
ECHTE MENSEN, ECHTE VERHALEN
Keep it COOL met watermeloen
Wist je dat de watermeloen familie is van de komkommer en dus eigenli jk onder de groenten valt? Heerli jk in hartige en zoete gerechten, van salade en gazpacho tot thee, maar altijd li efst i s- en i skoud. Liefs, yvette



Frisse IJSTHEE
Funky FATTOUSH


Watermeloenijsthee
Zon in je glas! Ik gebruik Chinese oolong als basis, dat past goed bij de overige smaken.
Voor 4 personen
• 2 theezakjes oolongthee
• 1 l kokend water
• ¼ komkommer in dunne schijfjes
• 2-3 takjes munt
• 200 g watermeloen, gewogen zonder schil, in stukjes
Zet thee met de zakjes en het kokende water in een grote kan of bak die in de koelkast past. Voeg meteen de komkommer, munt en watermeloen toe en laat de thee afkoelen.
Verwijder de theezakjes en zet de thee minimaal 1 uur in de koelkast om goed koud te worden en de smaken te laten intrekken.
Schenk de ijsthee door een zeef in een andere kan of direct in glazen en serveer met eventueel wat ijsklontjes erin en wat garnering die over is van het maken.
Bereidingstijd: 10 MIN. Wachttijd: 1 UUR Kcal: 20 P.P.
ISKOUD DE LLEKKERSTE

Watermeloenfattoush
Eet deze frisse salade meteen na het maken, dan is het brood nog lekker knapperig.
Voor 4 personen
• 2 Libanese broden
• arachideolie (of andere olie) om in te bakken
• sumak
• zeezout
• 3 el olijfolie
• 3 el granaatappelmelasse (of stroperige balsamico en wat extra citroensap)
• ½ citroen, sap
• 2 kropjes little gem, in repen
• 4 Libanese komkommers (snoepkomkommers), in dunne schijfjes
• 500 g watermeloen, in blokjes
• 400 g lekkere tomaten, in blokjes
• klein bosje (15 g) platte peterselie, fijngesneden
• klein bosje (15 g) munt, fijngesneden
Trek het platbrood van elkaar (het zijn 2 losse ‘vellen’) en scheur in stukken. Verhit de olie in een ruime pan met dikke bodem tot 180 °C. De olie is heet genoeg als een stukje brood dat je erin doet meteen begint te bruisen.
Frituur de stukjes brood in delen in 1-2 min. goudbruin en knapperig. Haal ze uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met een snuf sumak en wat zout. Meng olijfolie, melasse en citroensap met zout en peper in een kom. Schep de slarepen, komkommerschijfjes, watermeloen, tomaat en verse kruiden door de dressing, proef en breng eventueel verder op smaak. Verdeel de salade over een schaal en bestrooi met de knapperige stukjes brood.
Bereidingstijd: 25 MIN. Kcal: 300 P.P.

Vrolijke WATERIJSJES
DORSTLESSER: KIWI MET WATERMELOEN
WATERMELOEN: VAN iS TOT SALADE






Watermeloen-kiwi-ijs
Laat het eerste laagje opvriezen voordat je het volgende laagje erop giet. Mooi hè?
Voor 8 ijslolly’s
• 4 kiwi’s, geschild
• 500 g watermeloen, schoon gewicht zonder schil en pitjes
• 2 el suiker
• 1 limoen, sap
• scheutje (kokos)water
• 8 ijslollyvormpjes
Draai de kiwi’s in de blender of keukenmachine volledig vloeibaar, voeg indien nodig een scheutje water toe. Giet wat vloeibare kiwi in de vormpjes en laat ze zeker 1 uur in de vriezer opstijven.
Pureer de watermeloen helemaal glad met de suiker en het limoensap en dit mengsel op de aangevroren kiwi in de vormpjes.
Zet de ijslolly’s weer in de vriezer tot ze helemaal bevroren zijn, zeker 2 uur. Houd elk vormpje heel kort onder warm stromend water om de ijslolly te lossen.
Bereidingstijd: 10 MIN. Wachttijd: 3 UUR Kcal: 100 P.ST.

Zoete GAZPACHO
Zoete watermeloengazpacho
Gazpacho is ook heerlijk als dessert, zoals deze met watermeloen, gember en munt.
Voor 4 personen
• 3 limoenen, sap
• 1-2 el bruine basterdsuiker (naar smaak)
• 2 cm gember, geschild en fijngehakt
• ¼ watermeloen (1 kg schoon gewicht zonder schil en pitjes)
• 150 ml witte wijn
• 1 hand verse muntblaadjes
Lekker met
• 4 bollen roomijs óf een swirl yoghurt óf 4 el zure room/crème fraîche
Doe het limoensap in een pannetje met 1 el basterdsuiker en de gehakte gember, breng net aan de kook en laat circa 10 min. trekken. Pureer de watermeloen in de blender. Voeg het limoensap, de witte wijn en de helft van de muntblaadjes toe en proef of er meer suiker in moet. Laat de soep zeker 1 uur ijskoud worden in de koelkast.
Serveermethode 1: verdeel de soep over 4 kommen, garneer met verse muntblaadjes en schep er een bol roomijs in, óf een swirl yoghurt óf 1 el zure room.
Serveermethode 2: schenk de gazpacho in hoge glazen, schep er een bol roomijs in en garneer met muntblaadjes.
Bereidingstijd: 20 MIN.
Wachttijd: 1 UUR Kcal: 180 P.P. (met yoghurt)

Zomerse SALADE
Watermeloensalade met burrata
(Turks) brood erbij en je hebt een heerlijke lunch. Ook lekker met feta in plaats van burrata.
Voor 4 personen
• 800 g watermeloen in blokjes (1,5x1,5 cm)
• 400 g cherrytomaatjes, gehalveerd
• ½ komkommer, zaadlijsten verwijderd, in dunne schijfjes
• 1 grote bol burrata
• 50 g pistachenoten of amandelen, kort geroosterd in een droge koekenpan, gehakt
Korianderolie
• 30 g koriander
• 100 ml milde olijfolie (of andere neutrale plantaardige olie)
• ¼ tl zout
Blancheer voor de korianderolie de koriander 30 seconden in kokend water.
Laat de koriander uitlekken op keukenpapier en pureer samen met de olie en het zout helemaal glad. Schep watermeloen, tomaatjes en komkommer om met driekwart van de korianderolie en laat liefst 30 min. staan om in te trekken. Verdeel de salade over een grote schaal, leg de burrata erop en besprenkel met de rest van de korianderolie. Bestrooi de salade met de noten en maal er eventueel nog wat zwarte peper over.
Bereidingstijd: 15 MIN. Wachttijd: 30 MIN.
Kcal: 575 P.P.

FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN. STYLING: INGRID VAN KURINGEN. FOODSTYLING: OSCAR DE LINT. PRODUCTIE EN RECEPTUUR: STUDIO VAN BOVEN. ASSISTENT YVETTE: CHARLOT VAN SCHEIJEN. M.M.V.: PIET HEIN EEK, KRINGLOOPWINKEL, SISSY-BOY HOMELAND, XENOS