Tijdschrift.nl logo
IN DIT NUMMER

Luxe-resorts, schietpartijen & overvallen

Curaçao is een van de populairste bestemmingen voor Nederlanders buiten Europa. Ook BN’ers hebben er de tijd van hun leven, als ze tenminste niet te grazen worden genomen door criminelen. Het eiland heeft dus twee gezichten. De luxe-resorts, maar ook de overvallen, autodiefstallen en moorden.

TEKST BORIS VAN ZONNEVELD,
FOTO’S BORIS VAN ZONNEVELD, SOLAR PHOTO EN FACEBOOK

De villa van Earring-zanger Barry Hay.

Curaçao wordt ieder jaar overspoeld door Nederlanders. Vorig jaar waren dat er maar liefst 237.654, onder wie veel BN’ers, zoals Jan Joost van Gangelen en Jeroen van der Boom, die een dag rondhingen op het strand van het Blue Bay Curaçao Golf & Beach Resort, waar je 50 euro mag neertellen voor entree en een strandbedje. Acteur Walid Benmbarek van Mocro Maffia was op het eveneens betaalde, maar voordeliger strand van Porto Mari, terwijl Curaçao voor de meeste Nederlanders synoniem staat voor de baai Jan Thiel. Daar waren zangeres Elise van der Horst, Najib Amhali, Irene Moors, Kees Tol, Tino Martin en Gerard Joling rond de jaarwisseling, waar laatstgenoemde twee gratis vakantie vierden omdat ze er op oudejaarsavond optraden. Joling zit rond die tijd al jaren in het LionsDive Beach Resort, direct aan het strand. “Ik ben daar net een soort attractie,” zegt hij. “Dat vind ik niet erg, maar ik heb er niet altijd zin in, daarom ga ik meestal in een ander strandhotel sporten. Daar ga ik dan ook weleens een paar uurtjes aan het strand liggen.” En dan is er nog een groepje geprivilegieerde BN’ers dat een huis op het eiland heeft. Een van de ‘oudste’ bewoners is Barry Hay, die er al sinds 2007 woont. Jarenlang had hij de meest luxueuze villa van het beveiligde resort Coral Estate, een enorm villapark met louter miljoenenhuizen, maar dat verkocht hij voor dik 2 miljoen euro om neer te strijken in een ander prijzig resort, waar hij voor eveneens zo’n 2 miljoen een nieuwe villa kocht.

Gerard Joling

Tino Martin (l).

De zanger van Golden Earring en zijn vrouw Sandra resideren er sindsdien op een klif aan zee. Hun zwembad ligt aan de achterkant, vrijwel boven de klif. Er staan wat palmbomen in de tuin, er is een overdekte garage met twee auto’s en hun twee honden wonen er ook, maar die moeten volgens de parkregels minstens vijf meter van de straatkant blijven. Dit om te voorkomen dat er de hele dag hondengeblaf klinkt in het chique rijkenparadijs. Het resort van de rocker heeft een fraai strand en 24 uur per dag beveiliging bij de entree. Verder zijn er een beachvolleybalveld, golf- en tennisbanen en een volledig uitgeruste sportschool. Daaraan hangt wel een prijskaartje, want de kosten voor de VvE zijn alleen al 3000 euro per jaar. Barry geniet van het leven op het Caribische eiland. “Mijn leven op Curaçao geeft me een enorme vrijheid. Hier ben ik thuis en kan ik doen wat ik wil. Bij wijze van spreken kan ik de hele dag in mijn bed blijven liggen,” zegt hij bij LaVida Curaçao. “Op het eiland heb ik geen agenda. Ik ben pensionado en mag op Curaçao niet werken, zelfs niet in ruil voor een paar palmbomen. Ik mag hier helemaal niets. Blij toe, want diep in mijn hart heb ik een hekel aan werken. In Nederland daarentegen word ik echt geleefd. We spelen op festivals, doen onze optredens en er zijn televisieprogramma’s.”

Zijn vertrek uit Nederland was bewust. “Het was tijd om te vertrekken uit Amsterdam. Kleine dingetjes gingen irriteren. Buren die een teringherrie maakten, geschoffeerd worden door de boefjes van de straat, een boete omdat mijn dochter overstak bij een rood licht terwijl er geen mens op straat was. Ik dacht: weet je, we vertrekken gewoon. De wrede, koude winter hielp trouwens ook bij deze beslissing. Sandra en ik zijn echte koukleumen.”

Walid Benmbarek.

Het optrekje van Jeroen Pauw.

20 inbraken per week

Jeroen Pauw woont nog steeds op Coral Estate. Zijn villa heeft een zwembad met uitzicht op zee, een grote tuin met palapa en het is vermoedelijk zo’n 2 miljoen euro waard. Wie op het resort wil, dat een openbaar strand en restaurants heeft, moet bij de entree eerst een identiteitsbewijs laten zien. Dj Hardwell liet ook voor enkele miljoenen een huis bouwen op het eiland. Hij woont op het beveiligde Seru Boca Estate aan het Spaanse Water. Ook daar is vertier met een prachtige 18-holesgolfbaan, tennisbanen en 24 uur per dag bewaking, zowel op het terrein met eigen patrouillewagens als vanaf het water met eigen securityboten. Het is niet voor niets dat ze allemaal achter de hekken van een bewaakt resort zitten, want de criminaliteit op het eiland is stevig. De politie rapporteert er wekelijks hoge aantallen inbraken en overvallen. Dit jaar vinden er wekelijks twintig inbraken plaats, vier pogingen daartoe en vier inbraken in winkels. Er zijn elke week acht overvallen waarbij geweld wordt gebruikt en slachtoffers bedreigd worden met wapens. Tel daarbij vier autodiefstallen op en negen diefstallen uit auto’s. En dat op een eiland waar niet meer dan 150.000 mensen wonen, vergelijkbaar met een middelgrote stad in Nederland als Den Bosch. Daar werd in 2022 in totaal 263 keer ingebroken, evenveel als in dertien weken op Curaçao. Vorig jaar waren er in de Brabantse stad vier overvallen in huizen en twaalf straatroven, wat op het eiland in twee weken tijd al gehaald wordt. Er werden 94 auto’s gestolen in Den Bosch, ongeveer een derde van het aantal op Curaçao.

Het strand van Daaibooibaai.

Met die autodiefstallen op het eiland is iets vreemds aan de hand, want het is maar tweeënhalf keer zo groot als Texel en veerdiensten naar andere eilanden zijn er niet. Gestolen auto’s kunnen daarom niet weg, anders dan in Nederland, waar Oost-Europese bendes ze in een uurtje over de grens rijden. De gestolen auto’s op Curaçao blijven zo op het eiland, maar worden meestal niet gestolen om erin rond te rijden, maar om te strippen. De onderdelen worden verkocht, waarbij het meest gestolen onderdeel de voorbumper is, zo meldt de politie. De vraag naar onderdelen is groot omdat er veel beschadigde auto’s rondrijden. Waar in Nederland bijna geen gedeukte wagens op de weg te vinden zijn, is dat op Curaçao eerder regel dan uitzondering. Ook worden er veel beschadigde auto’s uit de VS geïmporteerd. De meest gestolen auto’s zijn van de merken Kia, Hyundai, Mitsubishi en Nissan. Met name de Kia Picanto is in trek, die veel wordt gehuurd door toeristen. “Er wordt gestolen op bestelling,” vertelt een autoverhuurder die anoniem wil blijven. “Mensen die niet naar een officiële garage willen, maar hun auto voor weinig willen laten maken, weten de weg naar de autodieven. Ze geven aan wat ze nodig hebben, en vervolgens is er weer een heel netwerk van tipgevers die de autodieven laten weten waar de gezochte auto’s staan. Het stelen op zich is voor hen een fluitje van een cent. Gestolen auto’s worden naar afgelegen plekken gebracht, zoals de zoutpannen aan de weg naar Bullenbaai, en daar worden ze volledig gestript achtergelaten.”

De gestripte auto van Lisette Keus.

HET GEBEURT BIJ DAAIBOOIBAAI VAKER DAT BADGASTEN ONDER BEDREIGING VAN VUURWAPENS WORDEN OVERVALLEN EN HUN AUTO MOETEN AFSTAAN

Strippers en omkatters

Wat de laatste tijd ook wel gebeurt, is het laten leeglopen van autobanden op afgelegen stranden. Bijvoorbeeld bij Directeursbaai, een bekende duikspot. Komen duikers nietsvermoedend terug bij hun auto, zijn alle banden plat. De dieven hopen dat de slachtoffers geen wegenwacht hebben en de auto die nacht laten staan. Zo kunnen ze ’s nachts ongestoord hun gang gaan. De verhalen over gestripte auto’s zijn legio. Het gebeurt overal, van openbare parkeerplaatsen tot achter het hek bij huizen. Illustratief is het verhaal van Sandra. Ze was een paar dagen op Curaçao en parkeerde haar huurauto achter haar hotel in de wijk Pietermaai. ’s Ochtends wilde ze weg met de auto, wachtte haar een nare verrassing. “Toen we bij de auto kwamen, geloofden we onze ogen niet,” vertelt ze. “We zagen de draden van de koplampen naar buiten hangen en beide koplampen waren gestolen. De auto had verder veel schade; de voorbumper was ontzet, net als de ophanging bij de wielen en de klep van de motorkap. De zwarte, plastic grill lag gebroken op de grond.” De Kia van Lisette Keus werd ‘s nachts gestolen en helemaal kaal teruggevonden. “Bij de politie stonden meerdere Kia’s op een rij, allemaal volledig gestript. Deuren, banden, bumpers, motoronderdelen, achterklep, niks meer van over,” zegt ze. “Dus probeer je auto te parkeren binnen hekken of bij security in de buurt.” Maar ook dat biedt geen soelaas, want Nando Francisco’s Hyundai i10 stond achter een gesloten hek. “Hij werd alsnog ontdaan van de voorkant.” De voorkeur van dieven voor Japanse en Koreaanse auto’s valt te verklaren door de prijs van de onderdelen. Die moeten van ver komen en zijn duur. Wie hecht aan zijn nachtrust op Curaçao en zich geen zorgen wil maken over de vraag of de auto er de volgende dag nog staat, rijdt daarom een Chevrolet of Ford. Onderdelen uit Amerika zijn ruim voorradig, niet overdreven duur en worden niet gestolen of gestript. De politie is zich bewust van het alarmerend grote aantal gestolen auto’s, maar schiet tekort in de aanpak. De Raad voor de Rechtshandhaving deed in 2021 een inspectieonderzoek, Aanpak autodiefstal in Curaçao, omdat de aard en omvang van het fenomeen al jaren verontrustend zijn. Gemiddeld worden er sinds 2003 zo’n 300 auto’s per jaar gestolen, met een piek van 422 in 2017. Volgens de raad pakken daders de auto’s op verschillende manieren aan om ze in het legale circuit te brengen. In het rapport staat: “Er is sprake van groepen die in georganiseerd verband optreden, waaraan onder anderen stelers, strippers en omkatters deelnemen. Het hieruit verkregen financiële voordeel is groot en gaat ten koste van slachtoffers en verzekeringsmaatschappijen, die veel schade lijden. Dit leidt tot premieverhoging, wat uiteindelijk nadelig is voor de hele gemeenschap.” Wordt een auto gestolen om te blijven rijden, dan manipuleren de daders het chassis- en motornummer door het afzagen of afvijlen ervan. “Zij vervangen daarnaast ook de chassisbalk.

De politie staat bijna machteloos tegen de georganiseerde misdaad.

Op Curaçao zijn overvallen aan de orde van de dag.

CRIMINELEN DWINGEN HET 17-JARIGE NEDERLANDSE MEISJE GELD TE PINNEN, WAARNA ZE HAAR - GEKNEVELD EN GEBLINDDOEKT - VAN DE ROTSEN IN ZEE GOOIEN

Sloperijhouders verstrekken, tegen betaling, valselijk opgemaakte aankoopbonnen aan omkatters. Daders hebben in bepaalde gevallen de beschikking over immobilizer key clone-machines waardoor zij een immobilizer key van een auto kunnen dupliceren, waardoor deze auto zonder braak kan worden gestolen.” De raad constateert dat justitie onvoldoende toegerust is om dit fenomeen effectief aan te pakken.

Aanval met messen

Overvallen, lokaal atrako’s genoemd, zijn ook een groot probleem. Er is geen trekpleister op het eiland waar toeristen niet overvallen zijn. Het gebeurt op stranden, bij bezienswaardigheden en op wandelpaden. Rond de kerstdagen werd er nog een gezin overvallen op het schitterende strand van Daaibooibaai, waar geen toegang voor hoeft te worden betaald, maar waar je wel een strandstoel kan huren en een bar is. Het gezin lag op het strand toen onbekende mannen de aanval openden met messen. De overvallers eisten de autosleutels en gingen ervandoor met de rode Kia Rio van het gezin. Het voertuig werd nog dezelfde dag teruggevonden in de mondi, de wildernis. De auto was nog intact. De dieven hadden nog geen tijd gehad om onderdelen weg te halen. Het is bij Daaibooibaai al vaker gebeurd dat badgasten onder bedreiging van vuurwapens werden overvallen en hun auto moesten afstaan. Vorig jaar augustus waren toeristen de klos bij Kokomo Beach, een levendig strand. Het getroffen gezin moest al hun waardevolle spullen afstaan aan de gewapende overvallers, die ook hun huurauto meenamen. Dit soort overvallen op populaire stranden was reden voor de politie om zichtbaarder te zijn in toeristische gebieden, ‘maar het is niet de bedoeling om paniek te zaaien’, benadrukten ze. “We moeten proberen deze criminele activiteiten te voorkomen.” Het niet willen zaaien van paniek leidt ertoe dat overvallen het lokale nieuws niet meer halen. Vaak worden ze alleen nog gemeld als er een dader is gepakt.

Een meisje wordt gedwongen om geld te pinnen.

Een ander dramatisch incident op een populair strand haalde zelfs in Nederland het nieuws. In 2019 werd een 17-jarige Haaksbergse stagiaire beroofd en voor dood in zee gegooid. Het meisje werd bij de bij locals populaire Caracasbaai, in het zuidoosten van Willemstad, meegenomen door de 30-jarige Shelomi P. en de 34-jarige vrouwelijke buschauffeur Azanahil M. Ze werd eerst op twee plekken gedwongen geld te pinnen, waarna ze werd gekneveld en geblinddoekt.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Ronald Molenaars overleefde een inbraak niet.

