewebsite Joop.nl. De omroep vond zijn grensoverschrijdende gedrag niet ernstig genoeg om actie te ondernemen. Wel werd hij aan de schandpaal genageld door website Geen-Stijl. Daar vertelde zijn slachtoffer: “Francisco van Jole voerde mij, een vrouw van 23, dronken, bracht me naar zijn hotel, ging tussen mij en zijn hoteldeur staan, kleedde zich uit en ging op me liggen, ondanks dat ik ‘nee’ zei.” Geen-Stijl plaatste ook een audiofragment waarin Van Jole zich excuseerde bij de vrouw. “Ik was niet helemaal mezelf. Een waardeloos excuus, dit was niet de bedoeling.” GeenStijl-voorman Bart Nijman, die Van Jole niet hoog heeft zitten, neemt het toch enigszins voor hem op. Je kunt dit niet vergelijken met wat er nu bij The Voice aan de hand is, meent hij. “Het gebeurde in een privésituatie, waarin Van Jole een optie op seks verkeerd inschatte. Dat had niets te maken met machtsverhoudingen op de werkvloer.”

Francisco van Jole bood excuses aan.

‘Het respect voor tv-makers is op een dieptepunt beland’

SLACHTOFFERROL

Radiolegende Erik de Zwart verbaast het niets wat er nu allemaal naar boven komt. “Ik loop al veertig jaar rond in deze business en kan je zeggen dat het van alle tijden is. Ik heb om me heen tal van al dan niet tijdelijke relaties op de werkvloer zien ontstaan. Toen ik zelf leidinggevende werd, knoopte ik een ding goed in mijn oren: ga geen relatie aan op de werkvloer.”

Dat er misstanden zijn die vaak niet aan de oppervlakte komen, is volgens De Zwart ook niet zo verwonderlijk. “De journalistiek en de tv-wereld zijn ziek: er spelen allerlei belangen en onderlinge verhoudingen. Ze houden elkaar de hand boven het hoofd.” Dat Jeroen Rietbergen bandleider van The Voice of Holland kon worden en dat Sander Vahle, de andere ex van Linda de Mol als regisseur de leiding over de talentenjacht had, is volgens De Zwart een weloverwogen keuze van John de Mol. “Dat komt incestueus over, maar het zijn z’n vertrouwelingen. De Mol heeft dat uit zelfbescherming gedaan.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Het is dus iets van alle tijden, zoals De Zwart stelt. Maar zou er dan geen enkele verandering komen door alle onthullingen die al zijn gedaan rondom The Voice en alle zaken die mogelijk nog naar buiten komen? Daar is weinig kans op, denkt opiniemaker Marianne Zwagerman.

Rietbergen was immers al eerder gewaarschuwd dat hij grenzen overschreden had, maar hij kon gewoon bandleider bij The Voice of Holland blijven. Het leverde hem niet veel meer hinder op dan een kortstondige relatiebreuk met Linda de Mol. Zwagerman noemt de slachtofferrol die Linda zich nu aanmeet wat dat betreft weinig hoopgevend. “Daar moet iedereen nu medelijden mee hebben. Terwijl ik denk: kom op, vrouw. Je bent ver in de vijftig, had een kerel die niet te vertrouwen was en dat wist je al jaren. Spring nou eens in de bres voor die slachtoffers. Je hebt met je magazine LINDA. zo’n ontzettend imperium opgebouwd. Jij kunt zulke goede dingen doen voor deze kwetsbare mensen. Maar nee, ze gaat nu in een hoekje liggen huilen. Sta op en ga dat gevecht aan.”

Jeroen Rietbergen kon ondanks wangedrag bandleider blijven.

‘Linda, ga niet in een hoekje liggen huilen, sta op!’

Zwagerman ergert zich ook groen en geel aan de direct betrokkenen die nu geschokt reageren en zeggen nooit iets in de gaten te hebben gehad. “Neem nou zo’n Martijn Krabbé… Die zegt als The Voice of Holland-presentator geschokt en compleet overvallen te zijn door de berichtgeving. Dat vind ik echt schandalig. Iedereen weet dat reality-tv en talentenjachten grenzen aan mensenhandel. Daarin wordt misbruik gemaakt van kwetsbare mensen die niet veel ander toekomstperspectief hebben dan beroemd worden. Martijn Krabbé presenteerde nota bene de RTL-show Better than Ever waarin voormalige talentenjachtkandidaten geportretteerd werden die in veelal geen glansrijke carrière hebben opgebouwd. Het kan niet anders dan dat Martijn en zijn redactie ook op schrijnende gevallen zijn gestuit. Martijn staat in dat programma met de kandidaten mee te janken, maar doet daar dus vervolgens niets mee.”

IMPERIUM WANKELT

Journalist Mark Koster baalt dat hij in zijn in 2020 verschenen boek De Mol – de Machtigste Mediafamilie van Nederland niet wat meer ingezoomd heeft op Jeroen Rietbergen. “Ja, ‘Vieze Jeroentje’ is de blunder van mijn leven. Zijn vreemdgaan stond in mijn boek, maar is er na overleg met een redacteur uitgehaald. Dat ging niet om vrouwen bij The Voice, maar elders. Gewoon een roddeltje. Ik schreef geen boek over vreemdgaan.”

Koster noemt Rietbergen ‘een walgelijk figuur en een golddiger’ die zonder Linda de Mol helemaal niets bereikt zou hebben. “Hij is geen groot muzikaal wonder. Het is een conservatorium-jongen die iets goed kan naspelen, maar die zelf nooit hits heeft gehad. Met geleende roem heeft hij zijn eigen wereldje gecreëerd.” Dat hij niet eerder ontmaskerd is, vindt Koster tekenend voor de tv-wereld, waar iedereen elkaar dekt. “Jeroen was al gewaarschuwd door opa De Mol, de vader van John, toen in 2013 een bericht in de media verscheen dat Rietbergen zou zijn vreemdgegaan met realityster Renée Gunning, bekend van tv-serie Echte Gooische Meisjes. Toen heeft die oude De Mol tegen Jeroen gezegd: ‘Dat moet je niet meer doen’.” Koster weet niet of er nu een omslag komt, maar ziet wel duidelijk dat het schandaal rond The Voice iets in beweging zet: “Het respect voor de tv-wereld is op een dieptepunt beland en je kunt wel zeggen dat Jeroen Rietbergen het imperium van John de Mol doet wankelen. In de tv-wereld werken geniepige types, dinosaurussen met een oude mentaliteit. Zij dachten jarenlang dat ze boven de wet stonden en dat ze alles konden maken. Maar je ziet nu toch dat ze langzaamaan van hun sokkel worden getrokken.”

Dit artikel komt uit:
Veronica Superguide - Editie 5 - 2022

Veronica Superguide - Editie 5 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer