Tijdschrift.nl logo
PRAKTIJK

Magische herfstfoto’s

Tien praktische tips voor je eerste fototocht deze herfst.

1 Speel met contrasten

De lente is prachtig met nieuwe bloempjes en tere bloesems, maar de herfst is bijzonder kleurrijk. De bladeren glanzen aan de bomen, in sterke gele, oranje en rode tinten en vormen zo prachtige onderwerpen. Om de kleuren te accentueren, kun je het beste met contrasten werken. Voor een blauwe lucht of een groene weide komen de kleurige bladeren bijzonder goed tot hun recht. En wanneer je zo’n onderwerp een klein beetje onderbelicht, kunnen de kleuren nog effectiever zijn.

2 Kastanjes, paddenstoelen en pompoenen

Naast de kleurrijke bladeren heeft de herfst ook veel foto genieke lekkernijen te bieden, die alleen in deze tijd van het jaar te vinden zijn. Zo worden er pompoenen en appels geoogst, en schieten er overal paddenstoelen uit de grond. En als het weer echt bar en boos is, kun je altijd nog binnen bij de kachel een stilleven maken van bladeren en kastanjes.

3 Krachtige kleuren met een polarisatiefilter

Een polarisatiefilter helpt je in de herfst om nog betere foto’s te maken. Het filter elimineert bijvoorbeeld storende reflecties van zonlicht als je bij het water fotografeert. Bovendien zorgt een polarisatiefilter voor scherpere kleuren en een intens blauwe hemel. Probeer het maar eens uit als je bijvoorbeeld gekleurde bladeren voor een blauwe hemel wilt fotograferen!

4 Portret in gouden licht

Dit is de perfecte tijd van het jaar voor een portret-en familieshoot buitenshuis. De felgekleurde bladeren zorgen voor een spannende en tegelijk harmonieuze achtergrond. Bovendien is het licht door de lagere stand van de zon een stuk zachter. Wanneer er toch schaduwen ontstaan, maak je de gezichten lichter met behulp van een reflector.

Korte sluitertijd.
Lange sluitertijd.

5 Slecht weer – goede foto‘s

Fotograferen in de regen? Absoluut! Want bij slecht weer kun je zonder meer spannende foto’s maken. Met de juiste bescherming voor je camera (zie tip 8) kun je zorgeloos naar buiten en je creatief uitleven. Kies een plek waar zich al wat water heeft verzameld. Een plas water op straat is al geschikt. Kies vervolgens een lage camerapositie zodat alleen de plas water zichtbaar is, zonder storende elementen. Op die manier richt je de aandacht op het hoofdonderwerp en dat zijn de regendruppels. Als je een sluitertijd van 1/250 seconde of korter instelt, ‘bevries’ je de druppels. Op de foto zijn ze dan zichtbaar als stippen met concentrische cirkels op het wateroppervlak. Met een sluitertijd van 1/5 seconde wordt de regen niet afgebeeld als druppels, maar als lijnen.

6 Mistige landschappen

Mystieke opnamen ontstaan als je landschappen en bossen fotografeert in de mist. Denk van tevoren na over het onderwerp en de compositie, zodat je doelgericht te werk kunt gaan als de ochtendmist het landschap omhult. Maar je moet jezelf niet te veel tijd gunnen, omdat mist vaak snel weer wegtrekt. Omdat mist zich meestal verzamelt in valleien, krijg je een mooi perspectief als je foto’s neemt vanaf een hooggelegen punt. Om ervoor te zorgen dat de mistbeelden er niet vlak en saai uitzien, is het belangrijk dat de compositie van de foto goed in balans is. Concentreer je op één hoofdonderwerp en laat het landschap op de achtergrond verdwijnen in de mist. Omdat de sfeer binnen een fractie van een seconde kan veranderen, is het raadzaam om de burst-modus te gebruiken.

7 Wilde dieren in je tuin

Egels zijn nachtdieren, maar voor de winterslaap zoeken ze ook overdag naar voedsel. Let vooral op stapels bladeren, want daar verstoppen ze zich graag. Ook reeën en herten zie je in de herfst vaker, omdat de kale bomen minder camouflage bieden.

8 Goed beschermd tegen regen

Als je in slecht weer op zoek gaat naar onderwerpen, gebruik dan een beschermhoes voor je camera. Een stuk stof over de zonnekap beschermt de lens tegen regendruppels. En om de lens schoon en droog te houden is een microvezeldoek ideaal.

9 Scherpe foto‘s dankzij een statief

Om ook bij slechte lichtomstandigheden scherpe foto’s te krijgen, moet je altijd een statief gebruiken. Meestal is een monopod al genoeg om je camera te stabiliseren.

10 Maak gebruik van de eerste vorst

Als de temperaturen dalen, verschijnt de eerste vorst aan de grond. En dat is ideaal voor een wandeling in je tuin of langs heggen. Je komt ijskristallen tegen op grassen, bladeren en bessen, en dat zijn fantastische onderwerpen voor close-ups en macro’s!

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis
Door de lange sluitertijd krijgt het water van deze bosbeek een zijdezacht oppervlak. Een polarisatiefilter zorgt voor intensere kleuren.

Herfstfoto’s in het bos

Het bos heeft altijd al geïnspireerd tot mysterieuze verhalen. De herfst is de ideale tijd om er met je camera op pad te gaan.

Ruim tien procent van het landoppervlakte in Nederland is bos. Dat is net zoveel als het totale landoppervlak van Friesland. Er is dus altijd wel een bos in de buurt waar je mooie herfstfoto’s kunt maken. Je krijgt dan wel met een paar uitdagingen te maken. Dichte boomtoppen kunnen er prachtig uitzien op foto’s, maar ze laten ook weinig licht door. Daarom moet je werken met langere sluitertijden en een statief bij de hand hebben. De zon zorgt, afhankelijk van de stand, voor mooie lichtsituaties. Bijvoorbeeld wanneer de zon tussen de bomen tevoorschijn komt tijdens zonsondergang en een romantische sfeer creëert.

Diffractie

Een gesloten diafragma zorgt voor een grotere scherptediepte en is ideaal voor detailopnames. Je foto’s worden dan een beetje onscherp. Dit effect heet diffractie en kan ontstaan vanaf een diafragma van f/16, door de buiging van het licht. Het enige wat ertegen helpt is het diafragma verder openen, bijvoorbeeld naar f/8 of f/11. Maar je kunt diffractie ook doelbewust gebruiken, want het effect van een foto is soms belangrijker dan een optimale scherpte.

Onscherp

Onscherpe foto’s in het bos zorgen vaak voor prachtige resultaten. Gebruik een langere sluitertijd (tussen 0,3 en 2 s) en schakel de beeldstabilisatie uit. Beweeg de camera van boven naar beneden en druk tegelijkertijd af. Door de langere sluitertijd wordt het onderwerp vervaagd afgebeeld. Zoek naar een plek met prominente boomstammen en kies een uitsnede waarbij ze gelijkmatig in beeld komen.

Compositie

Probeer in het bos lijnen te gebruiken in je compositie. Zoek actief naar lijnen waarmee je de kijker het beeld intrekt. Denk aan paden, beekjes of omgevallen bomen. Je kunt ook proberen om met een groothoeklens elementen op de voorgrond te benadrukken.

Details

Maar je kunt in het bos ook zeker gebruikmaken van langere brandpuntsafstanden. Of je gebruikt een macrolens voor interessante onderwerpen op de grond. Vooral paddenstoelen zijn in de herfst prachtige en geduldige onderwerpen.

(Foto's: Radomir Jakubowski | Loulou Beavers)

Tegenlicht

De kalende bomen hebben vaak sterke vormen. Het vroege licht beschijnt het bos hier nog vrij horizontaal. Door een positie in te nemen waar het als tegenlicht in de foto valt, komen de bomen als silhouetten in beeld. Veel details vallen hierdoor weg en er ontstaat een totaal andere sfeer dan bij de andere foto’s.

Foto's: bgfoto, joannatkaczuk, ArtMarie, Mr_Twister/Andrew_C, DenisTangneyJr, DamianKuzdak, Mandrixta (GettyImages)

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’
&C Magazine

‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’

Ik ben een notoire documentairebinger. En nee, dat zeg ik niet om interessant te doen, want de documentaires die ik kijk, gaan niet altijd over een supersonische nucleaire deeltjesversneller of het leven van een obscure zeventiende-eeuwse dichter. Nee, ik kijk vooral met heel veel plezier naar het leven van Beyoncé, Jennifer Lopez, Lady Gaga, Selena Gomez enTaylor Swift. Sterker nog, ik keek deze documentaires achter elkaar op één dag. Niet omdat ik van alle muziek van deze artiesten hou, maar omdat ik het fascinerend vind om hun worstelingen, vechtlust, ijdelheid, talent, doorzettingsvermogen en kwetsbaarheid te zien. Om ze te bewonderen en me soms ook aan hen te ergeren. Ik hou ervan om een fly on the wall te zijn. Ik kijk ook wel naar series, maar op de een of andere…

Lees meer
Extra handjes voor Schiphol
Nieuwe Revu

Extra handjes voor Schiphol

Dit is uitstekend nieuws! Naar aanleiding van alle ellende op de Hollandse luchthavens van vorig jaar is er een ‘security lane’ geopend op het MBO College Airport in Hoofddorp. Je zou denken dat de beelden van al die eindeloze wachtrijen jongeren zouden afschrikken, maar volgens schooldirecteur Philip Mol heeft de opleiding tot luchthavenbeveiliger juist aan populariteit gewonnen. ‘Jongeren zijn heel wendbaar, die zien gewoon dat perspectief,’ zei hij tegen NH Nieuws. ‘Dat optimisme zit misschien ook wel in de jeugd. Die zijn niet zo pessimistisch als volwassenen vaak zijn.’ Werkgelegenheid is er in ieder geval genoeg. Schiphol wil in de meivakantie 850 nieuwe securitymedewerkers in dienst nemen. De opleiding duurt tien maanden, iedere maand komen er zo’n vijftig studenten van school met een diploma. Maakt u zich geen zorgen, deze…

Lees meer
Effe viraal doen
Veronica Superguide

Effe viraal doen

De Avondshow met Arjen Lubach gaat het derde seizoen in. In het verleden zijn Lubach en co. goed geweest voor veel onvergetelijke tv-momenten, waarvan we de vijf opvallendste hebben gerangschikt. Je kunt ze nog eens zien via de QR-codes. Wat komt er dit seizoen bij?

Lees meer
‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’
Flair

‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’

Moet er een limiet aan rijkdom komen? Het is momenteel een veelgestelde vraag. Ondernemer en jonge rijke Jelline begrijpt het probleem, maar gelooft niet dat dat een oplossing is. “Ik besef heel goed dat mijn leven niet normaal is. Ik heb nooit als een arme student geleefd. Een die boterhammen met pindakaas moet eten, omdat ze anders de huur niet meer kan betalen. In goede tijden verdien ik makkelijk 300.000 euro per maand. Drie jaar geleden ontdekte ik het online ondernemerschap. Ik begon met dropshipping, later verdiepte ik me in YouTube-verdienmodellen. Dat loopt inmiddels zo goed dat ik een mooi inkomen heb en onlangs met mijn vriend een huis met een waarde van 1,3 miljoen euro kon kopen. Onze hypotheek is 5.500 euro per maand, dus niet bepaald een starterswoninkje. Ik…

Lees meer
Jada: ‘De waarheid wint áltijd’
Weekend

Jada: ‘De waarheid wint áltijd’

Jada Borsato stelt zich geen zorgen te maken over de eventuele rechtszaak rondom haar vader Marco, want'de waarheid wint áltijd’. Jada: ‘Jarenlang heb ik alleen maar lovende woorden over m'n vader gehoord. Als nu zijn naam wordt genoemd, komt er een oeh of iew! achteraan. Je leert echt de keerzijde kennen van bekend zijn en dat zet je ook aan het denken: wil ik dit wel?’

Lees meer