Vervolgens reden ze met haar naar het noorden, waar ze bij het strand Grote Knip, dat wordt beschouwd als het mooiste van het eiland, gebonden aan handen en voeten voor dood van de rotsen in zee werd gegooid. De doodsbange stagiaire overleefde de val ternauwernood en hield zich daarna in het water schuil tussen de rotsen. Daar bleef ze de hele nacht zitten. Toen er de volgende ochtend mensen naar het strand kwamen, zwom ze daarheen, vroeg om hulp en kon uiteindelijk naar het politiebureau. In november 2020 kregen de daders, die op camerabeelden stonden, vijftien jaar cel. Het Curaçao Toeristen Bureau nam in 2017 het beheer van acht publieke stranden over om de veiligheid te verbeteren. Het ging om Caracasbaai, Daaibooi, Santa Cruz, Lagun, Grote Knip, Kleine Knip, Jeremi en Playa Forti. Deze stranden zouden beveiliging krijgen, bewaakte parkeergelegenheid, een gebouwtje met toiletten, douches, kleedkamers, een bar en restaurant en verhuur van strandstoelen. Die bedjes werden geregeld, waardoor er nu bijna geen ruimte meer is op de stranden, maar de beveiliging laat te wensen over. Dat gebeurt in de regel door een oud mannetje met een securityshirt aan, die alleen de lokale taal spreekt en om vijf uur weer naar huis gaat. Daarna hebben criminelen vrij spel.

DE 57-JARIGE ELS: ‘IK WERD KLEMGEREDEN. ZE DROEGEN BIVAKMUTSEN. MET GETROKKEN PISTOLEN LIEPEN ZE OP ONS AF. EENTJE GRISTE MIJN TAS MET TELEFOON EN PORTEMONNEE VAN DE ACHTERBANK’

Gevolgd en klemgereden

Overvallen gebeuren ook door mensen klem te rijden. De 57-jarige Els, die met haar gezin naar het eiland was geëmigreerd, werd daar slachtoffer van. “Natuurlijk wist ik dat er op het eiland ook criminaliteit en armoede was, maar nooit had ik me onveilig gevoeld. Op de bewuste avond was ik wat wezen drinken met een kennis die op Curaçao op vakantie was. Het was gezellig en na afloop bracht ik hem naar zijn accommodatie,” vertelde ze in RTL Weekend Magazine. “Waarschijnlijk zijn we vanaf het strand gevolgd. Er reed een auto achter mij die ons ineens met een rotgang inhaalde, daarna werd ik klemgereden. Meteen wist ik dat het foute boel was.”

Drie mannen stapten uit. “Ze droegen bivakmutsen. Met getrokken pistolen liepen ze op ons af. Ik zette het op een krijsen. De overvallers schrokken van mijn geschreeuw en liepen weg, maar eentje kwam toch terug en griste mijn tas met telefoon en portemonnee van de achterbank. Toen scheurden ze weg.” De daders zijn nooit gepakt. “Een pistool op je gericht krijgen, is zo ontzettend angstig, dat valt niet te beschrijven. Niet lang na de overval werd er een winkelier door drie jonge mannen beroofd. Hij is daarbij doodgeschoten. De politie vermoedde dat het om dezelfde daders ging. Ik rilde toen ik dat hoorde.”

Rapper Boechi werd in december 2022 doodgeschoten op het eiland.

In 2019 kostte een gewapende overval de Nederlander Ronald Molenaars het leven. De 53-jarige hovenier woonde en werkte al twaalf jaar op Curaçao, maar werd doodgeschoten nadat vier gemaskerde mannen zijn Chinese buren hadden overvallen. Die verzetten zich, waarop een vechtpartij ontstond. Daarna braken de overvallers de deur van Molenaars open. Hij werd wakker van het lawaai, ging kijken en werd doodgeschoten. Op 9 december 2022 werd de Curaçaose, in Tilburg woonachtige rapper Boechi op het eiland doodgeschoten toen hij stond te eten bij een truk’i pan, een foodtruck. Hij was voor een optreden op Curaçao. Het was een drivebyshooting. In verband met deze moord werd in april dit jaar in Vlaardingen een verdachte Curaçaoënaar aangehouden. In totaal worden er elk jaar 20 tot 25 mensen vermoord op het eiland. In Den Bosch vorig jaar één. In heel Nederland treft dat lot jaarlijks zo’n 120 slachtoffers. De kans om vermoord te worden is daarmee vele malen groter op Curaçao.

