Lekker winters

BĈÃtAǺĐÃCĐhAtĐkĄĈ Đm󿽖󿽖rĐbÃǺǺAǺĐm󿽖kAǺĐ wAĐhAtĐÁAĎAllÃÁĐAǺĐw󿽖rmĐmAtĐ AĎAĐlAkkArAĐ ĐÁArA htAǺĐĄmĐtAĐ AlAǺ.

Kaassoep

Ingrediënten voor: 6 personen

Bereidingstijd: ca. 30 min.

2 grote zoute pretzels
75 g + 2 el boter
75 g bloem
500 ml melk
1 l groentebouillon
200 g gruyère (stuk) zout en peper

1 VOOR DE CROUTONS Snijd de pretzels in kleine plakjes. Verhit 2 el boter in een pan. Bak er de pretzels rondom op hoog vuur in. Neem ze uit de pan.

2 VOOR DE SOEP Verhit 75 g boter in een pan. Voeg de bloem toe en bak hem kort. Schenk al roerend de melk en de bouillon erbij, breng aan de kook en kook ca. 8 minuten op laag vuur. Rasp de gruyère. Neem de soep van het vuur. Smelt de kaas al roerend in de soep. Breng de soep op smaak met zout en peper. Serveer de soep met de croutons en de uienmarmelade (zie kader).

Per portie: ca. 470 kcal

16 g eiwit | 26 g vet | 40 g koolhydraten

Uienmarmelade

Ingrediënten voor: 1 pot (ca. 400 ml)

Bereidingstijd: 45 min.

Was 5 takjes tijm en bind met keukengaren tot een bosje. Pel 500 g rode uien en snijd ze in ringen. Verhit 3 el olijfolie in een pan. Fruit er de ui glazig in. Bestrooi met 2 el suiker en karamelliseer een beetje. Schenk 125 ml witte balsamico erbij en breng aan de kook. Voeg 3 kruidnagels, de tijm en ½ tl zout toe en kook afgedekt ca. 20 minuten op laag vuur. Kook zonder deksel ca. 10 minuten verder en roer meerdere keren door. Neem de tijm eruit. Serveer de marmelade koud of warm bij de soep.

Worstsalade met kaas en tuinkers

Ingrediënten voor: 6 personen

Bereidingstijd: ca. 25 min.

Wachttijd: 30 min.

500 g kookworst (stuk)
250 g emmentaler (stuk)
4 lente-uitjes
125 ml frambozenazijn
1½ el mosterd zout en peper
1 tl suiker
4 el olijfolie
2 bakjes tuinkers

1 Pel de worst en snijd hem in dunne plakken. Snijd de kaas in reepjes. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in dunne ringen. Roer de azijn, de mosterd, zout, peper en de suiker door elkaar. Klop de olie erdoorheen. Meng de worst met de kaas, de lente-ui en de vinaigrette en laat ca. 30 minuten marineren.

2 Knip de tuinkers uit de bakjes en spatel hem door de salade. Breng de salade nogmaals op smaak met zout en peper en serveer.

Per portie: ca. 510 kcal

23 g eiwit | 43 g vet | 4 g koolhydraten

Pastarolletjes met kool en spek

Ingrediënten voor: 6 personen

Bereidingstijd: ca. 1 uur en 15 min.

250 g gerookt spek (stuk)
1 kleine witte kool (ca. 1 kg) zout en peper
1-2 el witte balsamico
4 uien
4 el olie
250 g lasagnevellen (koelvak)
2 el boter
200 ml groentebouillon evt. satéprikkers

1 VOOR DE KOOL Snijd het spek in blokjes. Maak de kool schoon, snijd hem in vieren en snijd hem in dunne reepjes van de stronk. Bak het spek in een grote, droge pan knapperig. Voeg de kool toe en fruit ca. 10 minuten op laag vuur. Voeg wat zout en de balsamico toe en smoor afgedekt ca. 30 minuten op laag vuur. Breng op smaak met zout en peper.

2 VOOR DE UI Pel de uien en snijd ze in ringen. Verhit de olie in een pan. Bak er de uien ca. 20 minuten op laag vuur in tot ze mooi gekaramelliseerd zijn. Zet apart.

3 VOOR DE ROLLETJES Snijd ieder lasagnevel in de lengte in 3 repen. Beleg iedere reep met wat kool en laat hierbij ca. 2 cm van de rand vrij. Rol strak op tot rolletjes en zet ze eventueel vast met satéprikkers.

4 Verhit de boter in een pan. Bak er de rolletjes in 2 porties rondom (ook op het snijvlak) ca. 4 minuten in. Zet de rolletjes op het snijvlak rechtop in de pan. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en kook afgedekt ca. 10 minuten op laag vuur tot de rolletjes gaar zijn. Serveer met de gekaramelliseerde ui.

Per portie: ca. 180 kcal

12 g eiwit | 6 g vet | 17 g koolhydraten

Varkensspies met champignonragout

Ingrediënten voor: 6 personen

Bereidingstijd: ca. 1 uur en 15 min.

Wachttijd: ca. 1 uur

1,25 kg varkensfricandeau (stuk)
4 tl kruidenmix voor varkensvlees
4 el olie
600 g champignons
2 uien
6 takjes tijm
1 el boter zout en peper
1 el bloem
5 el cognac
200 ml slagroom suiker worcestersaus
6 rvs-spiesen (ca. 30 cm lang) bakpapier

1 VOOR DE SPIES Snijd het vlees in dobbelstenen en doe ze in een grote kom. Voeg de kruidenmix en 2 el olie toe en kneed goed door elkaar. Laat ca. 1 uur marineren.

2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C/hetelucht: 180°C). Rijg het vlees aan de spiesen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ca. 40 minuten in de oven.

3 VOOR DE SAUS Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Pel en snipper de uien. Was de tijm en neem de blaadjes van de takjes. Verhit 2 el olie in een diepe pan. Bak er de champignons ca. 10 minuten op hoog vuur in. Voeg de ui en de tijm toe en bak ca. 5 minuten verder. Voeg de boter toe en laat hem smelten. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met de bloem en bak kort. Voeg de cognac, de slagroom en ca. 350 ml water toe. Breng aan de kook en kook ca. 5 minuten op laag vuur. Breng de saus op smaak met zout, peper, suiker en worcestersaus. Serveer alles samen. Lekker met de radicchiosalade (zie kader).

Per portie: ca. 710 kcal

47 g eiwit | 51 g vet | 11 g koolhydraten

Radicchiosalade met cranberryvinaigrette

Ingrediënten voor: 6 personen

Bereidingstijd: ca. 15 min.

Maak 150 g veldsla schoon. Maak 1 radicchio schoon en snijd hem in reepjes. Was 150 g cherrytomaten en halveer ze. Roer 125 ml witte balsamico en 75 g cranberry compote (pot) door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Klop 4 el olijfolie erdoorheen. Meng alles door elkaar.

Hartverwarmende drankjes

Romige vanillemelk

Ingrediënten voor: 6 theeglazen (à ca. 300 ml)

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Bereidingstijd: ca. 10 min.

Klop 200 ml slagroom stijf. Splijt 1 vanillestokje en schraap het merg eruit. Breng 1,2 l melk, 75 g riet suiker, de schil van ½ biocitroen, het vanillestokje en het vanillemerg kort aan de kook. Neem de citroenschil en het vanillestokje eruit. Verdeel de melk in de glazen. Roer in elk glas 12 el grappa door de melk. Verdeel de slagroom eroverheen. Bestrooi met kaneelpoeder.

Verfrissende alpendrank

Ingrediënten voor: 6 glazen (à ca. 300 ml)

Bereidingstijd: ca. 5 min.

Schenk in elk glas 200 ml gekoelde karnemelk en 75 ml rodebessensap. Roer kort door elkaar en serveer direct.

Warme amandeldrank

Ingrediënten voor: 6 glazen (à ca. 125 ml)

Bereidingstijd: ca. 10 min.

Verhit 300 ml Amaretto. Klop 150 ml slagroom met 8 g vanillesuiker lobbig. Verbrokkel 20 g cantuccini (Italiaanse amandelkoekjes). Schenk in elk glas 50 ml Amaretto. Verdeel de slagroom eroverheen. Bestrooi met de Italiaanse amandelkoekjes en serveer direct.

Appelstrudel met vanillesaus

Ingrediënten voor: 6-8 personen

Bereidingstijd: ca. 1 uur

Wachttijd: ca. 30 min.

40 g amandelen (met vlies)
3 appels (ca. 500 g, bijv. goudrenet) geraspte schil en sap van ½ biocitroen
50 g rozijnen
75 g + 2 el suiker
½ tl kaneelpoeder
1 rol koelvers bladerdeeg
2-3 el paneermeel
1 ei
30 g custardpoeder met vanillesmaak
8 g vanillesuiker
500 ml melk
2 tl poedersuiker bakpapier

Cover recept

1 VOOR DE VULLING Hak de amandelen grof en rooster ze in een droge pan. Neem uit de pan en laat afkoelen. Was de appels, schil ze en snijd ze in parten. Verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in dunne plakjes. Meng de plakjes appel met de citroenschil, het citroensap, de amandelen, de rozijnen, 75 g suiker en het kaneelpoeder. Laat ca. 30 minuten trekken. Doe het mengsel in een zeef en laat uitlekken.

2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C/hetelucht: 160°C). Rol het bladerdeeg uit en bestrooi met het paneermeel. Verdeel de vulling in de lengte in het midden van het deeg, maar laat daarbij een rand van ca. 3 cm vrij. Kluts het ei. Vouw één lange zijde over de vulling heen en bestrijk met wat ei. Vouw de andere lange zijde eroverheen en druk goed aan. Bestrijk ook de uiteindes van de strudel met wat ei, vouw ze naar binnen en druk ze goed dicht. Leg de strudel met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de strudel met wat ei. Bak de strudel ca. 30 minuten in de oven.

3 VOOR DE VANILLESAUS Roer intussen het custardpoeder met 2 el suiker, de vanillesuiker en 5-6 el koude melk glad. Verwarm de rest van de melk in een pan. Voeg het custardmengsel al roerend toe aan de hete melk. Breng al roerend aan de kook en kook ca. 3 minuten tot de saus ingedikt is.

4 Haal de strudel uit de oven, bestrooi met de poedersuiker en snijd in stukken. Serveer nog warm met de vanillesaus.

Per stuk: ca. 370 kcal

5 g eiwit | 18 g vet | 44 g koolhydraten

Receptuur: Willem van Santen Fotografie: Mitchell van Voorbergen Styling: Alexstyling

Dit artikel komt uit:
Koken & Genieten - Editie 2 - 2022

Koken & Genieten - Editie 2 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer