Máxima ten einde raad na per soonlijk drama

Het verlies van Maxima’s jongere zusje Inés, die op 33-jarige leeftijd zo depressief was dat ze een eind aan haar leven maakte, spoorde de koningin aan om zich te verdiepen in de oorzaken van verregaande mentale problemen bij mensen. Vandaar haar keuze om erevoorzitter te worden van MIND Us, een organisatie die in het teken staat van de mentale gezondheid van jongeren. Bij de lancering van het project was de koningin opvallend openhartig over haar privésituatie en gaf ze toe dat ook zij wel eens een psycholoog heeft bezocht.

Máxima: ’Veel mensen laten een glimlach zien, terwijl ze van binnen huilen’

Ja, ik heb wel iemand gesproken, absoluut. En het heeft mij altijd geholpen”, zo beantwoordde koningin Maxima een van de vragen tijdens de persconferentie bij de lan cering van het project MIND Us, dat jongeren wil helpen grip te krijgen op hun mentale gezondheid en wil stimuleren tijdig hulp durven in te roepen als dat nodig is. ”We hebben allemaal van die momenten”, vervolgde de koningin. ”En op die momenten, als we hulp kunnen gebruiken en er hulp te vinden is, ja, waarom niet? Je moet alles gebruiken wat je kan”, zei ze openhartig. Niet alleen Maxima, maar ook kroonprinses Amalia roept regelmatig de hulp in van een psycholoog of coach om mee te praten. In haar door Claudia de Breij geschreven biografie gaf Amalia al toe dat ze wel eens een professional spreekt. ”Dat doe ik nog steeds wel eens. Ik vind het geen taboe. En ik vind het geen probleem om dat in het openbaar te zeggen. Soms wordt het me allemaal te veel - school, vrienden - en dan praat ik met iemand. Even je hart luchten en dan ben ik weer voor een maand klaar.” Bij de lancering van het project MIND Us gaf Maxima toe dat niet alleen Amalia, maar ook Alexia zo nu en dan geestelijke bijstand zoekt. Maxima: ”Ik ben de eerste die heeft gezegd: het is heel fijn om met iemand te praten en zeg het maar gewoon, het is geen issue. Geestelijke gezondheid is een prioriteit in onze familie.”

Maxima’s persoonlijke verdriet

Voor Maxima begon haar behoefte aan psychische hulp na de plotselinge zelfmoord van haar zusje Inés, die in 2018 op een leeftijd van 33 jaar in haar appartement in Buenos Aires uit het leven stapte. “Mijn eigen motivatie om mee te doen (met MIND Us, red.) is heel persoonlijk. Het heeft te maken met mijn zoektocht na de dood van mijn zusje Inés. Toen ze overleed was ze 33 jaar”, zo deelde de koningin haar persoonlijke drama. “Dan word je overspoeld door heel veel gevoelens. Verdriet, verlies, machteloosheid. Dat het zover was gekomen en je haar niet hebt kunnen helpen. Maar we wisten niet goed hoe... En het was moeilijk om erover te praten. Haar dood maakte heel veel gevoelens los. En steeds maar weer de vraag: hadden we méér kunnen doen?” De koningin vervolgde haar speech met de woorden: “Ik merkte al snel dat ik niet alleen was. Ik hoorde van heel veel mensen dat ze hetzelfde hadden meegemaakt met een familielid of vriend of vriendin.” En Maxima gaf aan met wat voor gevoelens van onmacht ze zat. “Hoe kun je iemand met mentale problemen echt helpen? Veel mensen worstelen daarmee. Ik ben me hier toen verder in gaan verdiepen. Van al die gesprekken met jongeren, maar ook met wetenschappers, psychologen en artsen, heb ik echt heel veel geleerd. In de eerste plaats: verreweg de meeste psychische problemen ontstaan op jonge leeftijd. Driekwart ontstaat voor het 25e levensjaar en de helft zelfs voor het vijftiende levensjaar. Op de tweede plaats: snel in actie komen is echt heel belangrijk. Hoe eerder signalen worden opgevangen, hoe groter de kans dat jongeren hun mentale weerbaarheid weer terugvinden, voordat de problemen te groot worden.”

Uit de taboesfeer halen

Maxima onderstreepte daarbij: ”Ten derde is van belang om psychische problemen uit de taboesfeer te halen. We moeten er echt over praten. Want anders blijven jongeren er te lang mee rondlopen. Terwijl het juist belangrijk is die gevoelens te delen. Met leeftijdsgenoten, ouders of andere vertrouwde mensen.” De koningin stipte ook aan waar volgens haar één van de oorzaken van de depressiviteit en wanhoop bij veel van deze jonge mensen zit. ”Veel jongeren vertellen me dat ze het gevoel hebben in een soort ‘pressure-cooker’ te zitten. Alles moet leuk zijn, alles moet een succes zijn. Maar ja, ook de mindere momenten horen erbij in het leven. Een sombere dag is ook oké en als je eens een dag niet presteert is dat ook genoeg”, zo gaf de koningin wijs advies. Volgens Maxima lopen mensen vaak te lang rond met psychische klachten. Eerder klonk het al treffend bij de uitreiking van de Appeltjes van Oranje: “Ze zijn dan bang om het perfecte plaatje te bederven en laten een glimlach zien, terwijl ze van binnen huilen.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Amalia: ’Soms wordt het me allemaal te veel en dan praat ik met iemand’

Ook Amalia en Alexia hebben weleens een mentale dip

Bij de aansluitende MIND Us-persconferentie kwam Maxima ook nog terug op haar eigen zoektocht naar aanleiding van de dood van haar zusje. ”Ja kijk, als je iemand verliest, zeker zoals bij zelfmoord, dan vraag je je af: had ik niet veel meer kunnen doen? Misschien hadden we veel vroeger gewoon hulp kunnen aanbieden. Ik wist niet precies hoe erg het was en het was te erg toen we het ons allemaal realiseerden... En dat is juist wat ik heb geleerd van de ervaring met mijn zusje en wat ik wil voorkomen in de toekomst.” Daarom is Maxima ook zo blij dat haar eigen kinderen, als die daar behoefte aan hebben, het geen taboe vinden om de hulp van een psycholoog of coach in te roepen. ”Het is net als; je hebt gewoon pijn, hoofdpijn, zo kun je ook een mentaal gezondheidsissue hebben. Het is gewoon geen probleem. Amalia, net als andere kinderen, en mijn dochter Alexia ook, die hebben echt met mensen gesproken en hebben gezegd; het is heel fijn om met iemand te praten.” Zo zet Maxima zich in voor de geestelijke gezondheid van niet alleen haar eigen kinderen en zichzelf, maar van iedereen die er behoefte aan heeft om uit een mentale dip te klauteren. En omdat de koningin écht weet waar ze het over heeft, gezien de tragedie in haar privéleven, zou ze met haar werk als erevoorzitter van MIND Us weleens veel wanhoop en drama kunnen voorkomen. Hoe mooi zou dat zijn?

Dit artikel komt uit:
Party - Editie 16 - 2022

Party - Editie 16 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer