Jennifer Lawrence is terug – en beter dan ooit ‘IEDEREEN WAS ME ZAT, IK ZELF OOK’

Na drie jaar zelfverkozen werkloosheid staat Jennifer Lawrence - precies een decennium na haar doorbraakfilm The Hunger Games - opnieuw volop in de spotlights. Met weer een Oscarfilm, een man, een baby én een waslijst werk voor de komende jaren.

‘Die naaktfoto’s zullen altijd een trauma blijven’

HET LEVEN KAN IN TIEN JAAR TIJD extreem veranderen. Dat heeft Jennifer Lawrence (31) geweten. In 2012 was ze de nieuwbakken ster van The Hunger Games, wat een van de grootste franchises ooit zou worden met drie miljard dollar aan totaal verkochte bioscoopkaartjes. Anno 2022 zit ze voor het eerst in jaren weer bij de Oscars, komt ze om in het werk, verdient ze meer dan ooit (25 miljoen voor Don’t Look Up) én heeft ze zelf voor haar gevoel eindelijk de teugels in handen. O, en ze is ook een stuk blijer dan toen ze er drie jaar geleden tussenuit piepte. “Ik kwam er ineens achter dat ik helemaal geen privéleven had. Daar ben ik dus maar aan gaan werken.”

Oscarnominatie op je 21ste

Haar filmcarrière besloop haar een beetje. Op haar veertiende werd Jen tijdens een vakantie in New York gescout. Had ze weleens aan acteren gedacht? Nee, want ze woonde toen nog gewoon met haar ouders in landelijk Kentucky. Maar het zette haar wel aan het denken. Nog datzelfde jaar besloot ze te stoppen met de middelbare school (die ze nooit heeft afgemaakt) en verhuisde ze naar Los Angeles. Daar was het na vijf jaar televisie-rolletjes doen raak: ze scoorde een rol in de kleine film Winter’s Bone. Drieduizend dollar ving ze ervoor, maar het leverde haar óók een Oscarnominatie op.

Daar rolde uiteindelijk een hoofdrol uit in de verfilming van de populaire boekenreeks The Hunger Games. Ze kreeg een half miljoen voor de eerste film en werd in één klap dé belofte van Hollywood. Tussen de tienerfilms door wist ze ook de ene na de andere prominente rol te schaken. En zo geschiedde het dat Jennifer in 2013 haar allereerste Oscar won, voor Silver Linings Playbook. Ze is inmiddels vier keer genomineerd geweest en was in 2014 de op dat moment jongste acteur (m/v) die al drie Oscarnominaties wist binnen te harken.

Gevalletje Meryl Streep

‘Ik kwam er ineens achter dat ik helemaal geen privéleven had’

Dat had in eerste instantie vooral verstrekkende gevolgen voor haar bankrekening: in 2015 en 2016 werd ze de bestbetaalde actrice ter wereld met inkomsten van 46 en 52 miljoen dollar. In totaal brachten haar films tot 2019 maar liefst zes miljard dollar in het laatje voor de studio’s. Naast The Hunger Games zat ze ook nog in de toen wild populaire franchise X-Men, als Mystique. Jen was in no-time een absolute superster geworden en werd weleens helemaal niet zo gekscherend ‘de Meryl Streep van haar generatie’ genoemd. Maar ze bleek niet onaantastbaar, zoals dat gaat als de spotlights zo fel schijnen.

‘Eerst vond ik het spannend zonder mijn bodyguard, maar het blijkt prima te gaan’

