Máxima ten einde raad na per soonlijk drama

Het verlies van Maxima’s jongere zusje Inés, die op 33-jarige leeftijd zo depressief was dat ze een eind aan haar leven maakte, spoorde de koningin aan om zich te verdiepen in de oorzaken van verregaande mentale problemen bij mensen. Vandaar haar keuze om erevoorzitter te worden van MIND Us, een organisatie die in het teken staat van de mentale gezondheid van jongeren. Bij de lancering van het project was de koningin opvallend openhartig over haar privésituatie en gaf ze toe dat ook zij wel eens een psycholoog heeft bezocht.

Máxima: ’Veel mensen laten een glimlach zien, terwijl ze van binnen huilen’

Ja, ik heb wel iemand gesproken, absoluut. En het heeft mij altijd geholpen”, zo beantwoordde koningin Maxima een van de vragen tijdens de persconferentie bij de lan cering van het project MIND Us, dat jongeren wil helpen grip te krijgen op hun mentale gezondheid en wil stimuleren tijdig hulp durven in te roepen als dat nodig is. ”We hebben allemaal van die momenten”, vervolgde de koningin. ”En op die momenten, als we hulp kunnen gebruiken en er hulp te vinden is, ja, waarom niet? Je moet alles gebruiken wat je kan”, zei ze openhartig. Niet alleen Maxima, maar ook kroonprinses Amalia roept regelmatig de hulp in van een psycholoog of coach om mee te praten. In haar door Claudia de Breij geschreven biografie gaf Amalia al toe dat ze wel eens een professional spreekt. ”Dat doe ik nog steeds wel eens. Ik vind het geen taboe. En ik vind het geen probleem om dat in het openbaar te zeggen. Soms wordt het me allemaal te veel - school, vrienden - en dan praat ik met iemand. Even je hart luchten en dan ben ik weer voor een maand klaar.” Bij de lancering van het project MIND Us gaf Maxima toe dat niet alleen Amalia, maar ook Alexia zo nu en dan geestelijke bijstand zoekt. Maxima: ”Ik ben de eerste die heeft gezegd: het is heel fijn om met iemand te praten en zeg het maar gewoon, het is geen issue. Geestelijke gezondheid is een prioriteit in onze familie.”

Maxima’s persoonlijke verdriet

Voor Maxima begon haar behoefte aan psychische hulp na de plotselinge zelfmoord van haar zusje Inés, die in 2018 op een leeftijd van 33 jaar in haar appartement in Buenos Aires uit het leven stapte. “Mijn eigen motivatie om mee te doen (met MIND Us, red.) is heel persoonlijk. Het heeft te maken met mijn zoektocht na de dood van mijn zusje Inés. Toen ze overleed was ze 33 jaar”, zo deelde de koningin haar persoonlijke drama. “Dan word je overspoeld door heel veel gevoelens. Verdriet, verlies, machteloosheid. Dat het zover was gekomen en je haar niet hebt kunnen helpen. Maar we wisten niet goed hoe... En het was moeilijk om erover te praten. Haar dood maakte heel veel gevoelens los. En steeds maar weer de vraag: hadden we méér kunnen doen?” De koningin vervolgde haar speech met de woorden: “Ik merkte al snel dat ik niet alleen was. Ik hoorde van heel veel mensen dat ze hetzelfde hadden meegemaakt met een familielid of vriend of vriendin.” En Maxima gaf aan met wat voor gevoelens van onmacht ze zat. “Hoe kun je iemand met mentale problemen echt helpen? Veel mensen worstelen daarmee. Ik ben me hier toen verder in gaan verdiepen. Van al die gesprekken met jongeren, maar ook met wetenschappers, psychologen en artsen, heb ik echt heel veel geleerd. In de eerste plaats: verreweg de meeste psychische problemen ontstaan op jonge leeftijd. Driekwart ontstaat voor het 25e levensjaar en de helft zelfs voor het vijftiende levensjaar. Op de tweede plaats: snel in actie komen is echt heel belangrijk. Hoe eerder signalen worden opgevangen, hoe groter de kans dat jongeren hun mentale weerbaarheid weer terugvinden, voordat de problemen te groot worden.”

Uit de taboesfeer halen

Maxima onderstreepte daarbij: ”Ten derde is van belang om psychische problemen uit de taboesfeer te halen. We moeten er echt over praten. Want anders blijven jongeren er te lang mee rondlopen. Terwijl het juist belangrijk is die gevoelens te delen. Met leeftijdsgenoten, ouders of andere vertrouwde mensen.” De koningin stipte ook aan waar volgens haar één van de oorzaken van de depressiviteit en wanhoop bij veel van deze jonge mensen zit. ”Veel jongeren vertellen me dat ze het gevoel hebben in een soort ‘pressure-cooker’ te zitten. Alles moet leuk zijn, alles moet een succes zijn. Maar ja, ook de mindere momenten horen erbij in het leven. Een sombere dag is ook oké en als je eens een dag niet presteert is dat ook genoeg”, zo gaf de koningin wijs advies. Volgens Maxima lopen mensen vaak te lang rond met psychische klachten. Eerder klonk het al treffend bij de uitreiking van de Appeltjes van Oranje: “Ze zijn dan bang om het perfecte plaatje te bederven en laten een glimlach zien, terwijl ze van binnen huilen.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis
Amalia: ’Soms wordt het me allemaal te veel en dan praat ik met iemand’

Ook Amalia en Alexia hebben weleens een mentale dip

Bij de aansluitende MIND Us-persconferentie kwam Maxima ook nog terug op haar eigen zoektocht naar aanleiding van de dood van haar zusje. ”Ja kijk, als je iemand verliest, zeker zoals bij zelfmoord, dan vraag je je af: had ik niet veel meer kunnen doen? Misschien hadden we veel vroeger gewoon hulp kunnen aanbieden. Ik wist niet precies hoe erg het was en het was te erg toen we het ons allemaal realiseerden... En dat is juist wat ik heb geleerd van de ervaring met mijn zusje en wat ik wil voorkomen in de toekomst.” Daarom is Maxima ook zo blij dat haar eigen kinderen, als die daar behoefte aan hebben, het geen taboe vinden om de hulp van een psycholoog of coach in te roepen. ”Het is net als; je hebt gewoon pijn, hoofdpijn, zo kun je ook een mentaal gezondheidsissue hebben. Het is gewoon geen probleem. Amalia, net als andere kinderen, en mijn dochter Alexia ook, die hebben echt met mensen gesproken en hebben gezegd; het is heel fijn om met iemand te praten.” Zo zet Maxima zich in voor de geestelijke gezondheid van niet alleen haar eigen kinderen en zichzelf, maar van iedereen die er behoefte aan heeft om uit een mentale dip te klauteren. En omdat de koningin écht weet waar ze het over heeft, gezien de tragedie in haar privéleven, zou ze met haar werk als erevoorzitter van MIND Us weleens veel wanhoop en drama kunnen voorkomen. Hoe mooi zou dat zijn?

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen