‘Je denkt: een vrouw die zo’n rok draagt, koopt nooit zó’n bank’

Het belooft een mooie lente te worden voor Richard Groenendijk. Eindelijk mag hij de theaters in met zijn nieuwe show en dan is hij ook nog te zien in een nieuw televisieprogramma: Dit Is Mijn Huis. Voor u gelijk verder bladert: dat is niet het zoveelste woonprogramma, maar een nieuwe spelshow op SBS6.

Richard! Dit Is Mijn Huis, vertel! Wat is het voor programma?

“Eigenlijk is het een soort Wie van de Drie, maar dan met huizen. Kees Tol wordt door vier zogenaamde huiseigenaren rondgeleid, samen met Olcay Gulsen, Ilse Warringa en Klaas van der Eerden moet ik er in de studio achter komen van wie het huis echt is. Je denkt: een vrouw die zo’n rok draagt, koopt nooit zo’n bank. Maar het zit dus steeds anders dan je denkt. Na de rondleiding komt de echte partner erbij, daarna mogen we in de studio nog één vraag stellen en moeten we beslissen. We gaan geen Nipkowschijf of Gouden Kalf winnen, maar voor dit genre, amusement, is het goed gelukt. Ik heb de eerste afleveringen al gezien en vind dit echt een van de beter gelukte programma’s.”

Wat is jouw tactiek?

“Ik ben vooral van het intuïtieve. Daarnaast ligt mijn interesse bij binnenhuisarchitectuur, dus ik let op welke inrichting bij welk persoon past. Dan verval je al snel in vooroordelen die achteraf helemaal niet blijken te kloppen. Zeggen we: als hij met mevrouw drie is getrouwd, heeft hij niet goed opgelet. We roepen echt van alles en dat is allemaal gefilmd, terwijl je dat niet zo in de gaten hebt. We zitten gewoon te kijken zoals de mensen dat thuis ook doen. Zeker Olcay roept echt alles wat in haar opkomt. Dat is geestig, maar het heeft ook best ongemakkelijke situaties opgeleverd, want daarna zie je die mensen in de studio. Kijk, wij zijn gewend om iedere dag wel ergens een sneer te ontvangen, maar de kandidaten niet. Er zit geen publiek in de studio, dan ben je je echt minder bewust van de camera’s.”

Je weet toch wel dat een mannelijke kandidaat waarschijnlijk helemaal geen invloed heeft gehad op het interieur?

“Ja, die kun je pas goed beoordelen als de vrouw in beeld komt. Er is niet gefilmd in rijtjeshuizen of een twee-onder-een-kap, het zijn altijd bijzondere huizen. Zo hebben we een draaiend huis gehad. Kijk je ’s ochtends vanaf de bank op de weilanden, anderhalf uur later naar de weg in de straat. Bij dat huis kregen we een mannelijke kandidaat, dan vraag ik vooral naar de technische kenmerken. Ik was bijvoorbeeld benieuwd hoe dat zit met de riolering. Maar het klopt wel dat vrouwen meestal over de inrichting gaan.”

Waaraan herken je nou een huis van jouzelf?

“Het is er warm en gestileerd rommelig. Je ziet bij mij geen witte muren met een schilderij van Mondriaan aan de muur, ik wil dat er geleefd wordt. Boeken op tafel, een kast met rommel. Ik kan zo naar Londen gaan voor vier meter meubelstof of een lamp. Dus ja, ik houd wel van inrichting. Dat heb je met die nichten hè, haha!”

Iets anders: mocht je vorige maand eindelijk weer optreden, krijg je net op dat moment corona. Balen!

“Erg, hè?! In december moest ik vanwege de lockdown zevenduizend mensen afbellen voor de première-week in het Nieuwe Luxor, de dag voordat de theaters weer helemaal opengingen, testte ik positief. Kon ik weer iedereen afbellen. Ik heb twee jaar lang gehoord dat wat ik doe niet-essentieel is, daar ben ik ook wel klaar mee. Ik heb een ton geïnvesteerd in de nieuwe show, heb er twee jaar aan geschreven en ben dus blij dat ik eindelijk weer mag optreden. Wat dat betreft zijn die televisieprogramma’s ook fijn, heb ik weer een paar weken werk. Ik vind het ook leuk, hoor, tegen mijn zin zou ik het niet doen. Maar ik heb mijn eigen productiemaatschappij, daar heb ik de afgelopen periode niets mee verdiend.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Je fans zijn je in ieder geval niet vergeten. Ik zie op je site niets anders dan uitverkocht, uitverkocht, uitverkocht.

“Dat gaat goed ja, ik heb nog nooit zo’n goede voorverkoop gehad. Ik krijg zoveel berichten dat iedereen weer zin heeft in een avondje lachen. Nou, ik ook!”

KIJK VOOR KAARTEN EN SPEELDATA VAN ZIJN SHOW VOOR IEDEREEN BETER OP RICHARDGROENENDIJK.NL. DIT IS MIJN HUIS IS VANAF WOENSDAG 9 MAART WEKELIJKS VANAF 20.30 UUR TE ZIEN OP SBS6.

Dit artikel komt uit:
Panorama - Editie 9 - 2022

Panorama - Editie 9 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer