Tijdschrift.nl logo
CULI & LIFESTYLE

Krakau ongekend populair

Knusse cafés, hippe tweedehandswinkels en sfeervolle terrassen in geheime binnentuinen: het Poolse Krakau is niet voor niets de hoogstgewaardeerde bestemming voor een stedentrip. Ontdek het met dit Margriet-arrangement.

Vintagewinkel Stary Sklep.
Binnentuin van restaurant Chimera.
Markt op het plein bij de Lakenhal.
Singer Café.
Buitengalerij van de middeleeuwse Lakenhal.
Wawelkasteel.
Ontbijt bij Alchemia.
De terrastuin van café Mleczarnia.
Franciscanenkerk.
Café Mleczarnia.
Zowel in de Joodse wijk Kazimierz als in Stare Miasto - letterlijk: de oude stad - wemelt het van de cafés en eethuisjes

Krakau is na Warschau de tweede stad van Polen en met tweehonderdduizend studenten en zestien universiteiten de grootste universiteitsstad van het land. Tijdens het academisch jaar, van oktober tot juni, bruist de stad van het leven en puilen de restaurants en pubs uit. Zowel in Kazimierz als in de wijk Stare Miasto – letterlijk: de oude stad – wemelt het van de cafés en eethuisjes. De inwoners van Krakau zijn meesters in het ‘gezellig maken’: gehaakte kleedjes op tafel, donker geschilderde muren, open haard, flakkerend kaarslicht. Des te groter is de verrassing als het mooi weer is: dan blijken er ineens overal terrasjes en verborgen binnentuinen te zijn. Hier spreken de inwoners graag af voor een kop koffie of een lunch.

Er zijn twee belangrijke pleinen: de Joodse wijk Kazimierz heeft zijn kleine Plac Nowy, waar op zondagochtend een populaire vlooienmarkt wordt gehouden. En Stare Miasto heeft Rynek Glówny, het grootste middeleeuwse plein van Europa. In het midden staat de lakenhal, een majestueuze, zestiende-eeuwse markthal, waar vroeger de beste kwaliteit laken-stoffen werden verhandeld. Nu vind je er stalletjes met handgemaakte spullen en lokale producten.

Doorkijkje naar de Grote Markt.
Muziekcentrum Alchemia.
Galerie Deccorie in de straat Jozefa.
De Lakenhal.
Lunch bij Chimera.

Burcht van koning Krak

Krakau is een mengelmoes van bouwstijlen: je vindt er romaanse, gotische en barokke invloeden, maar ook gebouwen uit de Renaissance, het Neoclassisme en de art nouveau. Polen is sinds de tiende eeuw katholiek en dat zie je terug in de 120 kerken, 45 kloosters en vier seminaries die de stad rijk is. Een van de bekendste attracties is de heuvel met het Wawelkasteel en de Wawelkathedraal. Volgens een legende werd een draak uit de grot in deze heuvel verslagen, waarna koning Krak er een burcht op bouwde, wat uitgroeide tot het huidige kasteel met een veertiende-eeuwse kathedraal. Zondagochtend om acht uur luiden de klokken in de klokkentoren. Een jongen haast zich over het plein om nog op tijd te komen: een medewerker wuift hem naar binnen en sluit de deur van de kerk achter hem. Het is heerlijk om hier zo vroeg te zijn, vóór de meeste toeristen arriveren. Daarna loop je zo vanaf de heuvel Kanonickza in: de straat die rechtstreeks de oude stad in loopt. Hier komt het leven, in het toch al relaxte Krakau, op zondagochtend langzaam op gang.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

3x lunchen in Krakau

• Het SINGER CAFÉ heeft oude naaimachinetafels (met de naaimachine er nog op) als terrastafels. Izaaka 1, Kazimierz.

• Een geweldig lunchbuffet vind je bij CHIMERA , waar je je in een binnentuin waant. Overigens is er ook een goed à-la-cartemenu. Swietej Anny 3, Stare Miasto, www.chimera.com.pl.

• Dit is zo’n typisch Krakau-adresje: MLECZARNIA , een beetje verscholen, maar eenmaal binnen kun je er uren zitten tussen de antieke meubels en oude foto’s. Het café heeft bovendien een stadstuin aan de overkant van de straat. Rabina Bera Meiselsa 20, Kazimierz, www.mle.pl/krakow.

Knus genieten kan bij Mleczarnia binnen.
Vintage zwart-witfotografie bij Galeria LueLue.
Voor nostalgie ben je in Krakau aan het goede adres. Tussen de antieke meubels en vintage foto’s waan je je in vervlogen tijdenn

Muziek bij kaarslicht

In muziekcentrum ALCHEMIA , aan het plein Plac Nowy, voelt iedereen zich thuis, van alternatief tot hip, van jong tot oud. De knusse huiskamers zijn, zodra het donker wordt, met kaarsen verlicht.

Estery 5, Kazimierz, www.alchemia.com.pl.

Opkomende wijk Podgórze

De wijken Kazimierz en Stare Miasto doorkruist? Dan is het tijd om de rivier over te steken naar de opkomende wijk Podgórze. Hier zijn winkels te vinden van aanstormende ontwerpers en industriëel ogende cafés. De wijk heeft een roerige geschiedenis: hier lag het in de Tweede Wereldoorlog ommuurde Joodse getto van Krakau, net als de emailfabriek van Oskar Schindler. De fabriek is nu een museum, waar het verhaal wordt verteld van de bezetting van Krakau tijdens de oorlog.

Lipowa 4, Podgorze.

Vintage en souvenirs

Er zijn opvallend weinig winkelketens in Krakau, wel veel kleine winkels met sieraden, woonaccessoires en kleding. Een paar favorieten:

• Een vintage vondst doe je bij STARY SKLEP (letterlijk: oude winkel). Eigenaresse Anna spreekt geen Engels, maar is allervriendelijkst. Brzozowa 7, Kazimierz.

• Iets verderop in een zijstraatje zit fotogalerie LUELUE, met nostalgische en nieuwe zwart-witfoto’s, onder meer van Krakau. Brzozowej 20, Kazimierz, www.luelue.pl.

• In de LAKENHAL worden lokale souvenirs verkocht, zoals houtsnijwerk en dierenhuiden. Er zitten mooie aanwinsten bij. Op de markt voor de Lakenhal kun je de Poolse lekkernij ‘pierogi’ eten, gefrituurde dumplings gevuld met vlees.

JOZEFA in Kazimierz is een leuke straat met retrowinkeltjes, zoals Galerie Deccorie en Vintage Butik.

Bezoeken vanuit Krakau

• Zeventig kilometer ten westen van Krakau ligt het voormalige concentratiekamp AUSCHWITZ-BIRKENAU , waar nu een indrukwekkend museum is gevestigd. www.auschwitz.org.

• De WIELICZKA-ZOUTMIJN is een ondergronds labyrint van gangen, grotten en onderwatermeren. Hoogtepunt is een grote ondergrondse kathedraal, door mijnwerkers gebeeldhouwd uit zout. www.wieliczka-saltmine.com.

Win een cityguide

Beleef Krakau als een local: auteur Dennis de Vries verzamelde de leukste adressen, stadswandelingen en tips voor de reisgids 100% Krakau van uitgeverij mo’media. Met handige plattegronden en een gratis app voor je smartphone.www.100procenttravel.com/krakau.

MARGRIET GEEFT 5 EXEMPLAREN WEG!

Stuur om kans te maken vóór 21 maart een e-mail naar informatie@margriet.nl o.v.v. ‘Krakau’.

Lees meer

Alle artikelen
Tropisch ten top
&C Magazine

Tropisch ten top

Wat is er beter dan een tropisch eiland met hagelwitte zandstranden en wuivende palmbomen, op nog geen tien uur vliegen? Juist: twéé van die eilanden. Ontdek Zanzibar en Lamu.

Lees meer
Kalm aan in de ALGARVE
Libelle

Kalm aan in de ALGARVE

Hoewel de Algarve een populaire vakantiebestemming is, ontdekte chef toerisme Françoise dat je ook prima kunt onthaasten in dit zuidelijke deel van Portugal. “Alles is hier zo lekker ‘calma’.”

Lees meer
‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel
Panorama

‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel

Jean-Paul van Gastel (50) is terug in het land na drie jaar China. Al die tijd ontving de trainer daar geen bezoek en kon hij zijn kinderen niet zien. Dat was het grote minpunt aan zijn avontuur, waarvan hij tegelijkertijd volop heeft genoten. In China had hij ook de tijd om zijn ontslag bij Feyenoord te verwerken. Is die wond inmiddels geheeld? Over rondhuppelende olifanten, een luxegevangenis en de titelrace van Feyenoord. “Het is een emotionele rollercoaster geweest.”

Lees meer
Zinderend mooi Zweden
Margriet

Zinderend mooi Zweden

Een prachtige kust, vriendelijke mensen en overal waar je komt heerlijk en puur eten. Het is absoluut de moeite waard om West-Zweden te verkennen.

Lees meer
Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt
Flair

Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt

Op 31 maart gaat de zomertijd weer in: een uur langer licht. Maar Europa wil af van dat gerommel met de wijzers. De vraag is alleen: gaan we dan voor winter- of zomertijd? Wetenschappers kiezen voor de eerste optie. En daar heeft onze biologische klok alles mee te maken.

Lees meer