Kan hij zijn Hagje redden?

(PRO SHOTS)

Micha Jacobs

Het was natuurlijk een open deur die wij eind vorig jaar intrapten in onze Echte Mannen Top 100: “Geen haar op zijn hoofd die eraan twijfelt of hij wel in Nederland moet blijven, maar die heeft ie dan ook niet.” Dat ging uiteraard niet over John van den Heuvel of Arne Slot, maar over Erik ten Hag die door de successen van Ajax met stip onze top 10 binnen denderde. De rijkste clubs van Europa trokken aan hem, de een iets harder dan de ander, maar Manchester United trekt nu dus aan het langste eind. Ik vrees een Van Gaaltje, als ik heel eerlijk ben. Stoïcijnse, semi-geïrriteerde persconferenties en interviews na afloop in het Tukker-Engels waardoor je al met 3-0 achterstaat bij de pundits en bloedhonden van de tabloids. Zeker als je met een kapitaalinjectie van honderden miljoenen euro’s aan nieuwe spelers met kerst niet op een Champions League-plek staat, maar ergens in de middenmoot bivakkeert op een straatlengte van Manchester City en Liverpool. Anders dan bij Ajax moet Ten Hag aan de bak, maar dat weet hij zelf waarschijnlijk ook.

Toen Frank de Boer vier keer op rij kampioen werd met Ajax in zijn eerste vier seizoenen als hoofdtrainer dachten we ook dat we te maken hadden met de beste trainer die Nederland ooit heeft gekend. Maar inmiddels weten we natuurlijk beter. Moet je hem nou eens zien verpieteren op de rode loper van die Van Gaal-film. Bij Ajax ging alles vanzelf: elk jaar kampioen, elk jaar Champions League, elk jaar verzekerd van tientallen miljoenen euro’s aan start- en tv-gelden, elk jaar verder uitlopen op de concurrentie enzovoorts. Het trainerschap van Ajax is misschien wel de makkelijkste baan van Nederland, dat zag je wel aan Frank de Boer. Maar zet één stap over de grens en je weet opeens niet meer waar je het zoeken moet. Het was nota bene Louis van Gaal die Ten Hag afraadde om naar Manchester te verkassen, ‘want United is een commerciële club’, zei hij. Met andere woorden: Cristiano Ronaldo opnieuw aantrekken is belangrijker voor de shirtverkoop dan voor de sportieve prestaties. Je moet van goeden huize komen om die cultuur te doorbreken, maar ik weet niet of een ouderlijk huis in Haaksbergen daar nou het meest geschikt voor is. Ik gok dat jij Ten Hag een keer of veertig hebt gesproken in je leven, dus je kunt de volgende vraag als geen ander beantwoorden: haalt ie de kerst in Manchester of zien we hem over een paar jaar ook ergens verpieteren op een rode loper?

Edwin Struis

Het lijkt zo dichtbij, je wipt even de Noordzee over en dan sta je in Engeland. Maar dat is slechts het hemelsbrede verhaal. In werkelijkheid kom je in een totaal andere wereld terecht, waar links gereden wordt en je een ontbijt voorgeschoteld krijgt waar je maag van omkeert. Alles is anders bij onze ex-EU-vrienden. Neem alleen al het schorriemorrie dat zich pers durft te noemen. Als ze al niet in de struiken voor je huis liggen, inspecteren ze met liefde je vuilniszak om in hun tabloids in chocoladeletters te melden dat ‘de nieuwe trainer van Man United weinig respectvol omgaat met ons nationale culinaire erfgoed’, met daarbij een foto van een half aangevreten portie fish-and-chips. En dat hij een goede vriend is van Marc ‘dickpic’ Overmars zal ook niet onvermeld blijven.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Komt bij dat United zich omringd weet door een heel contingent aan succesvolle oud-spelers die bijna allemaal een penny bijverdienen als analyticus. Ze buitelen bijna over elkaar heen om hun gekruide meningen te verkondigen, de Nevilles, Keanes en Scholesies van deze wereld. Om in dat spanningsveld overeind te blijven vergt wel iets van een mens, zeker eentje die wars is van alle glitter en glamour die United van oudsher omringen. Uiteindelijk lukte dat Louis van Gaal ook niet. Die noemde United, met zijn Amerikaanse voetbal-wereldvreemde eigenaar, niet voor niets een commerciële in plaats van een voetbalclub. Ik gun de Tukker natuurlijk een internationale topclub na zijn succesvolle jaren bij Ajax, maar gezien zijn bescheiden voorkomen en dito redenaarsschap zou ik hem eerder een Duitse club aanbevelen. Zij die ook een overstap waagden naar het walhalla van het voetbal kunnen erover meepraten. Steek je licht eens op bij Davy Klaassen of Donny van de Beek. Excellerend in de eredivisie, wegkwijnend in de Premier League.

Natuurlijk mag hij de club in het begin naar z’n hand zetten. Hij zal een rits nieuwe spelers aantrekken, z’n eigen staf samenstellen en een salaris ontvangen dat amper op een bankrekening past, maar het gesodemieter begint meteen als er geen gelijke tred met stadgenoot City of eeuwige rivaal Liverpool kan worden gehouden.

Ten Hag moet lucht blazen in een gevallen grootmacht en dat is na Sir Alex Ferguson geen enkele trainer van naam en faam gelukt, terwijl het verwachtingspatroon onveranderd hoog blijft. Of Ten Hag daar wel in slaagt? Ik betwijfel het.

Dit artikel komt uit:
Panorama - Editie 16 - 2022

Panorama - Editie 16 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer