Tijdschrift.nl logo
NOG MEER INSPIRATIE

Koel slapen: hitteproof TIPS

Lekker hoor, die zomer moor die plákrachten… draaien en woelen om de juiste houding te vinden en hopen rijgt te worden overvallen door een zweetaanval. Gelukkig kun je je nachtrust in de zomer verbeteren - met het juiste beddengoed.

(TEKST: MIRTHE DIEMEL. FOTO'S: GETTY IMAGES.)

Lichte materialen

Waar het je in de winter niet warm genoeg kan zijn in bed - een fleecepyjama, kruiken, wollen dekens - mag het in de zomer een stuk minder om het lijf hebben. Een dekbedovertrek dat luchtig van stof is, helpt daarbij. Zoals katoen, katoen-satijn of linnen. Kortom, ademende materialen zodat de temperatuur ook binnen de perken blijft. Vind je het écht geen doen onder die deken? Slaap dan alléén onder het dekbedovertrek - een wereld van verschil.

Dol op wol

Wist je dat wol niet alleen lekker is tijdens koude wintermaanden, maar ook in de zomer? Je zou het misschien niet verwachten, maar wol reguleert zowel vocht als warmte en die warmte wordt afgestoten aan de buitenlucht. Geen gezweet dus, maar juist verkoeling onder jouw deken.

DAT IS KLASSE

Er gaat een hele wereld schuil achter dekbedden, en wel de wereld van warmteklassen. Er zijn namelijk vier categorieën in dekbedland, die gaan van één (de hoogste warmte-isolatie) tot en met vier (de laagste). In de zomer kun je dus gaan voor type 4: een luchtig dekbed.

54% van de Nederlanders heeft last van de hoge temperaturen als ze in bed liggen

bron: Swiss Sense

Vier seizoenen

Je kunt natuurlijk voor een dekbed kiezen dat het hele jaar te gebruiken is, maar dan heb je kans dat je in de zomer nog ligt te puffen. Is een mooie oplossing voor, namelijk het vierseizoenendekbed.Vaak bestaat dit uit een dun én een dik dekbed dat je aan elkaar kunt vastmaken. Dat houdt je lekker warm in de winter, en in de zomer hang je het dikke dekbed tijdelijk aan de wilgen.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Lekker kussen

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van je bed, het kussen waarop je ligt niets vervelender dan een verkrampte nek omdat je op het verkeerde kussen ligt. Maar wist je dat een kussen ook veel doet voor de warmte? Is het te dik, dan kan dat zorgen voor een te ‘hoge' slaaphouding - en krijg je het sneller warm. Een dunner kussen doet dat niet. Wil je het helemaal goed aanpakken? Er bestaan kussenslopen met een koelend effect (ja, werkt echt!). Of doe het op de ouderwetse manier en leg je kussensloop (en eventueel je laken) overdag in een zak in de vriezer. Geen temperatuur die jou nog wakker houdt.

Hitte in de slaapkamer is voor ruim de helft van de Nederlanders de grootste zomerfrustratie Op de tweede plek? DE MUG!

bron: Swiss Sense

KIES HET JUISTE MATRAS

Heeft ook effect op de warmte in bed: je matras. Wil je daar iets aan doen, dan kun je beter niet kiezen voor polyether, latex en traagschuim matrassen; die houden warmte vast. Koudschuim is een goed alternatief, net als pocketveer.

De beste slaaphouding

Charmant is anders, maar op je rug, met je armen en benen wijd: zo spreid je namelijk de warmte. Of je eventuele wederhelft blij wordt van alle ruimte die je in beslag neemt, is een ander verhaal.

Wel of geen deken?

Het klinkt verleidelijk om je deken, laken of wat dan ook maar helemaal weg te laten, dan krijg je het immers minder snel warm.Toch kun je daardoor juist óók minder goed slapen. Allereerst omdat je lichaamstemperatuur daalt tijdens het slapen - zo bespaart het energie tijdens de nacht. De kans is daarom groot dat je 's nachts alsnog wakker wordt, maar dan van de 'kou'. Ja, zelfs tijdens een plaknacht dus. Een tweede oorzaak is dat slapen onder een deken deel uitmaakt van je routine. Wijk je daarvan af, dan heeft je onderbewustzijn dat in de gaten en kun je moeilijker ontspannen - en dus in slaap vallen.

Lees meer

Alle artikelen
‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’
&C Magazine

‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’

Roos* (28) was in de zevende hemel toen ze in verwachting raakte van zoon Jayden. Tot het zeventien dagen na de bevalling vreselijk misgaat: ze wordt vijf weken opgenomen met een kraambedpsychose.

Lees meer
Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen
Story

Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen

Het bevalt Daphne Deckers (54) nog steeds goed minder op de buis te verschijnen, zodat ze meer tijd kan doorbrengen in haar tuinhuisje bij haar woning in Muiderberg. Niet om te relaxen, maar om haar podcast Daphne op Donderdag op te nemen met ‘intrigerende vrouwen’ – én om in alle rust te schrijven. Volgend jaar verschijnt haar boek De kracht van het ouder worden, waarin Daphne de nadruk legt op de léúke kanten van het klimmen der jaren. Onlangs is Vrienden maken al van de pers gerold, met illustraties van Joey Holthaus. Het gaat over verbinding en wat vriendschap eigenlijk inhoudt. Dat daarin geïnvesteerd moet worden, weet Daphne maar al te goed. ‘Ik ben zelf heel actief in het in stand houden van mijn vriendenkring; het initiatief om af te…

Lees meer
Molens en meer, véél meer
Margriet

Molens en meer, véél meer

Hollandser dan dit stukje Noord-Holland wordt het niet in ons land. Tegelijkertijd poppen er steeds meer hippe plekken op. Echt, het zindert in de Zaanstreek.

Lees meer
Op de fiets door het vechtdal
Libelle

Op de fiets door het vechtdal

Van een koe-safari tot culinair genieten: het Vechtdal biedt genoeg ontspanning en vertier. En de natuur is er op z’n zachtst gezegd adembenemend.

Lees meer
Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen
Party

Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen

Het zit Herman den Blijker op dit moment niet mee. Hij probeert al een tijdje zijn prachtige twee-onder-een-kapwoning in Rotterdam te verkopen, maar nog altijd zonder succes. En dat terwijl de topkok al tonnen heeft moeten toegeven. Heeft hij het geld nodig omdat zijn restaurants slecht lopen of is er wat anders aan de hand?

Lees meer