Tijdschrift.nl logo
ELK NUMMER

MAAK JE EIGEN herfstkaars

In vuur en vlam kwamen de soldaten eeuwen geleden terug, in de barak in Bourtange. Tijd om te rusten en bij te tanken. Deze barak is nu kaarsenmakerij Victoria, waar Anita Moorman de “overwinning” viert door met veel passie kaarsen te maken. Dit keer gaat ze aan de slag met kalebassen.

TEKST
FOTOGRAFIE MAX DE KRIJGER WORKSHOP ANITA MOORMAN

MAAK JE EIGEN HERFSTKAARS

NODIG AAN MATERIAAL

• Kalebassen, alle vormen zijn mogelijk

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

• Resten kaarsvet, of kaarsen in de gewenste kleur

• Eventueel wasco (verkrijgbaar bij de speelgoedwinkel), om zelf de kaars een kleur te geven

• Lont, verkrijgbaar bij creawinkels en bij Victoria Kaarsenmakerij

• Waxinelichtje

NODIG AAN GEREEDSCHAP

• Kartelmes

• Snijplank

• Lepeltje

• Satéprikkers

• Vaseline

• Pannetje

• Conservenblik of melkkannetje

• Eventueel een keukenrol

• Oud dienblad

VOORBEREIDING

• Doe de restjes kaars in het blik, plaats deze in de pan met water en verwarm daarna deze pan. De kaarsen zullen geleidelijk smelten en het benodigde kaarsvet leveren.

AAN DE SLAG

Snijd het kapje van de kalebas en hol het uit met het lepeltje. Staat je kalebas niet recht, snijd dan een klein kapje van de onderkant. Zo tuimelt de kalebas niet wanneer je er een kaars van gemaakt hebt. Haal het pitvoetje uit het waxinelichtje en maak hier de lont aan vast. Zet het lontje vast in het midden van de bodem van de kalebas, door eerst een beetje kaarsvet op de bodem te gieten.

Zorg dat het lontje in het midden van de kaars blijft zitten, door een satéprikker op de kalebas te leggen en het lontje hieraan vast te maken. Giet iedere keer zo’n twee centimeter kaarsvet in de kalebas en wacht dan totdat er een dik vlies op is gekomen. Dit vlies prik je kapot voordat je de volgende twee centimeter ingiet. Zo voorkom je dat het kaarsvet krimpt en dus inzakt. Het laatste laagje is de afwerking, probeer deze zo netjes mogelijk in te gieten.

TIP: het geeft ook een leuk effect wanneer je het kaarsvet over de rand laat lopen.

Je kunt er ook voor kiezen om de kalebas te vullen met stukjes kaarsvet. Het kaarsvet giet je uit over bijvoorbeeld een oud dienblad met opstaande rand. Wanneer het gestold maar nog wel warm is, snij je deze kaarsvetplaat in stukken.

TIP: dit kun je het hele jaar door doen, zo bouw je een voorraad op voor de herfst.

De kalebas is een vrucht en is dus aan verrotting onderhevig. Om de kalebaskaars langer houdbaar te houden, kun je de snijvlakken met vaseline insmeren. Maar het beste kun je zo snel mogelijk de kaars aansteken en genieten van de herfst.

TIP: wikkel de zaadjes van je favoriete kalebas in een stuk keukenrol. Berg het op in een droge lade en volgend jaar kunnen deze weer de grond in.

Lees meer

Alle artikelen
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer
Do it yourself in één middag klaar
Flow

Do it yourself in één middag klaar

VAN TRASH TOT TREASURE Illustrator Silvia Zacchello laat zien hoe je van simpele plastic flacons beschilderde vazen maakt.

Lees meer
ZoMeRTopje Ida
Handwerken zonder grenzen

ZoMeRTopje Ida

Ida is echt een topje voor warme dagen. Zo gebreid in heerlijk katoen, luchtig in het dragen en makkelijk in het onderhoud! Een vakantietoppertje. Gauw beginnen dus.

Lees meer
Diy - do-it-yourself -
vtwonen

Diy - do-it-yourself -

Met kwast, hamer en boormachine gingen vtwonen-klussers aan de slag. Het resultaat? Drie zelfgemaakte sfeermakers in de categorie zo gedaan tot een weekend werk.

Lees meer