Tijdschrift.nl logo
In deze uitgave

Máxima rekent af met verwend imago

Boze tongen beweren dat Máxima ooit een golddigger was en altijd uit is geweest op een luxe leventje als royal naast Willem-Alexander. Maar nu blijkt dat ze vroeger helemaal niet zo lui en verwend was als wel wordt beweerd. En dat ze juist hard moest werken voor haar geld.

TEKST: ONNO LAKEMAN
FOTO’S: GETTY IMAGES, ANP

Naar aanleiding van ’Week Van Het Geld’ gaf koningin Máxima als erevoorzitter van platform ’Wijzer In Geldzaken’ onlangs een aantal tips hoe je beter met je geld om zou kunnen gaan. Want zelf heeft ze dat net zo goed moeten leren. Zo gaf ze op radiozender FunX in de ochtendshow van dj Fernando Halman eerlijk toe dat ze in haar jonge jaren fouten heeft gemaakt bij het uitgeven van geld. ”Ik heb veel dingen gekocht, waarvan ik dacht: wat héb je eraan?!”. Ze gaf ook aan wat voor aankopen ze bedoelde. ”Oorbellen, of een haarstukje. Dat werkte dan helemaal niet, mijn haar zág er niet uit! En dat terwijl het best duur was.” Dat soort impulsieve uitgaven zorgden ervoor dat ze daardoor minder geld overhield voor een grote reis, die ze samen met haar vriendinnen wilde maken. En vervolgens moest ze daardoor op de blaren zitten. Máxima: ”Daarna moest ik nóg harder sparen om dat einddoel te halen. Dat is wel gelukt, maar ik moest wel nog meer knokken.” Het wakkerde bij Máxima de interesse in het omgaan met geld aan. Ook omdat ze in haar geboorteland Argentinië om zich heen zag hoe zwaar mensen het kunnen hebben in tijden van financiële crisis. ”Ik zag families lijden. Toen heb ik gezegd: ’Dat moet anders kunnen’.” Met die ambities is ze economie gaan studeren en was ze jarenlang actief in de New Yorkse en later Brusselse bankierswereld. En sinds enkele jaren zet de vorstin zich in om het voor meer mensen overal op de wereld mogelijk te maken om het financieel beter te hebben.

Geen golddigger?

Van Máxima was ooit het beeld ontstaan van de verwende rijkeluisdochter die opgroeide in de luxe buurt Recoleta in het Argentijnse Buenos Aires. Iemand die naar school ging op het peperdure Northlands College en vakantie vierde in het luxe Mar del Plata. Ze zou een golddigger zijn die altijd uit zou zijn geweest op een rijke man. De realiteit is anders, want door haar ouders werd ze allerminst verwend. Wilde ze geld hebben voor haar reisjes, dan moest ze met een gedegen plan komen, inclusief een begroting. ”Ze gaven me natuurlijk niet meteen het hele bedrag. Daardoor heb ik al vroeg leren budgetteren.” Zo leerde Máxima al vroeg planningen maken met geld en geld uitgeven, want gewoon zakgeld kreeg ze niet in haar handje. Haar ouders leerden haar ook dat als ze meer geld wilde hebben, ze daar zelf voor moest werken. En ze niet bij haar ouders haar hand hoefde op te houden. Creatief als ze is, bedacht ze zelf een leuk bijbaantje. ”Ik ben altijd goed met cijfers geweest, ik ben een echte rekenfreak. Mijn eerste bijbaantje was daarom het geven van wiskundelessen aan jongere kinderen.” Ook heden ten dage als koningin van Nederland blijkt Máxima allerminst verwend en teert ze helemaal niet op de zak van haar man Willem-Alexander. Integendeel, Máxima werkt ook hard voor haar geld. Al is haar uitkering van 400.000 euro per jaar niet direct gebonden aan haar inspanningen, toch steekt ze de handen wel degelijk flink uit de mouwen.

Tikkie voor de koningin

Máxima blijkt ook echt met de tijd mee te gaan wat geld betreft. Zo heeft ze tegenwoordig amper meer contant geld op zak en betaalt ze haar aankopen liever met pin, telefoon of creditcard. En mochten de prinsesjes boodschappen hebben gedaan, dan betaalt zij die niet met contant geld terug, maar sturen zij hun moeder heel modern een Tikkie. ”We doen tegenwoordig alles digitaal”, vervolgde Máxima op de radio. “Als zij dingen voor mij kopen, dan sturen ze mij daarna een Tikkie.” Maar Máxima houdt er duidelijk niet van om voor verrassingen te komen te staan als het gaat om dingen die ze moet betalen en voegde er daarom aan toe: ”Al onderhandelen we eerst goed over de hoogte van het Tikkie.” De koningin is blij dat haar drie dochters Amalia, Alexia en Ariane ook niet met geld smijten en daarvoor in de plaats juist verantwoordelijk met hun geld omgaan. ”Dat hebben ze ook van hun moeder geleerd”, aldus Máxima trots. Ze legt uit dat ze haar meiden al op jonge leeftijd heeft geleerd hoe om te gaan met geld. ”Wij gaven onze kinderen ook zakgeld. En als dat op was, zei ik: ’Jammer, dan had je het niet moeten uitgeven.’ Want zakgeld is leergeld!” Maar tegelijkertijd veroordeelde ze haar dochters ook niet als ze hun geld te snel hadden uitgegeven. Want dat hoort erbij, meent de vorstin. ”Het is goed als je in die fase in je leven fouten maakt. Daar leer je van. Maar ja, op is op. Het is daarom ook goed als ouders dan ook streng zijn. Dan weten kinderen de volgende keer dat ze het beter moeten bewaren.” Dat is een van de redenen waarom haar dochters, net als veel andere tieners, ook weleens een bijbaantje hebben. Amalia heeft in een strandtent in Scheveningen gewerkt en Alexia had voordat ze voor haar schoolopleiding naar Wales vertrok, een bijbaantje in de supermarkt. Want net zoals Máxima vroeger van haar ouders zeker niet overdreven veel geld toegestopt kreeg, wil de vorstin haar dochters ook de waarde van geld bijbrengen, ook al groeien ze op in een koninklijk gezin. En dat lijkt, mede gezien Amalia’s royale gebaar om haar jaarlijkse uitkering van 1,6 miljoen euro voorlopig terug te geven aan de staat, nog aardig te lukken ook!

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu
Koningin Máxima bracht haar drie dochters al op jonge leeftijd de waarde van geld bij. ”Op is op, dan had je het niet moeten uitgeven.”
’Mijn dochters sturen een Tikkie als ze iets voor me hebben gekocht’

Lees meer

Alle artikelen
De zomer OP ZAK
Libelle

De zomer OP ZAK

Niet alleen cargopants zijn hot deze zomer, ook in een jasje, bloes of rok met opgenaaide zakken maak je dit seizoen stoere sier.

Lees meer
Around the world in a day
Flair

Around the world in a day

Op je fashionwereldreis doe je deze zomer Indonesië, India en Marokko aan. Lekker avontuurlijk, met laagjes en prints in mooie diepe kleuren.

Lees meer
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer