Lak aan de regels

Toni Collette schittert nu in Netflixthrillerserie Pieces of Her én in Oscar-kanshebber Nightmare Alley in de bioscoop. Haar recept voor Hollywoodsucces: niet doen wat er van je wordt verwacht. Wist ze zo ook uit de grijpgrage klauwen van haar ontdekker Harvey Weinstein te blijven?

Nightmare Alley, Pieces of Her en binnenkort schittert ze ook nog in een nieuwe serie op HBO Max, true crime-verhaal The Staircase. Je kunt dus gerust stellen dat Toni Collette (49) een veelgevraagd gezicht is in Hollywood dezer dagen. En dat terwijl ze een paar jaar geleden juist van Los Angeles terugverhuisde naar haar geboortestad Sydney.

Lelijk eendje

In Australië begon haar carrière in 1994 met een hoofdrol in de cultklassieker Muriel’s Wedding. Ze kwam flink aan voor de rol en viel direct op bij een grote Hollywoodproducent die haar naar LA haalde, Harvey Weinstein. Nee, dit is niet wéér een #MeToo-verhaal (Collette overkwam niets naars met de grote viezerik, liet ze in 2017 direct weten), maar hij was in die tijd wél degene die altijd op zoek was naar nieuw talent. Dat vond hij in de Australische, die hij direct een rol gaf in Emma, een groot kostuumdrama met Gwyneth Paltrow. Daarna ging het hard met de carrière van het ‘lelijke eendje uit Sydney’. In 1999 zat ze in The Sixth Sense, een rol waar ze een Oscarnominatie voor kreeg. Daarna volgde de ene na de andere grote titel, waarvan je er ongetwijfeld een paar gezien hebt: About a Boy, The Hours, In Her Shoes, Little Miss Sunshine, The United States of Tara, Hereditary, Unbelievable en Knives Out. Films en series, hoofd- en bijrollen, en dat in elk genre onder de zon. Collette bleek niet voor één gat te vangen. Of zoals ze het zelf stelt: “Ik kies rollen uit die ik geweldig vind, maakt niet uit hoe groot of klein de rol is en op welk formaat scherm die uiteindelijk te zien is.”

Bedankt voor Bridget Jones

Dat betekent ook dat ze wel eens iets moet laten lopen. Bijvoorbeeld: de hoofdrol in Bridget Jones’s Diary. Die kreeg ze aangeboden voor Renée Zellweger zelfs maar in beeld kwam. Alleen had Collette net toegezegd voor een musical op Broadway. Ze won er uiteindelijk een Tony (de Broadway-variant op een Oscar) voor. “Ik heb daar nooit spijt van gehad”, deelde ze er later over. Ze zag Bridget tóch een beetje als het verlengde van Muriel, ook een rol waar ze flink voor aankwam over een ietwat wanhopige vrijgezel. Colette: “Heel veel acteurs spelen hun hele carrière versies van zichzelf. Ik wil dat niet, ik wil niet in herhaling vallen. Dat is juist zo leuk aan dit werk, de luxe van steeds weer iets nieuws mogen doen. Daar wil ik van profiteren. Na Muriel’s Wedding kreeg ik al dat soort rollen aangeboden. Het was spannend om die af te slaan, maar ik wist dat ik meer wilde.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Engste horrorfilm ooit

Het legde haar bepaald geen windeieren. Voor The United States of Tara, waarin ze iemand met meerdere persoonlijkheden speelde, kreeg ze een Golden Globe én een Emmy. Hereditary groeide uit tot misschien wel de meest geliefde en sowieso een van de engste horrorfilms ooit (Collette: “Ik hou niet van horror, ik ben zelf veel te bang om zulke films te kijken”) en Unbelievable leverde haar in 2020 haar meest recente Emmy-nominatie op. Reden genoeg om zo door te gaan, en dat is precies wat Toni momenteel doet. Ze speelt in de Guillermo Del Toro-film Nightmare Alley naast Bradley Cooper, Rooney Mara en landgenoot Cate Blanchett, schittert in de nieuwe gedoodverfde Netflix-hit Pieces of Her en is ergens dit voorjaar te zien in één van de meest besproken nieuwe HBO-series The Staircase, gebaseerd op de ijzingwekkende gelijknamige documentaire (een tip op zich, te vinden op Netflix) over een man die al dan niet zijn echtgenoot vermoordde. O, en dan is ze ook nog eens bezig met haar regiedebuut. “Want daar heb ik nu eindelijk tijd voor gevonden naast mijn echte baan”. Vanuit Sydney dus, want samen met haar man Dave en hun twee kinderen verkaste ze onlangs na meer dan twintig jaar Los Angeles terug naar Australische bodem. Dat ze daarmee alle Hollywoodregels breekt, doet haar weinig. “Je hebt regelvolgers en mensen die vraagtekens zetten bij die regels. Ik heb altijd mijn eigen pad gevolgd. Dat is enger, zeker, maar uiteindelijk veel bevredigender. En ik ben er nog steeds, dus ik doe vast iets goed.”

BIOS Nightmare Alley, nu te zien

ON DEMAND Pieces of Her, Netflix, nu te zien

Dit artikel komt uit:
Veronica Superguide - Editie 11 - 2022

Veronica Superguide - Editie 11 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer