Tijdschrift.nl logo
Biodivers

MAAK EEN hommelhuis

De hommelkoningin is een van de eerste insecten die in het voorjaar de bloemen bestuiven. Lok haar naar je tuin met een rode loper van boerenbloemen. Met een zelfgebouwd hommelhuis verleid je haar en haar hofhouding op je erf te blij ven. Zo’n ontvangst is een koningin waardig.

TEKST EN ILLUSTRATIE Iris Veltman
'Leg een rode loper van boerenbloemen uit voor hommels'

Aard-en tuinhommels nestelen het liefste in verlaten muizenholen. Die zijn warm, beschut en alvast bekleed met takjes en muizenvacht. Als die niet voorhanden zijn kiezen ze holtes, oude vogelnesten of blad-en takkenhopen.

Je kunt ook zelf een huisje voor ze maken. Kies een beschutte plek waar de grond goed afwatert en waar het nest iedere dag ten minste enkele uren zon krijgt. Je hebt een stenen of terracotta bloempot nodig, van ongeveer 30 centimeter hoog en breed en met drainagegat. Zorg voor een afdakje enkele centimeters boven het gat, zodat de hommels in en uit kunnen vliegen. Voor de vulling is strooisel uit een muizenhok ideaal, omdat je dan de grootste kans hebt op hommelbewoning – vraag bekenden of bij de dierenwinkel!

Bibliografische gegevens: Tuinlogica – Iris Veltman

240 p., € 32,99

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Vonk Uitgevers

ISBN: 9789062245581

TUINLOGICA

Dit hommelhuis komt uit het boek Tuinlogica van Iris Veltman. Daarin lees je hoe je de natuur nabootst in een veerkrachtige, levendige en duurzame tuin. Het boek staat vol praktische tips, stappenplannen, beplantingsplannen en doe-het-zelf projecten met gebruikte materialen en voor ieder budget.

Lees meer

Alle artikelen
‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’
&C Magazine

‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’

Roos* (28) was in de zevende hemel toen ze in verwachting raakte van zoon Jayden. Tot het zeventien dagen na de bevalling vreselijk misgaat: ze wordt vijf weken opgenomen met een kraambedpsychose.

Lees meer
Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen
Story

Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen

Het bevalt Daphne Deckers (54) nog steeds goed minder op de buis te verschijnen, zodat ze meer tijd kan doorbrengen in haar tuinhuisje bij haar woning in Muiderberg. Niet om te relaxen, maar om haar podcast Daphne op Donderdag op te nemen met ‘intrigerende vrouwen’ – én om in alle rust te schrijven. Volgend jaar verschijnt haar boek De kracht van het ouder worden, waarin Daphne de nadruk legt op de léúke kanten van het klimmen der jaren. Onlangs is Vrienden maken al van de pers gerold, met illustraties van Joey Holthaus. Het gaat over verbinding en wat vriendschap eigenlijk inhoudt. Dat daarin geïnvesteerd moet worden, weet Daphne maar al te goed. ‘Ik ben zelf heel actief in het in stand houden van mijn vriendenkring; het initiatief om af te…

Lees meer
Molens en meer, véél meer
Margriet

Molens en meer, véél meer

Hollandser dan dit stukje Noord-Holland wordt het niet in ons land. Tegelijkertijd poppen er steeds meer hippe plekken op. Echt, het zindert in de Zaanstreek.

Lees meer
Op de fiets door het vechtdal
Libelle

Op de fiets door het vechtdal

Van een koe-safari tot culinair genieten: het Vechtdal biedt genoeg ontspanning en vertier. En de natuur is er op z’n zachtst gezegd adembenemend.

Lees meer
Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen
Party

Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen

Het zit Herman den Blijker op dit moment niet mee. Hij probeert al een tijdje zijn prachtige twee-onder-een-kapwoning in Rotterdam te verkopen, maar nog altijd zonder succes. En dat terwijl de topkok al tonnen heeft moeten toegeven. Heeft hij het geld nodig omdat zijn restaurants slecht lopen of is er wat anders aan de hand?

Lees meer