
Culi & Lifestyle
Kokoskennis


• Een verse kokosnoot heeft als hij geplukt wordt een groene jas en bevat kokoswater dat niet alleen lekker en dorstlessend is, maar ook een helende, versterkende werking heeft. Word je ziek in de tropen, dan krijg je vaak meteen een kokosnoot met een rietje om het te kunnen drinken. Kies, als je een kokosnoot, koopt, een zwaar exemplaar waarin je het water duidelijk hoort klotsen als je hem schudt; dan is hij vers en is het vruchtvlees lekker sappig.Er zijn online tutorials te vinden over het openmaken van kokosnoten.
• Een kokosnoot bestaat uit vier onderdelen: de gladde schil, de bruine kokosvezel, het vruchtvlees en het kokoswater. Het vruchtvlees bevat 40% vet, waarvan ruim 30% verzadigd.






Vind je dit interessant?
Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!
• Kokosmelk is niet, zoals weleens wordt gedacht, de inhoud van de kokosnoot. Het wordt verkregen door vers, geraspt kokosvruchtvlees te weken in warm water. De kokos wordt uitgeknepen in kaasdoek tot een dikke, romige vloeistof: kokosroom. Deze bevat 24% vet.
• Wordt de kokosroom nog een keer gemengd met water en weer uitgeknepen, dan krijg je de minder dikke kokosmelk, die 17% vet bevat. De blikken die je koopt bevatten vaak een mengsel van room en melk, de verhoudingen kunnen nogal verschillen. Met beide geef je gerechten een romige smaak en een lichte binding.
• Omdat verse kokosmelk al binnen een dag zuur kan worden is men hem gaan inkoken. De zo verkregen blokken kokoscrème, santen, kun je maanden bewaren buiten de koelkast. Voor gebruik moet je zo’n blok oplossen in water.
• Door gerechten met geraspte kokos te bestrooien kun je ze extra smaak geven en zien ze er extra mooi uit. Het wordt ook vaak gebruikt als buitenlaagje van dadel- of chocoladeballetjes.
fotografie: beeldig beeld/stockfood, getty images. productie & bewerking: colette beyne.