Máxima rekent af met verwend imago

Boze tongen beweren dat Máxima ooit een golddigger was en altijd uit is geweest op een luxe leventje als royal naast Willem-Alexander. Maar nu blijkt dat ze vroeger helemaal niet zo lui en verwend was als wel wordt beweerd. En dat ze juist hard moest werken voor haar geld.

Naar aanleiding van ’Week Van Het Geld’ gaf koningin Máxima als erevoorzitter van platform ’Wijzer In Geldzaken’ onlangs een aantal tips hoe je beter met je geld om zou kunnen gaan. Want zelf heeft ze dat net zo goed moeten leren. Zo gaf ze op radiozender FunX in de ochtendshow van dj Fernando Halman eerlijk toe dat ze in haar jonge jaren fouten heeft gemaakt bij het uitgeven van geld. ”Ik heb veel dingen gekocht, waarvan ik dacht: wat héb je eraan?!”. Ze gaf ook aan wat voor aankopen ze bedoelde. ”Oorbellen, of een haarstukje. Dat werkte dan helemaal niet, mijn haar zág er niet uit! En dat terwijl het best duur was.” Dat soort impulsieve uitgaven zorgden ervoor dat ze daardoor minder geld overhield voor een grote reis, die ze samen met haar vriendinnen wilde maken. En vervolgens moest ze daardoor op de blaren zitten. Máxima: ”Daarna moest ik nóg harder sparen om dat einddoel te halen. Dat is wel gelukt, maar ik moest wel nog meer knokken.” Het wakkerde bij Máxima de interesse in het omgaan met geld aan. Ook omdat ze in haar geboorteland Argentinië om zich heen zag hoe zwaar mensen het kunnen hebben in tijden van financiële crisis. ”Ik zag families lijden. Toen heb ik gezegd: ’Dat moet anders kunnen’.” Met die ambities is ze economie gaan studeren en was ze jarenlang actief in de New Yorkse en later Brusselse bankierswereld. En sinds enkele jaren zet de vorstin zich in om het voor meer mensen overal op de wereld mogelijk te maken om het financieel beter te hebben.

Geen golddigger?

Van Máxima was ooit het beeld ontstaan van de verwende rijkeluisdochter die opgroeide in de luxe buurt Recoleta in het Argentijnse Buenos Aires. Iemand die naar school ging op het peperdure Northlands College en vakantie vierde in het luxe Mar del Plata. Ze zou een golddigger zijn die altijd uit zou zijn geweest op een rijke man. De realiteit is anders, want door haar ouders werd ze allerminst verwend. Wilde ze geld hebben voor haar reisjes, dan moest ze met een gedegen plan komen, inclusief een begroting. ”Ze gaven me natuurlijk niet meteen het hele bedrag. Daardoor heb ik al vroeg leren budgetteren.” Zo leerde Máxima al vroeg planningen maken met geld en geld uitgeven, want gewoon zakgeld kreeg ze niet in haar handje. Haar ouders leerden haar ook dat als ze meer geld wilde hebben, ze daar zelf voor moest werken. En ze niet bij haar ouders haar hand hoefde op te houden. Creatief als ze is, bedacht ze zelf een leuk bijbaantje. ”Ik ben altijd goed met cijfers geweest, ik ben een echte rekenfreak. Mijn eerste bijbaantje was daarom het geven van wiskundelessen aan jongere kinderen.” Ook heden ten dage als koningin van Nederland blijkt Máxima allerminst verwend en teert ze helemaal niet op de zak van haar man Willem-Alexander. Integendeel, Máxima werkt ook hard voor haar geld. Al is haar uitkering van 400.000 euro per jaar niet direct gebonden aan haar inspanningen, toch steekt ze de handen wel degelijk flink uit de mouwen.

Tikkie voor de koningin

Máxima blijkt ook echt met de tijd mee te gaan wat geld betreft. Zo heeft ze tegenwoordig amper meer contant geld op zak en betaalt ze haar aankopen liever met pin, telefoon of creditcard. En mochten de prinsesjes boodschappen hebben gedaan, dan betaalt zij die niet met contant geld terug, maar sturen zij hun moeder heel modern een Tikkie. ”We doen tegenwoordig alles digitaal”, vervolgde Máxima op de radio. “Als zij dingen voor mij kopen, dan sturen ze mij daarna een Tikkie.” Maar Máxima houdt er duidelijk niet van om voor verrassingen te komen te staan als het gaat om dingen die ze moet betalen en voegde er daarom aan toe: ”Al onderhandelen we eerst goed over de hoogte van het Tikkie.” De koningin is blij dat haar drie dochters Amalia, Alexia en Ariane ook niet met geld smijten en daarvoor in de plaats juist verantwoordelijk met hun geld omgaan. ”Dat hebben ze ook van hun moeder geleerd”, aldus Máxima trots. Ze legt uit dat ze haar meiden al op jonge leeftijd heeft geleerd hoe om te gaan met geld. ”Wij gaven onze kinderen ook zakgeld. En als dat op was, zei ik: ’Jammer, dan had je het niet moeten uitgeven.’ Want zakgeld is leergeld!” Maar tegelijkertijd veroordeelde ze haar dochters ook niet als ze hun geld te snel hadden uitgegeven. Want dat hoort erbij, meent de vorstin. ”Het is goed als je in die fase in je leven fouten maakt. Daar leer je van. Maar ja, op is op. Het is daarom ook goed als ouders dan ook streng zijn. Dan weten kinderen de volgende keer dat ze het beter moeten bewaren.” Dat is een van de redenen waarom haar dochters, net als veel andere tieners, ook weleens een bijbaantje hebben. Amalia heeft in een strandtent in Scheveningen gewerkt en Alexia had voordat ze voor haar schoolopleiding naar Wales vertrok, een bijbaantje in de supermarkt. Want net zoals Máxima vroeger van haar ouders zeker niet overdreven veel geld toegestopt kreeg, wil de vorstin haar dochters ook de waarde van geld bijbrengen, ook al groeien ze op in een koninklijk gezin. En dat lijkt, mede gezien Amalia’s royale gebaar om haar jaarlijkse uitkering van 1,6 miljoen euro voorlopig terug te geven aan de staat, nog aardig te lukken ook!

Koningin Máxima bracht haar drie dochters al op jonge leeftijd de waarde van geld bij. ”Op is op, dan had je het niet moeten uitgeven.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

’Mijn dochters sturen een Tikkie als ze iets voor me hebben gekocht’

Dit artikel komt uit:
Party - Editie 15 - 2022

Party - Editie 15 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer