Tijdschrift.nl logo
IN DIT NUMMER

Kruimelgebak!

Taart op zich is al heerlijk, maar met een laagje kruimeldeeg wordt het nog nét iets lekkerder.

Kruimelplaatkoek met yoghurt en blauwe bessen

Ingrediënten voor: ca. 20 stukken

Bereidingstijd: 1 uur en 30 min.

75 g geroosterde en gezouten pinda’s
600 g bloem (+ bestuiven)
275 g + 2 el suiker
350 g pindakaas
650 g blauwe bessen
200 g zachte boter (+ invetten)
16 g vanillesuiker
zout
6 eieren
15 g bakpoeder
200 ml volle yoghurt
250 g poedersuiker
5-6 el citroensap
bakplaat (ca. 32x39 cm)

1 VOOR HET KRUIMELDEEG Hak de pinda’s grof en meng ze met 250 g bloem en 100 g suiker. Voeg de pindakaas en 2 el water toe en kneed tot een kruimeldeeg. Maak de blauwe bessen schoon en laat ze goed uitlekken.

2 VOOR DE BODEM Kneed de boter, 175 g suiker, de vanillesuiker en een snufje zout romig. Klop 1 voor 1 de eieren en lepel voor lepel 100 g bloem door het botermengsel. Meng 250 g bloem met het bakpoeder. Klop het bloemmengsel met de yoghurt door het botermengsel.

3 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Vet de bakplaat in en bestuif hem met bloem. Verdeel het beslag over de bakplaat. Bestrooi met de blauwe bessen en 2 el suiker. Verdeel het kruimeldeeg eroverheen. Bak ca. 40minutenindeoven.

4 Roer de poedersuiker met het citroensap glad. Neem de plaatkoek uit de oven en prik er met de steel van een pollepel gaatjes in. Verdeel het glazuur naar wens, bijvoorbeeld in streepjes, op de plaatkoek. Laat de plaatkoek op de bakplaat afkoelen.

Per stuk: ca. 480 kcal 11 g eiwit | 22gvet | 56gkoolhydraten

Kersenkruimeltaart

Ingrediënten voor: ca. 12 stukken

Bereidingstijd: ca. 1 uur en 45 min.

Wachttijd: ca. 2 uur

100 g marsepein
200 g zachte boter (+ invetten)
500 g bloem (+ bestuiven)
zout
8 g vanillesuiker
275 g suiker
1 ei
1 kg kersen + 500 ml kersensap (of ca. 1½ kg kersen uit pot)
70 g custardpoeder
3 el amandelmeel
springvorm (26 cm Ø)

1 VOOR HET KRUIMELDEEG Rasp de marsepein. Vet de springvorm in. Kneed de bloem, een snufje zout, de vanillesuiker, 200 g suiker, het ei en de boter tot een kruimeldeeg. Verdeel ca. ⅔ van het kruimeldeeg over de bodem de springvorm en druk de randen omhoog. Zet de bodem ca. 45 minuten in de koelkast. Kneed de marsepein door het overige kruimeldeeg. Zet in de koelkast.

2 VOOR DE COMPOTE Maak de kersen schoon en verwijder de pit of giet de kersen in pot af en vang hierbij het sap op. Vul eventueel aan met water tot 500 ml vocht. Roer 8 el sap met de custardpoeder glad. Breng het overige sap met 75 g suiker aan de kook. Roer het custardpoedermengsel erdoorheen. Kook ca. 1 minuut op laag vuur. Spatel de kersen erdoorheen. Laat een beetje afkoelen.

3 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Strooi het amandelmeel over de bodem. Verdeel de compote erop. Verdeel het kruimeldeeg eroverheen. Bak 50-55 minuten in de oven. Laat de taart afkoelen en neem hem uit de vorm.

Per stuk: ca. 500 kcal 6 g eiwit | 18gvet | 83gkoolhydraten

Amandelkruimelplaatkoek met abrikozen

Ingrediënten voor: ca. 24 stukken

Bereidingstijd: ca. 1 uur en 30 min.

Wachttijd: ca. 3 uur

35 g custardpoeder
260 g suiker
16 g vanillesuiker
550 ml melk
250 g crème fraîche
275 g boter (+ invetten)
8 g droge gist
725 g bloem
zout
2 eieren
100 g blanke amandelen
ca. 800 g abrikozen (blik)
250 g frambozen
1 el poedersuiker
bakplaat met opstaande randen (ca. 32x39 cm)

1 Roer het custardpoeder, 60 g suiker, 8 g vanillesuiker en 100 ml melk glad. Breng 300 ml melk aan de kook. Roer het custardpoedermengsel erdoorheen, breng aan de kook en kook ca. 1 minuut op laag vuur. Roer de crème fraîche erdoorheen. Laat afkoelen.

2 VOOR HET GISTDEEG Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verwarm 150 ml melk met 75 g boter. Meng de gist met 50 g suiker. Kneed de gist, het melkmengsel, 375 g bloem, 1 snufje zout en 1 ei tot een glad deeg. Zet afgedekt ca. 45 minuten op een warme plek om te rijzen.

3 VOOR HET KRUIMELDEEG Rooster de amandelen in een droge pan goudbruin en hak ze grof. Smelt 200 g boter. Kneed 350 g bloem, 150 g suiker, 8 g vanillesuiker, 1 ei, de boter en de amandelen tot een kruimeldeeg.

4 Verdeel het deeg op de bodem van de bakplaat en druk aan. Laat ca. 15 minuten rijzen.

5 Laat de abrikozen uitlekken. Maak met je vingers kuiltjes in het deeg. Verdeel de pudding eroverheen. Verdeel de abrikozen, de frambozen en het kruimeldeeg erop. Bak ca. 25 minuten in de oven. Laat afkoelen. Bestuif met poedersuiker. Lekker met slagroom.

Per stuk: ca. 350 kcal 6 g eiwit | 16gvet | 41gkoolhydraten

Kruimelcheesecake met kruisbessen

Ingrediënten voor: ca. 12 plakken

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Bereidingstijd: ca. 1 uur en 30 min.

Wachttijd: ca. 8 uur

60 g boter (+ invetten)
220 g bloem (+ bestuiven)
360 g suiker
zout
1 tl vanille-extract
100 g rodebessengelei (online verkrijgbaar)
200 g kruisbessen (bij de Turkse winkel)
800 g roomkaas
8 g vanillesuiker
5 el slagroom
3 el maizena
3 eieren
evt. poedersuiker
cakevorm (7x11x30 cm)
bakpapier
aluminiumfolie

1 VOOR HET KRUIMELDEEG Snijd de boter in stukjes. Kneed de bloem, 160 g suiker, een snufje zout, het vanille-extract en de boter tot een kruimeldeeg. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Verdeel de helft van het kruimeldeeg in de cakevorm en druk aan. Verdeel de rodebessengelei gelijkmatig over het deeg.

2 VOOR HET CHEESECAKEMENGSEL Maak de kruisbessen schoon en dep ze goed droog. Klop de roomkaas, 200 g suiker, de vanillesuiker, de slagroom en de maizena glad. Klop de eieren erdoorheen. Spatel de kruisbessen er voorzichtig doorheen.

3 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Schenk het cheesecakemengsel in de vorm. Verdeel het overige kruimeldeeg erop. Bak 60-75 minuten in de oven. Dek de cake af met aluminiumfolie als de cake te donker wordt. Zet de oven uit en laat de cake ca. 15 minuten in de gesloten oven rusten. Neem de cake uit de oven en laat op een rooster volledig afkoelen. Zet minimaal 6 uur, maar bij voorkeur een nacht, in de koelkast. Neem de cake voor het serveren uit de vorm en bestuif hem eventueel met poedersuiker.

Per stuk: ca. 580 kcal 12 g eiwit | 35gvet | 54gkoolhydraten

Showstopper met pruimenmoes

Ingrediënten voor: 12 stukken

Bereidingstijd: ca. 2 uur

Wachttijd: ca. 2 uur

275 g boter, waarvan 175 g koud en 100 g zacht (+ invetten)
400 g bloem (+ bestuiven)
zout
32 g vanillesuiker
150 g zure room
75 g + 1 el suiker
½ - 1 tl kaneelpoeder
450 g pruimenmoes (bijv. Albert Heijn biologisch fruithapje pruim)
750 ml slagroom
45 g slagroomversteviger (bijv. Klop-Fix van Dr. Oetker)
1-2 tl poedersuiker
vershoudfolie
springvorm (28 cm Ø)
spuitzak met stervormige
spuitmond

1 VOOR HET DEEG Snijd 175 g koude boter in stukjes. Kneed 250 g bloem, een snufje zout, 16 g vanillesuiker, de zure room en de blokjes koude boter tot een glad deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg ca. 10 minuten in de koelkast.

2 VOOR HET KRUIMELDEEG Snijd 100 g zachte boter in stukjes. Meng 150 g bloem, 75 g suiker, 8 g vanillesuiker en het kaneelpoeder in een kom. Kneed de blokjes zachte boter erdoorheen en kneed tot een kruimeldeeg.

3 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bestuif de springvorm met bloem. Verdeel het eerste deeg in 3 stukken. Rol ⅓ van het deeg op de bodem van de springvorm uit. Prik met een vork gaatjes erin. Sluit de springvormring eromheen. Verdeel ⅓ van het kruimeldeeg erop. Bak ca. 15 minuten in de oven. Neem de springvormring direct van de bodem en laat afkoelen op een rooster. Maak van het overige deeg op gelijke wijze nog 2 taartbodems en snijd 1 taartbodem direct na het bakken in 12 taartpunten.

4 Roer de pruimenmoes glad en bestrijk de 2 hele taartbodems ermee. Klop de slagroom stijf en klop de slagroomversteviger, 1 el suiker en 8 g vanillesuiker erdoorheen. Doe de room in een spuitzak met grote stervormige spuitmond. Spuit op 1 bodem 12 grote toefjes aan de rand en 12 kleine toefjes in het midden. Leg de tweede bodem erop en spuit hier ook toefjes op. Leg de taartpunten erop. Zet de taart ca. 1 uur in de koelkast. Bestuif met de poedersuiker.

Per stuk: ca. 580 kcal 5 g eiwit | 35gvet | 56gkoolhydraten

Lees meer

Alle artikelen
De zomer OP ZAK
Libelle

De zomer OP ZAK

Niet alleen cargopants zijn hot deze zomer, ook in een jasje, bloes of rok met opgenaaide zakken maak je dit seizoen stoere sier.

Lees meer
Around the world in a day
Flair

Around the world in a day

Op je fashionwereldreis doe je deze zomer Indonesië, India en Marokko aan. Lekker avontuurlijk, met laagjes en prints in mooie diepe kleuren.

Lees meer
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer