Kokoskennis

• Een verse kokosnoot heeft als hij geplukt wordt een groene jas en bevat kokoswater dat niet alleen lekker en dorstlessend is, maar ook een helende, versterkende werking heeft. Word je ziek in de tropen, dan krijg je vaak meteen een kokosnoot met een rietje om het te kunnen drinken. Kies, als je een kokosnoot, koopt, een zwaar exemplaar waarin je het water duidelijk hoort klotsen als je hem schudt; dan is hij vers en is het vruchtvlees lekker sappig.Er zijn online tutorials te vinden over het openmaken van kokosnoten.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

• Een kokosnoot bestaat uit vier onderdelen: de gladde schil, de bruine kokosvezel, het vruchtvlees en het kokoswater. Het vruchtvlees bevat 40% vet, waarvan ruim 30% verzadigd.

• Kokosmelk is niet, zoals weleens wordt gedacht, de inhoud van de kokosnoot. Het wordt verkregen door vers, geraspt kokosvruchtvlees te weken in warm water. De kokos wordt uitgeknepen in kaasdoek tot een dikke, romige vloeistof: kokosroom. Deze bevat 24% vet.

• Wordt de kokosroom nog een keer gemengd met water en weer uitgeknepen, dan krijg je de minder dikke kokosmelk, die 17% vet bevat. De blikken die je koopt bevatten vaak een mengsel van room en melk, de verhoudingen kunnen nogal verschillen. Met beide geef je gerechten een romige smaak en een lichte binding.

• Omdat verse kokosmelk al binnen een dag zuur kan worden is men hem gaan inkoken. De zo verkregen blokken kokoscrème, santen, kun je maanden bewaren buiten de koelkast. Voor gebruik moet je zo’n blok oplossen in water.

• Door gerechten met geraspte kokos te bestrooien kun je ze extra smaak geven en zien ze er extra mooi uit. Het wordt ook vaak gebruikt als buitenlaagje van dadel- of chocoladeballetjes.

fotografie: beeldig beeld/stockfood, getty images. productie & bewerking: colette beyne.

Dit artikel komt uit:
Margriet - Editie 35 - 2021

Margriet - Editie 35 - 2021
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Vrouw die de Meilandjes miljonair maakte maar afgedankt werd, slaat keihard terug!
Story

Vrouw die de Meilandjes miljonair maakte maar afgedankt werd, slaat keihard terug!

Toen de Meilandjes ruzie kregen met hun manager Valérie Lempereur, de vrouw die de markante familie nota bene definitief op de kaart zette, typeerden ze haar ineens als onbetrouwbaar. Valérie, die deze week met een autobiografie komt, kondigt in Story haar zoete wraak aan...

Lees meer
De Engelse Escobar gaat cashen
Panorama

De Engelse Escobar gaat cashen

In november wordt de grote Britse crimineel Curtis ‘Cocky’ Warren (59) vrijgelaten. ‘De Engelse Escobar’ zat dertien jaar vast. In die tijd is er een hoop veranderd. Zo is hij ineens een celebrity geworden.

Lees meer
Geldvragen
MAX Magazine

Geldvragen

FINANCIEEL JOURNALIST JAAP ROELANTS BEHANDELT IEDERE WEEK VRAGEN VAN MAX-LEZERS. Deze week: de gewone consument wordt de dupe van de strijd van de banken tegen crimineel geld. En wanneer stort de bank mijn te veel berekende rente terug?

Lees meer
Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren
Libelle Special

Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren

Met kastanjeroom en gehakte chocolade KASTANJEROOMTAART Voor 8 personen: boter om in te vetten • 6 eieren • 150 g fijne kristalsuiker • 1 blik (500 g) kastanjepuree (crème de marron) • 2 tl vanillepasta • 1 tl bakpoeder • 250 g amandelmeel • 200 ml slagroom • 100 g pure chocolade (70% cacao), grof gehakt. Extra: springvorm Ø 18 cm, bakpapier, elektrische mixer Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de springvorm in, bekleed bodem en zijkanten met bakpapier en vet dit ook in. Mix eieren en suiker minimaal 2 min. tot het mengsel lichtgeel en luchtig is. Voeg 400 g van de kastanjepuree toe en mix op lage stand tot het mengsel glad is. Voeg vanillepasta, amandelmeel en bakpoeder toe en spatel dit er zo luchtig mogelijk door. Giet het…

Lees meer
ULTIEME HERFSTTAART met karamel en speculooskruimels
Landleven

ULTIEME HERFSTTAART met karamel en speculooskruimels

INGREDIËNTEN Voor de taart 200 g boter, op kamertemperatuur200 g suiker3 eieren200 g bloem2 tl bakpoeder¼ tl zout2 tl pumpkin spice-mix100 g pompoenpuree, afgekoeld Voor de vulling 200 g verse roomkaas125 g poedersuiker250 ml slagroom1 zakje klopfi x100 g pompoenpuree,afgekoeld1 tl pumpkin spice-mix Ter garnering handjevol walnootstukjes8 speculooskoekjes, verkruimeld½ pot zelfgemaakte pompoenkaramel Bereidingswijze Klop de boter met de suiker met behulp van een mixer tot het mengsel bleek en romig is. Voeg een voor een de eieren toe terwijl u blijft kloppen. Zeef de bloem met het bakpoeder, het zout en de specerijen boven een kom. Meng met een spatel het bloemmengsel door het botermengsel. Meng tot er geen klontjes meer zijn. Voeg nu ook de pompoenpuree toe en spatel deze er rustig door. Schep het beslag in een ingevette springvorm (diameter 18-20 centimeter). Bak de cake in…

Lees meer