Tijdschrift.nl logo

Jessica villerius strijdt voor almeloër in tunesische celjurriën moet vrij

Mede door de documentaire die Jessica Villerius (41) maakte, kwam Amerikaan Clinton Young na twintig jaar vrij uit een dodencel. Nu hoopt Jessica met 2Doc Het Laatste Woord een Almeloër te helpen die al bijna negen jaar vastzit in Tunesië.

De Tunesische rechter veroordeelde Jurriën tot twintig jaar cel.

Je mailbox zal wel overstroomd zijn in de tijd dat Code Rood: De Doodstraf op televisie te zien was, je eerste film waarin Clinton Young voorkwam.

“Zeker weten. Veel wanhopige familieleden kregen hoop door die film waarin ik ontrafelde dat het niet mogelijk was dat hij de twee moorden had gepleegd waarvoor hij veroordeeld was. Eén mail sprong er echter uit: die van Jurriëns moeder.”

Waarom?

“Omdat de zaak zo ontzettend a-typisch was. Ik kon best wel snel zien dat de veroordeling rammelde. Daardoor stortte ik me er ook gemakkelijker in. Soms denk je ook na het lezen van een brief: misschien is deze persoon toch wel terecht veroordeeld. Of voel je dat het een tienjarenplan wordt.” Villerius lacht als ze zichzelf het woord ‘tienjarenplan’ hoort uitspreken. “Nou goed, de zaak van Jurriën houdt me uiteindelijk ook al ruim vijf jaar bezig.”

Jurriën is pas in het nieuws gekomen in Nederland toen jij je ermee ging bemoeien. Hoe komt dat?

“Lang heeft de familie gehoopt dat stille diplomatie hem wel vrij zou krijgen. Ze waren er zó van overtuigd dat hij op basis van een misverstand was veroordeeld, dat ze dachten: over een paar maanden is hij gewoon weer in Nederland. Maar die maanden werden jaren en alle mogelijkheden om de straf aan te vechten liepen op niets uit. Aan het ministerie van Buitenlandse Zaken had Jurriën wel wat steun, maar onze diplomaten bemoeien zich uit principe niet met buitenlandse processen. Omdat we het ook niet zouden accepteren als Tunesië dat bij ons zou doen. Ik moet zeggen dat ik meer creativiteit van ze had verwacht. Ze maken zich er erg makkelijk vanaf op deze manier.”

Elke reconstructie toont aan: hij kan zijn vrouw niet van het balkon geduwd hebben

Waar is Jurriën nou precies voor veroordeeld?

“In 2013 trouwde Jurriën met de Tunesische Marwa. Die had hij een jaar eerder via een website leren kennen. Enkele maanden na hun bruiloft krijgen ze ruzie op hun hotelkamer en dan gaat het mis. Marwa belandt die avond vijftien meter onder hun balkon op straat en overleeft het niet. Jurriën zegt dat hij in de kamer was toen het gebeurde, maar hij is veroordeeld omdat hij haar geduwd zou hebben.”

In Het Laatste Woord zien we onder andere enkele reconstructies van die vermeende duw. Met als uitkomst: welk duw-scenario je ook kiest, ze komt nooit op de plek terecht waar ze nu is gevonden.

“Precies. Het is pijnlijk dat we nu zo’n reconstructie in beeld hebben gebracht, maar we moesten wel. Dit was de beste manier om aan te tonen hoe onmogelijk de officiële verklaring is van wat er die avond is gebeurd. Een ongeluk is waarschijnlijker, of dat Marwa zelfmoord heeft gepleegd.”

Dat laatste scenario zien we niet. Waarom is dat?

“We hebben wel overwogen om dat scenario ook na te lopen, maar we konden simpelweg geen stuntvrouw vinden die bereid was zo’n flinke sprong voor ons te maken. Daarnaast is zelfdoding een enorm taboe in de Tunesische cultuur. We wilden nabestaanden dat beeld besparen, zij hebben het al lastig genoeg. En op basis van natuurkundige berekeningen sluit een sprong als enige scenario wél aan bij de rest van de feiten. Dan weet je als kijker voldoende.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Jessica bespreekt de reconstructie met een patholoog en de proefpersoon.

Ik begrijp dat je ook voorzichtig bent geweest omdat ze het in Tunesië niet waarderen als een Europeaan hen komt vertellen wat ze verkeerd doen.

“Ook dat ligt daar inderdaad heel gevoelig. En ik wil de situatie voor Jurriën niet erger maken. Hij zegt: ‘Langer dan mijn huidige straf kunnen ze me toch niet vastzetten, dus doe wat je moet doen.’ Maar ik denk dan: hij moet nog tien jaar. Straks wordt hij harder aangepakt in de gevangenis door mij, dat wil ik niet. De omstandigheden zijn al niet best. Hij valt onder het lichte regime, maar dat moet je je zo voorstellen: ’s zomers zit hij in een bloedhete en ’s winters in een steenkoude cel met dertig anderen en slechts één, vaak kapotte wc.”

