Tijdschrift.nl logo
Gezondheid & psyche

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

tekst: suus ruis.
fotografie: getty images.

1 Wandelen verbetert je geheugen

Laten we er niet omheen draaien: naarmate de jaren klimmen, wordt ons geheugen er nou niet echt beter op. Uit onderzoek van de University of Michigan blijkt dat er een opvallende oplossing is: wandelen in de natuur. Daarmee zou je je kortetermijngeheugen met maar liefst twintig procent kunnen verbeteren. De onderzoekers van de universiteit lieten proefpersonen twee keer eenzelfde geheugentest doen, waarbij ze tussen de testen door een wandeling moesten maken – één groep in de groene natuur, de andere in een drukke straat in de stad. De eerste groep verbeterde bij de tweede test hun uitslag met twintig procent, de tweede groep presteerde ongeveer hetzelfde als eerst. De reden: volgens psycholoog Stephen Kaplan zijn er twee soorten aandacht: onwillekeurige aandacht (die ergens naartoe wordt getrokken, bijvoorbeeld naar een bus, toeterende auto of een bekende) en gerichte aandacht (die we gebruiken om de onwillekeurige aandacht te overschrijven). In een drukke straat wordt onze aandacht van links naar rechts en van boven naar onder getrokken, wat heel vermoeiend is. In de natuur, waar alleen iets van onze onwillekeurige aandacht wordt gevraagd, komt ons brein tot rust, waardoor het daarna weer voor de volle honderd procent kan functioneren. Grappig genoeg werkt het ook als we naar plaatjes van de natuur kijken, maar dat gaan we natuurlijk niet doen. Want er zijn nog véél meer redenen om daadwerkelijk de schoenen aan te trekken en naar buiten te gaan.

2 Natuur is goed tegen stress

Uit onderzoek van de Nippon Medical School uit Japan bleek dat proefpersonen die twee nachten in de natuur doorbrachten lagere cortisolniveaus hadden dan de proefpersonen die in de stad overnachtten. Cortisol is het hormoon dat wordt geproduceerd bij stress. Een ander Japans onderzoek ontdekte dat proefpersonen in de natuur naast minder cortisol ook een lagere hartslag hadden. Hun conclusie: het bos werkt helend bij stress en overspannenheid.

3 Je krijgt een lagere bloeddruk en minder ontstekingen

Wederom een Japans onderzoek, dit keer van het Japanese College of Cardiology, toonde aan dat vooral bij mensen op leeftijd de natuur ervoor kan zorgen dat de bloeddruk daalt. Ook zou de frisse buitenlucht ontstekingsremmend werken. Onderzoekers vermoeden dat lekker buiten zijn zelfs hart- en vaatziekten zou kunnen voorkomen.

4 Je wordt creatiever

Researchers van de University of Kansas ontdekten dat zogenaamde ‘natuurtherapie’ daadwerkelijk werkt: zij trokken uit hun onderzoek de conclusie dat als je jezelf vier dagen volledig onderdompelt in de natuur – dus niet even een rondje met de hond op de hei – je creativiteit en probleemoplossend vermogen met maar liefst vijftig procent toenemen.

5 Je leeft langer

Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Onderzoek naar de Gezondheidszorg NIVEL ontdekten, in samenwerking met onderzoeksinstituut Alterra (Wageningen Universiteit en Researchcentrum), een verband tussen de gezondheid van mensen en de nabijheid van groen. Personen die binnen één tot drie kilometer van hun huis iets van natuur hadden, bleken een significant betere gezondheid te hebben dan mensen die in een stadse omgeving wonen. Volgens een ander onderzoek, gepubliceerd in Environmental Health Perspectives, zouden mensen in een groene omgeving een sterftecijfer hebben dat maar liefst twaalf procent lager ligt dan dat van inwoners van een stad. Vooral kanker, long- en nieraandoeningen kwamen in een groene omgeving minder voor, met dus een lager sterftecijfer tot gevolg.

6 Daglicht helpt tegen een ochtendhumeur

Er zijn talloze onderzoeken die aantonen dat daglicht helpt tegen een ochtendhumeur. Een ochtendhumeur kan namelijk niet alleen het gevolg zijn van een te korte nacht, maar ook van een restje melatonine – dat in de avond en nacht is aangemaakt – in je lichaam; hierdoor zou je je bij het opstaan loom en niet al te vrolijk kunnen voelen. Door ’s ochtends naar buiten te gaan, keer je dit om; daglicht onderdrukt immers de aanmaak van melatonine. Daglicht stimuleert ook de aanmaak van serotonine. Serotonine is een belangrijke stof in de hersenen, die onder meer zorgt voor een goede stemming, blijdschap en tevredenheid. Het is nu lente, maar vooral in de herfst en winter is het volgens wetenschappers essentieel om minstens een halfuur per dag naar buiten te gaan. Dat houdt je slechte humeur buiten de deur.

7 Weg met die after lunch-/dinner-dip

We kennen het allemaal wel: de golf van moeheid die je kan overvallen na de lunch of het diner. Er is zelfs een officiële term voor: postprandiale hypotensie. Dit fenomeen heeft te maken met je bloedsuikerspiegel, maar ook met het feit dat er eventjes meer bloed naar je maag en darmen stroomt voor de spijsvertering en je hersenen het tijdelijk met wat minder bloed moeten doen. Dat veroorzaakt die befaamde dip. Het is heel verleidelijk om op de bank te storten en je ogen even dicht te doen, maar veel beter kun je naar buiten gaan en een ommetje maken. Door de lichaamsbeweging stimuleer je de bloeddoorstroming, onder andere naar je hersenen. Je zult je daarna energieker en alerter voelen.

8 Je slaapt beter

Een ochtendwandeling kan zorgen voor een betere nachtrust. Het klinkt misschien gek, want er zitten vele uren tussen, maar het is toch echt zo. Als je jezelf ’s ochtends blootstelt aan zonlicht, bevordert dat een natuurlijk slaap-waakritme.

Vooral bij mensen op leeftijd kan de natuur ervoor zorgen dat de bloeddruk daalt

9 De natuur geeft je sociale leven een boost

Als je naar buiten wilt, hoeft dat natuurlijk niet in je eentje. Het kan heel gezellig zijn om met een vriendin op pad te gaan. Kun je niemand verzinnen die er met je op uit wil? Overweeg dan eens een wandelclub. Ook een goed idee: een wandelmaatje. Vooral zestigplussers vinden elkaar op internet. Google maar op ‘wandelmaatje gezocht’, dan komen er verschillende sites naar boven. Je kunt zelf een oproep plaatsen (met daarin de plek waar je wilt wandelen en de afstand) of reageren op een oproep van iemand anders. Wie weet ontstaan er wel fijne vriendschappen.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

10 Groene vingers verminderen stress

Als je niet van wandelen houdt of het lichamelijk niet kunt opbrengen om langer te lopen, is binnen zitten natuurlijk niet het enige alternatief. Heb je er de mogelijkheid toe, ga dan tuinieren. Onderzoek van de Universiteit van Wageningen liet zien dat lekker met je handen in de aarde wroeten stressverlagend is. Volgens de New York School of Medicine is tuinieren een goed medicijn voor mensen die hartproblemen hebben en kan het helpen bij de revalidatie. Onderzoekers van de University of Florida ontdekten ook nog dat mensen die zelf groenten of fruit verbouwen over het algemeen gezonder eten. Je hebt die gezonde producten immers binnen handbereik. Een laatste voordeel: met tuinieren kun je flink wat calorieën verbranden. Zo’n driehonderd per uur. Heb je geen tuin? Geen probleem, op een balkon kun je vaak meer dan je denkt.

Naar buiten gaan is goed voor je, omdat het alternatief dat niet is

11 Je neemt betere beslissingen

Ook als je in een stadse omgeving woont, is het heel belangrijk (en fijn) om naar buiten te gaan. In een onderzoek dat werd gepubliceerd in The World Journal of Biological Psychiatry valt te lezen dat hersenscans aantonen dat de hersenstructuur kan veranderen als we vaak naar buiten gaan, al is het maar kort tijdens een werkpauze. Het zou het deel van het brein beïnvloeden dat gaat over de executieve functies, zoals het werkgeheugen en het vermogen om beslissingen te nemen.

