Magische winterpicknick

Lekker binnen blijven als het sneeuwt? Geen denken aan. Haal je picknickmand tevoorschijn, vul hem met eenvoudig klaar te maken lekkernijen en trek eropuit voor een magisch etentje in een winters wonderland!

Geurige gembercake

Ingrediënten

200 gram boter – 1 liter kefir – 200 gram suiker – 200 gram bruine suiker 650 gram tarwebloem – 4 el bakpoeder – 4 el kaneel – 3 el kardemom – 1 el vanillesuiker 2 à 4 el geraspte gember – 2 el sinaasappelzeste

Aan de slag

Smelt de boter en laat deze afkoelen. Mix de suiker en de kefir in een grote kom. Voeg bakpoeder toe en roer goed door elkaar. Meng er vervolgens alle specerijen, vanillesuiker, gember, sinaasappelzeste en de afgekoelde boter door. Voeg tot slot de tarwebloem toe en kneed het deeg tot je een soepel, klontervrij beslag krijgt.

Vul een grote bakvorm met bakpapier en stort het deeg erop uit. Bak de cake zo’n 35 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C tot hij mooi bruin en binnenin helemaal gaar is. Laat de cake afkoelen in de vorm voor je hem serveert.

“Hou je gerechten zo puur mogelijk, zodat je helemaal kunt opgaan in de magische sfeer van het besneeuwde winterlandschap”

Cheesecake met gemarineerde sinaasappel

Ingrediënten

– 13 digestive koekjes – 80 gram gesmolten boter – 2 el bruine suiker – 600 gram roomkaas – 170 gram fijne kristalsuiker – 1 vanillestokje (of 2 el vanillesuiker) – 200 gram zure room – 3 eieren – sap van 2 à 3 sinaasappels (circa 250 ml) – 1 à 2 el suiker – 1 el aardappelzetmeel – 1 kaneelstokje – 1 steranijs

Aan de slag

Maak de taartbodem door de koekjes fijn te malen en samen met de boter en de suiker tot een geheel te mixen. Stort het beslag egaal uit op de bodem van een met bakpapier beklede bakvorm. Bak de taartbodem 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.

Maak een sinaasappelsaus door het sinaasappelsap samen met het aardappelzetmeel, het kaneelstokje en de steranijs in een kleine pan te doen en breng dit voorzichtig aan de kook. Voeg naar smaak suiker toe. Laat het mengsel zo’n 10 minuten koken op een laag vuur en laat het daarna helemaal afkoelen. Zeef de saus en bewaar koel tot je de cheesecake serveert.

Maak de vulling van de taart. Klop de kaas hiervoor in een blender of keukenmachine tot hij zacht en smeuïg is. Laat de blender/keukenmachine daarna trager draaien en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Doe hetzelfde met de zure room en de vanille. Blijf dit mengen tot alles één geheel geworden is. Meng er tot slot de eieren een voor een door. Giet het beslag uit over de taartbodem en druppel er een beetje van de sinaasappelsaus over.

Bak de cheesecake ongeveer een uur in een voorverwarmde oven van 180 °C. Laat de cake daarna nog een half uurtje in de oven staan met de ovendeur open. Zet de cake vervolgens in de koelkast en laat hem daar minstens 4 uur opstijven (een hele nacht is zelfs nog beter). Serveer met de rest van de sinaasappelsaus rond de voet van de cake.

Ballen vol energie

“Gezonde energieballetjes zijn een welgekomen verademing na de overdaad van de feestdagen”

Ingrediënten

15 ontpitte dadels – 180 ml kokosolie – 60 ml sterke koffie – 500 gram cacaopoeder 1 el zout – 1,5 el vanillepoeder – 300 gram boekweit – kokosschilfers

Aan de slag

Doe de dadels, de kosolie en de koffie in een blender en mix tot een pasta. Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix glad. Rol kleine balletjes van het deeg. Wentel de balletjes in de kokosschilfers. Bewaar in de koelkast of diepvriezer.

Rustieke boterhammen

Ingrediënten

– 8 sneden brood – 8 sneetjes spek – blauwe kaas – 2 avocado’s – sojascheuten – een handvol rucola – 1 peer – 4 el roomkaas

Aan de slag

Bak het spek krokant. Schil de avocado’s en snij ze in stukjes. Snij ook de peer en de blauwe kaas in schijfjes. Besmeer een snee brood met roomkaas. Leg daarop de rucola, wat avocado, blauwe kaas, peer, spek en sojascheuten. Werk af met een tweede snee brood.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Mousse van appel en rode biet

Ingrediënten

1 rode biet – 3 rode appels – 300 gram havermout – 60 gram chiazaden 60 ml havermoutmelk – 2 el honing – 1 el hennepzaadjes

Aan de slag

Rasp de biet en de appels. Doe ze in een blender en laat deze draaien tot het geheel een puree geworden is. Voeg de havermout en de melk toe en laat de blender nog eens een halve minuut draaien. Giet het mengsel in een kom, doe er de chiazaden en de honing bij en roer goed door elkaar. Laat dit alles een half uurtje afkoelen in de koelkast en verdeel het dan over verschillende kommen. Strooi er ten slotte hennepzaadjes overheen.

Homemade havermoutrepen

Ingrediënten

50 gram boter – 50 gram bruine suiker – 3 el siroop – 50 gram gehakte amandelen 50 gram gehakte abrikozen – 200 gram havermout

Aan de slag

Laat de boter smelten in een pan en voeg er suiker en siroop aan toe. Laat de pan op het vuur staan tot alle suiker opgelost is. Neem de pan daarna van het vuur, voeg de overige ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar. Giet dit mengsel in een kleine, met bakpapier beklede bakvorm. Druk het oppervlak goed aan. Bak het deeg 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Laat afkoelen en snij in gelijke stukjes. Bewaar de repen in een luchtdichte koekentrommel.

Zalig zoete yoghurt

Ingrediënten

875 ml natuuryogurt – 1 vanillestokje – 2 sinaasappels – 125 ml notenmix (amandelen, walnoten …) – 4 el vloeibare honing – 1 el kaneel

Aan de slag

Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap er de vanillezaadjes uit. Doe de zaadjes bij de yoghurt en meng goed door elkaar. Schil de sinaasappels en snij ze in kleine stukjes. Rooster de noten tot ze goudbruin zijn. Verdeel de yoghurt over vier potjes. Leg op elke portie een aantal stukjes sinaasappel, wat geroosterde noten, een eetlepel honing en een beetje kaneel.

Dit artikel komt uit:
WONEN Landelijke Stijl - Editie 1 - 2020

WONEN Landelijke Stijl - Editie 1 - 2020
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer