Tijdschrift.nl logo
ECHTE MENSEN, ECHTE VERHALEN

Keep it COOL met watermeloen

Wist je dat de watermeloen familie is van de komkommer en dus eigenli jk onder de groenten valt? Heerli jk in hartige en zoete gerechten, van salade en gazpacho tot thee, maar altijd li efst i s- en i skoud. Liefs, yvette

Frisse IJSTHEE

Funky FATTOUSH

Watermeloenijsthee

Zon in je glas! Ik gebruik Chinese oolong als basis, dat past goed bij de overige smaken.

Voor 4 personen

• 2 theezakjes oolongthee
• 1 l kokend water
• ¼ komkommer in dunne schijfjes
• 2-3 takjes munt
• 200 g watermeloen, gewogen zonder schil, in stukjes

Zet thee met de zakjes en het kokende water in een grote kan of bak die in de koelkast past. Voeg meteen de komkommer, munt en watermeloen toe en laat de thee afkoelen.

Verwijder de theezakjes en zet de thee minimaal 1 uur in de koelkast om goed koud te worden en de smaken te laten intrekken.

Schenk de ijsthee door een zeef in een andere kan of direct in glazen en serveer met eventueel wat ijsklontjes erin en wat garnering die over is van het maken.

Bereidingstijd: 10 MIN. Wachttijd: 1 UUR Kcal: 20 P.P.

ISKOUD DE LLEKKERSTE

Watermeloenfattoush

Eet deze frisse salade meteen na het maken, dan is het brood nog lekker knapperig.

Voor 4 personen

• 2 Libanese broden
• arachideolie (of andere olie) om in te bakken
• sumak
• zeezout
• 3 el olijfolie
• 3 el granaatappelmelasse (of stroperige balsamico en wat extra citroensap)
• ½ citroen, sap
• 2 kropjes little gem, in repen
• 4 Libanese komkommers (snoepkomkommers), in dunne schijfjes
• 500 g watermeloen, in blokjes
• 400 g lekkere tomaten, in blokjes
• klein bosje (15 g) platte peterselie, fijngesneden
• klein bosje (15 g) munt, fijngesneden

Trek het platbrood van elkaar (het zijn 2 losse ‘vellen’) en scheur in stukken. Verhit de olie in een ruime pan met dikke bodem tot 180 °C. De olie is heet genoeg als een stukje brood dat je erin doet meteen begint te bruisen.

Frituur de stukjes brood in delen in 1-2 min. goudbruin en knapperig. Haal ze uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met een snuf sumak en wat zout. Meng olijfolie, melasse en citroensap met zout en peper in een kom. Schep de slarepen, komkommerschijfjes, watermeloen, tomaat en verse kruiden door de dressing, proef en breng eventueel verder op smaak. Verdeel de salade over een schaal en bestrooi met de knapperige stukjes brood.

Bereidingstijd: 25 MIN. Kcal: 300 P.P.

Vrolijke WATERIJSJES

DORSTLESSER: KIWI MET WATERMELOEN

WATERMELOEN: VAN iS TOT SALADE
Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Watermeloen-kiwi-ijs

Laat het eerste laagje opvriezen voordat je het volgende laagje erop giet. Mooi hè?

Voor 8 ijslolly’s

• 4 kiwi’s, geschild
• 500 g watermeloen, schoon gewicht zonder schil en pitjes
• 2 el suiker
• 1 limoen, sap
• scheutje (kokos)water
• 8 ijslollyvormpjes

Draai de kiwi’s in de blender of keukenmachine volledig vloeibaar, voeg indien nodig een scheutje water toe. Giet wat vloeibare kiwi in de vormpjes en laat ze zeker 1 uur in de vriezer opstijven.

Pureer de watermeloen helemaal glad met de suiker en het limoensap en dit mengsel op de aangevroren kiwi in de vormpjes.

Zet de ijslolly’s weer in de vriezer tot ze helemaal bevroren zijn, zeker 2 uur. Houd elk vormpje heel kort onder warm stromend water om de ijslolly te lossen.

Bereidingstijd: 10 MIN. Wachttijd: 3 UUR Kcal: 100 P.ST.

Zoete GAZPACHO

Zoete watermeloengazpacho

Gazpacho is ook heerlijk als dessert, zoals deze met watermeloen, gember en munt.

Voor 4 personen

• 3 limoenen, sap
• 1-2 el bruine basterdsuiker (naar smaak)
• 2 cm gember, geschild en fijngehakt
• ¼ watermeloen (1 kg schoon gewicht zonder schil en pitjes)
• 150 ml witte wijn
• 1 hand verse muntblaadjes

Lekker met

• 4 bollen roomijs óf een swirl yoghurt óf 4 el zure room/crème fraîche

Doe het limoensap in een pannetje met 1 el basterdsuiker en de gehakte gember, breng net aan de kook en laat circa 10 min. trekken. Pureer de watermeloen in de blender. Voeg het limoensap, de witte wijn en de helft van de muntblaadjes toe en proef of er meer suiker in moet. Laat de soep zeker 1 uur ijskoud worden in de koelkast.

Serveermethode 1: verdeel de soep over 4 kommen, garneer met verse muntblaadjes en schep er een bol roomijs in, óf een swirl yoghurt óf 1 el zure room.

Serveermethode 2: schenk de gazpacho in hoge glazen, schep er een bol roomijs in en garneer met muntblaadjes.

Bereidingstijd: 20 MIN.

Wachttijd: 1 UUR Kcal: 180 P.P. (met yoghurt)

Zomerse SALADE

Watermeloensalade met burrata

(Turks) brood erbij en je hebt een heerlijke lunch. Ook lekker met feta in plaats van burrata.

Voor 4 personen

• 800 g watermeloen in blokjes (1,5x1,5 cm)
• 400 g cherrytomaatjes, gehalveerd
• ½ komkommer, zaadlijsten verwijderd, in dunne schijfjes
• 1 grote bol burrata
• 50 g pistachenoten of amandelen, kort geroosterd in een droge koekenpan, gehakt

Korianderolie

• 30 g koriander
• 100 ml milde olijfolie (of andere neutrale plantaardige olie)
• ¼ tl zout

Blancheer voor de korianderolie de koriander 30 seconden in kokend water.

Laat de koriander uitlekken op keukenpapier en pureer samen met de olie en het zout helemaal glad. Schep watermeloen, tomaatjes en komkommer om met driekwart van de korianderolie en laat liefst 30 min. staan om in te trekken. Verdeel de salade over een grote schaal, leg de burrata erop en besprenkel met de rest van de korianderolie. Bestrooi de salade met de noten en maal er eventueel nog wat zwarte peper over.

Bereidingstijd: 15 MIN. Wachttijd: 30 MIN.

Kcal: 575 P.P.

FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN. STYLING: INGRID VAN KURINGEN. FOODSTYLING: OSCAR DE LINT. PRODUCTIE EN RECEPTUUR: STUDIO VAN BOVEN. ASSISTENT YVETTE: CHARLOT VAN SCHEIJEN. M.M.V.: PIET HEIN EEK, KRINGLOOPWINKEL, SISSY-BOY HOMELAND, XENOS

Lees meer

Alle artikelen
‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’
&C Magazine

‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’

Roos* (28) was in de zevende hemel toen ze in verwachting raakte van zoon Jayden. Tot het zeventien dagen na de bevalling vreselijk misgaat: ze wordt vijf weken opgenomen met een kraambedpsychose.

Lees meer
Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen
Story

Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen

Het bevalt Daphne Deckers (54) nog steeds goed minder op de buis te verschijnen, zodat ze meer tijd kan doorbrengen in haar tuinhuisje bij haar woning in Muiderberg. Niet om te relaxen, maar om haar podcast Daphne op Donderdag op te nemen met ‘intrigerende vrouwen’ – én om in alle rust te schrijven. Volgend jaar verschijnt haar boek De kracht van het ouder worden, waarin Daphne de nadruk legt op de léúke kanten van het klimmen der jaren. Onlangs is Vrienden maken al van de pers gerold, met illustraties van Joey Holthaus. Het gaat over verbinding en wat vriendschap eigenlijk inhoudt. Dat daarin geïnvesteerd moet worden, weet Daphne maar al te goed. ‘Ik ben zelf heel actief in het in stand houden van mijn vriendenkring; het initiatief om af te…

Lees meer
Molens en meer, véél meer
Margriet

Molens en meer, véél meer

Hollandser dan dit stukje Noord-Holland wordt het niet in ons land. Tegelijkertijd poppen er steeds meer hippe plekken op. Echt, het zindert in de Zaanstreek.

Lees meer
Op de fiets door het vechtdal
Libelle

Op de fiets door het vechtdal

Van een koe-safari tot culinair genieten: het Vechtdal biedt genoeg ontspanning en vertier. En de natuur is er op z’n zachtst gezegd adembenemend.

Lees meer
Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen
Party

Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen

Het zit Herman den Blijker op dit moment niet mee. Hij probeert al een tijdje zijn prachtige twee-onder-een-kapwoning in Rotterdam te verkopen, maar nog altijd zonder succes. En dat terwijl de topkok al tonnen heeft moeten toegeven. Heeft hij het geld nodig omdat zijn restaurants slecht lopen of is er wat anders aan de hand?

Lees meer