12 Kom maar door met die vitamine D

Vitamine D is essentieel voor sterke botten, tanden, spieren en ons afweersysteem. Artsen raden aan om dagelijks minimaal vijftien tot dertig minuten buiten te zijn om aan je dagelijkse dosis te komen, liefst tussen 11.00 en 15.00 uur. Uit recente wetenschappelijke studies blijkt dat een optimale vitamine D-voorziening op termijn gunstig is voor de levensverwachting en kwaliteit van leven. Ook zou vitamine D het risico op bepaalde soorten kanker verlagen en de kans op diabetes 2 aanzienlijk verminderen.

13 Buiten is altijd beter dan binnen

Simpel gezegd is naar buiten gaan ook goed voor je omdat het alternatief dat níét is. Niet alleen wordt altijd binnen zitten in verband gebracht met somberheid en eenzaamheid, het is ook niet goed voor je gezondheid. Dat komt vooral door de vluchtige organische stoffen (VOS) die binnen in hoge concentraties aanwezig zijn. Deze stoffen zitten vooral in schoonmaakmiddelen, hobbyproducten en cosmetica. Op lange termijn kan dit voor lever- of nierschade zorgen en het centrale zenuwstelsel beschadigen. Ook kunnen VOS voor hoofdpijn, keel- en neusirritatie zorgen. Naar buiten dus!

Lees meer

Alle artikelen
Presentatrice gevraagd voor politieke partij Catherine Keyl: ‘Nachtmerries vanwege bedreigingen’
Story

Presentatrice gevraagd voor politieke partij Catherine Keyl: ‘Nachtmerries vanwege bedreigingen’

Politieke partijen weten steeds vaker de weg naar Bekende Nederlanders te vinden. Ook Catherine Keyl kreeg de vraag om zich te verbinden aan een politieke partij. Als lijstduwer, maar ook om straks echt in de Tweede Kamer plaats te nemen. Catherine had echter een goede reden om dit niet te doen...

Lees meer
Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’
Margriet

Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’

Het is de Week tegen Eenzaamheid, waarin door heel Nederland activiteiten worden georganiseerd om elkaar te ontmoeten. Hennie, Irna en Renée – en hun maatjes – vertellen hoe het hen hielp om letterlijk en figuurlijk de deur te openen. Om weer in contact te zijn en fijne gesprekken hebben.

Lees meer
‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’
&C Magazine

‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’

Roos* (28) was in de zevende hemel toen ze in verwachting raakte van zoon Jayden. Tot het zeventien dagen na de bevalling vreselijk misgaat: ze wordt vijf weken opgenomen met een kraambedpsychose.

Lees meer
Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen
Story

Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen

Het bevalt Daphne Deckers (54) nog steeds goed minder op de buis te verschijnen, zodat ze meer tijd kan doorbrengen in haar tuinhuisje bij haar woning in Muiderberg. Niet om te relaxen, maar om haar podcast Daphne op Donderdag op te nemen met ‘intrigerende vrouwen’ – én om in alle rust te schrijven. Volgend jaar verschijnt haar boek De kracht van het ouder worden, waarin Daphne de nadruk legt op de léúke kanten van het klimmen der jaren. Onlangs is Vrienden maken al van de pers gerold, met illustraties van Joey Holthaus. Het gaat over verbinding en wat vriendschap eigenlijk inhoudt. Dat daarin geïnvesteerd moet worden, weet Daphne maar al te goed. ‘Ik ben zelf heel actief in het in stand houden van mijn vriendenkring; het initiatief om af te…

Lees meer
Molens en meer, véél meer
Margriet

Molens en meer, véél meer

Hollandser dan dit stukje Noord-Holland wordt het niet in ons land. Tegelijkertijd poppen er steeds meer hippe plekken op. Echt, het zindert in de Zaanstreek.

Lees meer