Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

linda

NORMAAL GESPROKEN ZAT IK EIND november al in m’n auto keihard All I Want For Christmas Is You mee te zingen met Sky Radio. Ging mijn buitenkerstverlichting al aan ver voordat de Sint was gearriveerd, en lag ik in bed al uren het internet af te struinen naar recepten voor het kerstdiner met mijn familie, de kerstborrel met vrienden en het kerstontbijt met mijn gezin. In mijn familie van echte kerstlovers ben ik altijd de allergrootste kerstmuts geweest. En nu, voor het eerst van mijn leven, zie ik er meer tegenop dan tegen een kanaalwortelbehandeling. Ja, je moet in het leven altijd zelf de slingers ophangen, ik weet het, maar de donkere dagen voor kerst en die twee feestdagen zelf duren vast eindeloos lang als ze je er continu pijnlijk aan herinneren hoe anders je leven een jaar geleden was. Een gescheiden vriendin zei me laatst dat ze kerst nog wel prima vindt, maar vooral oud en nieuw vreselijk. Sta je daar met vrienden en een glas champagne af te tellen, op nul begint iedereen zijn partner uitgebreid te kussen en zeg jij gelukkig nieuwjaar tegen jezelf. Ik denk dat ik mijn kinderen maar vraag om met hun vaste verkeringen een groepshug met me te doen op het moment suprême. Nou las ik laatst ergens dat bijna zestig procent van de Nederlanders opziet tegen de feestdagen, dus als dat klopt ben ik bepaald niet de enige. En misschien ligt het percentage dit jaar nog wel veel hoger, want er zijn zo ontzettend veel mensen die het echt heel moeilijk hebben momenteel. Zelden heb ik het woord crisis zo vaak gelezen als het afgelopen jaar: stikstofcrisis, vluchtelingencrisis, energiecrisis, financiële crisis, klimaatcrisis, koopkrachtcrisis, Schipholcrisis, huizencrisis. Probeer daar maar eens optimistisch onder te blijven. De armoede neemt schrikbarend toe, de oorlog in Oekraïne duurt voort, één op de zes jongeren heeft suïcidale gedachten en iedereen lijkt zijn vertrouwen in de politiek volledig kwijt te zijn. Tel daarbij alle mensen op die in een jaar te maken hebben met ziekte, scheiding en afscheid van dierbaren en je komt wel aan de zestig procent die denkt: kunnen we de feestdagen overslaan dit jaar en die stomme slingers in de doos laten?

‘HEB JE ZELF GEEN ZIN IN SLINGERS? HANG ER EEN PAAR VOOR EEN ANDER OP’
Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Op het gevaar af nu als een soort dominee over te komen: misschien moeten we in deze zware tijden de feestmaand december weer eens zien als een tijd waarin je naar elkaar omkijkt en niet alleen als de tijd van de (opgelegde) gezelligheid? Stuur een bemoedigende brief naar iemand die het moeilijk heeft, maak een pan soep voor je zieke buurman, breng de te kleine kinderkleren naar het gezin dat rondkomt van een paar tientjes, neem een eenzame oudere mee op een leuk uitje. Met andere woorden: hang een paar slingers voor een ander op, daar word je blij van. En wat jezelf betreft: flikker Instagram met de picture perfect-foto’s van shiny happy people een tijdje van je telefoon en bedenk dat we met een heleboel zijn die het leven om welke reden dan ook even niet zo fijn vinden. En dat dat helaas nou eenmaal bij het leven hoort.

Lees meer

Alle artikelen
Tropisch ten top
&C Magazine

Tropisch ten top

Wat is er beter dan een tropisch eiland met hagelwitte zandstranden en wuivende palmbomen, op nog geen tien uur vliegen? Juist: twéé van die eilanden. Ontdek Zanzibar en Lamu.

Lees meer
Kalm aan in de ALGARVE
Libelle

Kalm aan in de ALGARVE

Hoewel de Algarve een populaire vakantiebestemming is, ontdekte chef toerisme Françoise dat je ook prima kunt onthaasten in dit zuidelijke deel van Portugal. “Alles is hier zo lekker ‘calma’.”

Lees meer
‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel
Panorama

‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel

Jean-Paul van Gastel (50) is terug in het land na drie jaar China. Al die tijd ontving de trainer daar geen bezoek en kon hij zijn kinderen niet zien. Dat was het grote minpunt aan zijn avontuur, waarvan hij tegelijkertijd volop heeft genoten. In China had hij ook de tijd om zijn ontslag bij Feyenoord te verwerken. Is die wond inmiddels geheeld? Over rondhuppelende olifanten, een luxegevangenis en de titelrace van Feyenoord. “Het is een emotionele rollercoaster geweest.”

Lees meer
Zinderend mooi Zweden
Margriet

Zinderend mooi Zweden

Een prachtige kust, vriendelijke mensen en overal waar je komt heerlijk en puur eten. Het is absoluut de moeite waard om West-Zweden te verkennen.

Lees meer
Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt
Flair

Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt

Op 31 maart gaat de zomertijd weer in: een uur langer licht. Maar Europa wil af van dat gerommel met de wijzers. De vraag is alleen: gaan we dan voor winter- of zomertijd? Wetenschappers kiezen voor de eerste optie. En daar heeft onze biologische klok alles mee te maken.

Lees meer