
IN DIT NUMMER
Lekker koud!
Voor deze taarten geen hete oven nodig, wel een koelkast en diepvries. Deze ijskoude traktaties staan de hele zomer op ons menu!

Frambozen-kokostaart
Ingredienten voor: ca. 10 stukken
Bereidingstijd: ca. 45 min.
Wachttijd: minimaal 3 uur
125 g haverkoekjes
100 g boter
125 g geraspte kokos
500 g frambozen
1 vanillestokje
4 blaadjes gelatine (ca. 7 g)
300 ml slagroom
250 g mascarpone
100 g suiker
150 ml frambozennectar (online verkrijgbaar, of gebruik frambozensiroop)
1 el kokoschips
1 diepvrieszakje bakpapier
1 Doe de koekjes in het diepvrieszakje, sluit het af en verbrokkel de koekjes met een deegroller. Smelt de boter. Meng de boter, de koekkruimels en 100 g geraspte kokos. Bekleed de bodem van een springvorm (24 cm Ø) met bakpapier. Verdeel het koekmengsel over de bodem van de vorm, druk goed aan en zet hem in de koelkast.
2 Maak de frambozen voorzichtig schoon. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Week de gelatine in koud water. Klop de slagroom stijf.
3 Klop de mascarpone, het vanillemerg en de suiker in een kom glad. Pureer de frambozen met 100 ml frambozennectar. Houd ca. 4 el van de puree apart. Klop de overige puree door het mascarponemengsel. Verwarm 50 ml nectar. Knijp de gelatine uit, los hem in de nectar op en klop het gelatinemengsel door het mascarponemengsel. Spatel tot slot voorzichtig de slagroom erdoorheen.
4 Verdeel de room in de springvorm en strijk hem glad. Verdeel 4 el frambozenpuree eroverheen. Bestrooi met 25 g geraspte kokos en de kokoschips. Zet de taart minimaal 3 uur in de koelkast.
Per stuk: ca. 470 kcal
5 g eiwit | 37 g vet | 26 g koolhydraten

Kersen-koekjestaart
Ingredienten voor: 8-10 stukken
Bereidingstijd: ca. 30 min.
Wachttijd: minimaal 6 uur
500 g kersen (evt. uit pot)
400 g gecondenseerde melk (blik)
200 ml slagroom
16 g slagroomversteviger (bijv. Klop-Fix van Dr. Oetker)
400 g biscuitjes
75 ml koude espresso
1 Maak de kersen schoon. Doe de gecondenseerde melk en de slagroom in een kom en klop in ca. 10 minuten romig. Klop de slagroomversteviger erdoorheen.
2 Verdeel een laag biscuitjes over de bodem van een rechthoekige ovenschaal (ca. 18x24 cm). Druppel ⅓ van de espresso eroverheen. Verdeel ⅓ van de room en de helft van de kersen eroverheen. Leg er een laag biscuitjes op en druk voorzichtig aan. Druppel ⅓ van de espresso eroverheen. Verdeel ca. ⅓ van de room eroverheen en verdeel de overige kersen eroverheen. Dek af met een laagje biscuitjes, druk een beetje aan en druppel de overige espresso eroverheen. Verdeel de overige room erop. Verbrokkel de overige biscuitjes fijn en bestrooi de room ermee.
3 Dek de taart af en zet hem minimaal 6 uur, maar liever een nacht, in de vriezer. Neem de taart ca. 30 minuten voor het serveren uit de vriezer. Snijd hem in stukken en serveer.
Per stuk: ca. 400 kcal
8 g eiwit | 16 g vet | 57 g koolhydraten

Citroen-tijmwater
Ingredienten voor: 1,5 l
Bereidingstijd: ca. 15 min.

Was 1 bio-citroen en 1 bio-limoen met heet water, wrijf ze droog en halveer ze. Pers 1 citroenhelft en 1 limoenhelft uit. Snijd de overige 2 helften in parten. Was 5 takjes citroentijm en 5 takjes citroenmelisse, neem de blaadjes van de takjes en hak de blaadjes klein. Doe alle ingredienten met ijsblokjes in een kan. Schenk 1,5 l koud water erbij, zet in de koelkast en laat ca. 10 minuten trekken.
Snelle chocolade-ijslolly’s
Ingredienten voor: 15 stuks
Bereidingstijd: ca. 15 min.
Wachttijd: ca. 1 uur
Maak van 1 bak chocolade-ijs met een ijslepel kleine bolletjes. Leg de bolletjes op een met vershoudfolie bekleed bord of plateau. Steek in elke bol een lollystokje en vries ca. 1 uur in. Smelt 150 g pure chocolade. Hak 50 g popcorn (bijv. karamelpopcorn) grof. Doop de ijsbollen in de chocolade, laat uitlekken en wentel ze door de popcorn.


Bramen-dadelbars
Ingredienten voor: ca. 18 stukken






Bereidingstijd: ca. 30 min.
Wachttijd: ca. 16 uur
1,2 l kokosmelk (blik)
200 g cashewnoten
200 g dadels (zonder pit)
200 g gedroogde abrikozen
60 g kokosvet
2 tl cacaopoeder
200 g bramen
8 tl johannesbroodpitmeel (natuurwinkel)
2 el honing
1-2 tl paarse levensmiddelenkleurstof evt. bramen uit de diepvries bakpapier
1 Zet de kokosmelk ca. 12 uur in de koelkast. Hak de cashewnoten, de dadels, de abrikozen, het kokosvet en het cacaopoeder samen fijn. Verdeel het dadelmengsel over de bodem van een vierkante springvorm (23x23 cm, of een ronde van 26 cm Ø), druk een beetje aan en zet in de koelkast.
2 Maak de bramen schoon en dep ze goed droog. Open de blikken kokosmelk en schep het vaste deel dat bovenop drijft, de kokosroom, eraf. Verwerk het kokoswater in een ander recept. Klop de kokosroom, het johnannesbroodpitmeel en de honing in ca. 3 minuten romig. Verdeel de helft van de room en de bramen op de dadelbodem. Kleur de overige room met de kleurstof lila en verdeel hem over de roomlaag.
3 Zet de taart ca. 4 uur in de koelkast. Neem de taart uit de vorm, snijd hem in stukken en serveer direct. Versier eventueel met de bramen uit de diepvries.
Per stuk: ca. 320 kcal
5 g eiwit | 24 g vet | 18 g koolhydraten
Limoencheesecake
Ingredienten voor: ca. 8 glaasjes (à 250 ml inhoud)
Bereidingstijd: ca. 45 min.
Wachttijd: ca. 30 min.
50 g crackers (bijv. Tuc)
100 g volkorenbiscuitjes
75 g boter
2 bio-limoenen
350 g mascarpone
150 g zure room
200 ml slagroom
2 el poedersuiker
8 g vanillesuiker
4 takjes munt
30 g witte chocolade
1 diepvrieszak

1 Doe de crackers en de biscuitjes in de diepvrieszak, sluit hem af en verbrokkel ze grof met een deegroller. Smelt de boter en meng hem met de kruimels. Verdeel het mengsel over de glaasjes, druk een beetje aan en zet in de koelkast.
2 Was de limoenen met heet water, wrijf ze droog en rasp de schil er fijn af. Pers 1 limoen uit. Snijd de overige limoen in 8 partjes en houd ze apart. Klop de mascarpone, de zure room en de slagroom in ca. 5 minuten stijf. Klop beetje bij beetje de poedersuiker en de vanillesuiker erdoorheen. Roer het limoenrasp en het limoensap erdoorheen. Verdeel de room over de glaasjes en zet ca. 30 minuten in de koelkast.
3 Was de munt en neem de blaadjes van de takjes. Rasp de chocolade over de glaasjes. Versier de glaasjes met de munt en de limoenpartjes.
Per stuk: ca. 470 kcal
9 g eiwit | 37 g vet | 21 g koolhydraten
Cheesecake met nectarine en knapperige topping
Ingredienten voor: ca. 12 stukken
Bereidingstijd: ca. 1 uur
Wachttijd: ca. 4 uur en 30 min.
100 g boter
125 g muesli
50 g cornflakes
50 g geraspte kokos
50 g + 4 el suiker
10 blaadjes gelatine (ca. 16 g)
250 ml karnemelk
250 ml gecondenseerde melk
300 ml perziknectar
3 nectarines
300 ml slagroom olie, om in te vetten bakpapier
1 Smelt de boter. Meng de boter, de muesli, de cornflakes en de geraspte kokos. Roer 3 el suiker erdoorheen. Schep 3-4 el van het mengsel op een stuk bakpapier en druk plat. Leg in de koelkast.

2 Bestrijk de bodem van een springvorm (24 cm Ø) met een dun laagje olie. Verdeel het overige mueslimengsel op de bodem van de springvorm, druk aan en zet ca. 30 minuten in de koelkast.
3 Week 8 blaadjes gelatine. Breng de karnemelk, de gecondenseerde melk, de nectar en 50 g suiker al roerend aan de kook. Schenk in een kom en laat ca. 5 minuten afkoelen. Knijp de gelatine uit en los hem in het karnemelkmengsel op. Zet ca. 30 minuten in de koelkast.
4 Week 2 blaadjes gelatine. Was 2 nectarines, halveer ze en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in stukken en pureer het. Roer 1 el suiker erdoorheen. Knijp de gelatine uit en los hem op. Roer 2 el puree door de gelatine. Roer het gelatinemengsel al roerend door de overige puree en zet ca. 10 minuten in de koelkast.
5 Klop de slagroom stijf. Spatel de slagroom voorzichtig door het karnemelkmengsel als deze begint te geleren. Verdeel ca. de helft van de room in de springvorm. Verdeel de helft van de puree erop en trek met een vork strepen erdoorheen. Verdeel de overige room en de overige puree erop en trek weer met een vork strepen voor een gemarmerd effect. Zet de taart ca. 4 uur in de koelkast.
6 Trek het bakpapier van het mueslimengsel af. Verdeel het in stukken. Was de overige nectarine, halveer hem, verwijder de pit en snijd hem in parten. Neem de taart uit de vorm. Versier de taart met de nectarine en de mueslistukken.
Per stuk: ca. 320 kcal
5 g eiwit | 20 g vet | 27 g koolhydraten