Máxima en vriendin helpen Oekraïners

Hoe kunnen royals hun steentje bijdragen in deze tijd van crisis? Koningin Máxima besloot haar goede vriendin Alexandra op te trommelen. Samen werkten ze aan een kostbaar initiatief om Oekraïners wegwijs te maken.

Het Belgische koningspaar kreeg veel lof omdat ze Oekraïense vluchtelingen onderdak zouden bieden. Maar wie denkt dat zij de deuren van het paleis openstellen om gevluchte Oekraïners te verwelkomen, komt bedrogen uit. Een staatsbedrijf, de Koninklijke Schenking, stelt twee huizen beschikbaar. Net zoals het Rijksvastgoedbedrijf in Nederland zijn zij eigenaar van de paleizen en tal van andere gebouwen. Een huis in Brussel en één in Wallonië, die naar verluidt voor personeel zijn bedoeld, worden in gereedheid gebracht voor Oekraïense gezinnen. Onze eigen koninklijke familie wil daadwerkelijk privébezit ter beschikking stellen voor gezinnen op de vlucht. In theorie zouden vluchtelingen ook gehuisvest kunnen worden op Paleis Noordeinde. Daar is de gastenvleugel gerenoveerd en die kan als hotel functioneren. Normaal gesproken voor bezoekende staatshoofden, maar het grootste deel van het jaar niet in gebruik. Praktisch is het niet, omdat het door alle beveiliging geen vrij en huiselijk gevoel zal hebben. En wat in de toekomst? Maar de Oranjes hebben hier niks over te zeggen, want Paleis Noordeinde is van de Staat.

Volle agenda

Wat Willem-Alexander en Máxima vooral doen: ze zetten hun verbindende kracht in. Nu vanwege de oorlog hun staatsbezoek aan Griekenland niet doorgaat, hebben ze hun agenda volgepland. Oekraïeners werden op het paleis ontvangen voor een gesprek, het paar ging naar een opvang in Harskamp, Máxima naar een ontvangstlocatie in Amsterdam en de koning videobelde met de staf van de Nederlandse ambassade in Oekraïne. Onlangs had Máxima een kennismakingsgesprek met minister Dennis Wiersma van primair en voort gezet onderwijs. De koningin zet zich onder meer in voor structureel muziekonderwijs op basisscholen en educatie over geldzaken. Tijdens het gesprek besloten minister en koningin samen op pad te gaan, om zich te laten informeren over hoe Oekraïense kinderen nu in Nederland onderwijs krijgen. Ongeveer bij Máxima om de hoek zagen ze hoe het eraan toegaat. ’Ik had het onderschat: de diversiteit van nationaliteiten en situaties’, zei Máxima toen ze terugblikte. Want niet alleen Oekraïense kinderen hebben een plek op de school, kinderen uit alle windstreken krijgen er les.

De koningin opende met hulp van haar vriendin Alexandra Jankovich de Jeszenice (links) een online plat – form en sprak met Oekraïense vluchtelingen.

Alexia’s peettante

De kracht van verbinding gebruikt Máxima vaker in haar werk, voor en achter de schermen. Ze probeert bijvoorbeeld organisaties te verbeteren door ze aan elkaar te koppelen. En ze gebruikt vaak haar eigen netwerk. Ook nu weer. Máxima vroeg de hulp van haar goede vriendin en peetmoeder van prinses Alexia, jonkvrouw Alexandra Jankovich de Jeszenice. Zij heeft een groot IT-bedrijf dat al eerder geholpen heeft om in korte tijd iets voor elkaar te krijgen; alle platforms om Koningsdag in 2020 digitaal te kunnen beleven, omdat de feestdag anders maar stilletjes voorbij zou gaan. Deze keer moest er vliegensvlug een website worden gemaakt: refugeehelp.nl – een plek waar informatie te vinden is om wegwijs te raken in Nederland. Vóór Oekraïners, maar ook mede door hen. Zij hielpen onder meer met de vertaling. Máxima lanceerde de website en sprak vervolgens met een aantal jonge vrouwen die eraan hebben meegewerkt. ’Ze hebben dit geheel belangeloos gedaan’, zegt Frank Candel van VluchtelingenWerk Nederland. ’Die tarieven kunnen wij normaal echt nooit betalen. Maar als je Alexandra binnenhaalt, krijg je ook een zweep over je heen – er is on waarschijnlijk hard door iedereen gewerkt.’ Wat dat betreft lijken de koningin en haar vriendin op elkaar: ze willen altijd het uiterste mogelijk maken.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen