Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Kim feenstra eerlijk over loodzwaar ivf-traject

Kim Feenstra gaat door een moeilijke tijd, want ze wil dolgraag zwanger worden van een tweede kindje, maar dat zal ook deze keer niet op de natuurlijke manier kunnen. Ze zal wederom, net als bij haar eerste kindje, een ivf-traject moeten volgen. En dat is af en toe ontzettend zwaar voor het supermodel.

TEKST: ONNO LAKEMAN
FOTO'S: ANP, INSTAGRAM

Op het wachtbankje. Weer een test. Negatief. Steek. Recht door mijn hart. Uitslag op de test. 1 streep. F*cking negatief. Maar ik moet. F*cking positief. Blijven…’ Het begin van het zelfgeschreven gedicht ‘Flink Zijn’, dat supermodel Kim Feenstra deelt op Instagram bij een foto van zichzelf bij een berg tabletten en spuiten, liegt er niet om. Omdat eerder haar eileiders operatief zijn verwijderd, kan Kim alleen via kunstmatige inseminatie zwanger worden. Zo werd ze ruim twee jaar geleden moeder van zoontje Brooklyn, maar Kim en haar vriend Stanley hebben een grote tweede kinderwens en zijn daarom opnieuw een ivf-traject ingestapt om hun droom te verwezenlijken. En dat valt niet mee. Sterker nog, Kim vindt het loodzwaar en voelt zich onder invloed van de hormonen die ze moet slikken regelmatig knap ellendig. Ze vervolgt daarom in haar gedicht: ‘Niet huilen. Nog even flink zijn. Tanden op elkaar. Weer een prik. Weer een pil. Tel kwijt. De akelige hormonen. We doen het voor een mooi doel. We? Ik voel me alleen…’ Het model legt uit in ‘Beau Monde’: ”Die hormonen zijn f*cking heftig en het kan daardoor erg eenzaam zijn.”

Relatietest

Ook de teleurstellingen die ze onderweg naar hun gedroomde doel moeten verwerken, maken het traject zwaarder. Zo hebben Kim en haar vriend Stanley de afgelopen tijd al verschillende keren een negatieve zwangerschapstest terug gekregen. Ook trekt het een wissel op hun relatie, want Stanley gaat anders om met de teleurstellingen dan Kim, waardoor ze zich dus regelmatig eenzaam en verlaten voelt. Ze vertelt: ”Dan zegt Stanley: ‘Ja, dat is het lot, babymams.’ En dan denk ik: ik weet dat dat het lot is, maar dat is niet wat ik nu wil horen. Soms is het heel confronterend dat hij zo positief is, omdat de situatie heel onzeker is. Aan de andere kant is zijn positiviteit prettig, omdat hij me er op die manier ook doorheen sleept. Het blijft alleen een feit dat je als vrouw emotioneler bent en je ook nog eens met die hormoonspanningen zit.” Toch probeert Kim de moed erin te houden. ”Grotendeels blijf ik positief en ga ik op zoek naar oplossingen. Dan vraag ik of we een bloedtest kunnen doen. Of een baarmoedermassage kunnen proberen. Maar er zijn ook momenten dat ik boos ben op de hele wereld en mijn frustraties kan afreageren op iemand die op de weg te langzaam voor mij rijdt. Dat komt echt door de hormonen. Mensen onderschatten wat dit mentaal en fysiek met je doet. Het is echt killing…”, vertelt ze eerlijk.

Shit en ellende

Ondertussen gaat Kims gedicht verder met: ‘Volle moed. Nog een ronde. Even flink zijn. Gezond eten. Bewegen. Foliumzuur. Bla bla bla…’ Want wat voor diep dal ze af en toe ook doorheen mag gaan met haar emoties, Kim klautert er altijd weer uit. ”Ik heb in mijn leven zoveel shit en ellende meegemaakt, dus ik weet dat ik overal weer uit kom”, klinkt het vol vertrouwen. Maar aangezien ze al 37 is en haar klok begint te tikken, geeft dat haar wel extra stress. ”Dus het gaat steeds moeilijker worden. Maar wij blijven erin geloven en houden vertrouwen en hoop. En als het nooit meer lukt, ben ik nog steeds gelukkig, want we hebben een prachtig gezond kind.” Ze schrijft daarom verder in haar gedicht: ‘Ik moet blij zijn. Ik ben ‘al’ een mama. Wij zijn ‘al’ ouders. Misschien zij nooit. Ik gun het hen ook. Weer schuldgevoel. Verdriet. Duizend tranen. Tel kwijt.’”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu
Kim over haar hartewens voor een tweede kindje: ”Als het nooit meer lukt, ben ik nog steeds gelukkig, want we hebben een prachtig gezond kind.”