In 2014 kwam ze wereldwijd in het nieuws toen er naaktfoto’s van talloze sterren lekten op website 4Chan. Het maakte haar niet minder populair, maar wel gehavend. Lawrence: “De hele wereld kan zonder mijn toestemming op elk moment van de dag mijn naakte lijf zien. Dat zal altijd een trauma blijven. Het voelt alsof ik door de hele planeet ben gegangbangd.” Een paar jaar later kwam ze weer in het roddel-nieuws, toen omdat in een rechtszaak van een anonieme actrice tegen Harvey Weinstein naar buiten kwam dat de producent zou hebben opgeschept dat hij het bed met haar had gedeeld. Jen en Harvey ontkenden dit allebei in alle toonaarden, maar vrolijker werd de actrice er natuurlijk niet van. Zeker niet omdat ze op dat moment al in iets zwaarder werk-weer zat door de ene na de andere flop op haar CV. Mother!, Red Sparrow, Passengers, Dark Phoenix… Ze deden het geen van allen echt lekker. Of zoals Jen het vorig jaar zelf stelde in een interview: “Ik leverde niet de kwaliteit af die ik zelf zou willen. Iedereen was me zat, ik zelf ook. Ik kon ook helemaal niets meer goed doen. Ik ben een groot deel van mijn leven een people-pleaser geweest. Maar op een gegeven moment was ik al verkeerd bezig door alleen maar te bestaan. Toen ontdekte ik dat je werk, je carrière totaal niets zegt over je ziel.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Dag paparazzi

Het moest helemaal anders. Te beginnen met een zelf ingelaste werkpauze. Een grotere nadruk op een niet-bestaand privéleven. Een partner die ze, na romances met Coldplayfrontman Chris Martin, acteur Nicholas Hoult en regisseur Darren Aronofsky, buiten de filmwereld zocht. En sinds begin dit jaar ook een eerste kind, al heeft ze daar officieel nog niets over naar buiten gebracht (ze was wel hoogzwanger op de rode loper van Don’t Look Up). Jen trok zich volledig terug uit de spotlights. Ze gaf haar hond aan haar ouders omdat haar dagelijkse rondje park keer op keer een paparazzi-festijn werd. Ze begon te daten met een kunsthandelaar (met wie ze inmiddels getrouwd is). En ze besloot haar bodyguard te ontslaan. Jennifer: “Sinds The Hunger Games liep ik al met een beveiliger rond, gewoon omdat ik angstig was voor wat er allemaal kon gebeuren. Toen ik mijn man leerde kennen, vond ik dat gênant worden. Eerst vond ik het spannend zonder, maar uiteindelijk bleek het prima te gaan.”

De comeback van 25 miljoen

Eind vorig jaar keerde ze uiteindelijk terug in de filmwereld, met de Netflix-film Don’t Look Up dus. Die film leverde haar geen Oscarnominatie op, maar ze werd er in één klap wél weer een van de bestbetaalde actrices van heel Hollywood met een salaris van 25 miljoen. Ook de komende jaren gaan we veel van haar horen, daar zorgt ze met haar eigen productiemaatschappij wel voor. Ze produceert en speelt nog dit jaar in Red, White and Water, waarin ze in de huid kruipt van een militair. Ze is ook bezig met films over maffia-informant Arlyne Brickman en de beroemde Hollywoodagent Sue Mengers. En samen met Adam McKay (de regisseur van Don’t Look Up) maakt ze ook een film over Elizabeth Holmes, CEO van het omstreden health-techbedrijf Theranos. Lest best staat er een samenwerking met Luca Guadagnino (Call Me by Your Name) op de rol, over de laatste vrouw die in IJsland publiekelijk werd geëxecuteerd. Ze kiest haar rollen anders, zegt ze. “Als je in de mallemolen van de filmwereld terechtkomt, houdt die nooit meer op. Als je dan een paar slechte films op rij maakt, moet je je toch gaan afvragen wat je verkeerd doet? Ik verloor uit het oog wat voor films ik eigenlijk wilde maken. Mijn carrière ging een heel eigen leven leiden. Dat moest anders, dus ben ik eruit gestapt om het eens goed te overdenken.”

ON DEMAND Don’t Look Up, nu te zien op Netflix

ON DEMAND The Hunger Games-reeks, nu te zien op Netflix en Pathé Thuis

The Hunger Games is gebaseerd op een serie jeugdboeken. Dat is vaker een succesrecept gebleken voor films. We kozen er tien die je echt moet hebben gezien.

SUPERGUIDE.NL /JEUGD

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen