Tijdschrift.nl logo
Culi & Lifestyle

Kokoskennis

• Een verse kokosnoot heeft als hij geplukt wordt een groene jas en bevat kokoswater dat niet alleen lekker en dorstlessend is, maar ook een helende, versterkende werking heeft. Word je ziek in de tropen, dan krijg je vaak meteen een kokosnoot met een rietje om het te kunnen drinken. Kies, als je een kokosnoot, koopt, een zwaar exemplaar waarin je het water duidelijk hoort klotsen als je hem schudt; dan is hij vers en is het vruchtvlees lekker sappig.Er zijn online tutorials te vinden over het openmaken van kokosnoten.

• Een kokosnoot bestaat uit vier onderdelen: de gladde schil, de bruine kokosvezel, het vruchtvlees en het kokoswater. Het vruchtvlees bevat 40% vet, waarvan ruim 30% verzadigd.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

• Kokosmelk is niet, zoals weleens wordt gedacht, de inhoud van de kokosnoot. Het wordt verkregen door vers, geraspt kokosvruchtvlees te weken in warm water. De kokos wordt uitgeknepen in kaasdoek tot een dikke, romige vloeistof: kokosroom. Deze bevat 24% vet.

• Wordt de kokosroom nog een keer gemengd met water en weer uitgeknepen, dan krijg je de minder dikke kokosmelk, die 17% vet bevat. De blikken die je koopt bevatten vaak een mengsel van room en melk, de verhoudingen kunnen nogal verschillen. Met beide geef je gerechten een romige smaak en een lichte binding.

• Omdat verse kokosmelk al binnen een dag zuur kan worden is men hem gaan inkoken. De zo verkregen blokken kokoscrème, santen, kun je maanden bewaren buiten de koelkast. Voor gebruik moet je zo’n blok oplossen in water.

• Door gerechten met geraspte kokos te bestrooien kun je ze extra smaak geven en zien ze er extra mooi uit. Het wordt ook vaak gebruikt als buitenlaagje van dadel- of chocoladeballetjes.

fotografie: beeldig beeld/stockfood, getty images. productie & bewerking: colette beyne.

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’
&C Magazine

‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’

Ik ben een notoire documentairebinger. En nee, dat zeg ik niet om interessant te doen, want de documentaires die ik kijk, gaan niet altijd over een supersonische nucleaire deeltjesversneller of het leven van een obscure zeventiende-eeuwse dichter. Nee, ik kijk vooral met heel veel plezier naar het leven van Beyoncé, Jennifer Lopez, Lady Gaga, Selena Gomez enTaylor Swift. Sterker nog, ik keek deze documentaires achter elkaar op één dag. Niet omdat ik van alle muziek van deze artiesten hou, maar omdat ik het fascinerend vind om hun worstelingen, vechtlust, ijdelheid, talent, doorzettingsvermogen en kwetsbaarheid te zien. Om ze te bewonderen en me soms ook aan hen te ergeren. Ik hou ervan om een fly on the wall te zijn. Ik kijk ook wel naar series, maar op de een of andere…

Lees meer
Extra handjes voor Schiphol
Nieuwe Revu

Extra handjes voor Schiphol

Dit is uitstekend nieuws! Naar aanleiding van alle ellende op de Hollandse luchthavens van vorig jaar is er een ‘security lane’ geopend op het MBO College Airport in Hoofddorp. Je zou denken dat de beelden van al die eindeloze wachtrijen jongeren zouden afschrikken, maar volgens schooldirecteur Philip Mol heeft de opleiding tot luchthavenbeveiliger juist aan populariteit gewonnen. ‘Jongeren zijn heel wendbaar, die zien gewoon dat perspectief,’ zei hij tegen NH Nieuws. ‘Dat optimisme zit misschien ook wel in de jeugd. Die zijn niet zo pessimistisch als volwassenen vaak zijn.’ Werkgelegenheid is er in ieder geval genoeg. Schiphol wil in de meivakantie 850 nieuwe securitymedewerkers in dienst nemen. De opleiding duurt tien maanden, iedere maand komen er zo’n vijftig studenten van school met een diploma. Maakt u zich geen zorgen, deze…

Lees meer
Effe viraal doen
Veronica Superguide

Effe viraal doen

De Avondshow met Arjen Lubach gaat het derde seizoen in. In het verleden zijn Lubach en co. goed geweest voor veel onvergetelijke tv-momenten, waarvan we de vijf opvallendste hebben gerangschikt. Je kunt ze nog eens zien via de QR-codes. Wat komt er dit seizoen bij?

Lees meer
‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’
Flair

‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’

Moet er een limiet aan rijkdom komen? Het is momenteel een veelgestelde vraag. Ondernemer en jonge rijke Jelline begrijpt het probleem, maar gelooft niet dat dat een oplossing is. “Ik besef heel goed dat mijn leven niet normaal is. Ik heb nooit als een arme student geleefd. Een die boterhammen met pindakaas moet eten, omdat ze anders de huur niet meer kan betalen. In goede tijden verdien ik makkelijk 300.000 euro per maand. Drie jaar geleden ontdekte ik het online ondernemerschap. Ik begon met dropshipping, later verdiepte ik me in YouTube-verdienmodellen. Dat loopt inmiddels zo goed dat ik een mooi inkomen heb en onlangs met mijn vriend een huis met een waarde van 1,3 miljoen euro kon kopen. Onze hypotheek is 5.500 euro per maand, dus niet bepaald een starterswoninkje. Ik…

Lees meer
Jada: ‘De waarheid wint áltijd’
Weekend

Jada: ‘De waarheid wint áltijd’

Jada Borsato stelt zich geen zorgen te maken over de eventuele rechtszaak rondom haar vader Marco, want'de waarheid wint áltijd’. Jada: ‘Jarenlang heb ik alleen maar lovende woorden over m'n vader gehoord. Als nu zijn naam wordt genoemd, komt er een oeh of iew! achteraan. Je leert echt de keerzijde kennen van bekend zijn en dat zet je ook aan het denken: wil ik dit wel?’

Lees meer