Dankbaar

Dat het ivf-traject voor haar bekend terrein is, biedt haar enigszins houvast. ”Ik weet nu wat ons te wachten staat. Ik ervaar alles deze keer wel bewuster en soms raak ik obsessief”, bekent ze eerlijk. En soms wordt ze desondanks toch weer overmand door emoties. ”Het kan echt eenzaam zijn. Maar gelukkig is Stanley niet bij ons weg te slaan! Voordat we Brooklyn kregen, zei hij dat hij er alles aan zou willen doen om papa en mama te worden. Dat geeft een steady gevoel. En gelukkig helpt wandelen, sporten en leuke dingen met mijn kind doen.” Want ze mag dan een grote tweede kinderwens hebben, Kim geniet bovenal optimaal van haar eerste kind, zoontje Brooklyn. ”Ik kan me geen liever en vrolijker persoon inbeelden”, voegde ze er in ‘Flair’ aan toe. ”Hoe klein hij ook nog maar is, zo groots is zijn energie. Zo slim, nieuwsgierig en wijs. Hij leert me zoveel over liefde en over mijn eigen persoon. Hoe gek dat wellicht ook klinkt, maar hij maakt mij een betere versie van mezelf. Elke dag geeft mij zoveel meer voldoening wanneer hij mij ‘mama’ noemt en elke dag als hij gaat slapen, vertel ik hem hoe dankbaar wij zijn dat hij ons heeft uitgekozen. En dat we er alles aan zullen doen om hem gelukkig te maken.”

Trauma's uit de jeugd

Omdat Kim een, zoals ze zelf zegt, ”rommelige jeugd” heeft gekend, met veel verhuizingen, een moeder die aan de drugs verslaafd was, een pleeggezin en zelfs een verblijf in een blijf-van-mijn-lijfhuis, doet ze er zoals gezegd alles aan om de kleine Brooklyn en misschien straks ook zijn zusje of broertje, een mooie onbezorgde jeugd te geven. Ze volgt daarvoor zelfs een coachingstraject, speciaal voor haar zoontje. ”Ik vond dat ik dat aan hem verplicht was. Ik wilde de trauma's uit mijn jeugd niet aan hem overdragen. Want als je die niet oplost, gebeurt dat onbewust.” Zo zorgt Kim er dus voor dat ze ook haar eventuele tweede kindje een stabiele thuissituatie kan geven. Gastvrij klinkt het: ‘In ons hart is warmte. In mijn buik is ruimte. In ons huis ook.’ En ze besluit haar emotionele gedicht met de woorden: ‘Kom op. Kop op. Nog even flink zijn. Nog één keer flink zijn…’”

Lees meer

Alle artikelen
Presentatrice gevraagd voor politieke partij Catherine Keyl: ‘Nachtmerries vanwege bedreigingen’
Story

Presentatrice gevraagd voor politieke partij Catherine Keyl: ‘Nachtmerries vanwege bedreigingen’

Politieke partijen weten steeds vaker de weg naar Bekende Nederlanders te vinden. Ook Catherine Keyl kreeg de vraag om zich te verbinden aan een politieke partij. Als lijstduwer, maar ook om straks echt in de Tweede Kamer plaats te nemen. Catherine had echter een goede reden om dit niet te doen...

Lees meer
Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’
Margriet

Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’

Het is de Week tegen Eenzaamheid, waarin door heel Nederland activiteiten worden georganiseerd om elkaar te ontmoeten. Hennie, Irna en Renée – en hun maatjes – vertellen hoe het hen hielp om letterlijk en figuurlijk de deur te openen. Om weer in contact te zijn en fijne gesprekken hebben.

Lees meer
‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’
&C Magazine

‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’

Roos* (28) was in de zevende hemel toen ze in verwachting raakte van zoon Jayden. Tot het zeventien dagen na de bevalling vreselijk misgaat: ze wordt vijf weken opgenomen met een kraambedpsychose.

Lees meer
Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen
Story

Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen

Het bevalt Daphne Deckers (54) nog steeds goed minder op de buis te verschijnen, zodat ze meer tijd kan doorbrengen in haar tuinhuisje bij haar woning in Muiderberg. Niet om te relaxen, maar om haar podcast Daphne op Donderdag op te nemen met ‘intrigerende vrouwen’ – én om in alle rust te schrijven. Volgend jaar verschijnt haar boek De kracht van het ouder worden, waarin Daphne de nadruk legt op de léúke kanten van het klimmen der jaren. Onlangs is Vrienden maken al van de pers gerold, met illustraties van Joey Holthaus. Het gaat over verbinding en wat vriendschap eigenlijk inhoudt. Dat daarin geïnvesteerd moet worden, weet Daphne maar al te goed. ‘Ik ben zelf heel actief in het in stand houden van mijn vriendenkring; het initiatief om af te…

Lees meer
Molens en meer, véél meer
Margriet

Molens en meer, véél meer

Hollandser dan dit stukje Noord-Holland wordt het niet in ons land. Tegelijkertijd poppen er steeds meer hippe plekken op. Echt, het zindert in de Zaanstreek.

Lees meer