Moest je bij Clinton Young ook op eieren lopen?

“Je wilt natuurlijk geen ruzie met de Amerikaanse Justitie. Maar ik had wel het gevoel dat ze daar meer openstonden voor kritiek. In Tunesië opereren ze... anders. Als je me op de man af vraagt wat ik ervan vind, dan heb ik ook een sterkere mening dan wat ik in de film laat zien. In Het Laatste Woord zie je alleen dat wat je als kijker nodig hebt om een objectief oordeel te kunnen vormen.”

Alle mogelijkheden om beroep aan te tekenen, hebben niks uitgehaald voor Jurriën. Hoe ziet de komende tijd eruit voor hem?

“Er komen in december en januari waarschijnlijk twee mogelijkheden tot gratie. De Tunesische gevangenissen zijn enorm overbezet. Als niet-gewelddadige overtreder zonder verder strafblad maakt Jurriën daar wel kans op. En ik hoop dat deze film daarbij helpt. Dat ze in Tunesië toch denken: in al die vragen hebben we geen zin. Gratie zou een manier zijn waarop ze hem zonder al te veel gezichtsverlies kunnen laten gaan.”

En dan komt er een nieuwe film?

“Nou, het gebeurt natuurlijk wel vaker bij mij dat er ontwikkelingen zijn en we weer aan de slag gaan. Clinton Young is daar een voorbeeld van. Laten we voor Jurriën hopen dat er bij hem ook snel een positieve aanleiding komt om een tweede film te maken.”

TV 2 Doc: Het Laatste Woord, NPO 2, maandag 12 december

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Royaltywatchers ontrafelen leugens uit zijn biografie Blijkt Harry prins Pinokkio?
Story

Royaltywatchers ontrafelen leugens uit zijn biografie Blijkt Harry prins Pinokkio?

Nu prins Harry’s biografie Reserve bestudeerd wordt, staat de geloofwaardigheid ter discussie. Diverse gebeurtenissen uit het boek blijken volgens royaltykenners onmogelijk gebeurd te kunnen zijn zoals Harry ze beschrijft.

Lees meer
Triest jubileum
Panorama

Triest jubileum

Nog iets meer dan een maandje en dan kunnen de Oekraïeners stilstaan bij een triest jubileum: op 24 februari is het een jaar geleden dat de Russische president zijn troepen het bevel gaf hun land binnen te vallen. En hoewel het Rusland vooralsnog niet lijkt te lukken de oorlog naar zijn hand te zetten, lijkt Poetin allesbehalve bereid om eieren voor zijn geld te kiezen. Met Valeri Gerasimov heeft de president alweer de zoveelste nieuwe opperbevelhebber van de strijdkrachten in Oekraïne aangesteld. Diens voorganger, generaal Sergej Soerovikin, bekleedde die post slechts drie maanden. Al dat geschuif met hoge militairen geeft eens te meer aan dat de oorlog totaal niet verloopt zoals Poetin had verwacht. Maar daar kopen de Oekraïeners zelf helemaal niks voor. Die blijven bestookt worden met raketten, zoals…

Lees meer
Gecremeerde kroket
Nieuwe Revu

Gecremeerde kroket

Ben ik in beeld? Ja, Yvonne, dat ben je. Je hebt de schijnwerpers weer te pakken, toevallig ook de specialiteit van Rachel Hazes, de vrouw die haar daagde in een kort geding. Op haar juicekanaal becommentarieert Yvonne Coldeweijer iedere scheet van de familie Hazes, ze noemt zichzelf niet voor niets doctorandus in de Hazologie. Maar Rachel vindt dat de ‘stortvloed aan onwaarheden en grove beledigingen’ die Yvonne over haar uitstort moet stoppen. Ze is door de juicekoningin uitgemaakt voor een ‘narcistisch mens’, ‘knettergek’, ‘bloedzuiger’ en een ‘overgevoelige heks’. Haar nieuwste bijnaam voor mevrouw Hazes: ‘gecremeerde kroket’. ‘Ik schaam me oprecht dat we het in de rechtbank over de betekenis van gecremeerde kroket moeten gaan hebben,’ zei Coldeweijer. Directe aanleiding voor het kort geding is de brief van André Hazes, gericht…

Lees meer
Wat doet er pijn bij spierpijn?
Quest

Wat doet er pijn bij spierpijn?

Iedereen stapt weleens uit bed met flinke spierpijn. Vervelend, maar het is ook nuttig. Wat is spierpijn precies? En hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?

Lees meer
‘Ik heb genoeg en kan wat missen’
Flair

‘Ik heb genoeg en kan wat missen’

Linda (38) wilde iets doen voor mensen die het financieel – om welke reden dan ook – niet meer redden. Zij kunnen elke week bij haar langskomen om gratis boodschappen af te halen.

Lees meer