Verdwenen in wildernis

Wandelen op afgelegen plekken op het eiland is ook gevaarlijk. Niet alleen wordt het afgeraden door de lokale bevolking vanwege het risico op een overval, ook zijn er andere risico’s. In juli 2022 verdween de Nederlandse toerist Daniël Dresden in het gebied ten zuiden van Seru Bientu, in de buurt van Playa Jeremi en de Christoffelberg. De 45-jarige man maakte daar elke dag een wandeling met een van zijn kinderen, maar ging deze keer alleen op pad. Op dinsdag verdween hij, woensdag ging de politie op zoek en zondag werd zijn ontzielde lichaam gevonden.

Daniël Dresden.

Dresden liep vermoedelijk de Zevenbergen Trail, een slecht gemarkeerde route die wordt aangeraden om te lopen met een kompas of gps, maar over dat laatste beschikt elke smartphone. Zijn overlijden is raadselachtig, want het is maar een klein gebied en in de buurt zijn wegen en een strand. Bovendien is het heuvelachtig terrein, waardoor je je kunt oriënteren. “Maar je verdwaalt omdat je niet rechtstreeks naar je zichtbare locatie kunt lopen,” vertelde amateurarcheoloog François van der Hoeven, die wekelijks routes loopt met een groep, in de lokale pers. “Zodra je van de paden afwijkt, ben je verloren.”

Armand Griffith.

De wildernis is onbegaanbaar omdat de wilde struiken en bomen op het eiland scherpe stekels hebben, nog afgezien van de cactussen. Daar jezelf een weg doorheen banen is bijzonder lastig. Ook watergebrek is een probleem vanwege de hitte. Dat bleek toen de 73-jarige Armand Griffith in 2020 vermist raakte nadat hij was gaan wandelen rond de zoutpannen van St. Willibrordus. Griffith belde zijn familie, vertelde dat hij verdwaald was en zonder water zat. Anderhalve dag later werd hij gevonden in de wildernis, tussen twee wandelpaden in. Door vochtverlies had hij een hersenbloeding gekregen. Van Daniël Dresden is de doodsoorzaak nooit bekendgemaakt, maar de politie sloot een misdrijf uit.

Zo is waakzaamheid geboden bij een bezoek aan Curaçao. Wie braaf op zijn resort blijft, zal weinig gebeuren, maar wie eropuit trekt, moet opletten en voorzorgsmaatregelen nemen, zoals: na vijf uur onbewaakte stranden verlaten, niet alleen wandelen, maar in bewaakte nationale parken of in groepen, ’s nachts niet alleen op pad gaan en het juiste automerk huren. Wie zichzelf wil vrijwaren van een inbraak of een overval thuis kiest voor een accommodatie op beveiligde resorts, zoals waar Barry Hay, Jeroen Pauw en Hardwell wonen.

Maar ook daar gebeurt weleens wat. Op Jeroens Coral Estate was het onlangs raak. De Amerikaan Abram Schwarz werd er slachtoffer. “Ik wil iedereen ervan bewustmaken dat er criminaliteit voorkomt, zelfs in een beveiligd luxegebied,” schrijft hij op The Curacao Visitors Forum. “Op de laatste dag van ons verblijf ontdekten we dat het geld voor onze huurauto was gestolen uit een gesloten tas in onze huurwoning op Coral Estate.” De dader werd niet gepakt. “Het kan iedereen zijn geweest, van het personeel tot iemand die daar verbleef.”

Lees meer

Alle artikelen
De zomer OP ZAK
Libelle

De zomer OP ZAK

Niet alleen cargopants zijn hot deze zomer, ook in een jasje, bloes of rok met opgenaaide zakken maak je dit seizoen stoere sier.

Lees meer
Around the world in a day
Flair

Around the world in a day

Op je fashionwereldreis doe je deze zomer Indonesië, India en Marokko aan. Lekker avontuurlijk, met laagjes en prints in mooie diepe kleuren.

Lees meer
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer